ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗ ΣΟΥΔΑ
Στόχος η βαθύτερη εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Συνεχίζει η κυβέρνηση την προβολή των επιχειρησιακών δυνατοτήτων δομών και προσωπικού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, εμβαθύνοντας την εμπλοκή τους στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στην προσπάθεια γεωπολιτικής αναβάθμισης της εγχώριας αστικής τάξης. Σε αυτό το πλαίσιο, 5 έως 7 Ιούνη φιλοξενήθηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής του ΝΑΤΟ (ΚΕΝΑΠ), στη Σούδα, η Ατυπη Συνάντηση της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ (EUMC).

Η EUMC συστάθηκε το 2001 με απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ και αποτελεί το υψηλότερο στρατιωτικό όργανο εντός του Συμβουλίου. Αποτελείται από τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ των κρατών - μελών, οι οποίοι εκπροσωπούνται από τους λεγόμενους στρατιωτικούς αντιπροσώπους τους. Κύρια αποστολή της είναι να παρέχει στρατιωτικές γνωμοδοτήσεις και εισηγήσεις επί στρατιωτικών θεμάτων στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ. Παρακολουθεί και την εκτέλεση των στρατιωτικών επιχειρήσεων που αναλαμβάνονται από την ΕΕ.

Το δε ΚΕΝΑΠ είναι κέντρο κομβικής σημασίας για τη λυκοσυμμαχία. Εκπαιδεύει στελέχη για έλεγχο θαλασσών με νηοψίες επιφάνειας, υποβρύχιες έρευνες και εναέριες επιτηρήσεις, προς «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», «πειρατείας», άλλων «ασύμμετρων απειλών».

Η Ατυπη Συνάντηση της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ έγινε εκεί, κατόπιν πρόσκλησης του ΓΕΕΘΑ. Οπως λέγεται επισήμως, σκοπός της επίσκεψης ήταν «αφενός η προβολή του έργου και των δραστηριοτήτων του ΚΕΝΑΠ στο πλαίσιο της ΕΕ, αφετέρου η διεξαγωγή της άτυπης συνάντησης μεταξύ των εθνικών αντιπροσώπων της Επιτροπής». Μετά από την «αναλυτική ενημέρωση», οι προσκεκλημένοι παρακολούθησαν επί του πλοίου ΑΡΗΣ (το οποίο ουσιαστικά λειτουργεί ως στίβος μάχης του ΚΕΝΑΠ) τις εν εξελίξει εκπαιδεύσεις του «Σχολείου 6000, Οπλα Μαζικής Καταστροφής στις Επιχειρήσεις Ναυτικής Αποτροπής» και της «επιχειρησιακής εκπαίδευσης ομάδος SWAT της Αστυνομίας». Στη συνέχεια ενημερώθηκαν για το «διεθνή πειραματισμό του Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών του ΝΑΤΟ για τη μετάδοση σύγχρονης εικόνας video κατά τη διάρκεια νηοψίας στο πλοίο συνοδείας και σε Κέντρο Επιχειρήσεων ξηράς, ο οποίος λαμβάνει χώρα στο ΚΕΝΑΠ την τρέχουσα περίοδο».

Εξάλλου, από 10 ως 13 Ιούνη φιλοξενείται στο ΚΕΝΑΠ «Εκπαίδευση για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών», που διοργανώνεται από τη Διοίκηση Καταπολέμησης Ναρκωτικών του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σε συνεργασία με την Αμερικανική Διοίκηση Ευρώπης (US EUCOM). Την εναρκτήρια ομιλία πραγματοποίησε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Ντέιβιντ Πιρς. Στην εκπαίδευση συμμετέχουν συνολικά 35 στελέχη από Λιμενικό, Αστυνομία, ΣΔΟΕ και το ΚΕΝΑΠ, ενώ «την εκπαίδευση συνδράμουν τρεις καθηγητές από τις ΗΠΑ και εφτά παρατηρητές από τρεις χώρες (Βέλγιο, Ελλάδα και ΗΠΑ)».

Ενοπλες δυνάμεις και ενεργειακή εξασφάλιση των μονοπωλίων

Την ίδια ώρα, με βασικά ζητούμενα την εξασφάλιση πόρων για τις Ενοπλες Δυνάμεις και την προσανατολισμένη λειτουργία τους ώστε να εγγυώνται τον απρόσκοπτο ενεργειακό ανεφοδιασμό των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, έγινε στην Αθήνα το διήμερο Συνέδριο «Βιωσιμότητα στην Αμυνα», με πρωτοβουλία του υπουργείου Αμυνας στο πλαίσιο της τρέχουσας Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο συνέδριο αναλύθηκαν θεματικές όπως η «Ασφάλεια του ανεφοδιασμού στη ΝΑ Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο και ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων στο σύνθετο γεωπολιτικό τοπίο», η «Ενεργειακή Ασφάλεια» στο πλαίσιο της διαβόητης Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ, «Οι ένοπλες δυνάμεις ως πυλώνας ενεργειακής ασφάλειας» με την αντίστοιχη ανάπτυξη και δράση τους, «Η πολιτική και οι πρωτοβουλίες της ΕΕ για την ενεργειακή επάρκεια στον τομέα της Αμυνας» κ.ά., ζητήματα όλα που καίνε τους επιχειρηματικούς ομίλους της ΕΕ.

Ο ίδιος ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μ. Κωσταράκος, στην ομιλία του υποστήριξε πως το Συνέδριο «παρέχει αδιάσειστες αποδείξεις ότι οι πυλώνες της βιωσιμότητας, όπως η "Περιβαλλοντική Προστασία", οι "Οικονομίες Κλίμακας" και η "Κοινωνική Συνοχή", συνοδευόμενες από τον προγραμματισμό και εφαρμογή κατάλληλων πολιτικών, ενισχύουν την αποτελεσματικότητα των στρατιωτικών δραστηριοτήτων, τόσο στο πεδίο των καθημερινών διεργασιών όσο και κατά τη διάρκεια των ασκήσεων - επιχειρήσεων».

Ακόμη πρόσθεσε: «Σε μια εποχή, όπου η διαθεσιμότητα ανθρώπινων πόρων και υλικοτεχνικού εξοπλισμού μειώνονται δραστικά, επιβάλλεται η σχεδίαση και υλοποίηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων που διατηρούν το αξιόμαχο του έμψυχου δυναμικού, βελτιώνουν την ποιότητα των υποδομών και κατά συνέπεια αναβαθμίζουν τη λειτουργική δυνατότητα των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι προαναφερθείσες επιδιώξεις υλοποιούνται μέσω της διακλαδικής συνέργειας και της υιοθέτησης καινοτόμων τεχνολογιών, αξιοποιώντας όλα τα υφιστάμενα χρηματοδοτικά εργαλεία στο επίπεδο των Ευρωπαϊκών Θεσμών».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Ενεργότερη εμπλοκή» της ΕΕ θέλει ο Ν. Αναστασιάδης

Τη φανερή δυσκολία στις υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, στη βάση της κοινής δήλωσης της 11ης Φλεβάρη μεταξύ του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη και του ηγέτη του ψευδοκράτους Ντερβίς Ερογλου, χρησιμοποιεί ο Κύπριος πρόεδρος, ζητώντας μεγαλύτερη εμπλοκή της ΕΕ. Ωστόσο, είναι ακριβώς η κοινή δήλωση στα βήματα του διχοτομικού «σχεδίου Ανάν», με τη διατύπωση για «δύο συνιστώντα κράτη που θα έχουν και δική τους νομοθεσία» που αξιοποιούν ο Ντ. Ερογλου, η Τουρκία αλλά και οι ιμπεριαλιστές που εντάσσουν το Κυπριακό στα σχέδιά τους στην ευρύτερη περιοχή, ώστε να βάλουν χέρι στον τεράστιο φυσικό πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Ν. Αναστασιάδης διοργάνωσε την Τρίτη γεύμα με τους πρέσβεις των χωρών - μελών της ΕΕ και τον εκπρόσωπο της λυκοσυμμαχίας στην Κύπρο, όπου επισήμανε την «ανάγκη για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στη διαδικασία για λύση του Κυπριακού». Σημείωσε το γεγονός πως ο ίδιος πρότεινε «να συσταθεί μια τεχνική επιτροπή για θέματα ΕΕ, υιοθετώντας έτσι μια ιδέα που ξεκίνησε από τις Βρυξέλλες, αλλά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Ερογλου, απέρριψε την πρόταση αυτή». Υπογράμμισε ότι «οι δυο πλευρές στην Κύπρο πρέπει να βρουν μια λύση που να είναι εναρμονισμένη με το κοινοτικό κεκτημένο, τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ και όχι το αντίθετο, δηλαδή η λύση του Κυπριακού να γίνει πρωτογενές δίκαιο και η ΕΕ να αποδεχθεί παρεκκλίσεις από το κεκτημένο». Βέβαια, τα περί «κεκτημένου» καθορίζονται κάθε φορά από τα κυρίαρχα συμφέροντα στη λυκοσυμμαχία του κεφαλαίου και δεν έχουν σχέση με τα συμφέροντα και τις ανάγκες των λαών της Ευρώπης.

Οσον αφορά τη στάση της ηγεσίας του ψευδοκράτους, γίνεται όλο και πιο προκλητική, με τον Ντ. Ερογλου να φτάνει στο σημείο να δηλώνει ότι κατοχική δύναμη είναι οι Ελληνοκύπριοι! Ταυτόχρονα, διατείνεται ότι η διαπραγμάτευση απαιτεί συμβιβασμό και από τις δύο πλευρές. Χαρακτηριστικές και οι δηλώσεις του λεγόμενου ΥΠΕΞ του ψευδοκράτους Οζντίλ Ναμί, ότι «θα πρέπει να αποφασιστεί η δομή της ομοσπονδίας και το πώς θα γίνει ο διαμοιρασμός εξουσίας, προτού συζητηθεί το εδαφικό και το θέμα του χάρτη, όπως είχε συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές και επιβεβαιωθεί από τον ΓΓ του ΟΗΕ». Ο ίδιος έθεσε και ζήτημα πολιτικών δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, που σε σημαντικό βαθμό σήμερα είναι έποικοι.

ΚΕΡΚΥΡΑ - ΚΟΒ ΝΟΤΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τις πολιτικές εξελίξεις και τις ιδιωτικοποιήσεις

Υπό το πρίσμα του περάσματος στο ΤΑΙΠΕΔ «φιλέτων» της Κέρκυρας

Πολιτική συγκέντρωση στη Λευκίμμη (Ποτάμι), αύριο Παρασκευή, στις 9 μ.μ., με Θέμα: «Πολιτικές Εξελίξεις - Ιδιωτικοποιήσεις» διοργανώνει η ΚΟΒ Νότου του ΚΚΕ, με ομιλητή τον Κ. Μπάτσικα, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Με ανακοίνωσή της, η ΚΟΒ Νότου καταγγέλλει ότι η συγκυβέρνηση, στα πλαίσια της συνολικότερης αντιλαϊκής επίθεσης που προωθεί, συνεχίζει την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, με τη μεταβίβαση και άλλων ακινήτων και περιοχών που ανήκουν στο Δημόσιο, στο ΤΑΙΠΕΔ. Ειδικότερα για την Κέρκυρα, σημειώνει πως πρόσφατα μεταβιβάστηκαν 92 στρέμματα στην περιοχή Μπούκα στη Λευκίμμη, ο χώρος του παλιού Ψυχιατρείου Κέρκυρας και το πρώην «Ξενία» στην Παλαιοκαστρίτσα.

ΚΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τα 70 χρόνια από τη σφαγή στο Δίστομο

Με τη συμπλήρωση 70 χρόνων από τη σφαγή του Διστόμου, η Κομματική Οργάνωση Βερολίνου του ΚΚΕ αποτίει φόρο τιμής στους δολοφονημένους από τη ναζιστική Βέρμαχτ, διοργανώνοντας εκδήλωση, σήμερα Πέμπτη, στις 19.30 μ.μ., στο Μνημείο των Αγωνιστών της Αντίστασης κατά του Φασισμού και των Θυμάτων του Ναζισμού, στην πλατεία Loeperplatz της συνοικίας Lichtenberg.

Διόρθωση

Μια αναγκαία διόρθωση ως προς το ιστορικό μέρος που περιλαμβάνεται στο χτεσινό ρεπορτάζ του «Ρ» για τις εκδηλώσεις στο Δίστομο: Γράφτηκε ότι στις 10 Ιούνη 1944, οι Γερμανοί «συγκέντρωσαν όλους τους κατοίκους, ξεχώρισαν 104 άντρες και 114 γυναίκες (ανάμεσά τους 45 παιδιά και 20 βρέφη), τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ και στη συνέχεια πυρπόλησαν ολόκληρο το χωριό». Το σωστό είναι -κι αυτό αναδεικνύει πιο μεγάλη την κτηνωδία- ότι οι Γερμανοί δε συγκέντρωσαν κάπου τους κατοίκους, μπήκαν κατευθείαν σε ένα προς ένα τα σπίτια και σκότωναν όποιον έβρισκαν μπροστά τους, βάζοντας στη συνέχεια και φωτιά στα σπίτια.

Διόρθωση χρειάζεται και μία ημερομηνία: Η 10η Ιούνη καθιερώθηκε ως επίσημη αργία από το 1978 (και όχι από το 1976), μετά από την πίεση που άσκησαν τα σωματεία και ο πολιτιστικός σύλλογος.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Φασιστοειδή βεβήλωσαν τον τάφο μαχητή του ΔΣΕ

Θρασύδειλα φασιστοειδή, δρώντας στο βαθύ σκοτάδι - κάτι που αρμόζει στη φασιστική τους ιδεολογία και πρακτική - βεβήλωσαν τον τάφο, και την αναρτημένη σε αυτόν προτομή, του τιμημένου στελέχους του Δημοκρατικού Στρατού Κεφαλονιάς, Γεράσιμου Γρηγοράτου ή Αστραπόγιαννου - που σκοτώθηκε σε μάχη από τις κυβερνητικές δυνάμεις στην Παχιά Πούντα Σάμης το 1949 μαζί με τη μαχήτρια αδελφή του, Διονυσία - καθώς και τον τάφο του αδελφού του, Βαγγέλη Γρηγοράτου, και της συζύγου του, Κούλας, στο Νεκροταφείο Ζερβάτων Κεφαλονιάς.

«Να είναι βέβαιοι οι βέβηλοι δράστες ότι ο κόπος τους είναι χαμένος. Οσο κι αν προσπαθούν, δεν πρόκειται να καταφέρουν αυτό που δεν κατάφεραν δεκαετίες αντικομμουνιστικής προπαγάνδας, να αμαυρώσουν τον αγώνα του ΔΣΕ και την προσφορά του ΚΚΕ», υπογραμμίζει η ΤΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ και καλεί το λαό του νομού να περιφρουρήσει και να προστατέψει την ιστορία του, που αποτελεί τιμή και έναυσμα για τη νεολαία να γνωρίσει τις πραγματικές πλευρές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, να διδαχτεί την ανυπόταχτη και αδούλωτη στάση ζωής, τον ανυποχώρητο αγώνα για τα ιδανικά του σοσιαλισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ