ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Δεκέμβρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Κατάργηση τώρα των δημοτικών τελών για τις φτωχές οικογένειες

Από τη χτεσινή επίσκεψη στον «Κόμβο»
Από τη χτεσινή επίσκεψη στον «Κόμβο»
Συγκεκριμένα μέτρα στήριξης όλων των λαϊκών οικογενειών που βρίσκονται σε συνθήκες απόλυτης ή σχετικής φτώχειας ζήτησε, για μια ακόμα φορά, χτες ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, επισκεπτόμενος -επικεφαλής κλιμακίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης»- τον Κόμβο Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, στο σταθμό Λαρίσης (πρ. Φρουραρχείο). Μέτρα όπως κατάργηση των δημοτικών τελών και δωρεάν πρόσβαση σε μια σειρά βασικές δομές του Δήμου.

Στον Κόμβο λαμβάνουν βοήθεια περίπου 4.000 οικογένειες, ένα πακέτο με τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, μια φορά το μήνα. Ανθρωποι που το ατομικό εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 7.000 ευρώ ετησίως, το δε οικογενειακό δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ συν 1.000 ευρώ επιπλέον για κάθε παιδί. Λειτουργεί και Κοινωνικό Φαρμακείο που δίνει δωρεάν φάρμακα σε ανασφάλιστους ή και σε χαμηλοσυνταξιούχους, εφόσον η Κοινωνική Υπηρεσία κρίνει ότι αδυνατούν να καταβάλουν τη συμμετοχή τους. Τα τρόφιμα και τα άλλα είδη προέρχονται από προσφορές ιδιωτών, σωματείων κ.λπ. Η επίπονη δουλειά που γίνεται καθημερινά εκεί βγαίνει με μόλις δύο μόνιμους υπαλλήλους (η μία μάλιστα στα πρόθυρα συνταξιοδότησης) και συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, έργου ή διαφόρων προγραμμάτων (STAGE, πεντάμηνα του ΟΑΕΔ), όπως και εθελοντές.

Ο Νίκος Σοφιανός, μετά την επίσκεψη στο χώρο και τη συζήτηση με τους αρμόδιους του Κόμβου και εργαζόμενους, δήλωσε σχετικά:

«Οι δήμοι έχουν υποχρέωση να στηρίξουν - όχι χάριν της φιλανθρωπίας του κάθε δημάρχου, αλλά σαν τμήμα του κεντρικού κράτους - τις λαϊκές οικογένειες που βρίσκονται σε συνθήκες απόλυτης ή σχετικής φτώχειας. Εδώ στον Κόμβο Αλληλεγγύης έχουν καταγραφεί περίπου 4.000 οικογένειες με οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ. Παίρνουν μια φορά το μήνα μια κούτα με είδη πρώτης ανάγκης.

Δεν υποτιμούμε αυτήν την κίνηση, όμως θεωρούμε πως ουσιαστική ανάσα γι' αυτές τις οικογένειες είναι ο δήμος να προχωρήσει τώρα στην κατάργηση των δημοτικών τελών που ισοδυναμούν με πάνω από το 1/3 του λογαριασμού της ΔΕΗ που πληρώνουν αυτές οι οικογένειες.

Ταυτόχρονα, θα επαναφέρουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο την ανάγκη ο δήμος να προχωρήσει στην κατάργηση των τελών, στην δωρεάν πρόσβαση όλων αυτών των οικογενειών στις κοινωνικές, πολιτιστικές, αθλητικές και άλλες δομές του δήμου.

Θεωρούμε ότι σε αυτές τις συνθήκες, η διεκδίκηση ώστε οι δήμοι να στηρίξουν όλον αυτόν τον κόσμο που βρίσκεται σε συνθήκες φτώχειας, πρέπει να συνδυαστεί με ένα συνολικότερο αγώνα που θα αναδείξει την ευθύνη που έχει η Τοπική Διοίκηση στην εφαρμογή και το πέρασμα αυτής της συνολικότερης αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ».

ΑΤΤΙΚΗ - ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟΣ
Κινητοποίηση ενάντια στα σχεδιαζόμενα διόδια

Την αντίθεσή τους, στα σχέδια εγκατάστασης σταθμών διοδίων στον Αγ. Στέφανο και τη Βαρυμπόμπη, εξέφρασαν χτες το μεσημέρι μέλη των Κομματικών Οργανώσεων Κηφισιάς, Ν. Ερυθραίας, Διονύσου και Ωρωπού του ΚΚΕ, με κινητοποίηση στην έξοδο της Εθνικής Οδού στον Αγ. Στέφανο. Παρά το τσουχτερό κρύο, οι συγκεντρωμένοι ενημέρωσαν τους διερχόμενους οδηγούς μοιράζοντας ανακοινώσεις για τα νέα διόδια που θα τοποθετηθούν στις εισόδους και τις εξόδους του Αγ. Στεφάνου και της Βαρυμπόμπης και στα οποία η διέλευση θα κοστολογείται με 90 και 60 λεπτά, αντίστοιχα. Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «οι εργαζόμενοι στην περιοχή καθημερινά θα πληρώνουν για να πάνε και να γυρίσουν από τη δουλειά 1,80 ευρώ, δηλαδή, περίπου 500 ευρώ ετησίως». Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ στην περιοχή καλούν τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής να παλέψει για να μην τοποθετηθούν νέα διόδια, αλλά και να καταργηθούν όλα τα διόδια.

ΗΠΕΙΡΟΣ
Παγώνουν οι πυροσβέστες

Τα προβλήματα που προκαλούνται από την έλλειψη πετρελαίου στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και τα κλιμάκια της Περιφέρειας Ηπείρου, επισημαίνει σε σχετική Ερώτησή του στη Βουλή το ΚΚΕ. Οπως αναφέρει, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα από την έλλειψη πετρελαίου στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες τόσο για τις ανάγκες κίνησης των οχημάτων, όσο και για τη θέρμανση πυροσβεστικών σταθμών και κλιμακίων. Το γεγονός αυτό υποβαθμίζει την επιχειρησιακή ικανότητα της Πυροσβεστικής, αφού περιορίζει τις δυνατότητες κίνησης των οχημάτων. Ερωτάται ο κ. υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να εξασφαλιστούν καύσιμα για την κίνηση των οχημάτων καθώς και επαρκείς ποσότητες πετρελαίου για τη θέρμανση των πυροσβεστικών σταθμών και κλιμακίων, ώστε να εξασφαλίζονται συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας για το προσωπικό κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του.

Πυρκαγιά στο εξοχικό του Κ. Σημίτη

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 2.30 τα ξημερώματα της Παρασκευής στην εξοχική κατοικία του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας. Στον τόπο έσπευσαν όχημα της Πυροσβεστικής με τρεις πυροσβέστες, καθώς και το ανακριτικό του Πυροσβεστικού Σώματος και η Αστυνομία. Η πυρκαγιά δεν πήρε μεγάλες διαστάσεις και χάρη στην έγκαιρη επέμβαση του συνεργείου της Πυροσβεστικής περιορίστηκε στην κουζίνα και το σαλόνι της κατοικίας. Οι δράστες είχαν τοποθετήσει το μηχανισμό μπροστά στην μπαλκονόπορτα, από την έξω πλευρά, χωρίς να την παραβιάσουν. Στη βεράντα του σπιτιού βρέθηκαν υπολείμματα εμπρηστικού μηχανισμού (μπαταρία, υγρό και χρονοδιακόπτης) και κλήθηκε κλιμάκιο της «αντιτρομοκρατικής» για να αναλάβει τη σχετική έρευνα. Περισυνελέγησαν υπολείμματα του μηχανισμού, μεταξύ των οποίων και μεταλλικά στοιχεία, τα οποία θα ερευνηθούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια. Πραγματοποιήθηκε έρευνα και στους χώρους γύρω από την εξοχική κατοικία, προκειμένου να εντοπιστούν στοιχεία.

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με την εμπρηστική επίθεση στο σπίτι του Κ. Σημίτη σημειώνει:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει την εμπρηστική επίθεση στο σπίτι του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, η οποία δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για τα κίνητρα και τους στόχους που υπηρετεί».

Σήμερα η απολογιστική της ΠΕΚΑΜ

Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) πραγματοποιεί, σήμερα Σάββατο 14 Δεκέμβρη, ώρα 11.30 π.μ., στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος), τη χρονιάτικη απολογιστική συνέλευσή της. Θα γίνει απολογισμός δράσης του ΔΣ και προγραμματισμός για τον επόμενο χρόνο.

Προσφορές στο ΚΚΕ

Ο σ. Ε.Μ. προσφέρει, μέσω της ΚΟΒ Αγ. Βαρβάρας 900 ευρώ προς τιμή των 95 χρόνων του ΚΚΕ.

Ο Μ.Π., στη μνήμη των χιλιάδων κομμουνιστών που έδωσαν τη ζωή τους για τα ιδανικά τους, προσφέρει 300 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ηρωικού ΚΚΕ.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αργυρούπολης - Αλίμου - Ελληνικού, πρόσφερε στο «Σπίτι του Αγωνιστή», αντί για στεφάνι στις παρελάσεις, το ποσό των 60 ευρώ. Το ΔΣ του «Σπιτιού του Αγωνιστή» ευχαριστεί θερμά.

Το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Πειραιά, προσφέρει 500 ευρώ στο ΚΚΕ, εμπνευστή, στυλοβάτη και καθοδηγητή της Εθνικής Αντίστασης, του ΔΣΕ, των σημερινών ταξικών αγώνων, που παλεύει για να κυριαρχήσει μια σοσιαλιστική κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Ο Αντώνης Νικολάου από τον Πειραιά προσφέρει στο ΚΚΕ, δεύτερη δόση για την Οικονομική Εξόρμηση, το ποσό των 100 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Β' Διαμερίσματος Πειραιά.

Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Χαϊδαρίου, αντί για στεφάνι για την επέτειο της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου, πρόσφερε στο ΚΚΕ, στο πλαίσιο της Οικονομικής του Εξόρμησης, 30 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Χαϊδαρίου.

Στη μνήμη του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ, του αγνού αγωνιστή, προσφέρουμε στο «Ρ» 50 ευρώ.

Οι συναγωνιστές Καράντζας Ηλίας και Νώντας Χαϊδεμένος, στη μνήμη των συναγωνιστών μας, του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Γαλατσίου και όλων των αγωνιστών του αγώνα, προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Γαλατσίου, 150 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ.

Επίθεση στο ΑΤ Εξαρχείων

Επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων πραγματοποίησαν άγνωστοι αργά χτες το βράδυ. Μία ομάδα περίπου 20 ατόμων, έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους, έφτασαν - σύμφωνα με πληροφορίες με μηχανές - στο Τμήμα που βρίσκεται στην οδό Καλλιδρομίου και πέταξαν πέτρες, ξύλα και βόμβες μολότοφ. Αστυνομικοί που έφτασαν όταν εξαφανίστηκαν οι άγνωστοι, προχώρησαν σε προσαγωγές ατόμων που βρήκαν στη γύρω περιοχή. Από την επίθεση σημειώθηκαν ζημιές σε περιπολικά και οχήματα που βρίσκονταν σταθμευμένα στο σημείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ