ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /48
1944: Ξεδιπλώνεται η βάρβαρη, ιμπεριαλιστική, βρετανική επίθεση

Δεκέμβρης 1944. Βρετανοί στρατιώτες «καλύπτουν» την οδό Κριεζώτου στη γωνία, όπου βρίσκεται σήμερα η «Αγροτική Τράπεζα».
Δεκέμβρης 1944. Βρετανοί στρατιώτες «καλύπτουν» την οδό Κριεζώτου στη γωνία, όπου βρίσκεται σήμερα η «Αγροτική Τράπεζα».
Στις 6 Δεκέμβρη 1944 η Κεντρική Επιτροπή του ΕΑΜ απηύθυνε προς τις κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, της Μεγάλης Βρετανίας και της Σοβιετικής Ενωσης, έκκληση να επέμβουν «για να πάψει το πυρ των βρετανικών στρατευμάτων εναντίον του αγωνιζόμενου ελληνικού λαού». Με άλλη έκκλησή της προς τους φιλελεύθερους ανθρώπους όλου του κόσμου, ζητούσε την ενεργητική συμπαράστασή τους για να σταματήσει η σφαγή του ελληνικού λαού. Παρόμοια έκκληση προς τους εργάτες, τους λαούς και τις κυβερνήσεις των συμμάχων εθνών, απηύθυνε και η διοίκηση της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας.

Ομως, η μηχανή της βάρβαρης βρετανικής ιμπεριαλιστικής επέμβασης είχε βάλει εμπρός και χωρίς ενδοιασμούς προχωρούσε. Είχε βέβαια ανάγκη και τη βοήθεια των ντόπιων αντιδραστικών δυνάμεων.

Την προηγουμένη, στις 5 Δεκέμβρη, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ, σε τηλεγράφημά του προς το Βρετανό πρεσβευτή στην Αθήνα Λίπερ, έγραφε: «Μην απασχολείσθε πλέον με τους διαφόρους ελληνικούς κυβερνητικούς συνασπισμούς. Τίθεται ζήτημα ζωής και θανάτου. Πρέπει να παρακινήσετε τον Παπανδρέου, να πράξει το καθήκον του και να τον διαβεβαιώσετε ότι εις την περίπτωσιν αυτήν θα τον υποστηρίξωμεν με όλες μας τας δυνάμεις. Παρήλθεν πλέον η εποχή καθ' ην μία οιαδήποτε ομάς Ελλήνων πολιτικών ηδύνατο να ματαιώσει την εξέγερσιν του όχλου. Η μόνη ελπίς του είναι να συνεργαστεί μεθ' ημών διά την αποσόβησιν ενδεχόμενης συμφοράς».

Ενώ στο διπλωματικό επίπεδο η πολιτική της Βρετανίας συνιστούσε ενίσχυση του Παπανδρέου ως μοναδικού αντίπαλου δέους στις δυνάμεις της Εθνικής Αντίστασης, στο στρατιωτικό επίπεδο οι διαταγές ήταν κατηγορηματικές: καταστροφή με όλα τα μέσα των δυνάμεων του ΕΛΑΣ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός με τηλεγράφημά του προς το στρατηγό Σκόμπι, διέτασσε επίθεση με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις: «Είσθε υπεύθυνος, του τηλεγραφεί, διά την τήρησιν της τάξεως εις τας Αθήνας και διά την καταστροφήν όλων των ομάδων ΕΑΜ - ΕΛΑΣ...μη διστάσετε να ενεργήσετε ως να ευρίσκεσθε εις μίαν μόλις καταληφθείσα υπό του στρατού πόλιν, όπου έχει εκραγεί επαναστατικόν κίνημα... Πρέπει να κρατήσωμεν τας Αθήνας και να επιβληθώμεν. Εάν τούτο το επιτύχετε χωρίς αιματοχυσίαν, θα είναι διά σας, αλλά και με αιματοχυσίαν θα είναι επίσης κατόρθωμα εάν αυτή είναι απαραίτητος» (οι υπογραμμίσεις είναι του ίδιου του Τσόρτσιλ).

Καιρός

Στην Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις με παροδικές βροχές τοπικά ισχυρές. Στη Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και πιθανόν στα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις. Από το βράδυ τα καιρικά φαινόμενα θα περιοριστούν στις νοτιότερες περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί, στα δυτικά μέτριοι, στα ανατολικά μέχρι ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 3-14, στα δυτικά από 7-18, στα υπόλοιπα από 9-17 και στη Θεσσαλονίκη από 8-14 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται νεφώσεις με παροδικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, βορειοανατολικοί μέχρι ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10-16 βαθμούς.

ΠΡΟΣΩΠΑ

65 π.Χ. Γεννιέται ο Οράτιος. Μεγάλος Λατίνος ποιητής, ο μεγαλύτερος λυρικός της εποχής του Αυγούστου, αλλά και εξαίρετος χειριστής του δακτυλικού εξάμετρου. Ταπεινής καταγωγής (εγγονός δούλων) γεννήθηκε στην Απουλία της μεσημβρινής Ιταλίας. Σπούδασε στην Αθήνα τη φιλοσοφία και μυήθηκε στα Ελληνικά Γράμματα, από τα οποία επωφελήθηκε σημαντικά αργότερα η ποιητική του δημιουργία. Ο ίδιος ο Οράτιος θεωρούσε ως κορυφαία έκφραση της ποιητικής του δημιουργίας τις Ωδές. Η πρώτη ωδή είναι ένας απολογητικός πρόλογος, η δεύτερη μια προσευχή στους θεούς για να ξαναφέρουν την τάξη στη σπαραγμένη Ρώμη, η τρίτη είναι ένα κατευόδιο στο φίλο του, τον Βιργίλιο, που θα έφευγε ταξίδι για την Ελλάδα, η τέταρτη περιέχει στοχασμούς για τη συντομία της ζωής, με αφορμή την εμφάνιση της άνοιξης κ.λπ. Το έργο του μεγάλου Λατίνου ποιητή υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητό στην αρχαιότητα και στην Αναγέννηση, ενώ συνέβαλε σημαντικά στη διαμόρφωση της δυτικής ποίησης.

ΣΕ ΚΙΝΗΣΕΙΣ περιχαράκωσης των δυνάμεών τους απέναντι στο υπό κατασκευή κόμμα του Δ. Αβραμόπουλου επιδίδονται οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων (σελίδα 6)

ΜΕ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ και αιφνιδιαστικό τρόπο μεθοδεύεται από το υπουργείο Εργασίας αλλά και από τη Διοίκηση του ΙΚΑ η αφαίρεση του δικαιώματος της ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης από τους υποαπασχολούμενους και μακροχρόνια άνεργους της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης! (σελίδες 16-17)

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ αβέβαιο είναι το μέλλον των 470 εργαζομένων της ΑΓΝΟ, μετά τη μετατροπή της εταιρίας σε ΑΕ και ενόψει των διαρθρωτικών αλλαγών που σχεδιάζονται από την ΑΤΕ, προκειμένου να γίνει κερδοφόρα η επιχείρηση (σελίδα 20)

ΣΕ ΕΝΑΜΙΣΗ χρόνο εκτιμά το ίδιο το ΥΠΕΧΩΔΕ ότι θα έχει αναδειχτεί η κοινοπραξία, που θα αναλάβει το έργο της υποθαλάσσιας ζεύξης του Μαλιακού Κόλπου, που, όπως είναι γνωστό, θα κατασκευαστεί με το σύστημα της «αυτοχρηματοδότησης», δηλαδή με σύμβαση παραχώρησης αποικιοκρατικού τύπου (σελίδα 35)

ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ τριών περίπου χιλιάδων Ελλήνων και μεταναστών πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο στους χώρους του λιμανιού της Θεσσαλονίκης οι εκδηλώσεις του αντιρατσιστικού φεστιβάλ, που διοργάνωσε για τρίτη συνεχή χρονιά η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης (σελίδα 36)

ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ θα πληρώσουν τον εθελοντισμό, τον οποίο προωθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να μεταφέρει το οικονομικό και πολιτικό κόστος επιλογών της σε ομάδες πολιτών. «Χρήματα έχουν οι δήμοι και μπορούν να διαθέσουν» - είπε η υπουργός Β. Παπανδρέου - στις εθελοντικές, μη κυβερνητικές οργανώσεις (σελίδα 38)

ΠΡΟΧΩΡΑΝΕ οι προετοιμασίες των φοιτητών για το νέο παμφοιτητικό συλλαλητήριο την Τρίτη 12 του Δεκέμβρη, σύμφωνα με το κάλεσμα του Πανελλαδικού Συντονιστικού 31 Συλλόγων από όλη την Ελλάδα (σελίδα 39)

ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ολικής καταστροφής βρίσκεται η Δημόσια Βιβλιοθήκη Ζαγοράς, η οποία, εκτός των άλλων, αριθμεί και 1.200 χειρόγραφα και περγαμηνές του 10ου αιώνα, τα οποία στεγάζονται και συντηρούνται σε επιεικώς ακατάλληλες συνθήκες (σελίδα 41)

ΣΤΗ ΜΑΧΗ της... Ευρώπης ξαναρίχνονται μετά από 15ήμερη διακοπή οι ελληνικές ομάδες που συμμετέχουν στις δυο κορυφαίες διασυλλογικές διοργανώσεις, τη ΣΟΥΠΡΟΛΙΓΚΑ (ΦΙΜΠΑ) και την ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ (ULEB) (σελίδα 47)

ΓΕΓΟΝΟΤΑ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΗ

1912 Στο πλαίσιο του Α` Βαλκανικού Πολέμου, ο ελληνικός στρατός ελευθερώνει την Κορυτσά. Ενα χρόνο αργότερα, στις 4 του Δεκέμβρη του 1913, η πόλη θα παραδινόταν μαζί με ολόκληρη τη Βόρεια Ηπειρο, ελληνική αθέλητη συνεισφορά, στο νέο κράτος της Αλβανίας.

1917 Ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Φινλανδίας.

1920 Μετά την εκλογική ήττα του Βενιζέλου και το θάνατο του βασιλιά Αλέξανδρου, ένα δημοψήφισμα επαναφέρει τον Κωνσταντίνο στον ελληνικό θρόνο.

1940 Κυνηγώντας τους Ιταλούς, που συνεχώς υποχωρούσαν, ο ελληνικός στρατός μπαίνει στους Αγίους Σαράντα και τους ελευθερώνει για μια ακόμη φορά.

1957 Προσπαθώντας να ανταγωνιστούν τους Σοβιετικούς, που όργωναν με τους «Σπούτνικ» το Διάστημα, οι Αμερικανοί εκτοξεύουν τον πρώτο πύραυλο «Βάνγκαρντ». Η αποτυχία είναι εντυπωσιακή.

1992 Εξτρεμιστές Ιντού καταστρέφουν ένα ιστορικό τζαμί στην Αϊόντχια της Ινδίας. Η βία των αιρετικών είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο περισσότερων από 400 ατόμων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ