ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΒΥΗ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ
Υποκρισία και κούρσα διεκδίκησης της λείας

Η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και διεκδικεί για το ελληνικό κεφάλαιο μερίδιο

Οι δήθεν ευαίσθητοι για τη Λιβύη, που συγκεντρώθηκαν στη Μαδρίτη
Οι δήθεν ευαίσθητοι για τη Λιβύη, που συγκεντρώθηκαν στη Μαδρίτη
ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Με διαπιστώσεις και ευχολόγια για το ξεπέρασμα της σοβαρής αποσταθεροποιητικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Λιβύη, μετά από την ιμπεριαλιστική επέμβαση το 2011, ολοκληρώθηκαν χτες βράδυ στη Μαδρίτη οι εργασίες της υπουργικής διάσκεψης για τη «Σταθερότητα και την Ανάπτυξη στη Λιβύη και τη Βόρεια Αφρική», που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι. Φυσικά η σημερινή κατάσταση αποσυνδέεται στα ντοκουμέντα των ιμπεριαλιστών από την επέμβαση, κάτι που κάνει και η ελληνική κυβέρνηση, που συμμετείχε στη διάσκεψη με τον αντιπρόεδρο και ΥΠΕΞ Ευάγγελο Βενιζέλο. Και έτσι οι χτεσινοί θύτες που διέλυσαν μια χώρα για τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους και το ξαναμοίρασμα του πλούτου της Λιβύης, εμφανίζονται και πάλι ως οι εγγυητές της σταθερότητας.

Στο κοινό ανακοινωθέν, που εκδόθηκε μετά από το τέλος της διάσκεψης, καταγράφεται η σαφής άρνηση των συμμετεχόντων να εγκρίνουν, προς το παρόν, μια νέα στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη.

Στη διάσκεψη συμμετείχαν δεκάδες αξιωματούχοι από 16 χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής, αλλά και αξιωματούχοι από διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ενωση, η Ενωση για τη Μεσόγειο, ο Αραβικός Σύνδεσμος και η Αφρικανική Ενωση.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μ. Ραχόι, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών, υποστήριξε ότι για τη χώρα του η «Λιβύη είναι σαφής προτεραιότητα» και ότι η «σοβαρή κρίση επηρεάζει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο και την Ευρώπη». Εξέφρασε την επιθυμία να «συνοδεύσει το λιβυκό λαό στο μονοπάτι της ειρήνης και της δημοκρατίας», μη λέγοντας, βέβαια, λέξη για τις ευθύνες των ΗΠΑ και χωρών της ΕΕ που διέλυσαν τη Λιβύη, εκπαιδεύοντας και χρηματοδοτώντας ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις σαν ένα από τα εργαλεία τους για την ανατροπή του Λίβυου τότε προέδρου Μουαμάρ Καντάφι...

Ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Αμπντουλαζίζ, που ήταν παρών στην υπουργική διάσκεψη, σημείωσε τη σημασία να μεταφερθεί άμεσα η νέα λιβυκή κοσμική κυβέρνηση που συγκροτήθηκε μετά από τις εκλογές του περασμένου Ιούνη και εδρεύει στην ανατολική πόλη Τομπρούκ, και την οποία αρνούνται να αναγνωρίζουν οι ισλαμιστές που έλεγχαν το διορισμένο «Γενικό Κογκρέσο» και έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους τις περισσότερες περιοχές της πρωτεύουσας, Τρίπολης...

Ο Μπερναντίνο Λεόν, Ισπανός διπλωμάτης και ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ στη Λιβύη, σημείωσε την ανάγκη επίτευξης μιας άμεσης εκεχειρίας στη Λιβύη, δίχως ωστόσο να προτείνει με ποιον τρόπο θα μπορούσε να γίνει αυτό.

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Ευ. Βενιζέλος, αναφέρθηκε στη σημασία στήριξης «της νόμιμα εκλεγμένης λιβυκής κυβέρνησης από τη διεθνή κοινότητα» και στην ανάγκη υιοθέτησης ενός Συντάγματος «που θα εγγυάται το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα για το λιβυκό λαό». Ωστόσο αυτό το ευχολόγιο, όπως και η ανησυχία για το κύμα μεταναστών στη Νότια Ευρώπη, είναι εντελώς υποκριτική τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση για λογαριασμό της πλουτοκρατίας συμμετέχει ενεργά σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Το ίδιο κάνει και τώρα, διεκδικώντας μερίδιο από τη λεία, όπως και από την ανοικοδόμηση που κάποια στιγμή θα έρθει.

Μάχες στη Βεγγάζη

Το ίδιο 24ωρο, σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονταν για μία ακόμη φορά στη Βεγγάζη της Ανατολικής Λιβύης, ανάμεσα σε ομάδες ενόπλων από την ακραία ισλαμική οργάνωση «Ανσαρ αλ Σαρία» και στρατιώτες του ε.α. στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, με στόχο το αεροδρόμιο της πόλης που θεωρείται το τελευταίο προπύργιο των δυνάμεων του Λίβυου στρατηγού.

Ως αργά χτες, πυρά βαρέος πυροβολικού ακούγονταν στο προάστιο Μπενίνα όπου βρίσκεται το ομώνυμο αεροδρόμιο, νοτιοδυτικά της Βεγγάζης.

Από τις μάχες, αναφέρθηκε πως έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 9 άνθρωποι και ότι τραυματίστηκαν τουλάχιστον 30 κομάντος των ειδικών δυνάμεων του λιβυκού στρατού.

ΗΠΑ
Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά με το πρόσχημα των «τζιχαντιστών»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Το παιχνίδι τακτικής των Αμερικανών ιμπεριαλιστών συνεχίζεται αξιοποιώντας το νέο πρόσχημα των ενόπλων του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) σε Συρία και Ιράκ, που οι ίδιοι ενίσχυσαν. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, υποβάθμισε την παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας του από τα μέσα Ιούλη στο Ιράκ, λέγοντας ότι «δεν έχουν αποστολή μάχης». Ο Ομπάμα μιλώντας στην αμερικανική στρατιωτική διοίκηση για τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία (CENTCOM), στην Τάμπα της Φλόριντα, είπε ότι «η παρέμβαση θα είναι με αεροπορικές επιδρομές». Η δήλωση έρχεται μια μέρα μετά την αντίστοιχη του επιτελάρχη των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Μάρτιν Ντέμπσεϊ, για «πιθανή επιστροφή αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων στο Ιράκ, αν αποτύχει η αντιμετώπισή τους με άλλον τρόπο». Να σημειωθεί πως κυβερνητική ανακοίνωση αναφέρει ότι «ο στρατηγός μιλούσε υποθετικά». Πάντως, με όλη αυτή την τακτική είναι φανερό ότι γίνεται προετοιμασία. Οι σχεδιασμοί νέων επεμβάσεων με τον λεγόμενο συντονισμό ενός διεθνούς συνασπισμού όπου η αμερικανική κυβέρνηση εμφανίζει ότι συμμετέχουν 40 χώρες, είναι φανερό ότι περιλαμβάνουν τα πάντα, που οι ιμπεριαλιστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν ανά πάσα στιγμή.

Χτες επίσης το γύρο του διαδικτύου έκανε νέο βίντεο «τζιχαντιστών» του «Ισλαμικού Κράτους», με σκηνοθεσία που θύμιζε Χόλιγουντ. Το βίντεο-τρέιλερ, διάρκειας 52 δευτερολέπτων, τιτλοφορείται «Φλόγες Πολέμου» και δείχνει «τζιχαντιστές» να ανατινάζουν τανκς, να τραυματίζουν και να σκοτώνουν Αμερικανούς στρατιώτες αλλά και βιντεοσκοπημένο στιγμιότυπο από ομιλία του Προέδρου Ομπάμα που διαβεβαίωνε πως δεν θα επιστρέψουν στο Ιράκ αμερικανικές χερσαίες δυνάμεις. Το βίντεο κλείνει με τη φράση -απειλή: «Οι μάχες μόλις άρχισαν».

Νωρίτερα, επιδρομές της ιρακινής πολεμικής αεροπορίας αναφέρθηκε πως προκάλεσαν το θάνατο «άνω των 50» «τζιχαντιστών» στην πόλη Ντουλούιγε (80 χλμ. από τη Βαγδάτη). Μεταξύ των θυμάτων φέρεται πως είναι και ένας διοικητής του ΙΚ που εμπλέκεται στην εκτέλεση εκατοντάδων Ιρακινών στρατιωτών που αιχμαλωτίστηκαν στο στρατόπεδο Σπάιχερ κοντά στην Τικρίτ τον Ιούνη, λίγες μέρες αφού ξεκίνησε η μεγάλη προέλαση των ισλαμιστών μισθοφόρων στο βόρειο Ιράκ...

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ιρακινού Κοινοβουλίου, Σαλίμ αλ Τζαμπούρι, εξέφρασε την υποστήριξη της Βουλής στη διεξαγωγή αεροπορικών επιδρομών εναντίον του ΙΚ από τις ξένες δυνάμεις που θα συμμετάσχουν στο συνασπισμό που προετοιμάζουν οι ΗΠΑ. Εξέφρασε επιπλέον την ελπίδα πως οι όποιες επιδρομές «θα είναι ακριβείς ώστε να αποφευχθούν οι απώλειες μεταξύ των αμάχων και οι καταστροφές στις υποδομές».

Προετοιμασίες «τζιχαντιστών» στη Συρία

Σε αυτό το κλίμα, χτεσινά ρεπορτάζ των αραβικών δικτύων «Αλ Αραμπίγια» και «Αλ Τζαζίρα» και του πρακτορείου «Ρόιτερς» κατέγραφαν τις προσπάθειες των «τζιχαντιστών» στο προπύργιό τους στη συριακή πόλη Ράκα (450 χλμ. βορειοανατολικά της Δαμασκού) να αποσύρουν σημαντικό εξοπλισμό και δυνάμεις σε υπόγεια τούνελ και μυστικές αποθήκες. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι «τζιχαντιστές» εκκένωσαν κτίρια που χρησιμοποιούσαν παλιά ως διοικητήρια και ότι μετέφεραν τις οικογένειές τους και υψηλόβαθμα στελέχη τους εκτός πόλης, για να μη βρεθούν στο στόχαστρο των αμερικανικών βομβαρδιστικών.

ΕΠΙΔΗΜΙΑ «ΕΜΠΟΛΑ»
Αξιοποιείται και για άλλες στοχεύσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Μετά από τη δημοσιοποίηση του σχεδίου του Προέδρου των ΗΠΑ για την ανάπτυξη 3.000 Αμερικανών στρατιωτικών σε χώρες της Δυτικής Αφρικής για την... καταπολέμηση της επιδημίας «Εμπολα» (στρατός για την καταπολέμηση ασθένειας!), και η Παγκόσμια Τράπεζα και η ΕΕ επανήλθαν με υποσχέσεις βοήθειας και προβλέψεις για τις καταστροφικές συνέπειες της κρίσης.

Εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας διαπίστωσε χτες ότι οι οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας του ιού «Εμπολα» ενδέχεται να είναι «καταστροφικές» στις τρεις χώρες - εστίες της επιδημίας (τη Σιέρα Λεόνε, τη Γουινέα και τη Λιβερία) εξαιτίας κυρίως του «παράγοντα του φόβου» που παραλύει την οικονομική δραστηριότητα. Ο ίδιος κατέληξε ότι, «αν ο ιός εξακολουθήσει να εξαπλώνεται στις τρεις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο (...), οι οικονομικές επιπτώσεις θα οκταπλασιαστούν, επιφέροντας καταστροφικό σοκ».

Σύμφωνα με υπολογισμούς της Παγκόσμιας Τράπεζας, το ΑΕΠ της Λιβερίας, της Γουινέας και της Σιέρα Λεόνε ενδέχεται να μειωθεί κατά 359.000.000 δολάρια το 2014 και κατά 809.000.000 δολάρια το 2015.

Παράλληλα, η ΕΕ ανακοίνωσε χτες πως θα προσφέρει επιπλέον 78.000.000 ευρώ για να βοηθήσει στη μάχη κατά του ιού «Εμπολα», πέρα από τα περίπου 150.000.000 ευρώ που έχει ήδη αποδεσμεύσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να υποστηρίξει τις τρεις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία. Στο Βερολίνο η κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι θα παράσχει επιμελητειακή βοήθεια για την αντιμετώπιση του «Εμπολα» στην Αφρική (π.χ., με την παραχώρηση γερμανικών στρατιωτικών μεταγωγικών αεροσκαφών), καθώς και μία κινητή νοσοκομειακή μονάδα στη Λιβερία.

Σήμερα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έκτακτη σύνοδος για την καταπολέμηση της επιδημίας «Εμπολα» στη Δυτική Αφρική, με δεδομένες τις ανάγκες του οργανισμού για 1 δισ. δολάρια ώστε να εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Πρόσφυγες από τη Γάζα τα θύματα του ναυαγίου

ΓΑΖΑ - ΑΘΗΝΑ.--

Τουλάχιστον οι μισοί από τους περίπου 500 που πνίγηκαν την περασμένη βδομάδα σε δουλεμπορικό σκάφος που είχε ξεκινήσει από την Νταμιέτα της Αιγύπτου με προορισμό την Ιταλία ή την Ελλάδα ήταν Παλαιστίνιοι από τη Λωρίδα της Γάζας, σημείωσε μιλώντας σε δημοσιογράφο της ηλεκτρονικής εφημερίδας «EUOBSERVER» εκπρόσωπος της παλαιστινιακής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Αθήνα.

Σύμφωνα με χτεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας, που επικαλείται μαρτυρίες Παλαιστινίων που επιβίωσαν από το πολύνεκρο ναυάγιο και κατάφεραν να φθάσουν στην Κρήτη, 250 ή και πάνω από 300 ήταν κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας που καταστράφηκε το καλοκαίρι από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς των Ισραηλινών στο πλαίσιο της επιχείρησης «Προστατευτική Αιχμή».

Παράλληλα, εκπρόσωπος της παλαιστινιακής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, Αdamir που εδρεύει στην πόλη της Γάζας σημείωσε μιλώντας στην ισραηλινή εφημερίδα «Χα'αρέτζ» ότι μετά το πολύνεκρο ναυάγιο με θύματα εκατοντάδες πρόσφυγες, ανοιχτά της ανατολικής Μεσογείου, την περασμένη βδομάδα, αγνοούνται περίπου 400 Παλαιστίνιοι και ότι η οργάνωση διαθέτει λίστα με τα ονόματά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ