ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Βαθαίνει η τουρκική εμπλοκή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

Εγκρίθηκε στη Βουλή η ανάπτυξη στρατευμάτων στις δύο γειτονικές χώρες και ξένων στρατευμάτων στην Τουρκία

Τούρκοι στρατιώτες στα σύνορα με τη Συρία
Τούρκοι στρατιώτες στα σύνορα με τη Συρία
ΑΓΚΥΡΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Η κυβέρνηση του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου βαθαίνει την εμπλοκή της στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε Συρία και Ιράκ, αυξάνοντας τους κινδύνους από την ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση της σύνθετης κατάστασης σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, με τις «ευλογίες» της Βουλής.

Με 298 ψήφους υπέρ και 98 κατά, η πλειοψηφία των μελών του τουρκικού κοινοβουλίου, πατώντας στο άρθρο 96 του συντάγματος, ενέκρινε, σχέδιο ψηφίσματος της κυβέρνησης, ώστε να επιτραπεί στον τουρκικό στρατό να προχωρήσει σε επιχειρήσεις στο έδαφος της Συρίας και του Ιράκ και να επιτρέψει υπό προϋποθέσεις και ανταλλάγματα την ανάπτυξη ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφός της και την πιθανή χρήση των τουρκικών στρατιωτικών βάσεων, όπως αυτή στο Ιντσιρλίκ που επιθυμούν διακαώς οι ΗΠΑ. Η απόφαση έχει διάρκεια ενός έτους και τίθεται σε ισχύ από σήμερα, 3 Οκτώβρη.

Ωστόσο, είναι βέβαιο πως η Αγκυρα επιθυμεί οι επιχειρήσεις να μη στραφούν μόνον κατά των «τζιχαντιστών» αλλά και κατά της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ με βασική επιδίωξη την ανατροπή της.

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Ισμέτ Γιλμάζ, είχε δηλώσει ώρες πριν την χτεσινοβραδινή ψηφοφορία στη Βουλή ότι για τη συμμετοχή στη «συμμαχία» κατά των «τζιχαντιστών» η Τουρκία θέτει τρεις «προϋποθέσεις»: α) Δημιουργία μιας νεκρής ζώνης 30 χιλιομέτρων σαν «ασφαλές καταφύγιο», για να μεταφερθούν εκεί πολλές χιλιάδες από τους πάνω από 1.300.000 Σύροι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία, β) δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, γ) εκπαίδευση και παροχή επιμελητειακής και άλλης υποστήριξης στον λεγόμενο «Ελεύθερο Συριακό Στρατό» στην Τουρκία για την ανατροπή του Ασαντ.

Ο Κιλιτσντάρογλου για τις σχέσεις Τουρκίας - «τζιχαντιστών»

Το ίδιο 24ωρο, στην Αγκυρα ο αρχηγός του «Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος» (CHP) Κεμάλ Κιλισντάρογλου, πριν την ψηφοφορία στη Βουλή, στο πλαίσιο της εσωτερικής ενδοαστικής αντιπαράθεσης και προφανώς σε μια προσπάθεια να πλασαριστεί ως καλύτερος σύμμαχος της Δύσης, αναφέρθηκε στην κάλυψη που δίνει η τουρκική κυβέρνηση στους «τζιχαντιστές». Είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου: «Εμείς θα υποστηρίζαμε μια κίνηση στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους ή του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), εν ολίγοις, κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων. Αυτό ήταν, επίσης, ό,τι επιδίωκε η Δυτική συμμαχία, αλλά η κίνηση που ήρθε στο Κοινοβούλιο δεν αποσκοπούσε σε αυτό, αλλά είναι αντίθετα κίνηση ενάντια στη Συρία» και πρόσθεσε: «Είναι σωστή η αντίληψη της Δύσης ότι η Τουρκία υποστηρίζει το ΙΚ. Το ΙΚ έχει γραφεία στην Τουρκία. Εχουν βάσεις που συγκεντρώνουν μέλη στην Τουρκία. Ολα αυτά είναι γνωστά πράγματα». Και κατέληξε: «Η Τουρκία θα πρέπει να λάβει μια ξεκάθαρη στάση αν θέλει να καταπολεμήσει το ΙΚ».

Διόλου τυχαία, ο επικεφαλής του ΓΕΣ τουρκικού στρατού, στρατηγός Νετσντέτ Ουζέλ εμφανίστηκε στον τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ (στρατιωτικός διοικητής των Σελτζούκων Τούρκων το 12ο αιώνα, παππούς του ιδρυτή της οθωμανικής αυτοκρατορίας) που βρίσκεται σε ειδικό τουρκικό θύλακα σε βάθος 40 χλμ. επί του συριακού εδάφους και φυλάσσεται από Τούρκους στρατιώτες. Απευθυνόμενος στους στρατιώτες είπε: «Δεν θα πρέπει να ξεχνάτε πως δεν είστε μόνοι σας εδώ. Πίσω σας είναι 76.000.000 Τούρκοι πολίτες... Νιώστε ότι οι ένοπλες δυνάμεις μας θα είναι μαζί σας σε ένα δευτερόλεπτο».

Η στάση της Ρωσίας

Η Ρωσία, που παρατηρεί προσεκτικά όλες τις κινήσεις των δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των συμμάχων τους στη Συρία και το Ιράκ, δεν αντέδρασε άμεσα την απόφαση της τουρκικής Βουλής που φέρνει την Αγκυρα στο κατώφλι επέμβασης στη Συρία. Ωστόσο, νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφερόμενο στην προχτεσινή διπλή βομβιστική επίθεση σε προάστιο Αλαουιτών στην πόλη Χομς της Συρίας με αποτέλεσμα το θάνατο πάνω από 40 μαθητών κάτω των 12 ετών, και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων, επισήμανε ότι «η πραγματική νίκη πάνω στους τρομοκράτες στη Συρία δεν θα είναι εφικτή μέσω αεροπορικών επιδρομών από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, με ή χωρίς την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη γνώμη της Συρίας, αλλά μέσα από κοινές προσπάθειες όλων των χωρών σε μία διεθνώς αναγνωρισμένη νομική βάση». Πρότεινε έτσι επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών της Γενεύης για τη Συρία, τονίζοντας ότι «η τελική διευθέτηση μίας εσωτερικής ένοπλης σύγκρουσης σε αυτή τη χώρα μπορεί να επιτευχθεί μέσω ενδοσυριακής εθνικής συμφιλίωσης και μία πολιτική λύση».

Επιπλέον, επιβεβαιώθηκε η αποστολή και άλλων ρωσικών όπλων και αμυντικών συστημάτων αεράμυνας τελευταίας τεχνολογίας στο Ιράκ στο πλαίσιο συμβολαίου εξοπλιστικών προγραμμάτων ύψους 4,2 δισ. δολαρίων που είχε υπογραφεί το 2012 ανάμεσα στον Ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τον Ιρακινό τότε ομόλογό του Νούρι αλ Μάλικι.

Στο μεταξύ, αίσθηση προκαλεί η προχτεσινή δήλωση του Ιρακινού νυν πρωθυπουργού Χάιντερ αλ Αμπάντι στο BBC ότι «είναι εξ ολοκλήρου αντίθετος με τη συμμετοχή αραβικών χωρών στις αεροπορικές επιδρομές» κατά του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») στη χώρα του, υπαινισσόμενος εμμέσως πλην σαφώς πως έχουν υστερόβουλες επιδιώξεις και ότι ως εκ τούτου δεν κινούνται μόνον για να καταπολεμήσουν τους «τζιχαντιστές». Πρόσθεσε ότι τα αεροπλάνα πέντε αραβικών χωρών συμμετέχουν μόνον στις επιδρομές που κάνουν οι Αμερικανοί στη Συρία.

Γερμανική «εξαγωγή τρομοκρατίας»

Ο Λούντβιχ Σιεργκχόφερ, επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της βαυαρικής αστυνομίας, ανέφερε χτες στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι οι γερμανικές αρχές, για να «προστατεύσουν τον πληθυσμό» της χώρας από τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων, ενθάρρυναν μυστικά από το 2009 έως το 2013 την ταχεία «αναχώρηση» ισλαμιστών από το γερμανικό έδαφος, προκειμένου να μεταβούν σε Συρία και Αφγανιστάν.

Παράλληλα, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τη βοήθεια στους Κούρδους του Ιράκ, αποστέλλοντας και μία ομάδα στρατιωτικών χειρουργών (πέρα από τους πάνω από 90 στρατιωτικούς «εκπαιδευτές») στο Ιράκ.

  • Χτες, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι επιβεβαίωσε τις πληροφορίες «κάποιων δημοσιευμάτων» στην Ελλάδα ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να συλλάβει μέλη του «Ισλαμικού Κράτους» που ταξίδεψαν στην Ελλάδα, από τη Βοσνία και την Αλβανία.
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ο Οτσαλάν απειλεί με τερματισμό των «ειρηνευτικών επαφών»

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Τις αλυσιδωτές εξελίξεις που κυοφορεί η «αντιμετώπιση των τζιχαντιστών» στη Μέση Ανατολή ανέδειξε και η χτεσινή δήλωση του ηγέτη του παράνομου Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) Aμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος αναφερόμενος στην επίθεση του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») στην Κομπανί (κουρδική πόλη στη Συρία, στα σύνορα με Τουρκία) δήλωσε ότι «εάν αυτή η απόπειρα σφαγής επιτύχει το στόχο της, η (σ.σ. ειρηνευτική) διαδικασία θα τερματιστεί». Ο Οτσαλάν κάλεσε ακόμα «οποιονδήποτε στην Τουρκία που δεν θέλει η διαδικασία αυτή και το ταξίδι προς τη δημοκρατία να καταρρεύσουν να αναλάβει την ευθύνη του στο Κομπανί».

Η επιλογή αυτή της κουρδικής πλευράς να συνδέσει τον πόλεμο κατά του «ΙΚ» με τις διαπραγματεύσεις με την τουρκική κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι οι διεργασίες στην ευρύτερη περιοχή εντείνονται και όσον αφορά το Κουρδικό. Η νέα παρέμβαση Οτσαλάν σημειώθηκε περίπου μια βδομάδα μετά την επίσημη ανακοίνωση του PKK, στην οποία ανέφερε ότι η τουρκική κυβέρνηση και ο στρατός παραβίασαν τους όρους της εκεχειρίας που τέθηκε σε ισχύ το 2012 και ότι «στον πόλεμο του AKP εναντίον του λαού μας, η ηγεσία μας έχει αποφασίσει να προχωρήσει τον αγώνα της σε κάθε πεδίο και με κάθε δυνατό μέσο».

Στη Μόσχα ο Γιλντίζ

Στο μεταξύ, η Τουρκία αναζητά συνεργασίες ανήσυχη για τις ανακατατάξεις που απειλούν να αλλάξουν μια σειρά «ισορροπίες» στην περιοχή. Ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ έφτασε προχτές στη Μόσχα, όπου μεταξύ άλλων είχε συνάντηση και με τον επικεφαλής του ενεργειακού κολοσσού της «Γκάζπρομ» Αλεξέι Μίλερ. Η «Χουριέτ» έγραφε ότι Γιλντίζ και Μίλερ συμφώνησαν να αυξηθεί η ροή φυσικού αερίου προς την Τουρκία στα 19 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (από τα 16 δισ. κ.μ.). Η ίδια πηγή σημείωνε ότι η Τουρκία σήμερα αποτελεί τον 2ο μεγαλύτερο καταναλωτή ρωσικού φυσικού αερίου, μετά τη Γερμανία. Οι ετήσιες της ανάγκες υπολογίζονται σε 45 δισ. κ.μ. Εκ των οποίων εισάγει το 60% από τη Ρωσία. Η Αγκυρα ζήτησε και μείωση των τιμών, χωρίς προς το παρόν να πάρει κάποια απάντηση.

ΛΙΒΥΗ
Επιθέσεις και συγκρούσειες στη Βεγγάζη

Νέο ναυάγιο με ξεριζωμένους πρόσφυγες

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Στο στόχαστρο ισλαμιστών αυτονομιστών βρέθηκαν χτες δυνάμεις του στρατού της Λιβύης καθώς διπλή βομβιστική επίθεση στη Βεγγάζη κοντά σε στρατιωτικό φυλάκιο του πολιτικού και στρατιωτικού αεροδρομίου της πόλης προκάλεσε το θάνατο 12 στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων 60.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», στην επίθεση χρησιμοποιήθηκαν δύο αυτοκίνητα παγιδευμένα με σημαντική ποσότητα εκρηκτικών.

Πριν από τη διπλή βομβιστική επίθεση είχαν σημειωθεί σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε στρατιώτες και ισλαμιστές της οργάνωσης «Μάτζλις αλ Σούρα», οι οποίοι προσπαθούν εδώ και βδομάδες να καταλάβουν το αεροδρόμιο της Βεγγάζης. Διεθνή πρακτορεία αναφέρουν ότι στη Βεγγάζη, ειδικές δυνάμεις του στρατού έχουν συμμαχήσει με τις ταξιαρχίες του ε.α. στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, για να αντιμετωπιστούν δυνάμεις των ισλαμιστών, περιλαμβανομένων και τζιχαντιστών της οργάνωσης «Ανσαρ αλ Σαρία».

Νέο ναυάγιο

Νωρίτερα, τουλάχιστον άλλοι 10 Αφρικανοί μετανάστες πνίγηκαν και δεκάδες άλλοι αγνοούνται όταν ναυάγησε το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν. Οι άνθρωποι αυτοί έρχονται να προστεθούν στο μακρύ κατάλογο των ξεριζωμένων από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την καπιταλιστική βαρβαρότητα που πνίγονται στη Μεσόγειο στην προσπάθεια αναζήτησης μιας καλύτερης ζωής.

Το ναυάγιο σημειώθηκε 3 μίλια μακριά από τις ακτές της πόλης Γκαράμπουλι, η οποία βρίσκεται 60 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης. Το πολεμικό ναυτικό της Λιβύης κατάφερε να διασώσει περίπου 90 ανθρώπους και ανέσυρε από τη θάλασσα δέκα σορούς. Μέλη της λιβυκής ακτοφυλακής ανέφεραν ότι στο πλοιάριο επέβαιναν 170 με 180 μετανάστες και πρόσφυγες.

Εκτιμάται ότι από την αρχή τρέχοντος έτους, περίπου 165.000 άνθρωποι προσπάθησαν να περάσουν τη Μεσόγειο για να φθάσουν στην Ευρώπη, εκ των οποίων πάνω από 3.000 έχασαν τη ζωή τους. Ως εκ τούτου, ο αριθμός τους έχει σχεδόν τριπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2013, όταν είχαν κάνει το ταξίδι αυτό 60.000 άνθρωποι και 600 είχαν χάσει τη ζωή τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ