ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΜΕ - ΠΣΟ
Αλληλεγγύη στους εργάτες και το λαό της Κούβας

Παραβρέθηκε και μίλησε ο γγ της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Κούβας

«Η χώρα μας δεν παραδίνεται» τόνισε ο γγ της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Κούβας, Ulises Guilarte Nacimiento, μιλώντας χτες το απόγευμα στην πλατιά συνδικαλιστική σύσκεψη αλληλεγγύης στον κουβανέζικο λαό, που οργάνωσαν η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία και το ΠΑΜΕ, στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Μετέφερε την ευγνωμοσύνη των εργαζομένων της Κούβας για την αλληλεγγύη και τη στήριξη του συνδικαλιστικού κινήματος, των εργαζομένων και της νεολαίας. Η αλληλεγγύη αυτή εκφράστηκε και στη χτεσινή σύσκεψη, τόσο με το σύνθημα «Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός», με το οποίο υποδέχθηκαν τον ομιλητή στο βήμα, όσο και με το θερμό χειροκρότημα των συγκεντρωμένων. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο πρέσβης της Κούβας, Οσβάλντο Κομπάτσο Μαρτίνες.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στο εμπάργκο και τις σκληρές συνέπειες που έχει για το λαό της Κούβας, αλλά και στους πέντε Κουβανούς πατριώτες, από τους οποίους οι τρεις βρίσκονται ακόμα στις φυλακές των ΗΠΑ. Υπενθύμισε ότι τον περασμένο Γενάρη συμπληρώθηκαν 55 χρόνια από την Επανάσταση και σημείωσε ότι κόντρα στις δυσκολίες, η Κούβα αναπτύσσει ένα κοινωνικό σύστημα σοσιαλιστικό, με τον άνθρωπο στο επίκεντρο της προσοχής.

Στάθηκε ιδιαίτερα στις κατακτήσεις της καθολικής και δωρεάν Υγείας και Παιδείας, τις οποίες χαρακτήρισε κατακτήσεις της Επανάστασης. Πρόσθεσε ακόμα πως 50 χιλιάδες υγειονομικοί έχουν εκφράσει έμπρακτη αλληλεγγύη και έχουν βοηθήσει λαούς, όπως αυτόν της Αϊτής, άλλων χωρών της Καραϊβικής, του Πακιστάν και άλλους.

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη. Στο βήμα ο γγ της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Κούβας
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη. Στο βήμα ο γγ της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Κούβας
Από την πλευρά της ΠΣΟ και του ΠΑΜΕ, ο Γιώργος Μαυρίκος και ο Γιώργος Πέρρος επιβεβαίωσαν τη δέσμευση των ταξικών δυνάμεων για αλληλεγγύη στη σοσιαλιστική Κούβα και το λαό της, καθώς και τη συνέχιση των σχετικών πρωτοβουλιών. Ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση για τις εξελίξεις στην Κούβα, τα συνδικάτα και τη συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτά.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Προετοιμάζει το Διήμερο για Ελληνες και μετανάστες

Με χορευτικά και μουσικά συγκροτήματα συμμετέχουν κάθε χρόνο οι μετανάστες στο πρόγραμμα του Διημέρου
Με χορευτικά και μουσικά συγκροτήματα συμμετέχουν κάθε χρόνο οι μετανάστες στο πρόγραμμα του Διημέρου
Στις 27 και 28 Ιούνη, στο Πάρκο ΦΙΞ στα Πατήσια, θα γίνει το φετινό πολιτικό - πολιτιστικό Διήμερο εκδηλώσεων Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων, που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ, με σύνθημα: «Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι ενώνουμε τη δύναμή μας κατά της ταξικής αδικίας, του φασισμού και του πολέμου».

Οι εκδηλώσεις του Διημέρου οργανώνονται φέτος για 14η χρονιά. Οπως κάθε χρόνο, σε αυτές θα πάρουν μέρος μεταναστευτικές κοινότητες, που θα παρουσιάσουν τραγούδια και χορούς από τις πατρίδες τους, εργαζόμενοι και άνεργοι μετανάστες με τις οικογένειές τους, που θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τις θέσεις και τη δράση του ΚΚΕ. Στο χώρο θα λειτουργούν και τραπεζάκια των φορέων της κοινωνικής συμμαχίας.

Οι Κομματικές Οργανώσεις σχεδιάζουν πρόγραμμα εξορμήσεων σε χώρους δουλειάς, γειτονιές και πλατείες, με την ανακοίνωση που σημειώνει μεταξύ άλλων τα εξής: «Ελληνα και μετανάστη εργαζόμενε. Μην περιμένεις! Οργανώσου! Πάλεψε! Δυνάμωσε την αλληλεγγύη! Αυτό είναι το όπλο των εργατών! Μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας, να αλλάξουμε τον κόσμο!». Σήμερα Παρασκευή, εξόρμηση θα γίνει στις 9 π.μ., στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας.

Συνεχίστηκε η δίκη για την επίθεση στους εργάτες γης

Συνεχίστηκε χτες στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πατρών η δίκη για τους πυροβολισμούς σε βάρος εργατών γης στη Μανωλάδα, όταν αυτοί διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους. Η επίθεση από τους επιστάτες των εργοδοτών είχε γίνει στις 17 Απρίλη 2013, σαν απάντηση στη συγκέντρωση δεκάδων μεταναστών εργατών, που παρέμεναν απλήρωτοι για μήνες. Από αυτούς τραυματίστηκαν 35.

Μάρτυρες κατηγορίας είναι συνάδελφοί τους στα φραουλοχώραφα, οι οποίοι απέφυγαν την απέλαση μόνο και μόνο επειδή είχαν τραυματιστεί από τα σκάγια των επιστατών. Δεν έτυχαν της ίδιας αντιμετώπισης όσοι δεν τραυματίστηκαν.

Η δίκη ξεκίνησε στις 6 Ιούνη. Κατηγορούμενοι είναι ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης «Βαγγελάτος ΑΕ» και οι τρεις επιστάτες των καλλιεργειών του. Βασική κατηγορία είναι αυτή της εμπορίας ανθρώπων από εργασιακό «trafficking». Αξίζει να σημειωθεί ότι η δίκη διακόπηκε δύο φορές από τότε, επειδή δεν υπήρχε διερμηνέας να μεταφράσει στους μετανάστες την όλη διαδικασία. Μάλιστα, τη δεύτερη φορά διεκόπη γιατί ο διερμηνέας μιλούσε την πακιστανική γλώσσα...

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, χτες που ξεκίνησε η δίκη, οι υπερασπιστές των κατηγορουμένων προσπάθησαν να στρέψουν τη συζήτηση στο πώς ήρθαν οι εργάτες από το Μπαγκλαντές στην Ελλάδα, για να αποσιωπηθεί η στυγνή εκμετάλλευση που υφίστανται από τους φραουλοπαραγωγούς, με την κάλυψη και του αστικού κράτους. Η δίκη θα συνεχιστεί στις 17 Ιούνη.

Ο

ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΕΣ: Σε 24ωρη απεργία αύριο Σάββατο προχωρά το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Αττικής, σε όσες φαρμακαποθήκες λειτουργήσουν εκείνη την ημέρα εκτός του εγκεκριμένου ετήσιου πίνακα διημερεύσεων. Οσες φαρμακαποθήκες λειτουργούν το Σάββατο εκτός του συγκεκριμένου πίνακα θα καταγγέλλονται στα αρμόδια ΣΕΠΕ.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 16 Ιούνη, στις 10 π.μ., στο παλιό ΙΚΑ της Ν. Ιωνίας διοργανώνει ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Νέας Ιωνίας και πέριξ. Οι συνταξιούχοι διαμαρτύρονται για την τραγική κατάσταση του Ιδρύματος, που λειτουργεί με ελάχιστο προσωπικό και δεν μπορεί να καλύψει όλους τους ασφαλισμένους, καθώς εξυπηρετεί ακόμα το Ηράκλειο και τη Μεταμόρφωση. Συγκέντρωση μπροστά στον παλιό ΕΟΠΥΥ, στον πεζόδρομο της Μποφίδου στη Λιβαδειά, διοργανώνει το Σωματείο Συνταξιούχων Βοιωτίας, την Τρίτη 17 Ιούνη, στις 10.30 π.μ., ενάντια στις περικοπές των συντάξεων.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ: Γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία απεργούν στις 18 Ιούνη, με αιχμή την αξιολόγηση. Διεκδικούν την επείγουσα κάλυψη των ελλείψεων σε νοσηλευτικό - παραϊατρικό προσωπικό, γιατρούς, αναλώσιμα, αντιδραστήρια, φάρμακα.

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΠΑΜΕ: Αιμοδοσία διοργανώνει το ΠΑΜΕ την Κυριακή 6 Ιούλη, από 11 π.μ. έως 3 μ.μ., στα γραφεία του (Αγ. Φιλοθέης 5β, τηλέφωνα: 210.3833.786 και 210.3301.847).

Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Ποτέ ξανά φασισμός» διοργανώνουν ο Σύλλογος Γυναικών 5ου Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης, η Επιτροπή Ειρήνης και η Λαϊκή Επιτροπή, τη Δευτέρα 16 Ιούνη, στις 8.30 μ.μ., στο πάρκο της Μπότσαρη (πρώην φυτώρια). Θα μιλήσει ο καθηγητής Ιστορίας του ΑΠΘ, Γιώργος Μαργαρίτης. Επίσης, θα προβληθεί σχετική ταινία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ