ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Παλεύουν για να μην απολυθεί κανείς

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας από τους εργαζομένους των πληττόμενων πανεπιστημίων

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των διοικητικών υπαλλήλων
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των διοικητικών υπαλλήλων
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια και πορεία στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πραγματοποίησαν χτες διοικητικοί υπάλληλοι από το Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Αθήνας, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, το Αριστοτέλειο και τα Πανεπιστήμια Πατρών, Ιωαννίνων και Θεσσαλίας, μαζί με φοιτητές και δυνάμεις του ΜΑΣ, διεκδικώντας να μη γίνει καμία απόλυση. Υπενθυμίζεται ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχε δεσμευτεί πριν μερικούς μήνες ότι οι περίπου 1.100 διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων θα τεθούν σε ενδο-ιδρυματική ή δια-ιδρυματική κινητικότητα, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει υλοποιηθεί η παραπάνω δέσμευση. Στις 15 Ιούνη απειλούνται με απόλυση περίπου 400 διοικητικοί από καταργούμενους κλάδους, των οποίων λήγει το οχτάμηνο της διαθεσιμότητας.

Χτες σε συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των 7 πληττόμενων ιδρυμάτων (πλην του Πανεπιστημίου Κρήτης) με τον κ. Νέζη, ειδικό σύμβουλο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, απέσπασαν δέσμευση ότι μέχρι τη Δευτέρα θα ανακοινωθεί προκήρυξη για ένταξη στη διαδικασία της κινητικότητας, χωρίς να διευκρινίζεται αν θα αφορά μόνο τους 400 εργαζομένους των οποίων καταργείται ο κλάδος τους ή το σύνολο των διοικητικών υπαλλήλων. Η συγκεκριμένη εξέλιξη σημαίνει ότι την Κυριακή δε θα απολυθεί κανείς, αλλά θα πάρουν παράταση χρόνου, γιατί, εντασσόμενος κάποιος σε διαδικασία κινητικότητας, προστατεύεται από τη λήξη της διαθεσιμότητας, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι η διαδικασία θα είναι και πετυχημένη, αφού μπορεί να μην υπάρξει τελικά κάποια θέση γι' αυτόν. Γεγονός που ενισχύεται από την απάντηση του κ. Νέζη - όπως αυτή μεταφέρθηκε από την αντιπροσωπεία των διοικητικών υπαλλήλων - σε ερώτηση εργαζομένης για τον προορισμό της κινητικότητας: «Αν ήταν να τους βάλουμε πάλι στα πανεπιστήμια, γιατί να τους βγάλουμε σε διαθεσιμότητα από τα πανεπιστήμια;».

Οι εργαζόμενοι θα ενημερώσουν για τα νέα δεδομένα τους συναδέλφους τους σε ΓΣ και ΔΣ προκειμένου να πάρουν νέες αποφάσεις. Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία της ΟΔΠΤΕ ακόμη κι αυτήν την κρίσιμη στιγμή για τον αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων συνεχίζει την προσπάθεια εκφυλισμού, παίρνοντας... διά τηλεφωνικής περιφοράς απόφαση για 3ημερη απεργία μέχρι και την Παρασκευή, χωρίς να έχει γίνει καμία προετοιμασία, χωρίς να περάσει μέσα από τα συλλογικά όργανα των εργαζομένων. Οι μέχρι τώρα αποφάσεις των ΓΣ των Συλλόγων Διοικητικού Προσωπικού έχουν ως εξής: Του ΕΜΠ για 24ωρη απεργία, του ΕΚΠΑ δεν πήραν απόφαση, του Πανεπιστημίου Πάτρας για 4ήμερη απεργία και κατάληψη, του ΑΠΘ για 3ήμερη απεργία, των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας και Ιωαννίνων για συμμετοχή στη χτεσινή κινητοποίηση, του ΟΠΑ δεν έκαναν καν ΓΣ. Χτες το απόγευμα αναμενόταν συνάντηση του υπουργού Παιδείας Α. Λοβέρδου και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη για το ζήτημα της διαθεσιμότητας των διοικητικών.

ΓΟΝΕΙΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Δυναμικά συνεχίζουν ενάντια στις συγχωνεύσεις

Φραγμό στη νέα επίθεση στο μορφωτικό δικαίωμα, στις συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων, δηλώνουν αποφασισμένοι να βάλουν γονείς, εκπαιδευτικοί και άλλοι φορείς που αντιδρούν στην προσπάθεια συρρίκνωσης των σχολείων, που μπορεί να ανοίξει και το δρόμο για νέες διαθεσιμότητες εκπαιδευτικών. Αυτό ήταν και το μήνυμα της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής στο Σύνταγμα. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν φορείς γονέων και εκπαιδευτικών από Κερατσίνι, Νίκαια, Περιστέρι, Αιγάλεω, Πετρούπολη, Χαλάνδρι, Αγ. Παρασκευή, Υμηττό, Βύρωνα, Καισαριανή, Ελευσίνα, Μαγούλα, Πέραμα, Γαλάτσι, Αγ. Αναργύρους, από την Αθήνα, από δήμους με σχολεία που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των συγχωνεύσεων αλλά και από αλλού. Στο πλευρό τους βρέθηκε ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος.

Γονείς και εκπαιδευτικοί κινητοποιούνται πολύμορφα, όχι μόνο για να μη συγχωνευτούν σχολεία, αλλά για να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες των μαθητών, να μειωθεί ο αριθμός ανά τμήμα, να διοριστούν μόνιμοι εκπαιδευτικοί. Τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως δήλωσαν και από το βήμα της συγκέντρωσης εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας και Ενώσεων της Αττικής, θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα Πέμπτη, στις 11 π.μ., Σύλλογοι Γονέων από τα υπό συγχώνευση σχολεία Νίκαιας, Κορυδαλλού και Κερατσινίου και οι αντίστοιχες Ενώσεις Γονέων προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής. Αποχή από τα μαθήματα μέχρι και σήμερα πραγματοποιούν οι Σύλλογοι Γονέων του 10ου και 22ου Δημοτικών Σχολείων Νίκαιας.

Σήμερα επίσης, στις 12 το μεσημέρι, οι Ενώσεις Γονέων 4ου, 6ου και 7ου Διαμερίσματος Αθήνας, Ζωγράφου και Γαλατσίου προχωρούν σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α' Αθήνας. Αύριο Παρασκευή, στις 2 το μεσημέρι, διοργανώνουν νέα κινητοποίηση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής.

Σε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις συγχωνεύσεις καλούν ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου» και η Ενωση Γονέων του Δήμου, αύριο Παρασκευή, στις 6.30 το απόγευμα, στην πλατεία Δημαρχείου.

Στο μεταξύ, με θέμα τη συγχώνευση του 3ου με το 6ο Δημοτικό Σχολείο, πραγματοποιήθηκε προχτές έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πετρούπολης. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν εκπρόσωποι γονέων, εκπαιδευτικών και πλήθος κόσμου που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις ενέργειες της κυβέρνησης και την απόφαση όλων να αγωνιστούν για το δικαίωμα των παιδιών τους στη μόρφωση. Δήλωσαν ότι δε θα συναινέσουν σε σχολεία μεγαθήρια, με απαράδεκτες και άθλιες συνθήκες και σε υπεράριθμα τμήματα μαθητών, όπου ο παιδαγωγικός ρόλος του σχολείου και του δασκάλου καταργείται. Θα συνεχίσουν τον αγώνα ενημέρωσης όλου του λαού της Πετρούπολης, ώστε να δημιουργηθεί το τείχος εκείνο που θα αποτρέπει τέτοιου είδους αντιλαϊκές μεθοδεύσεις.

ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΑ ΑΕΙ - ΤΕΙ
Οχι στις «απεργίες μαϊμού»

Με αφορμή τον εκφυλιστικό τρόπο με τον οποίο αποφασίστηκε και προκηρύχτηκε τριήμερη απεργία από την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ), χωρίς να έχει γίνει καμία προετοιμασία και χωρίς να συνεδριάσουν τα αρμόδια συνδικαλιστικά όργανα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στα ΑΕΙ - ΤΕΙ σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν:

«Η πλειοψηφία των μελών του ΚΣ της ΟΔΠΤΕ ανακοίνωσε πως κήρυξε τριήμερη απεργία για 11 - 13 Ιούνη ως "επικοινωνιακό τρικ", όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΔΠΤΕ. Δήλωσαν μάλιστα πως την συναποφάσισαν μεταξύ τους ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ (ΜΕΤΑ) και οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία το βράδυ της Δευτέρας 9 Ιούνη, για να γίνει η απεργία στις 11 - 12 - 13 Ιούνη!

Κι όλα αυτά χωρίς να συνεδριάσει το ΚΣ της ΟΔΠΤΕ, χωρίς να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις Εργαζομένων, χωρίς να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι και κυρίως χωρίς να την αποφασίσουν οι ίδιοι.

Μιλάμε για πρωτοφανή πράγματα, για ακραία φαινόμενα εκφυλισμού και σήψης του συνδικαλιστικού κινήματος, για αποφάσεις μακριά από τους εργαζομένους και τα όργανα του κινήματος. Εξαγγέλλουν απεργίες όχι με κριτήριο τη σύγκρουση με την κυβέρνηση και την αντιλαϊκή πολιτική, με το κριτήριο της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών, αλλά με το κριτήριο να "παίξουμε στα κανάλια". Η απεργία είναι το πιο σημαντικό όπλο στα χέρια των εργαζομένων και όχι επικοινωνιακό τρικ.

Εξαγγέλλουν απεργίες στις οποίες δεν απεργούν ούτε οι ίδιοι, ούτε οι συνδικαλιστές τους. Πρόκειται στην κυριολεξία για φαινόμενα διάλυσης του συνδικαλιστικού κινήματος, φαινόμενα υπονόμευσης των αγώνων από τον παλιό και νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό, που όχι μόνο δεν αντιπαλεύουν την κυβέρνηση, αλλά επί της ουσίας την υπηρετούν.

Ως δυνάμεις του ΠΑΜΕ στα ΑΕΙ - ΤΕΙ διαχωρίζουμε τη θέση μας και καταγγέλλουμε αυτήν την "απόφαση" και αυτές τις συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Δηλώνουμε καθαρά πως δεν αναγνωρίζουμε τέτοιου είδους "αποφάσεις", όπως και τέτοιου είδους "απεργίες", μακριά από τους εργαζομένους και τα όργανα του κινήματος.

Μέχρι εδώ! Για τις πράξεις αυτές πρέπει να απολογηθούν στους ίδιους τους εργαζομένους και οι εργαζόμενοι να βγάλουν τα συμπεράσματά τους αν αυτές οι ηγεσίες οργανώνουν τον αγώνα τους ή τον υπονομεύουν.

Καλούμε κάθε συνάδελφο να σκεφτεί και να προβληματιστεί:

  • Πώς είναι δυνατό σε αυτές τις συνθήκες το ΚΣ της ΟΔΠΤΕ να μη συνεδριάζει ή τουλάχιστον να μην έχει προβλέψει ένα σχεδιασμό από τα πριν, σε περίπτωση μη υλοποίησης των δεσμεύσεων του υπουργού; Μια απεργία, πόσο μάλλον πολυήμερη, δεν μπορεί να αποφασίζεται μέσω τηλεφώνου, χωρίς να γνωρίζουν ούτε καν τα μέλη του ΚΣ της ΟΔΠΤΕ μεταξύ τους τη γνώμη και τη θέση τους.

Και κάτι για τις ηλεκτρονικές τηλεδιασκέψεις: Αυτές είναι χρήσιμες για ανταλλαγή απόψεων, ενημέρωση, συζήτηση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαθιστούν τις αποφάσεις, τα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος.

Καλούμε το ΚΣ της ΟΔΠΤΕ να συνεδριάσει άμεσα, ώστε να αποφασίσει για την περαιτέρω πορεία των αγώνων των εργαζομένων, όπως απαιτείται και μετά από τα δεδομένα που προέκυψαν από τη συνάντηση με εκπρόσωπο του ΥΔΜΗΔ.

Αμεσα πρέπει να συνεδριάσουν οι γενικές συνελεύσεις των συλλόγων, στις οποίες όλοι οι συνάδελφοι να συμμετέχουν μαζικά.

Η υπόθεση της οργάνωσης των αγώνων να περάσει στα χέρια των εργαζομένων.

Ολοι στις Γενικές Συνελεύσεις, όλοι στον αγώνα.

Δε θα δεχτούμε καμιά διαθεσιμότητα, καμιά απόλυση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ