ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Ασταμάτητη η σφαγή του Παλαιστινιακού λαού

Προκαλούν οι Ισραηλινοί φονιάδες και οι σύμμαχοί τους

Το αιματοκύλισμα των Παλαιστινίων δεν έχει τέλος
Το αιματοκύλισμα των Παλαιστινίων δεν έχει τέλος
ΓΑΖΑ.-- Κάθε μέρα που περνά στη μαρτυρική Γάζα διευρύνεται το αιματοκύλισμα του παλαιστινιακού λαού από τη φονική μηχανή του ισραηλινού κράτους. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 670 (ανάμεσά τους εκατοντάδες παιδιά) και οι τραυματίες σύμφωνα με τελευταία στοιχεία φτάνουν τους 4.160. Επίσης, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση των Υπηρεσιών του ΟΗΕ, στα καταφύγια που διαθέτει στην περιοχή έχουν καταφύγει ως τώρα 118.300 Παλαιστίνιοι, ενώ ακόμα και αυτά τα καταφύγια έχουν γίνει στόχος των ισραηλινών βομβών. Στόχοι γίνονται επίσης όλες οι στοιχειώδεις υποδομές ύδρευσης, ηλεκτρισμού, με αποτέλεσμα η ζωή να γίνεται αβίωτη, ενώ χτες μάχες διεξάγονταν και στο Νοσοκομείο Ουάφα στην πόλη της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός δολοφονεί όμως εκτός από τη Γάζα και στη Δυτική Οχθη, όπως ο 32χρονος Παλαιστίνιος στο χωριό Χουσάν, σε διαδήλωση αλληλεγγύης στη Γάζα, που έπεσε νεκρός από σφαίρα περιπόλου, όπως ανακοινώθηκε «γιατί πετούσε πέτρες».

Στη Ραμάλα, συνεδρίασε επίσης εκτάκτως η Παλαιστινιακή Αρχή και ο Πρόεδρός της Μαχμούντ Αμπάς κατήγγειλε τις ισραηλινές αρχές ότι «παραβίασαν όλους τους διεθνείς νόμους και την ανθρώπινη ηθική στη Γάζα» και πρόσθεσε πως «είμαστε γεμάτοι οργή και δε θα ξεχάσουμε ούτε θα συγχωρήσουμε ποτέ». Επίσης προγραμματίζονται διαδηλώσεις σε όλη τη Δυτική Οχθη για τη Γάζα.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, μετά από αίτημα που διατυπώθηκε από την Παλαιστινιακή αντιπροσωπεία, συμφώνησε να ξεκινήσει διεθνή έρευνα για «όλες τις παραβιάσεις» που ενδέχεται να έχουν διαπραχθεί κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επέμβασης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, με στόχο να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι. Η σχετική απόφαση υιοθετήθηκε με 29 ψήφους υπέρ, μία κατά (ΗΠΑ) και 17 αποχές (όλες οι χώρες της ΕΕ που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο συμβούλιο). Ο Αμερικανός εκπρόσωπος στο Συμβούλιο, Κιθ Χάρπερ, υπογράμμισε ότι «εργαζόμαστε εντατικά για να διασφαλίσουμε τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών, όμως αυτή η απόφαση δε θα μας βοηθήσει».

Προκαλούν οι δολοφόνοι

Σε παραλήρημα κυριολεκτικά προχώρησε χτες ο πρέσβης του Ισραήλ στις ΗΠΑ, Ρον Ντέρμερ, που ξεστόμισε ότι «οι Ισραηλινοί στρατιώτες δικαιούνται το Νόμπελ Ειρήνης για την απίστευτη αυτοσυγκράτηση που έχουν επιδείξει στον αγώνα κατά της "Χαμάς"». Οι δηλώσεις έγιναν το βράδυ της Δευτέρας, αλλά έγιναν γνωστές από ανάρτηση του ίδιου σε ιστοσελίδα «κοινωνικής δικτύωσης». Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να παραλληλίσει τις ρουκέτες που εκτοξεύει η «Χαμάς» στο Ισραήλ με τους γερμανικούς βομβαρδισμούς στο Λονδίνο κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ή να εμφανίσει την εικόνα ότι δήθεν ο στρατός της χώρας του δε χτυπάει εσκεμμένα αμάχους.

Ο Κέρι στο Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, μετά το Κάιρο μετέβη χτες στο Ισραήλ για συνομιλίες με την κυβέρνηση του Ισραήλ και υποτίθεται με στόχο την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας. Πριν την άφιξη του στη χώρα είχε δηλώσει ότι στηρίζει το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα» και έριξε τις ευθύνες στη «Χαμάς». Στο Ισραήλ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Σιμόν Πέρες και αναμενόταν να συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Σε δηλώσεις του μετά και από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μ. Αμπάς είπε ότι έχουν γίνει κάποια μικρά βήματα προσέγγισης για εκεχειρία. Επίσης, όπως μετέδωσε το «Ρόιτερς», ο ηγέτης της «Χαμάς», Χαλέντ Μεσάλ, φέρεται διατεθειμένος να συμφωνήσει σε μια «ανθρωπιστική εκεχειρία» με το Ισραήλ. Στο Τελ Αβίβ βρίσκεται και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, που μετά τη συνάντηση με τον Νετανιάχου, στη λογική της εξίσωσης θύματος και θύτη, κάλεσε σε αμοιβαία κατάπαυση του πυρός. Ο Νετανιάχου πάντως φάνηκε αποφασισμένος για «μάχη ως το τέλος».

Απαγόρευση πτήσεων πάνω από το Ισραήλ

Η ρίψη μιας ρουκέτας από τη Γάζα σε ισραηλινό σπίτι, παρακείμενο του αεροδρομίου του Τελ Αβίβ, Μπεν Γκουριόν, οδήγησε για λόγους ασφαλείας στην αναστολή πτήσεων από τις αμερικανικές και πολλές ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες, τουλάχιστον για 48 ώρες, κάτι που εξόργισε την ισραηλινή ηγεσία.

Κοινή Ανακοίνωση Κομμουνιστικών Νεολαιών για την Παλαιστίνη

Κοινή Ανακοίνωση εξέδωσαν Κομμουνιστικές Νεολαίες καταγγέλλοντας τη γενοκτονία του Ισραήλ ενάντια στον παλαιστινιακό λαό. Η Ανακοίνωση με πρωτοβουλία της ΚΝΕ, υπογράφεται απο 22 Οργανώσεις Νεολαίας και έχει ως εξής:

«Οι Οργανώσεις Νεολαίας που υπογράφουμε το παρακάτω κείμενο καταγγέλλουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις πολεμικές επιχειρήσεις του ισραηλινού κράτους ενάντια στον παλαιστινιακό λαό, που έχουν ήδη κοστίσει εκατοντάδες ζωές.

Οι ΗΠΑ, αλλά και η ΕΕ, που ενθαρρύνουν την εγκληματική δράση του Ισραήλ με την ολόπλευρη στήριξη που του παρέχουν, εξισώνοντας τους θύτες με τα θύματα, που αναβαθμίζουν με διάφορους τρόπους τις πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις με το ισραηλινό κράτος, που διοργανώνουν από κοινού στρατιωτικές ασκήσεις με τις ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις, έχουν βαριές ευθύνες για το συνεχιζόμενο έγκλημα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού και της νεολαίας του.

Οι ΚΝ καλούν τους νέους και τις νέες όλου του κόσμου με την πάλη τους και τη διεθνιστική αλληλεγγύη τους να εμποδίσουν τη νέα γενοκτονία του Ισραήλ ενάντια στον παλαιστινιακό λαό και τη νεολαία του, που βρίσκεται στο στόχαστρο της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, στο έδαφος των γενικότερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών που υπάρχουν και προωθούνται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.

Απαιτούμε:

  • Να σταματήσουν άμεσα οι συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού ενάντια στο λαό της Παλαιστίνης.
  • Να αποχωρήσει ο ισραηλινός στρατός κατοχής και οι έποικοι από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
  • Να απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι από τις ισραηλινές φυλακές και να επιστρέψουν όλοι οι Παλαιστίνιοι στις εστίες τους. Να λυθεί το πρόβλημα των Παλαιστίνιων προσφύγων στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.
  • Να ακυρωθούν τα στρατιωτικά γυμνάσια και όλες οι συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ.
  • Ανεξάρτητο, παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».
Οργανώσεις που υπογράφουν:

ΚΝ Αυστρίας

ΚΝ Βολιβίας

ΕΚΝ Βραζιλίας

ΝΚ Γαλλίας

ΕΚΝ Γιουγκοσλαβίας (Σερβία)

ΚΝ Εκουαδόρ

ΚΝ Ελλάδας

Nεολαία ΚΚ Ιρλανδίας (CYM)

Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών Ισπανίας

ΚΝ Ισραήλ

Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας Ιταλίας

ΕΔΟΝ - Κύπρος

Νέοι Σοσιαλιστές Κροατίας

ΚΝ Λουξεμβούργου

Ομοσπονδία ΚΝ Μεξικό

Παραγουανή ΚΝ

ΚΝ Περού - «Patria Roja»

Περουβιανή ΚΝ

Επαναστατική ΚΝ Ρωσίας (μπολσεβίκοι)

ΚΝ Σουηδίας

Συριακή ΚΝ - «Χαλίντ Μπαγκντάς»

ΕΚΝ Τσεχίας

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό

Το παρακάτω κείμενο καταδίκης του εγκλήματος σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού υπογράφουν οι εξής Φοιτητικοί Σύλλογοι: Μαθηματικού, Φυσικού, Γεωλογικού, Φαρμακευτικής, Βιολογικού, Τούρκικων Σπουδών, Φιλοσοφικής, Νηπιαγωγών, Νοσηλευτικής, Οδοντιατρικής, Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων, Χημικών Μηχανικών, Μεταλλειολόγων, Τοπογράφων.

Να σταματήσει τώρα η αιματοχυσία του λαού της Παλαιστίνης

Καταδικάζουμε έντονα τις συνεχιζόμενες δολοφονικές επιθέσεις των ισραηλινών αρχών στη Λωρίδα της Γάζας και τα άλλα Παλαιστινιακά Εδάφη, με συνέπεια το θάνατο δεκάδων αμάχων, μεταξύ των οποίων και πολλών παιδιών.

Καταγγέλλουμε τη σχεδιαζόμενη χερσαία επίθεση ενάντια στον παλαιστινιακό λαό και την κλιμάκωση της εγκληματικής δράσης του ισραηλινού κράτους, το οποίο στηρίζεται πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, με σκοπό την επιβολή των μονοπωλιακών συμφερόντων στην περιοχή.

Εκφράζουμε τη σταθερή αλληλεγγύη μας στους Παλαιστινίους, καταδεικνύουμε την υποκρισία όσων εξισώνουν τους θύτες με τα θύματα και τη συνενοχή όσων κυβερνήσεων και κομμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης παζαρεύουν «γεωστρατηγικά οφέλη» με το αίμα των λαών και αναβαθμίζουν πολύπλευρα τις σχέσεις τους με το Ισραήλ.

Απαιτούμε άμεσα:

  • Να καταδικαστεί το έγκλημα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.
  • Να σταματήσουν άμεσα οι συνεχιζόμενες αεροπορικές επιδρομές ενάντια στο λαό της Παλαιστίνης και να αποτραπούν χερσαίες επιχειρήσεις.
  • Να αποχωρήσει ο ισραηλινός στρατός κατοχής.
  • Να απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι από τις ισραηλινές φυλακές.
  • Το γκρέμισμα του απαράδεκτου τείχους διαχωρισμού, και την άρση κάθε μορφής αποκλεισμού των Παλαιστινίων, στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.
  • Το σταμάτημα των εποικισμών και την αποχώρηση όλων των εποίκων που έχουν εγκατασταθεί πέρα από τα σύνορα του '67.
  • Το δικαίωμα επιστροφής όλων των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους, με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ.
  • Να ακυρωθούν τα στρατιωτικά γυμνάσια και όλες οι συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ.
  • Παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ