ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Αυγούστου 2014
Σελ. /40
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Α' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ
Οι σφοδρές αντιθέσεις στρώνουν το έδαφος σε νέες συγκρούσεις

Δομημένες πάνω στους σφοδρούς ανταγωνισμούς και τις εύθραυστες ισορροπίες που προκαλεί η ανισόμετρη καπιταλιστική ανάπτυξη, οι σύγχρονες σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ κρατών και διακρατικών συμμαχιών κουβαλούν το «σπόρο» μιας νέας διεθνούς ανάφλεξης. Οι αντιθέσεις μεταξύ των διαφορετικών ιμπεριαλιστικών κέντρων εκδηλώνονται όλο και πιο σφοδρά, όπως δείχνουν τα «ρήγματα» ή τα «σύννεφα» στις σχέσεις ισχυρών δυνάμεων (π.χ. διαφωνίες ΗΠΑ - Γερμανίας σχετικά με την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Ουκρανία ή την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για τη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου). Εκδηλώνονται σημαντικές αλλαγές στην παγκόσμια ιμπεριαλιστική πυραμίδα, π.χ. με την ανέλιξη της Κίνας. Κάνουν την εμφάνισή τους νέα κέντρα συμφερόντων (π.χ. BRICS, MERCOSUR), με τις αναδυόμενες οικονομίες να επιδιώκουν πιο ενιαία έκφραση.

Φυσικά, η νέα παγκόσμια καπιταλιστική οικονομική κρίση επιδρά καταλυτικά στις διεργασίες και τις αντιπαραθέσεις. Τα σημάδια ύφεσης και στασιμότητας που εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν πολλές καπιταλιστικές οικονομίες φανερώνουν καταρχήν την όλο και μεγαλύτερη δυσκολία που έχει το σύστημα να διαχειρίζεται τις εγγενείς αντιφάσεις του. Επιπλέον, μεγαλώνουν την ανησυχία των μονοπωλίων, την «αγωνία» τους για το πώς θα ανακάμψει η κερδοφορία τους και θα βαθύνει η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και προμηνύουν νέους γύρους αντιλαϊκών επιδρομών, με όλα τα μέσα. Πολλαπλασιάζονται διαρκώς οι «αποστολές» που ξεδιάντροπα βαφτίζονται «ειρηνευτικές» ενώ στην πραγματικότητα συντονίζουν το αιματοκύλισμα και την καταλήστευση ολόκληρων λαών. Δεν κρύβεται η μεγάλη δίψα των μονοπωλίων για ξαναμοίρασμα αγορών και πρώτων υλών, για ξαναμοίρασμα της τράπουλας, από το οποίο κάθε πλευρά προσδοκά ότι θα βγει κερδισμένη.

Αλλωστε, ένας γενικευμένος ιμπεριαλιστικός πόλεμος δεν είναι ποτέ «κεραυνός εν αιθρία». Σύμφωνα με τον κλασικό ορισμό του Κλαούζεβιτς που υιοθέτησαν οι Μαρξ και Λένιν, ο πόλεμος είναι συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα. Υπάρχουν, λοιπόν, γεγονότα οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά που τον έχουν προετοιμάσει. Η εμπειρία των 2 προηγούμενων παγκόσμιων συγκρούσεων δείχνει ότι πριν από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο είχαν προηγηθεί οι οικονομικές κρίσεις στις αρχές του 20ού αιώνα (1907, 1910 - 1911), η μεγάλη κρίση του 1929-1933 και αυτή του 1938 όσον αφορά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Επίσης, είχαν εκφραστεί τάσεις αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων και υπήρξε ανάδειξη νέων δυνάμεων, όπως π.χ. της Γερμανίας, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Ιταλίας, που διεκδικούσαν θέσεις στην παγκόσμια σκακιέρα.

Υπήρξαν όμως και συγκεκριμένα στρατιωτικά γεγονότα, πόλεμοι ή πολεμικά επεισόδια που στην ουσία αποτέλεσαν προοίμια ενός γενικευμένου πολέμου. Αν και χαρακτηρίστηκαν περιφερειακές συγκρούσεις στην πραγματικότητα εντάσσονταν στο πλαίσιο της γενικευμένης αντιπαράθεσης που προετοιμαζόταν.

Ετσι, του Α' Παγκόσμιου Πολέμου είχαν προηγηθεί:

-- Ο πόλεμος των Μπόερς στη Ν. Αφρική από το 1899 έως το 1902. Δηλαδή, ο πόλεμος ανάμεσα στη Μ. Βρετανία και τους Ολλανδούς αποίκους της Ν. Αφρικής, που είχαν την άμεση και έμμεση στήριξη της Γερμανίας.

-- Ο πόλεμος ανάμεσα στην Ελλάδα και την Οθωμανική Αυτοκρατορία του 1897.

-- Ο πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσία και την Ιαπωνία, 1905 - 1907, για τον έλεγχο της Απω Ανατολής.

-- Οι Βαλκανικοί πόλεμοι του 1912 - 1913, όπου πήραν μέρος η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Σερβία, το Μαυροβούνιο, η Ρουμανία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία.

-- Ο πόλεμος ανάμεσα στην Ιταλία και την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1911 - 1912.

-- Ο πρώτος Κινεζο-Ιαπωνικός πόλεμος, 1894 - 1895.

-- Το 1912 ξεσπά η κρίση του Αγαδίρ που για λίγο έλειψε να προκαλέσει πόλεμο ανάμεσα στη Γερμανία, από τη μια, και τους Αγγλογάλλους από την άλλη.

Του Β' Παγκόσμιου Πολέμου είχαν προηγηθεί:

-- Η ιαπωνική επέμβαση στη Μαντζουρία της Κίνας το 1931.

-- Ο Ιταλο-Αβησσυνιακός πόλεμος, 1935 - 1936.

-- Ο δεύτερος Κινεζο-Ιαπωνικός πόλεμος, το 1937, με την εμπλοκή των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας και της ναζιστικής Γερμανίας.

-- Ο Ισπανικός εμφύλιος, 1936 - 1939, ο οποίος πήρε το χαρακτήρα της άμεσης στρατιωτικής επέμβασης της ναζιστικής Γερμανίας και της φασιστικής Ιταλίας υπέρ του Φράνκο.

Από το 1945 και μετά ο πόλεμος δεν σταμάτησε ποτέ παρόλο που δεν πήρε για σχεδόν 70 χρόνια τη μορφή ενός γενικευμένου πολέμου. Ρόλο σε αυτό διαδραμάτισε η αντιπαράθεση καπιταλισμού - σοσιαλισμού που διήρκεσε σχεδόν 45 χρόνια, το διάστημα 1945 - 1990. Παρόλο που αυτή η αντιπαράθεση εκδηλώθηκε και με στρατιωτικό τρόπο σε μια σειρά περιπτώσεων, παρόλο που στοιχείο της πίεσης που άσκησε ο ιμπεριαλισμός στο σοσιαλισμό ήταν η απειλή ενός γενικευμένου πολέμου και μάλιστα θερμοπυρηνικού, εντούτοις μια σειρά ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις που συνέχιζαν να υπάρχουν και να εκδηλώνονται με διαφόρους τρόπους κρατήθηκαν σε δεύτερο πλάνο.

Αραγε, σήμερα, μια σειρά λεγόμενων περιφερειακών πολέμων από την Ουκρανία μέχρι την Αφρική και από τη Μ. Ανατολή μέχρι το Αφγανιστάν δεν εντάσσονται σε ένα γενικευμένο πλαίσιο αντιπαράθεσης παλιών και ανερχόμενων καπιταλιστικών κρατών;

ΕΥΡΩΠΗ
Αβέβαιο το μέλλον της ΕΕ και της Ευρωζώνης

Τα διάφορα «σενάρια» για το μέλλον της ΕΕ είναι εξίσου καταστροφικά για τις επόμενες γενιές

Associated Press

Τα διάφορα «σενάρια» για το μέλλον της ΕΕ είναι εξίσου καταστροφικά για τις επόμενες γενιές
Είναι ολοφάνερο ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός για το μέλλον της «Ενωμένης Ευρώπης».

Τα τελευταία χρόνια έχει οξυνθεί η διαπάλη για το μέλλον της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Για πρώτη φορά φαίνεται να κυριαρχούν συγκεκριμένοι προβληματισμοί και διαθέσεις σε τμήματα του κεφαλαίου των κρατών της ΕΕ που αμφισβητούν την Ευρωζώνη ή ακόμα και την ΕΕ. Τέτοιες διαθέσεις εκφράστηκαν και στις Ευρωεκλογές, με ενίσχυση των λεγόμενων ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων, π.χ., Λεπέν στη Γαλλία, ενώ στη Μ. Βρετανία η αντίληψη για έξοδο από την ΕΕ τείνει να γίνει κυρίαρχη. Αυτή η διαπάλη εξελίσσεται στο έδαφος της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και των δυνατοτήτων διαχείρισής της, που αντικειμενικά όξυνε αντιφάσεις που έχει το λεγόμενο «ευρωπαϊκό οικοδόμημα», ένωση ανισόμετρα ανεπτυγμένων καπιταλιστικών κρατών που βίωσαν διαφορετικά τις επιπτώσεις από την κρίση. Η ισχυροποίηση της Γερμανίας και των συμμάχων της στο πλαίσιο της ΕΕ έχει αναπροσαρμόσει τις συμμαχίες στο εσωτερικό της, έτσι προέκυψε η λεγόμενη συμμαχία των «κρατών του Νότου» (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία κλπ.), ενώ ο λεγόμενος γερμανο-γαλλικός άξονας είναι παρελθόν.

Χαρακτηριστική είναι και η «κόντρα» στην οποία πρωτοστάτησε η Βρετανία, διαφωνώντας με τον ορισμό του «φεντεραλιστή» Γιούνκερ στη θέση του επικεφαλής της Κομισιόν.

Υπάρχουν διαφωνίες ως προς τη σχέση της Ευρώπης με άλλες μεγάλες δυνάμεις, όπως η Ρωσία. Για παράδειγμα, το «Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας» προέτασσε τη «στρατηγική συμμαχία με τη Ρωσία», τη διαμόρφωση «της τριμερούς συμμαχίας Παρισιού - Βερολίνου - Μόσχας», μια πολιτική «μεγάλης ανάπτυξης στην Αφρική», η οποία «σήμερα έχει εγκαταλειφθεί στις αναδυόμενες δυνάμεις, την Κίνα, την Ινδία, τη Βραζιλία και τη Ρωσία που επανέρχεται».

Οι διαφωνίες αυτές αποτυπώνονται καθαρά στα «παζάρια» για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στη Μόσχα λόγω της στάσης της στην Ουκρανία. Ειδικά τις τελευταίες μέρες, έχει ξεκινήσει ένα «ντόμινο» αντιδράσεων και παρεμβάσεων μετά τις νέες κυρώσεις που αποφάσισαν ΗΠΑ και ΕΕ. Η επιλογή της ουκρανικής αστικής τάξης να προτάξει τη συνεργασία της με την ΕΕ έδωσε νέα τροφή στην αντιπαράθεση Βρυξελλών - Μόσχας.

Διαφωνίες, όμως, υπάρχουν και για το βαθμό της οικονομικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, κάτι που αντανακλάται στις διαπραγματεύσεις για τη «Δια-ατλαντική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου», η οποία καθυστερεί με σοβαρές επιφυλάξεις, π.χ., από τη γερμανική πλευρά.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Ρευστές» συνοριακές γραμμές και συμμαχίες

Οι διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (φωτ.) αντανακλούν οξυμένες αντιθέσεις
Οι διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (φωτ.) αντανακλούν οξυμένες αντιθέσεις
Η πορεία των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, όπως και το «πάγωμα» των σχεδιασμών για ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, επιβεβαίωσαν ότι τα επιτελεία των μονοπωλίων εξετάζουν όλες τις εναλλακτικές για την καλύτερη υπεράσπιση των συμφερόντων τους.

Η πιθανή άρση του εμπάργκο στο Ιράν θα αναβάθμιζε σημαντικά το ρόλο της Τεχεράνης και θα προκαλούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, με σύνθετες συνέπειες για ισχυρούς παίκτες της περιφέρειας, όπως το Ισραήλ. Το οποίο, καθόλου τυχαία, προσπαθεί να ξεκαθαρίσει ότι δε θα παραιτηθεί από τις αυτοτελείς του επιδιώξεις (όπως κάνει και με τη νέα φονική επιδρομή που ξεκίνησε αρχές Ιούλη σε βάρος του λαού της Γάζας), ενώ ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον για την επίλυση (και) του «Παλαιστινιακού ζητήματος». Να σημειωθεί πάντως ότι στο νέο αμυντικό του δόγμα το Ισραήλ επενδύει στη στρατηγική συμμαχία με χώρες όπως η Κύπρος και η Ελλάδα.

Στην καρδιά της περιφέρειας, ισλαμιστές ισχυρίζονται ότι ίδρυσαν «Χαλιφάτο», ειδικά το Ιράκ κινδυνεύει να χωριστεί σε τρία κομμάτια. Η δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους δε μοιάζει πλέον «σενάριο επιστημονικής φαντασίας», οι Κούρδοι του Ιράκ έσπευσαν γρήγορα να αξιοποιήσουν την αναζοπύρωση των συγκρούσεων με ισλαμιστικές οργανώσεις. Στην Τουρκία, που διεκδικεί και αυτή ρόλο στην περιοχή, όπως έχει φανεί από την διαπάλη - διαπραγμάτευσή της με το Ισραήλ αλλά και το ρόλο που έπαιξε σε Συρια - Ιράκ, όλα σχεδόν τα αστικά κόμματα αναγνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι να προχωρήσουν οι «ειρηνευτικές συνομιλίες» με την κουρδική κοινότητα.

Οι εξελίξεις είναι γοργές και αλληλεπιδρούν έντονα με τις επιλογές και τις συμμαχίες μερίδων της πλουτοκρατίας που διατηρούν κρίσιμη θέση στην παγκόσμια ιμπεριαλιστική πυραμίδα, όπως η αμερικανική: Η βιασύνη τουρκικών εταιριών να επενδύσουν στο Ιράν φαίνεται ότι έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια της Ουάσινγκτον, η οποία, με τη σειρά της, μελετά (και) από διαφορετική οπτική γωνία τις συμμαχίες της στην περιοχή. Με τις ισορροπίες στη συγκεκριμένη περιφέρεια συνδέεται και η πορεία του Κυπριακού, για την επίλυση του οποίου επίσης εκφράζεται μεγάλο «διεθνές ενδιαφέρον». Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εντόπισε τα πολλαπλά (και οικονομικά) οφέλη που «μπορούν να προκύψουν» για όλες τις πλευρές, μετά τον εντοπισμό σημαντικών ενεργειακών κοιτασμάτων στη Μεσόγειο, ανοιχτά της Κύπρου και όχι μόνο.

ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
«Στροφή» του ενδιαφέροντος μεγάλων δυνάμεων

Δεξαμενόπλοιο αγκυροβολημένο στο ρωσικό λιμάνι Κοζμίνο, από όπου ήδη περνούν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου με προορισμό τις ασιατικές αγορές
Δεξαμενόπλοιο αγκυροβολημένο στο ρωσικό λιμάνι Κοζμίνο, από όπου ήδη περνούν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου με προορισμό τις ασιατικές αγορές
Η Κίνα υψώνει τους τόνους σε περιοχές όπου εκτιμάται ότι συγκεντρώνονται πολύ σημαντικά (σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητα) κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα διεύρυνε τη ζώνη της αεράμυνάς της, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Ιαπωνίας και όχι μόνο. Στη Νότια Κινεζική Θάλασσα προβάλλει όλο και πιο έντονα τις διεκδικήσεις της, ενώ ήδη έχει εδαφικές διαφορές με πολλές από τις αναδυόμενες δυνάμεις της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Η Ιαπωνία, από την άλλη μεριά, κατάργησε περιορισμούς που είχαν τεθεί μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στη δυνατότητα ανάληψης ένοπλης επέμβασης στο εξωτερικό, ενέκρινε αλλαγές στο Σύνταγμα με τις οποίες ο στρατός αποκτά τη δυνατότητα δράσης εκτός συνόρων σε περίπτωση που υπάρχει «σαφής κίνδυνος» κατά του λαού και των συνταγματικών του δικαιωμάτων «στη ζωή, την ελευθερία και την επιδίωξη της ευτυχίας» εξαιτίας ένοπλων επιθέσεων στην ίδια τη χώρα ή σε χώρες που «έχουν στενούς δεσμούς» μαζί της.

«Ισορροπίες» χρόνων μοιάζουν σήμερα ρευστές, για παράδειγμα, οι σχέσεις Νότιας Κορέας - Ιαπωνίας δεν είναι τόσο αρμονικές, κάτι που προβληματίζει αρκετά τις ΗΠΑ που τα τελευταία χρόνια έχουν διαμηνύσει τη «στροφή» του ενδιαφέροντός τους στη συγκεκριμένη περιφέρεια. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ουάσινγκτον ενισχύει τη στρατιωτική της συνεργασία με χώρες όπως οι Φιλιππίνες. Είκοσι δύο χρόνια μετά το κλείσιμο των τελευταίων αμερικανικών βάσεων, οι Φιλιππίνες συμφώνησαν τον Απρίλη στην «εναλλασσόμενη» παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα αλλά και στην πρόσβασή τους σε φιλιππινέζικα στρατόπεδα.

Την ίδια στιγμή, σημαντικές δυνάμεις, όπως η Ινδία (που τα τελευταία χρόνια έχει την παγκόσμια πρωτιά σε αγορές όπλων), διεκδικούν αναβαθμισμένο ρόλο και στην προσέλκυση επενδύσεων, όπως αποτυπώθηκε και στην «αλλαγή εποχής» που σηματοδότησε η απομάκρυνση της δυναστείας των Γκάντι από την πρωθυπουργία, με την επιλογή ενός ινδουιστή που, στην πολιτεία όπου ήταν κυβερνήτης, διακρίθηκε για τις μεταρρυθμίσεις που προσέλκυσαν επενδυτές.

Η διείσδυση που επιχειρεί η Κίνα σε περιοχές όπως η Κεντρική Ασία δεν αποκλείεται να αλλάξει τα δεδομένα, αφού αναλυτές ήδη εντοπίζουν την πιθανότητα να διαταραχθούν οι σχέσεις της με τη Ρωσία, που σήμερα φαίνονται πολύ καλές. Τον περασμένο Μάη, Μόσχα και Πεκίνο υπέγραψαν την πολυαναμενόμενη συμφωνία, με την οποία από το 2018 και για 30 χρόνια η Ρωσία θα διοχετεύει κάθε χρόνο 38 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου στην τεράστια κινεζική αγορά. Ακόμα, αξιοσημείωτη είναι η απόφαση των δύο χωρών να κάνουν συναλλαγές παρακάμπτοντας το δολάριο.

Οι σφοδροί ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί αποτυπώνονται ανάγλυφα και σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, όπου πολλά χρόνια μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση του 2001 συνεχίζονται οι «κόντρες» για την «ασφάλεια» της χώρας, με δεδομένη και την προγραμματισμένη αποχώρηση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων μέχρι τα τέλη του 2014.

ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Επενδυτικά σχέδια προσθέτουν νέα δεδομένα

Η διοργάνωση του φετινού «Μουντιάλ» στη Βραζιλία δεν ήταν άσχετη από τα σχέδια αναβάθμισης της θέσης της
Η διοργάνωση του φετινού «Μουντιάλ» στη Βραζιλία δεν ήταν άσχετη από τα σχέδια αναβάθμισης της θέσης της
Η είδηση ότι στη Νικαράγουα σχεδιάζεται η κατασκευή διώρυγας ανταγωνιστικής σε αυτήν του Παναμά, σε συνεργασία με την Κίνα και τη Ρωσία, προκάλεσε σίγουρα πολλές συζητήσεις στα επιτελεία των διεθνών ιμπεριαλιστικών κέντρων. Συμπτωματικά (;) λίγες μέρες μετά, ο Κινέζος Πρόεδρος έκανε αιφνιδιαστική στάση στη Νικαράγουα, ενώ βρισκόταν σε περιοδεία στη Λατινική Αμερική.

Η όξυνση των ανταγωνισμών αποτυπώνεται και στο πλήθος των διακρατικών καπιταλιστικών ενώσεων που έχουν δημιουργηθεί την τελευταία δεκαετία, αποτυπώνοντας τις ιδιαιτερότητες των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στη συγκεκριμένη περιφέρεια.

Ανάμεσα σε αυτές είναι και η CELAC (Κοινότητα Χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής), η οποία δημιουργήθηκε το 2010 σε «ευθεία αντιπαράθεση με την Οργάνωση Αμερικανικών Κρατών (ΟΑS)», στην οποία συμμετέχουν ακόμα οι ΗΠΑ και ο Καναδάς. Ενδεικτική είναι και η δημιουργία της «Petrocaribe», που αντανακλά την προσπάθεια χωρών με σημαντικά ενεργειακά κοιτάσματα να εξασφαλίσουν πρωταγωνιστική θέση στις εξελίξεις της ηπείρου.

Ο «γίγαντας» της περιοχής, Βραζιλία, διατηρεί ενισχυμένη παρουσία σε μια σειρά «συνεργασίες», όπως η «MERCOSUR», που αντιστοιχεί σε μια αγορά της οποίας το 70% ελέγχουν τα βραζιλιάνικα κεφάλαια. Την ίδια στιγμή, η Βραζιλία επιδιώκει στενή συνεργασία (οικονομική, στρατιωτική) με τις ΗΠΑ αλλά και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα του πλανήτη, όπως η ΕΕ. Το Φλεβάρη του 2014, με φόντο τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση πολλών κυβερνήσεων από την Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ, συζήτησε με τις Βρυξέλλες την κατασκευή υποθαλάσσιου δικτύου οπτικών ινών από τη Λισαβόνα στη Φορταλέζα, συνολικής αξίας 135 εκατ. ευρώ, για να «προστατευτούν από την αμερικανική κατασκοπεία». Η Βραζιλία είναι άλλωστε και η χώρα που έχει στρατιωτική παρουσία στην Αϊτή, στο πλαίσιο «ειρηνευτικής αποστολής» του ΟΗΕ. Το 2009 ιδρύθηκε η BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική -η τελευταία εντάχθηκε το 2010), σηματοδοτώντας μεταξύ άλλων και τις αυξημένες φιλοδοξίες της βραζιλιάνικης πλουτοκρατίας, αφού πρόκειται για μια ένωση που αντιστοιχεί στο 45% του παγκόσμιου πληθυσμού, το 25% της παγκόσμιας οικονομίας και το 25% των εδαφών του πλανήτη.

Φυσικά, η παρουσία των ΗΠΑ είναι ισχυρή, όχι μόνο μέσω των επιχειρηματικών επενδύσεων αλλά και μέσω της στρατιωτικής συνεργασίας με χώρες όπως η Κολομβία, με την οποία έχει συμφωνηθεί η χρήση τουλάχιστον επτά στρατιωτικών βάσεων από τον αμερικανικό στρατό.

ΑΦΡΙΚΗ
Ανταγωνισμοί με «όχημα» τον πόλεμο «κατά της τρομοκρατίας»

Η Γαλλία πρωτοστατεί σε μια σειρά «επεμβάσεις κατά της τρομοκρατίας», όπως στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπου ακολούθησε σύσσωμη η ΕΕ με τη «συμβολή» του στρατηγείου στη Λάρισα και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ακόμα, γαλλική στρατιωτική παρουσία αναπτύχθηκε στο Μάλι, ενώ πρόσφατα επεκτάθηκε σε Μαυριτανία, Μπουργκίνα Φάσο, Νίγηρα και Τσαντ.

Τα γεγονότα της «Αραβικής Ανοιξης» δημιούργησαν νέα δεδομένα σε μια σειρά χώρες.

Στην Αίγυπτο το πραξικόπημα, η ανάδειξη του Σίσι σε Προέδρου και η απαγόρευση των «Αδελφών Μουσουλμάνων» διαφοροποίησε ευρύτερα ορισμένα δεδομένα. Για παράδειγμα, επιδεινώθηκαν οι σχέσεις της χώρας με την Τουρκία, ενώ, από την άλλη, ενισχύθηκαν οι σχέσεις Αιγύπτου με τη Ρωσία.

Η κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Λιβύη δείχνει ότι πολλοί επενδύουν σε ένα «νέο ανακάτεμα της τράπουλας» τρία χρόνια μετά την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι, με δεδομένο ότι στη χώρα συνεχίζουν να δρουν κινεζικά και ρωσικά συμφέροντα.

Η δράση και οι επιθέσεις ισλαμιστικών οργανώσεων σε χώρες όπως η Νιγηρία (πολύ σημαντικός πετρελαιοπαραγωγός) αξιοποιούνται έντονα για να εμφανιστούν οι σφοδρές ενδοαστικές αντιθέσεις ως «εθνικές» ή «θρησκευτικές διαφορές» αλλά και για την άμεση ή έμμεση επέμβαση στο όνομα της καταπολέμησης της ισλαμιστικής τρομοκρατίας.

Την ίδια στιγμή, η Νότια Αφρική διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο, όπως δείχνει και η συμμετοχή της στους «BRICS», που τελευταία αποφάσισαν μάλιστα να δημιουργήσουν Επενδυτική Τράπεζα και Αποθεματικό Ταμείο, με σκοπό να «ενισχυθεί η παγκόσμια χρηματοοικονομική ασφάλεια».

Αυξημένο διατηρείται το ενδιαφέρον της Κίνας, της οποίας ο πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, τόνισε, σε πρόσφατη περιοδεία του, ότι το Πεκίνο θα αναλάβει «δυναμικό ρόλο» στη εκβιομηχάνιση της Αφρικής, μεταξύ άλλων και μέσω της χρηματοδότησης υποδομών, όπως υδροηλεκτρικά έργα, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης δρόμων και μηχανισμών για τον έλεγχο και την αποτροπή ασθενειών, με στόχο φυσικά να ευνοηθούν οι επενδύσεις στη γεμάτη φυσικό πλούτο «Μαύρη Ηπειρο».

ΚΕΙΜΕΝΑ: Αναστασία ΜΟΣΧΟΒΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ