ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
Ενίσχυση της πολεμικής δράσης της ΕΕ σε όλο τον κόσμο

Στο έδαφος της καπιταλιστικής κρίσης αυξάνεται η στρατιωτικοποίηση και η επιθετικότητα της ΕΕ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ

Στο έδαφος της καπιταλιστικής κρίσης αυξάνεται η στρατιωτικοποίηση και η επιθετικότητα της ΕΕ
Εκφραση της αυξανόμενης επιθετικότητας και στρατιωτικοποίησης της ΕΕ αποτελεί η Κοινή Εξωτερική Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ, η ενδυνάμωση της οποίας θα είναι κεντρικό ζήτημα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, το Δεκέμβρη του 2013. Τα παραπάνω τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, στη διάρκεια της συζήτησης για την «Ευρωπαϊκή Αμυνα» (κοινή συζήτηση επί των Εκθέσεων της Μ. Κοππά «Η εφαρμογή της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας» και M. Gahler «Ευρωπαϊκή βιομηχανική και τεχνολογική βάση στον τομέα της άμυνας»).

Στην τοποθέτησή του ο Μπ. Αγγουράκης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Οι μονοπωλιακοί όμιλοι και η ΕΕ, στο έδαφος της καπιταλιστικής κρίσης, γίνονται ακόμη πιο επιθετικοί, τόσο στο εσωτερικό της, σε βάρος των λαών της, όσο και εναντίον των λαών τρίτων χωρών. Οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου με τις εκθέσεις τους στο Ευρωκοινοβούλιο εκφράζουν ακόμη πιο επιθετικά τις ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων, στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που μαίνονται, για το μοίρασμα και την κυριαρχία στις αγορές.

Ζητάνε την ίδρυση "μόνιμου στρατιωτικού επιχειρησιακού στρατηγείου", ευρωενωσιακό πολεμικό προϋπολογισμό, αυξημένες στρατιωτικές δυνατότητες για τη συγκρότηση μόνιμου ευρωστρατού, με αναβαθμισμένο στρατιωτικό εξοπλισμό και υποδομές, ικανό να παρεμβαίνει σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Προωθούν μεγαλύτερη ενίσχυση της συνεργασίας EE - ΝΑΤΟ και παράλληλα την αύξηση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ, όχι μόνο για την υποστήριξη ΝΑΤΟικών αποστολών, αλλά και για την αυτοτελή πολεμική δράση της ΕΕ, στην άμεση γειτονιά της, αλλά και χιλιάδες χιλιόμετρα από τα σύνορα της Ευρώπης.

Αυτές ακριβώς οι επιδιώξεις ΕΕ και κυβερνήσεων είναι που επιβάλλουν την προσαρμογή των εθνικών αμυντικών δογμάτων και τον προσανατολισμό των πολεμικών εξοπλισμών στους επιθετικούς, ιμπεριαλιστικούς στόχους της Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ. Γι' αυτό προωθούν την εμβάθυνση της καπιταλιστικής ευρωενωσιακής αγοράς, δηλαδή της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης της πολεμικής βιομηχανίας της ΕΕ. Τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στον κλάδο, που επιβάλλουν τη διάλυση της αμυντικής βιομηχανίας στην Ελλάδα, τη συρρίκνωση παραγωγικών κλάδων που σχετίζονται με την άμυνα της χώρας, όπως η ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία.

Η ΕΕ είναι εχθρός των λαών και στα κράτη - μέλη της και στις τρίτες χώρες. Σήμερα γίνεται πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη να δυναμώσει η πάλη των λαών, η κοινωνική συμμαχία ενάντια στον κοινό εχθρό, τα μονοπώλια και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις τους, για την ανατροπή της εξουσίας τους και την οικοδόμηση της εργατικής - λαϊκής εξουσίας».

«ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ» ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Εργαλείο ταχύτερης επιβολής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων

Tη λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος από την ΕΕ και τις αστικές κυβερνήσεις με εργαλείο την «πολιτική συνοχής» για την ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων αποκάλυψε ο ευρωβουλευτής του KKΕ Mπάμπης Aγγουράκης με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, στη συζήτηση για «τη συνοχή, την περιφερειακή ανάπτυξη και τα κοινωνικά ταμεία».

Τα αστικά επιτελεία θριαμβολογούν γιατί «ύστερα από σχεδόν ένα χρόνο σκληρών διαπραγματεύσεων εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση στις περιφέρειες της Ευρώπης ύψους 325 δισ. ευρώ», ωστόσο, όπως υπογράμμισε στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ: «Είτε περισσότερα, είτε λιγότερα, τα κονδύλια των περιφερειακών ταμείων της ΕΕ, προορίζονται για τη χρηματοδότηση των μονοπωλίων με ζεστό χρήμα, την ίδια στιγμή που σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ απλώνεται η φτώχεια και η εξαθλίωση των εργαζομένων. Πού θα πάνε τα 16 δισ. που διαφημίζει η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και η ΕΕ ότι θα πάρει η Ελλάδα από τα περιφερειακά ταμεία; Το δήλωσε λίγες μέρες πριν ο αρμόδιος επίτροπος Χαν: "Θα πάνε για αυτοκινητόδρομους και για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας", δηλαδή σε τομείς υψηλής κερδοφορίας του κεφαλαίου, με ελάχιστες, προσωρινές και κακοπληρωμένες θέσεις δουλειάς, χωρίς κανένα όφελος για το λαό. (...) Τα έργα για την ανακούφιση των λαϊκών αναγκών π.χ. προγράμματα λαϊκής στέγης, σχολικών υποδομών και υποδομών υγείας, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης δεν ήταν, ούτε πρόκειται ποτέ να είναι επιλέξιμα από την ΕΕ, γιατί απλά δεν αποφέρουν κέρδη στο κεφάλαιο.

Το καινούργιο της λεγόμενης "περιφερειακής πολιτικής" της ΕΕ είναι ότι θα χρησιμοποιείται τώρα και σαν εργαλείο κυρώσεων, ταχύτερης και πιο στοχευμένης επιβολής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, υλοποίησης των αντιλαϊκών στόχων της "Στρατηγικής Ευρώπη 2020" της ΕΕ. Αυτό κρύβεται πίσω από την επιτηδευμένη, ιδιότυπη γλώσσα της ευρωενωσιακής γραφειοκρατίας, με τον όρο "μακρoοικονομική αιρεσιμότητα"».

Συνάντηση Σαμαρά - Ομήρου

Τη συνέχιση των αντιλαϊκών, ευρωενωσιακών πολιτικών και την πιστή τήρηση των δημοσιονομικών προγραμμάτων έθεσαν ως «προϋπόθεση» για τη διαχείριση των «εθνικών θεμάτων» Ελλάδας και Κύπρου ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, και ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, που συναντήθηκαν χτες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Ελληνα πρωθυπουργού, μετά τη συνάντηση ο Γ. Ομήρου ανέφερε: «Είναι βαθιά η πεποίθησή μας ότι η αναγέννηση, η ανασυγκρότηση και το ξαναζωντάνεμα των οικονομιών στην Κύπρο και στην Ελλάδα, είναι προϋπόθεση όχι απλώς για την ευημερία και την κοινωνική συνοχή των λαών μας, αλλά και για τον επιτυχή χειρισμό και διαχείριση των εθνικών μας θεμάτων, και ασφαλώς, του Κυπριακού».

Σε ό,τι αφορά στην πορεία του Κυπριακού, ο Γ. Ομήρου είπε ότι συμφώνησαν πως «οι συνομιλίες θα πρέπει να αποσκοπούν σε μία λύση η οποία θα έχει τα χαρακτηριστικά μίας Διεθνούς Νομικής Προσωπικότητας, ενός κράτους με μία Διεθνή Νομική Προσωπικότητα, μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και με εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών ως ορίζονται από το ευρωπαϊκό Δίκαιο, από το ευρωπαϊκό κεκτημένο». Ο ίδιος επίσης ζήτησε «η Ευρωπαϊκή Ενωση να έχει ένα πιο ενεργό επικουρικό ρόλο στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ
Αύριο, Παρασκευή

-- Η ΚΟ Καλαμπάκας θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη λαϊκή αγορά της πόλης, ενώ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση, στις 7 μ.μ., στην ταβέρνα «Δούρειος» -δίπλα στο ΚΤΕΛ Καλαμπάκας- με ομιλητή τον Αχιλλέα Κανταρτζή, μέλος της ΚΕ, με θέμα: «Οι πολιτικές εξελίξεις και η πρόταση του ΚΚΕ για τη Λαϊκή Συμμαχία. Τι αγώνας και τι κίνημα χρειάζεται σήμερα».

-- Η ΤΕ Υπαίθρου Τρικάλων οργανώνει περιοδεία στη λαϊκή αγορά της Πύλης.

-- Η ΚΟ Εκπαιδευτικών Τρικάλων στα πλαίσια της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης και των εκδηλώσεων για τα 95 χρόνια ζωής και δράσης του Κόμματος, διοργανώνει λαϊκό γλέντι στο Πολύκεντρο του Δήμου Τρικκαίων, στην πλατεία της ΔΕΗ (στο χώρο του ΚΑΠΗ), στις 8.30 μ.μ.

Το Σάββατο 23/11

-- Η ΤΕ Φθιώτιδας οργανώνει ανοιχτή πολιτική εκδήλωση προς τιμήν των 95χρονων του ΚΚΕ, σήμερα στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, με ομιλητή τον Θανάση Παφίλη, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟΒ Μεγαλόπολης θα πραγματοποιήσει εκδήλωση για τα 95 χρόνια του ΚΚΕ, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης, με ομιλητή τον Δημήτρη Τζαβάρα, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

-- Οι Οργανώσεις Κεφαλονιάς του ΚΚΕ και της ΚΝΕ θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση με θέμα «95 χρόνια ΚΚΕ-45 χρόνια ΚΝΕ», στο Αργοστόλι, στις 7:30 μ.μ., με ομιλήτρια την Αγγελική Τσώλου, γραμματέα της ΤΕ Κεφαλονιάς του ΚΚΕ.

Οδηγίες για τις ευρωεκλογές

Οδηγίες για τη διεξαγωγή των επερχόμενων ευρωεκλογών απέστειλε το υπουργείο Εσωτερικών στις πρεσβείες και τα προξενεία της χώρας. Ορίζει ότι στην Ελλάδα οι εκλογές αυτές θα διεξαχθούν την Κυριακή 25 Μάη 2014. Δικαίωμα του εκλέγειν έχουν και οι Ελληνες που διαμένουν στα υπόλοιπα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ, καθώς και όσοι Ελληνες θα βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας σε κάποιο κράτος μέλος για ταξίδι, επαγγελματικούς λόγους κλπ.

Η ψηφοφορία των Ελλήνων εκλογέων που διαμένουν στα λοιπά κράτη - μέλη θα διεξαχθεί το Σάββατο 24 Μάη 2014. Θα πρέπει να υποβάλουν νωρίτερα αίτηση στην οικεία πρεσβευτική ή προξενική αρχή (στην περιφέρεια της οποίας προτίθενται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα) ότι επιθυμούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους. Οι ναυτικοί μπορούν να ψηφίσουν έστω και αν δεν έχουν περιληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, επιδεικνύοντας στην Εφορευτική Επιτροπή το ναυτικό τους φυλλάδιο.

Για εκλογικά τμήματα, θα χρησιμοποιηθούν κτίρια των ελληνικών πρεσβευτικών και προξενικών αρχών, κτίρια άλλων ελληνικών αρχών ή υπηρεσιών, γραφεία της ελληνικής εκκλησίας, κτίρια ή καταστήματα ελληνικών κοινοτήτων, συλλόγων ή άλλων ελληνικών οργανώσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ