ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Συνεχίζουν με απεργιακές κινητοποιήσεις

Από τη συγκέντρωση των εργαζομένων χτες το πρωί στην πανεπιστημιούπολη
Από τη συγκέντρωση των εργαζομένων χτες το πρωί στην πανεπιστημιούπολη
Η ...«έγνοια» της κυβέρνησης και όσων τη σιγοντάρουν για «τους φοιτητές και τις οικογένειές τους που είναι όμηροι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο ΕΜ Πολυτεχνείο», όπου εκατοντάδες διοικητικοί υπάλληλοι αγωνίζονται για το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, για το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν Παιδεία, ξεμπροστιάζεται από την πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η βάρβαρη πολιτική της με χιλιάδες φοιτητές σ' όλη τη χώρα να διακόπτουν τις σπουδές τους, γιατί δεν έχουν να πληρώσουν για στέγαση, σίτιση, μεταπτυχιακά, αναλώσιμα.

Χτες, ο υπουργός Παιδείας έκανε νέα προσφυγή για να κριθεί η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων παράνομη και καταχρηστική και η απόφαση αναμένεται μέσα στις επόμενες ώρες. Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές μέρες, μετά την προσφυγή του ίδιου, η απεργία κηρύχθηκε παράνομη, ενώ στις 11 βδομάδες έχει προηγηθεί σωρεία απειλών και εκβιασμών.

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσής τους χτες, οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο Πάτρας πήραν απόφαση για 48ωρη απεργία από σήμερα. Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους με απεργία μέχρι και την Παρασκευή αποφάσισαν και οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ, που στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους θα πραγματοποιήσουν σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση της Συγκλήτου. Νέες ΓΣ θα κάνουν σήμερα, οι εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Ιωαννίνων, Θεσσαλίας και στο ΕΜ Πολυτεχνείο.

O Θ. Πελεγρίνης, πρύτανης του ΕΚΠΑ με δήλωσή του ζητά την άμεση αναστολή του μέτρου της διαθεσιμότητας, καταγγέλλει την «ανακοινωθείσα από την κυβέρνηση μοριοδότηση των προς διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων, ως μη ανταποκρινόμενη στην πραγματικότητα» και σημειώνει ότι «ορισμένοι με άνομα μέσα απεργάζονται την υποβάθμιση της Δημόσιας Παιδείας και το μαρασμό του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το ζήτημα αυτό δεν αφορά στη διοίκηση του ΕΚΠΑ, αλλά ολόκληρο τον ελληνικό λαό».

Ο Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ διατυπώνει σε ανακοίνωσή του την ανησυχία από τη δραματική αποψίλωση της Σχολής από διοικητικό προσωπικό. Ενδεικτικά επισημαίνει ότι - υπολογίζοντας μόνο τους υπαλλήλους που βγήκαν ήδη σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης του κλάδου τους και εκείνους που τέθηκαν σε αργία εν αναμονή πειθαρχικού λόγω μη απογραφής - στη Γραμματεία του Τμήματος Γαλλικής Φιλολογίας (με 3.329 προπτυχιακούς φοιτητές, 72 μεταπτυχιακούς και 48 υποψήφιους διδάκτορες) απομένει ένας μόνο υπάλληλος. Ανάλογη δραματική κατάσταση θα δημιουργηθεί σε πολλά άλλα Τμήματα, που θα μείνουν είτε με έναν είτε και με κανέναν (!) υπάλληλο, το δε κτίριο της Σχολής απομένει χωρίς φύλακες, αφού καταργούνται οι θέσεις εργασίας του κλάδου «φύλακες» και οι 9 εργαζόμενοι μόνιμοι και ΙΔΑΧ που εκτελούν χρέη φύλαξης/επιστασίας τίθενται είτε σε διαθεσιμότητα, είτε σε αργία.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ
Δεν έχουν διοριστεί καθηγητές για 42 μαθήματα!

Χιλιάδες φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα χάσουν το εξάμηνο με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας. Συγκεκριμένα, σε καταγγελία των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου επισημαίνεται ότι οι φοιτητές του ιδρύματος θα αναγκαστούν να παρατείνουν τις σπουδές τους κατά ένα εξάμηνο, καθώς τρεις μήνες μετά την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς δεν έχουν διοριστεί μέλη ΔΕΠ και δεν έχει προσληφθεί έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό. Συγκεκριμένα, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου δεν έχουν διοριστεί 21 μέλη ΔΕΠ (όπως προβλέπει το σχετικό ΦΕΚ) που θα έπρεπε να είχαν ήδη αναλάβει 42 προπτυχιακά μαθήματα. Σύμφωνα με την ίδια καταγγελία των πρυτανικών αρχών, δεν έχουν αποσπαστεί εκπαιδευτικοί για τη σύνδεση με τα σχολεία που είναι απολύτως απαραίτητοι για την υλοποίηση των μαθημάτων πρακτικής άσκησης στα παιδαγωγικά τμήματα της χώρας, ενώ η έλλειψη χρηματοδότησης από τα ταμειακά υπόλοιπα θα έχει ως συνέπεια να μην προσφερθούν φέτος πλήρη προγράμματα σπουδών.

Οι πρυτανικές αρχές καλούν το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει άμεσα στο διορισμό (ονομαστική έκδοση ΦΕΚ) των μελών ΔΕΠ που έχουν προβλεφθεί, στην έκδοση της ΠΥΣ και ΚΥΑ για το Εκτακτο Εκπαιδευτικό Προσωπικό, στην έγκριση της μεταφοράς του απαιτούμενου ποσού από το ταμειακό υπόλοιπο προηγούμενων οικονομικών ετών, καθώς και στην καταβολή χρηματοδότησης στον ανάλογο κωδικό, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ανάληψη υποχρέωσης για το Εκτακτο Εκπαιδευτικό Προσωπικό, την απόσπαση εκπαιδευτικών για την υλοποίηση των μαθημάτων Πρακτικής Ασκησης των Παιδαγωγικών Τμημάτων.

Για την πρακτική άσκηση στα Παιδαγωγικά

Θυμίζουμε ότι ειδικά το θέμα της πρακτικής άσκησης σε σχολεία, που γίνονταν πάντα με αποσπασμένους εκπαιδευτικούς, αποτελεί πρόβλημα για όλα τα παιδαγωγικά τμήματα της χώρας, καθώς φέτος δεν γίνονται καθόλου αποσπάσεις εκπαιδευτικών στα ΑΕΙ. Με αφορμή, λοιπόν, αντίστοιχο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Τμήμα Νηπιαγωγών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου στην Αλεξανδρούπολη, το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας. Οι βουλευτές του Κόμματος Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου, που υπογράφουν την Ερώτηση, ζητούν από τον υπουργό να γίνουν μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού που θα αναλάβει την εποπτεία του προγράμματος της πρακτικής άσκησης, ώστε να μπορέσουν οι φοιτητές να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

ΒΟΛΟΣ
Κοινή δράση ΜΑΣ και ΠΑΜΕ για σίτιση και στέγαση

Κοινή αγωνιστική δράση για τα ζητήματα της σίτισης και στέγασης των φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αναλαμβάνουν ΜΑΣ και ΠΑΜΕ στο Βόλο.

Στο πλαίσιο αυτό, την Τρίτη, 26 Νοέμβρη, στις 6 το απόγευμα, οργανώνουν, από κοινού, συγκέντρωση εργαζομένων και φοιτητών έξω από το ξενοδοχείο «Γαλαξίας», στην παραλία, με αίτημα να δοθεί για φοιτητική εστία, που θα καλύψει ανάγκες στέγασης των φοιτητών που κατάγονται εκτός Βόλου. Πρόκειται για πενταώροφο κτίσμα, το οποίο διαθέτει 120 δωμάτια και θα μπορούσαν να δημιουργηθούν περίπου 250 κλίνες.

Εκ μέρους του ΜΑΣ, στη συνέντευξη Τύπου μίλησαν η Στέλλα Αντωνιάδου, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Νηπιαγωγών και ο Γιάννης Πράντζος, μέλος του Φοιτητικού Συλλόγου Γεωπονίας, καλώντας τους φοιτητές να μπουν στον αγώνα, μαζί με τους εργαζόμενους, για δωρεά σίτιση και στέγαση, για δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, στην υπηρεσία του λαού και όχι των μονοπωλίων.

Μιλώντας εκ μέρους του ΠΑΜΕ, ο Κ. Στεργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» ανέφερε ότι το ΠΑΜΕ θα προχωρήσει σε ενημέρωση των εργατικών σωματείων, ζητώντας να πάρουν αποφάσεις και να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών. Σημείωσε, δε, ότι κλιμάκια του ΠΑΜΕ θα κάνουν ενημερωτικές περιοδείες στο χώρο του πανεπιστημίου, καλώντας τους φοιτητές σε κοινή δράση για το ζήτημα της σίτισης και της στέγασής τους, ενώ αντιπροσωπεία του θα έχει συνάντηση με την πρυτανεία, για να εκθέσει τα αιτήματα και να πιέσει για λύσεις. Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν, ακόμα, ο Λαζ. Τσελεπής, πρόεδρος των εργαζομένων στην «Coca Cola», τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου ΟΤΑ Μαγνησίας, Εύη Καρυδάκη και Θόδ. Τσαλούχας, καθώς και ο Γ. Ρούσσας, πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Μαγνησίας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δίκαιος ο αγώνας, να γίνει μέρος της συνολικής πάλης

Σε σχόλιό του για την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Ο δίκαιος αγώνας των διοικητικών υπαλλήλων ενάντια στις απολύσεις και τον κυβερνητικό αυταρχισμό πρέπει να γίνει μέρος μιας συνολικής πάλης εργαζομένων και νεολαίας για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ που μετατρέπει το Πανεπιστήμιο σε Ανώνυμη Εταιρεία, το κάνει δυσπρόσιτο για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών και υποτάσσει πλήρως τη λειτουργία του στις ανάγκες του κεφαλαίου».

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Κινητοποίηση ενάντια στη διαθεσιμότητα

Κινητοποίηση ενάντια στις διαθεσιμότητες εκπαιδευτικών και τις καταργήσεις τομέων και ειδικοτήτων συνδιοργανώνουν σήμερα Τετάρτη, στη 1 το μεσημέρι, στην πλατεία Κοραή το ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά και η Συντονιστική Επιτροπή Εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα.

Μεταξύ άλλων, στο κάλεσμά του, το ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά σημειώνει ότι οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα είναι μπροστά στο φάσμα της απόλυσης και αποτελούν τον πρώτο κρίκο της αλυσίδας απολύσεων, που θα ενταθεί το επόμενο διάστημα. «Παράλληλα, χιλιάδες μαθητές σπρώχνονται έξω από την εκπαίδευση - σε δομές κατάρτισης που οδηγούν σε αμορφωσιά και σε απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία», τονίζει. Οι εκπαιδευτικοί ζητούν να ανακληθούν οι διαθεσιμότητες - απολύσεις, να επιστρέψουν οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία τους και δηλώνουν την αντίθεσή τους στην κατάρτιση και τη μαθητεία.

Για τη συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση, η ΕΛΜΕ κήρυξε δίωρη στάση εργασίας 12-2 μ.μ. και καλεί τους εκπαιδευτικούς να πάρουν μαζικά μέρος, να ενημερώσουν γονείς και μαθητές.

ΕΝΩΣΕΙΣ ΓΟΝΕΩΝ
Σε επαγρύπνηση ενάντια στις συγχωνεύσεις

Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στις νέες συγχωνεύσεις έκαναν χτες το πρωί η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, η Ενωση Γονέων Κορυδαλλού και η Ενωση Γονέων Κερατσινίου στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στον Πειραιά. Μαζί τους οι Σύλλογοι Γονέων του 4ου -7ου Δημοτικού Κορυδαλλού και του 5ου - 22ου Δημοτικού Κερατσινίου, για τα οποία υπήρξε πρόταση της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης να συγχωνευτούν.

Οι γονείς απέσπασαν δέσμευση ότι ο προϊστάμενος δε θα εισηγηθεί καμία συγχώνευση στα παραπάνω σχολεία και σήμερα στις 10 το πρωί, προγραμματίζουν να συγκεντρωθούν και πάλι στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, ζητώντας και γραπτή διαβεβαίωση. Εκπρόσωποί τους κάνουν λόγο για μια μικρή νίκη που κατακτήθηκε ως αποτέλεσμα συντονισμού και κινητοποιήσεων, τονίζοντας ότι θα βρίσκονται σε εγρήγορση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ