ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ανακοίνωση της ΚΝΕ για την Τράπεζα Θεμάτων

Eurokinissi

Στην «τράπεζα θεμάτων» και τις επιπτώσεις της εφαρμογής του «Νέου Λυκείου» αναφέρεται με ανακοίνωσή της η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, ζητώντας να καταργηθεί και να μη μετρήσουν οι εξετάσεις των μαθητών της Α' Λυκείου για την πρόσβασή τους με το νέο σύστημα.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Οσο η εφαρμογή του νόμου προχωρούσε, φαινόταν όλο και πιο καθαρά πού πάει το πράγμα.

Το "Νέο Λύκειο" αποδείχτηκε στην πράξη πως είναι ένα σχολείο ατελείωτο εξεταστικό κέντρο. Είναι ένα σχολείο ταυτισμένο με το άγχος, την παπαγαλία, το τρέξιμο, το τεράστιο κόστος για τους γονείς μας και όποιος αντέξει ...

Η τράπεζα θεμάτων ήταν το κερασάκι στην τούρτα που μας σέρβιραν...

Μας λέγανε: "Με την ενιαία τράπεζα θεμάτων θα ενιαιοποιηθεί η γνώση που θα παίρνετε, αφού αναγκαστικά θα διδάσκεστε όλοι το ίδιο..."

Τι είδαμε εμείς;

Την ώρα που σε πολλά σχολεία δεν είχαμε καθηγητές μέχρι και στα μέσα της χρονιάς, εμείς έπρεπε να βγάλουμε την ύλη όπως να 'ναι...

Το αποτέλεσμα;

Οι καθηγητές μας να τρέχουν την ύλη ώστε τυπικά να την ολοκληρώσουν. Και μεις να πρέπει να "εμπεδώνουμε..;" ύλη με το κιλό ανά μέρα και μάθημα.

Τι μας είπε δηλαδή στην πραγματικότητα το υπουργείο;

"Οποιος πρόλαβε - πρόλαβε" και "όποιος έβγαλε ύλη - έβγαλε".

"Θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας; Κι αν σου κάτσει;"

Μέσα στην τράπεζα υπάρχουν θέματα ιδιαίτερης δυσκολίας, που σπρώχνουν ακόμα περισσότερους μαθητές στα φροντιστήρια, αν οι γονείς τους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Π.χ., ΦΥΣΙΚΗ: Στην τράπεζα θεμάτων υπάρχουν θέματα που, για να τα λύσουμε, πρέπει να έχουμε κάνει εργαστηριακές ασκήσεις. Τι κι αν τα εργαστήρια τα έχουμε δει μόνο στον ύπνο μας, αφού στα σχολεία μας δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα;

Ολα αυτά δείχνουν ότι η τράπεζα θεμάτων δεν εξασφαλίζει ότι όλοι οι μαθητές θα δίνουμε εξετάσεις με ίσους όρους.

Και με το νόμο δηλαδή, πετσόκομμα για όλους εμάς που δεν πάμε σε ιδιωτικά σχολεία, πετσόκομμα για όσους δεν έχουν για φροντιστήρια και ιδιαίτερα, για να καλύπτουμε από κει τα κενά που αφήνει το σχολείο.

Θέλουν να μας ξεσκαρτάρουν με βάση την τσέπη των γονιών μας!

Σκάρτος όμως είναι ο κόσμος τους! Δεν είναι σκάρτοι οι μαθητές!

Στέλνουμε μήνυμα πως ΔΕ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΜΕ ΣΤΑΥΡΩΜΕΝΑ ΧΕΡΙΑ.

Συνεχίζουμε με αγωνιστικές παρεμβάσεις και τώρα και με τη νέα χρονιά!

Είμαστε πολλοί, έχουμε το δίκιο με το μέρος μας.

Οργανώνουμε τον αγώνα μας για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα.

  • Να καταργηθεί η τράπεζα θεμάτων και να μη μετρήσουν οι εξετάσεις των μαθητών της Α' Λυκείου για την πρόσβασή τους με το νέο σύστημα.
  • Οι εξετάσεις να έχουν αποκλειστικά ενδοσχολικό - προαγωγικό χαρακτήρα με την ευθύνη των εκπαιδευτικών. Οχι στις πανελλαδικού χαρακτήρα εξετάσεις.
  • Πανελλαδικές εξετάσεις μετά και ανεξάρτητα από το τέλος του Λυκείου, με ευθύνη του κράτους. Δικαίωμα επανάληψης των εξετάσεων για εισαγωγή όσες φορές θέλει ο καθένας. Κατοχύρωση βαθμολογίας.
  • Οχι στις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις σχολείων. Οχι στα 30άρια τμήματα, με τους μαθητές στριμωγμένους σαν σαρδέλες.
  • Επαρκή κρατική χρηματοδότηση για τις ανάγκες των σχολείων. Κανένα σχολείο χωρίς καθηγητές και βιβλία».
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ»
Να αποκτήσει ταξικό προσανατολισμό το Σωματείο

Ανακοίνωση με αφορμή τις εκλογές στις 16 Ιούνη για την ανάδειξη νέου ΔΣ στο Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης

Με αφορμή τη διεξαγωγή εκλογών τη Δευτέρα 16 Ιούνη, για την ανάδειξη νέου ΔΣ στο Σωματείο Εργαζομένων των Κέντρων Πρόληψης, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης», η οποία στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, καλεί όλους τους εργαζομένους να πάρουν μέρος στις εκλογές και να ψηφίσουν με κριτήριο τον ταξικό προσανατολισμό του σωματείου, το δυνάμωμα του αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά κι ενάντια στην πολιτική ιδιωτικοποίησης της απεξάρτησης και της ναρκωκουλτούρας.

«Ο βασικός μας στόχος, ως συνδυασμός του ΠΑΜΕ στο χώρο των Κέντρων Πρόληψης, είναι να συμβάλουμε στο να ηττηθούν οι δυνάμεις της συναίνεσης, της διαχείρισης και του συμβιβασμού στο συνδικαλιστικό κίνημα, τόσο σε επίπεδο της ηγεσίας της ΓΣΕΕ όσο και στους εκπροσώπους τους στα δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια όργανα του εργατικού κινήματος. Να προωθήσουμε την ενίσχυση της συνεργασίας, για την αγωνιστική συμπαράταξη σε ταξική κατεύθυνση των εργαζομένων στην πρόληψη και στην απεξάρτηση, δυναμώνοντας την Επιτροπή Αγώνα εργαζομένων του ΠΑΜΕ στο χώρο, χτίζοντας μέτωπο με τις οικογένειες των παιδιών της απεξάρτησης, με συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, ταξικά συνδικάτα, οργανώσεις νεολαίας. Για την ενίσχυση του ταξικού πόλου στο εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα, του ΠΑΜΕ, του μόνου που έχει ξεκάθαρα γραμμένο στη σημαία του το "όχι σε όλα τα ναρκωτικά", με το λαό ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τους, για μια άλλη κοινωνία και εξουσία που θα έχει στο κέντρο της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Γιατί επιχειρηματική δράση και καταπολέμηση των ναρκωτικών δε συμβιβάζεται, γιατί το εμπόριο ναρκωτικών είναι κλάδος της καπιταλιστικής οικονομίας και μάλιστα πολύ κερδοφόρος, γιατί οι τάξεις των επιχειρηματιών και η εξουσία τους αναπαράγουν τη ναρκωκουλτούρα για να μπορούν να αποχαυνώνουν και να καταληστεύουν τη νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Γιατί η επιχειρηματική δράση και η ανάκαμψή τους προϋποθέτει τη συντριβή των δικαιωμάτων μας, εργαζομένους σύγχρονους σκλάβους, την υγεία, την απεξάρτηση κερδοφόρο εμπόρευμα», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση» καλεί τους εργαζομένους και στα Κέντρα Πρόληψης να διεκδικήσουν:

  • Γενναία κρατική χρηματοδότηση όλων των ΚΠ και των οργανισμών της απεξάρτησης, με εξασφάλιση της ανάπτυξης των προγραμμάτων πρόληψης και μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων σ' αυτά. Εξασφάλιση της τακτικής μισθοδοσίας όλων των εργαζομένων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων.
  • Καμία μείωση μισθών. Επαναφορά όλων των μισθών στο προ των περικοπών επίπεδο.
  • Κάτω τα χέρια από τις συλλογικές συμβάσεις.
  • Ενιαίο Δημόσιο Φορέα κατά των ναρκωτικών με αποκλειστική ευθύνη στην Πρόληψη, στη Θεραπεία και στην Επανένταξη με δωρεάν υπηρεσίες. Ολοι οι εργαζόμενοι στα ΚΠ στο νέο φορέα, με πλήρη εργασιακά κι ασφαλιστικά δικαιώματα.
ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδρομή στην Ακροναυπλία

Οι Κλαδικές Οργανώσεις Αττικής της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδρομή στο Ναύπλιο και επίσκεψη στην Ακροναυπλία, αυτήν την Κυριακή, 15 Ιούνη. Στις φυλακές της Ακροναυπλίας η άρχουσα τάξη και οι υπηρέτες της, με όργανο κρούσης τη μεταξική δικτατορία, επιχείρησαν να τσακίσουν, σωματικά και ψυχικά, αγωνιστές και πρωτοπόρους κομμουνιστές. Στα έξι χρόνια λειτουργίας του, από το κάτεργο της Ακροναυπλίας πέρασαν πάνω από 600 κρατούμενοι, στην πλειοψηφία τους στελέχη του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος. Αντί να λυγίσουν, με τη στάση τους μέσα στις φυλακές μετέτρεψαν την Ακροναυπλία σε σύμβολο λεβεντιάς, περηφάνιας και αφοσίωσης στο δίκιο του λαού. Εκεί ήταν που αναπτύχθηκε μια υψηλού επιπέδου ιδεολογική - πολιτική - μορφωτική δραστηριότητα.

Να, γιατί η Ακροναυπλία «άστραψε φως» κι εξακολουθεί να διδάσκει και να φρονηματίζει όχι μόνο τους κομμουνιστές, αλλά και κάθε αγωνιστή, να διδάσκει τους σημερινούς αγωνιστές.

Τα πούλμαν για την Ακροναυπλία θα ξεκινήσουν την Κυριακή στις 8 π.μ. από την Αθήνα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στο τηλέφωνο 694.4987.875, στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο kne@kne.gr και στις Οργανώσεις της ΚΝΕ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καλοκαιρινή γιορτή για παιδιά

Καλοκαιρινή γιορτή για παιδιά με τίτλο «εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο» διοργανώνουν οι Οργανώσεις Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, την Κυριακή 15 Ιούνη, στις 7 το απόγευμα, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Χαιρετισμό, μουσικό δρώμενο από παιδιά με απαγγελίες ποιημάτων, παρουσίαση έργων από το διαγωνισμό που προηγήθηκε με θέμα «εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο», παιδικό θεατρικό σκετς «Αν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι» του Μπ. Μπρεχτ και θέατρο σκιών.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ
Οι βαθμολογητές κάνουν αποχή και διεκδικούν δεδουλευμένα

Σε αποχή από το έργο της βαθμολόγησης έχουν προχωρήσει από τις 2 Ιούνη οι βαθμολογητές Αγγλικής Γλώσσας του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας για την εξεταστική περίοδο Μάη 2014, ζητώντας να τους καταβληθούν δεδουλευμένα τριών εξεταστικών περιόδων.

Πιο συγκεκριμένα, ζητούν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αμοιβών τους, καθώς και των οδοιπορικών, για τις εξεταστικές περιόδους Νοέμβρη 2012, Μάη 2013, Νοέμβρη 2013. Η καθυστέρηση, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν, αποδίδεται σε «διοικητικά λάθη» της Διεύθυνσης Διεθνών Σπουδών Εκπ/κών Θεμάτων, αρμόδιας για την πιστοποίηση ξένων γλωσσών του υπουργείου Παιδείας. Οι βαθμολογητές εκφράζουν την ανησυχία τους, καθώς σχετική απάντηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το θέμα τούς έχει οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται να λάβουν τις αμοιβές τους για το έργο βαθμολόγησης των εξεταστικών περιόδων Νοέμβρη 2012, Μάη 2013, και εκκρεμεί το θέμα των αμοιβών της εξεταστικής περιόδου Νοέμβρη 2013.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ