ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Αυγούστου 2014
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Καταιγιστικές εξελίξεις αυξάνουν τις απειλές για τους λαούς

Την αποφασιστικότητα κάθε εμπλεκόμενης πλευράς να υπερασπιστεί με αξιώσεις τα μονοπωλιακά συμφέροντα που εκπροσωπεί επιβεβαίωσαν οι εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας και της ενδοϊμπεριαλιστικής «κόντρας» με πρωταγωνιστή, από τη μια μεριά, τη Ρωσία και, από την άλλη μεριά, τις ΗΠΑ - ΕΕ (με διαφοροποιήσεις βεβαίως).

Στις αρχές της βδομάδας ο γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φον Ράσμουσεν, ξεκαθάρισε ότι «θα καταρτίσουμε νέα αμυντικά σχέδια. Η ρωσική επίθεση ήταν ένας κώδωνας κινδύνου και δημιούργησε μια νέα κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη», ενώ σημείωσε: «Τα πέντε τελευταία χρόνια η Ρωσία αύξησε τις αμυντικές της δαπάνες κατά 50%, οι χώρες του ΝΑΤΟ τις μείωσαν κατά 20% κατά μέσο όρο. Πρέπει να αντιστραφεί η τάση αυτή».

Την Πέμπτη, ο Ράσμουσεν βρέθηκε στο Κίεβο δηλώνοντας ότι το Βορειοατλαντικο Σύμφωνο είναι έτοιμο να στηρίξει την Ουκρανία, εξηγώντας πως «έχει όλες τις απαιτούμενες δυνατότητες να διασφαλίσει αποτελεσματική προστασία όλων των συμμάχων μας». Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε, αφενός, ότι «έχουμε αναστείλει την πρακτική μας συνεργασία με τη Ρωσία σε όλους τους τομείς», αφετέρου, ότι αποφασίστηκε να γίνει «ειδική συνάντηση ΝΑΤΟ - Ουκρανίας» στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, το Σεπτέμβρη.

Της επίσκεψης του Ράσμουσεν στο Κίεβο είχε προηγηθεί μια επισήμανση της Οάνα Λουνγκέσκου, εκπροσώπου της λυκοσυμμαχίας, που εξέφρασε «έντονη ανησυχία» επειδή «η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περίπου 20.000 ετοιμοπόλεμους στρατιωτικούς στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας» και υπογράμμιζε ότι η Μόσχα ενδέχεται να χρησιμοποιήσει «το πρόσχημα μιας ανθρωπιστικής ή ειρηνευτικής αποστολής ως μια δικαιολογία για να στείλει τις ένοπλες δυνάμεις (της) στην Ανατολική Ουκρανία».

Την Τρίτη, στη διάρκεια έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Ρώσος πρεσβευτής, Βιτάλι Τσούρκιν, είχε κάνει λόγο για «καταστροφική» ανθρωπιστική κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία και δήλωσε ότι η χώρα του έχει προσφερθεί να στείλει μια οχηματοπομπή με «ανθρωπιστική βοήθεια» στην Ουκρανία για τους εκτοπισμένους.

Την Παρασκευή, η Αμερικανίδα πρέσβης στον Οργανισμό, Σαμάνθα Πάουερ, δήλωσε ότι «η Ουκρανία έχει επιτρέψει σε διεθνείς οργανώσεις αρωγής να μοιράσουν βοήθεια στο έδαφός της» και ότι «οποιαδήποτε περαιτέρω μονομερής επέμβαση από τη Ρωσία σε ουκρανικό έδαφος, περιλαμβανομένης μιας (επέμβασης) με το πρόσχημα της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, θα είναι εντελώς απαράδεκτη και βαθιά ανησυχητική. Και θα θεωρηθεί εισβολή στην Ουκρανία».

Στη Ρωσία συγκλήθηκε εκτάκτως την Παρασκευή το Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου συζητήθηκε αναλυτικά η «καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση» στην Ανατολική Ουκρανία, η οποία χαρακτηρίστηκε «ολέθρια», χωρίς να γίνει γνωστό αν υπήρξαν αποφάσεις και ποιες ήταν αυτές.

«Πόλεμος» οικονομικών κυρώσεων

Οι εξελίξεις ήταν, όμως, καταιγιστικές και σε οικονομικό επίπεδο. Μετά τις νέες κυρώσεις που επέβαλαν ΕΕ - ΗΠΑ στη Ρωσία, η Μόσχα αποφάσισε μια σειρά «αντίμετρα». Ετσι, την Πέμπτη, ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ανακοίνωσε λίστα με μια σειρά προϊόντα των οποίων οι εισαγωγές από ΕΕ, ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά και Νορβηγία απαγορεύονται ή περιορίζονται για ένα χρόνο, «με σκοπό την προστασία των εθνικών συμφερόντων της Ομοσπονδίας της Ρωσίας». Στη λίστα περιλαμβάνονται γεωργικά, διατροφικά προϊόντα αλλά και πρώτες ύλες. Η ρωσική κυβέρνηση εξετάζει, μεταξύ άλλων, και το ενδεχόμενο να επιβάλλει περιορισμούς σε ευρωπαϊκές και αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες που εκτελούν πτήσεις πάνω από τη Σιβηρία, όπως ήδη έκανε για ορισμένες ουκρανικές.

Οι ανακοινώσεις της Ρωσίας πυροδότησαν, όπως ήταν φυσικό, αλυσιδωτές αντιδράσεις από κυβερνήσεις, εργοδοτικές οργανώσεις και επιχειρήσεις που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θίγονται από τα ρωσικά μέτρα. Ανάμεσα σε πλήθος διαπιστώσεων και εκτιμήσεων από τους εκπροσώπους των μονοπωλίων, αναδείχτηκε το εύρος της αλληλεξάρτησης των καπιταλιστικών οικονομιών και τα νέα άγρια «παζάρια» που έχουν ήδη ξεκινήσει, ανοιχτά ή παρασκηνιακά, με σκοπό τον έλεγχο της «χασούρας». Σ' αυτά δήλωσε, φυσικά, «παρούσα» και η ελληνική κυβέρνηση, καλλιεργώντας αυταπάτες ότι είναι δυνατόν η χώρα να ξεφύγει από τις συνέπειες της συμμετοχής της σε ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και τους σφοδρούς ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Η έκταση και οι προεκτάσεις των κυρώσεων είναι τέτοιες που την Πέμπτη 14 Αυγούστου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκαλεί στις Βρυξέλλες συνάντηση ειδικευμένων εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις που έχει η απαγόρευση εισαγωγών ευρωπαϊκών αγροδιατροφικών προϊόντων στη ρωσική αγορά αλλά και μέτρα που χρειάζεται να παρθούν. Ηδη υπάρχουν χώρες, όπως η Φινλανδία και η Σλοβενία, που έχουν ζητήσει η ΕΕ να εκφράσει «αλληλεγγύη» και να αποζημιώσει όσους πλήττονται.

Ταυτόχρονα, άλλοι βλέπουν δεδομένα ευνοϊκά για νέες μπίζνες. Για παράδειγμα, στο Βελιγράδι ήδη μιλούν για μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται για τους Σέρβους εξαγωγείς και επιχειρηματίες. Η Ρωσία, από τη μεριά της, ήδη ξεκίνησε επαφές με χώρες όπως οι Βραζιλία, Αργεντινή, Ισημερινό, Χιλή προκειμένου να ενισχυθούν οι εμπορικές τους σχέσεις.

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί

Την Πέμπτη, στην Ανατολική Ουκρανία οι βόμβες χτύπησαν ένα ακόμα νοσοκομείο στην πόλη του Ντόνετσκ. Οι νεκροί αυξάνονται καθημερινά και ανάμεσα στους άμαχους, ενώ το δρόμο της προσφυγιάς έχουν πάρει εκατοντάδες χιλιάδες (τα ρωσικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για 750.000 που έχουν ζητήσει καταφύγιο στη ρωσική επικράτεια).

Τα «σημάδια» της «καπιταλιστικής ανάπτυξης» και των άγριων ανταγωνισμών που αυτή συνεπάγεται χαράσσονται όλο και πιο βαθιά στις σάρκες ενός λαού που μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού του έλεγαν πως, επιτέλους, είχε βρει την «ελευθερία». Την «ελευθερία» να είναι αιχμάλωτος των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και να βλέπει τις «φλόγες» να τυλίγουν τα σπίτια του και τώρα να απειλούν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, και άλλους λαούς.


Α.

ΙΡΑΚ
Ξανά «ανθρωπιστικοί» αμερικανικοί βομβαρδισμοί

Το πρόσχημα των ένοπλων ισλαμιστών χρησιμοποιείται εκ νέου

Για άλλη μια φορά στο Ιράκ, που ο λαός του βιώνει εδώ και πάνω από μια δεκαετία τις συνέπειες της ιμπεριαλιστικής επέμβασης και κατοχής - που γίνεται σήμερα με άλλον τρόπο, μέσω των μονοπωλιακών ομίλων που εκμεταλλεύονται τον πλούτο του - χρησιμοποιείται το πρόσχημα της «ανθρωπιστικής» επέμβασης. Από την Παρασκευή ξεκίνησαν αεροπορικοί βομβαρδισμοί από τις ΗΠΑ στο Βόρειο Ιράκ, που έσπευσαν να στηρίξουν και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις αλλά και η αστική τάξη του Ιράκ, η κεντρική κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία των Κούρδων, στο όνομα της αντιμετώπισης των ένοπλων ισλαμιστών και μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ).

Οι ανακοινώσεις των επιτελείων του αμερικανικού Πενταγώνου κάνουν λόγο για πλήγματα στο στρατιωτικό εξοπλισμό των ισλαμιστών για να μην πλησιάσουν την πρωτεύουσα του Β. Ιράκ Ερμπίλ, όπου υπάρχει και στρατιωτική βάση των ΗΠΑ (από αυτούς που έμειναν μετά την αποχώρηση του μεγαλύτερου μέρους των Αμερικανών στρατιωτών). Οι ένοπλοι του ΙΚ έχουν καταλάβει πολλές πόλεις στη Μοσούλη, συμπεριλαμβανομένου και του υδροηλεκτρικού φράγματος, και τη μεγαλύτερη χριστιανική πόλη στο Ιράκ, Καρακός, με τους κατοίκους να έχουν φύγει στα βουνά, όπως και η κοινότητα των Γεζίντι, που δεν είναι μουσουλμάνοι.

Η σημερινή εξέλιξη, που επιχειρείται να παρουσιαστεί ως η απαραίτητη ενέργεια σε μια γενοκτονία εν εξελίξει, δεν πρέπει να μας κάνει να χάσουμε τη μεγάλη εικόνα. Το Ιράκ βιώνει τις συνέπειες της ιμπεριαλιστικής επέμβασης του 2003 (με τα τότε προσχήματα περί χημικών του Σαντάμ ή της στήριξης στη «διεθνή τρομοκρατία»). Οι ιμπεριαλιστές που διέλυσαν μια χώρα και το κάνουν και τώρα σε άλλες περιοχές κινούνται με κίνητρο τον έλεγχο και την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων και των δρόμων μεταφοράς τους, και αξιοποίησαν τις ισλαμιστικές οργανώσεις τύπου «Αλ Κάιντα» για τα σχέδιά τους. Μια ματιά στη Συρία, από όπου προέκυψαν πολλοί από τους ενόπλους που δρουν στο Ιράκ, πείθει για το πώς στηρίχτηκαν τέτοιοι εγκληματίες από τους ιμπεριαλιστές και περιφερειακές δυνάμεις, όπως οι πετρελαιομοναρχίες του Κόλπου, που τους εξόπλισαν ενάντια σε μια μη αρεστή κυβέρνηση, όπως αυτή της Συρίας. Σήμερα και πάλι χρησιμοποιούν την εγκληματική δράση τέτοιων οργανώσεων ως το καλύτερο πρόσχημα για να συνεχίσουν τα ίδια σχέδια. Αρα και αυτό που εμφανίζεται τώρα ως «λύση», βοήθεια προς τον πληθυσμό, δεν αποτελεί τέτοια, αφού όλες οι αιτίες που προκάλεσαν τη σημερινή κατάσταση παραμένουν, σε μια περίοδο μάλιστα που οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί. Οσο δε για τη βοήθεια που ρίχνουν τα αμερικανικά αεροσκάφη για τους χιλιάδες που έχουν φύγει στα βουνά για να γλιτώσουν από τους ένοπλους ισλαμιστές και εκθειάζεται από όλα τα αστικά μέσα ενημέρωσης, θυμίζει το «να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω λάδι». Δηλαδή, οι ιμπεριαλιστές που διέλυσαν το Ιράκ, οδήγησαν το λαό του - και όχι την αστική τάξη που κάνει χρυσές μπίζνες είτε είναι στη Βαγδάτη είτε στο Ερμπίλ - στη φτώχεια και την εξαθλίωση εμφανίζονται τώρα ως ...σωτήρες.


Δ. Κ.

ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Το Ισραήλ συνεχίζει τη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού

Η φονική μηχανή του Ισραήλ σκορπάει το θάνατο και την καταστροφή στη μαρτυρική Γάζα

Associated Press

Η φονική μηχανή του Ισραήλ σκορπάει το θάνατο και την καταστροφή στη μαρτυρική Γάζα
ΓΑΖΑ.-- Η συνέχιση του δράματος του Παλαιστινιακού λαού, με την επανέναρξη των βομβαρδισμών πόλεων μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας 72 ωρών που είχε ξεκινήσει την περασμένη Τρίτη, αφού ο εκβιασμός του Ισραήλ για παράδοση άνευ όρων δεν έγινε δεκτός, είναι ένας κρίκος στην πολύπαθη ιστορία του. Η φονική επιδρομή που ξεκίνησε στις 8 Ιούλη φέτος με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και από τις 18 Ιούλη με χερσαίες δυνάμεις, με την κωδική ονομασία «Προστατευτική Αιχμή» - και έχει στοιχίσει ως τώρα πάνω από 1.900 νεκρούς, με το 1/3 να είναι παιδιά, βρέφη και γυναίκες, και 10.000 τραυματίες - είναι, για να θυμηθούμε μόνο την τελευταία δεκαετία, η 8η συνολικά επίθεση στη Γάζα. Προηγήθηκαν επιθέσεις το Μάη του 2004, το Σεπτέμβρη του 2004, τον Ιούνη του 2006, το Φλεβάρη του 2008, το Δεκέμβρη του 2008, το Νοέμβρη του 2012.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι της «Προστατευτικής Αιχμής» είχαν προηγηθεί 9 μήνες διαπραγματεύσεων του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής, που συστηματικά η ισραηλινή κυβέρνηση ναρκοθετούσε. Μόνο στο διάστημα του Αυγούστου 2013 - Απρίλη 2014 των διαβουλεύσεων, όπως αναφέρει σε εκτενέστατο άρθρο του ο Ούρι Βέλτμαν, ερευνητής, μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του Ινστιτούτου Εμίλ Τοούμα Παλαιστινιακών και Ισραηλινών Σπουδώνκαι μέλος της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος του Ισραήλ, ήταν στο στάδιο της υλοποίησης ή είχαν προωθηθεί σχέδια για κατασκευή 13.581 νέων πολυκατοικιών σε εποικισμούς, τέσσερις φορές περισσότερες από ό,τι προηγούμενα χρόνια.

Το άτυχο 10χρονο παιδί που δολοφονήθηκε την Παρασκευή στη Γάζα

Associated Press

Το άτυχο 10χρονο παιδί που δολοφονήθηκε την Παρασκευή στη Γάζα
Αναφέρει επίσης ενδεικτικά: «Σύμφωνα με στοιχεία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων 61 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας και 1.054 τραυματίστηκαν, έγιναν 660 επιθέσεις εποίκων σε Παλαιστίνιους και στην περιουσία τους (από ρίψη πετρών, κάψιμο και ξερίζωμα των ελαιόδεντρων, καταστροφή αυτοκινήτων, βανδαλισμούς τεμενών), που είχαν την ανοχή και τη συνενοχή των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων. Ενώ οι εποικισμοί επεκτείνονται, οι ισραηλινές αρχές συνέχισαν να στοχεύουν σπίτια Παλαιστινίων. 508 παλαιστινιακά σπίτια κατεδαφίστηκαν και 878 άτομα εκδιώχθηκαν βίαια. Την ίδια περίοδο το Ισραήλ διεξήγαγε 4.500 στρατιωτικές επιδρομές και συνελήφθησαν 3.674 Παλαιστίνιοι.

Ολες αυτές οι δράσεις καθιστούν αρκετά γελοίο τον ισχυρισμό της ισραηλινής κυβέρνησης ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης. Αν πράγματι ήθελαν σοβαρά να προχωρήσουν στην κατάρτιση των συνόρων μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, γιατί δημιουργούν συνέχεια τετελεσμένα επί του εδάφους μέσω της επέκτασης των εποικισμών, που αλλάζει ακριβώς αυτά τα σύνορα; Και αν ήθελαν σοβαρά μια συμφωνημένη διευθέτηση στην Ιερουσαλήμ, γιατί αναγκάζουν τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, ενώ ταυτόχρονα φέρνουν νέους Ισραηλινούς εποίκους; Είναι σαν να κάθονται δύο εταίροι να χωρίσουν μια τούρτα και ο ένας να τρώει συνεχώς κομμάτια».

Ολα αυτά τα στοιχεία, όπως και η άμεση αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης, όταν τον Απρίλη φέτος ανακοινώθηκε η σύσταση της ενιαίας κυβέρνησης των Παλαιστινίων, με συμφωνία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και της «Χαμάς», που βρίσκεται στην κυβέρνηση στη Γάζα από το 2006, εξηγούν γιατί επιδίωξε για άλλη μια φορά να τινάξει στον αέρα τις συζητήσεις και να βρει προσχήματα για να ξεκινήσει άλλη μια εγκληματική επιδρομή στη Γάζα. Εξηγούν γιατί το βιώσιμο κράτος που διεκδικεί ο Παλαιστινιακός λαός προϋποθέτει τερματισμό της κατοχής και των εποικισμών, άρση του αποκλεισμού της Γάζας. Την άρση του αποκλεισμού δε δέχτηκε το Ισραήλ και στις διαπραγματεύσεις για παράταση της εκεχειρίας την Πέμπτη στο Κάιρο. Εθεσε ως όρο πρώτα την αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας στο όνομα της ασφάλειάς του. Δηλαδή αυτό πάνοπλο να μπορεί να δολοφονεί ανενόχλητα, όπως κάνει ένα μήνα καταστρέφοντας και ό,τι υποδομή υπήρχε σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη, με 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους να βρίσκονται κλεισμένοι σε μια «φυλακή» 367 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Το νέο έγκλημα του Ισραήλ, που σχετίζεται και με την προσπάθεια αναβάθμισης του ρόλου της αστικής του τάξης σε μια περιοχή που φλέγεται και ενώ φαίνεται να αναβαθμίζεται ο ρόλος του Ιράν, είχε τη στήριξη των ΗΠΑ (30 δισ. δολάρια λαμβάνει κάθε χρόνο από αυτές σε στρατιωτική βοήθεια) και της ΕΕ (περιλαμβανομένης και της ελληνικής κυβέρνησης) με την οποία έχει προνομιακές σχέσεις. Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, που έκανε αλλεπάλληλα ταξίδια στην περιοχή, σε μια προσπάθεια να παρουσιαστεί ως ουδέτερος μεσολαβητής, δεν είναι καθόλου τέτοιος. Το αν υπάρχουν και κάποια «σύννεφα» στις σχέσεις των ΗΠΑ - Ισραήλ, όπως παρουσιάζονται συχνά στον αστικό Τύπο, αυτό σχετίζεται με κάποια επιμέρους συμφέροντα που έχει η κάθε αστική τάξη και δεν αναιρεί την κοινή στρατηγική και την προσπάθεια να υποταχθεί ο Παλαιστινιακός λαός και οι άλλοι λαοί της περιοχής, προκειμένου να προχωρήσουν οι μπίζνες των μονοπωλίων. Πάνω σε αυτό το έδαφος ματώνει ο λαός της Γάζας και της Δυτικής Οχθης, χύνεται το αίμα των παιδιών του. Και αυτή η κατάσταση θα συνεχίζεται με εξάρσεις και υφέσεις και όσο μένουν αλώβητα τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, τα λαϊκά στρώματα θα υποφέρουν. Αισιόδοξο στοιχείο είναι ότι και μέσα στο Ισραήλ αναπτύσσεται κίνημα αντίστασης, με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές.


Δ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Εμπρακτη αλληλεγγύη στο δοκιμαζόμενο λαό

Από τις συναντήσεις της αντιπροσωπείας των Επιτροπών Ειρήνης, υπό την αιγίδα του ΠΣΕ, στη Δυτική Οχθη για να εκφραστεί η αλληλεγγύη στον αγωνιζόμενο Παλαιστινιακό λαό
Από τις συναντήσεις της αντιπροσωπείας των Επιτροπών Ειρήνης, υπό την αιγίδα του ΠΣΕ, στη Δυτική Οχθη για να εκφραστεί η αλληλεγγύη στον αγωνιζόμενο Παλαιστινιακό λαό
Στη Δυτική Οχθη των Παλαιστινιακών εδαφών βρίσκεται από την Παρασκευή, όπου θα παραμείνει έως τις 13 του μήνα, αντιπροσωπεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας και του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης. Μαζί με την Επιτροπή Ειρήνης Ισραήλ και υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) εκφράζουν έμπρακτα την αμέριστη αλληλεγγύη τους στο δοκιμαζόμενο λαό της Παλαιστίνης που σφάζεται καθημερινά εδώ και ένα μήνα από τις δυνάμεις κατοχής του Ισραήλ, αλλά και στο φιλειρηνικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα του Ισραήλ, που δίνει τη μάχη του μέσα σε αντίξοες συνθήκες.

Η αντιπροσωπεία αποτελείται από τους: Χρίστο Κουρτελλάρη, γενικό γραμματέα του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης, Ζουχάλ Οκουγιάν, πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας, Αϊντα Τούμα, εκπρόσωπο της Επιτροπής Ειρήνης Ισραήλ, και Ηρακλή Τσαβδαρίδη, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ και εκτελεστικό γραμματέα του ΠΣΕ.

Η αντιπροσωπεία ήρθε αντιμέτωπη με την ισραηλινή κατοχή, τα αμέτρητα στρατιωτικά μπλόκα και τα κλειστά περάσματα που καθυστερούσαν τις μετακινήσεις της. Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση με την Επιτροπή Ειρήνης Ισραήλ, όπου μεταφέρθηκε η πείρα για τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι αγωνιστές του αντιιμπεριαλιστικού - φιλειρηνικού κινήματος σε ένα κλίμα έντονης κυβερνητικής προπαγάνδας στην οποία κυριαρχεί ο εθνικισμός. Το Σάββατο αναμενόταν να γίνουν διαδηλώσεις στη Ραμάλα και το Τελ Αβίβ ενάντια στη σφαγή στη Γάζα.

Για σήμερα, Κυριακή, έχει προγραμματιστεί επίσκεψη στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και σε νοσοκομείο όπου έχουν μεταφερθεί τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα, ενώ η αντιπροσωπεία θα έχει και τηλεδιάσκεψη με τις οργανώσεις αντίστασης στη Γάζα. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις με το Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης, με αντιπροσωπεία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, την Παλαιστινιακή Αρχή, το Νομοθετικό Συμβούλιο (Βουλή). Θα ακολουθήσουν επισκέψεις στις ισραηλινές πόλεις Χάιφα και Τελ Αβίβ, όπου η αντιπροσωπεία θα είναι φιλοξενούμενη σε εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Ισραήλ, ενώ θα συναντηθεί και με το Μέτωπο για την Ειρήνη και την Ισότητα (εκλογική λίστα στην οποία συμμετέχει το ΚΚ Ισραήλ), δυνάμεις που διεξάγουν δύσκολο αγώνα μέσα στο Ισραήλ στο πλευρό του Παλαιστινιακού λαού.

Μνημείο υποκρισίας η δήθεν σωτηρία από τους ισλαμιστές

Το ΚΚΕ καταγγέλλει τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή με αφορμή τους νέους βομβαρδισμούς στο Β. Ιράκ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε σχόλιό του την Παρασκευή για τους νέους βομβαρδισμούς από αμερικανικά αεροσκάφη στο Βόρειο Ιράκ, σημείωνε:

«Η προσπάθεια των ΗΠΑ να εμφανιστούν ως σωτήρες και να δικαιολογήσουν τους νέους βομβαρδισμούς στο Ιράκ, αποτελεί μνημείο υποκρισίας και πρόσχημα για να καλυφθούν οι εγκληματικές ιμπεριαλιστικές ευθύνες. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στην ΕΕ είναι αυτοί που εξαπέλυσαν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Ιράκ το 2003, είναι οι ίδιοι που οργάνωσαν την επέμβαση κατά της Συρίας, εξόπλισαν και ενίσχυσαν αντιδραστικές δυνάμεις, όπως η οργάνωση "Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε".

Το ΚΚΕ καταγγέλλει τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή, που επιφέρουν οδυνηρές συνέπειες κατά των λαών. Οι λαοί έχουν υποχρέωση να επαγρυπνούν και να αντιταχθούν αποφασιστικά στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, να υπερασπίσουν με τον αγώνα τους τα δικά τους συμφέροντα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ