ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΡΚΟ
Αύριο όλοι στη Λάρυμνα

Στις 12 το μεσημέρι απέναντι από την πύλη του εργοστασίου

Μία μέρα έχει απομείνει για το συλλαλητήριο που οργανώνει το ΠΑΜΕ στη Λάρυμνα έξω από την πύλη της ΛΑΡΚΟ, αύριο, Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι, και ολοένα αυξάνεται η συμμετοχή των σωματείων και των εργαζομένων.

Οι προετοιμασίες έχουν μπει στην τελική ευθεία με το «στολισμό» της πλατείας όπου θα γίνει η συγκέντρωση, ενώ, στα γύρω χωριά εντείνονται οι συζητήσεις για την όσο το δυνατό μεγαλύτερη συμμετοχή στο συλλαλητήριο. Αλλά και στην Αθήνα, το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ έχει αποκτήσει ξεχωριστή σημασία για τον εργατόκοσμο, καθώς η υπεράσπιση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ αναδεικνύεται σε ζήτημα τιμής για την εργατική τάξη. Το κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων διακινείται πλατιά ανάμεσα στους εργάτες ώστε να κάνουν δικό τους τον αγώνα για τη ΛΑΡΚΟ. Να γίνει η σωτηρία της υπόθεση του ίδιου του λαού.

Για τη μετακίνηση προς το χώρο της συγκέντρωσης, τα λεωφορεία της Αττικής θα ξεκινήσουν την Κυριακή στις 9 το πρωί, από την πλατεία Καραϊσκάκη. Τα λεωφορεία της Λαμίας θα αναχωρήσουν στις 9.30 π.μ. από την πλατεία Πάρκου, της Λιβαδειάς στις 10.30 π.μ. από το πάρκο της Λιβαδειάς (Ζάππειο), της Χαλκίδας στις 10 π.μ. από το λιμάνι.

Με κοινή ανακοίνωσή τους οι Σύλλογοι και Ομάδες της ΟΓΕ Χαλκίδας, Αλιβερίου, Κονιστρών - Κύμης, Ιστιαίας, Λιβαδειάς, Θήβας, Τανάγρας, Λοκρίδας, Λαμίας, Μακρακώμης, Αμφισσας, Δεσφίνας, τονίζουν ότι θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της Κυριακής.

  • Χτες, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στο Λιγνιτωρυχείο Σερβίων, προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη και κλείσιμο της γέφυρας Σερβίων διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της εταιρείας.
ΥΜΗΤΤΟΣ - ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΕΑΣ
Πλατιά λαϊκή στήριξη στον αγώνα των εργαζομένων

Από τη χτεσινή παρέμβαση έξω από το εργοστάσιο του Υμηττού
Από τη χτεσινή παρέμβαση έξω από το εργοστάσιο του Υμηττού
Κάλεσμα στους εργαζόμενους των «Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων» να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς της κυβέρνησης και της τρόικας και να αγωνιστούν για να ματαιώσουν τα σχέδιά τους, απηύθυναν χτες οι ταξικές δυνάμεις με μια μαζική εξόρμηση έξω από το εργοστάσιο των ΕΑΣ στον Υμηττό.

Μαζί με τους μεταλλεργάτες βρέθηκαν και οι Λαϊκές Επιτροπές Ηλιούπολης και Βύρωνα, καθώς και μαζικοί φορείς της Δάφνης - Υμηττού. Εκεί ήταν και αντιπροσωπείες της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, της Ομοσπονδίας Φαρμάκου, αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), καθώς και του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΒΓΑ, αναδεικνύοντας πως το ζήτημα των αμυντικών βιομηχανιών και της ΛΑΡΚΟ, αφορά το σύνολο του λαού.

Από τα χαράματα και για περίπου δύο ώρες, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ενημέρωναν τους εργαζόμενους για τις τελευταίες εξελίξεις και για την απάντηση που πρέπει να δώσουν σε συντονισμό με τις υπόλοιπες αμυντικές βιομηχανίες, με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και συνολικά τους μεταλλεργάτες. «Θέλουν να παραδώσουν την αμυντική βιομηχανία της χώρας στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου. Μια τέτοια εξέλιξη δεν εξυπηρετεί τα δικά μας συμφέροντα, τα συμφέροντα των εργαζομένων. Ενωμένοι με τα ταξικά συνδικάτα να αποτρέψουμε αυτήν την καταστροφή, να ανοίξουμε το δρόμο για βαθιές αλλαγές στο επίπεδο της οικονομίας και της κοινωνίας», σημείωναν από την ντουντούκα. Με πανό «Οχι στη συρρίκνωση των ΕΑΣ - ΕΛΒΟ - ΕΑΒ - Συμβάσεις - Χρηματοδότηση για την αμυντική βιομηχανία» της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Μεταλλεργατών και «Οχι στο κλείσιμο των ΕΑΣ» από το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας, τα ταξικά συνδικάτα μοίραζαν ανακοινώσεις στους εργαζόμενους που προσέρχονταν στο εργοστάσιο.

Τα συνθήματα έδιναν το στίγμα: «Αυτά τα μέτρα, αυτή η πολιτική, των μονοπωλίων είναι εντολή» και «Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία». Ταυτόχρονα από την ντουντούκα καλούσαν τους εργάτες των ΕΑΣ να βρεθούν στο αυριανό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ έξω από την πύλη της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
Στον προθάλαμο της ανεργίας 12.500 εργαζόμενοι

Ετοιμη να στείλει στον προθάλαμο της απόλυσης 12.500 εργαζόμενους στο Δημόσιο έως το τέλος Σεπτέμβρη εμφανίζεται η κυβέρνηση. Χτες, συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Πληροφορίες από τη συνεδρίαση αναφέρουν ότι ρυθμίστηκαν οι λεπτομέρειες ώστε μέχρι τη Δευτέρα να έχουν υπογραφεί οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις με τις οποίες καταργούνται 2.000 οργανικές θέσεις από 11 υπουργεία. Τα ονόματα θα ανακοινωθούν μετά τις 25 Σεπτέμβρη, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί και οι έλεγχοι από τις τριμελείς επιτροπές και θα έχουν αποσταλεί στον ΑΣΕΠ για οριστικοποίηση.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της άρνησης των πρυτάνεων να καταρτίσουν τη λίστα των 1.765 διοικητικών υπαλλήλων που θα είναι εν δυνάμει άνεργοι, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκης, δήλωσε πως «το υπουργείο Παιδείας έχει θέσει μια προθεσμία, την 15η Σεπτεμβρίου, για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των δομών των διοικητικών υπηρεσιών. Σε κάθε περίπτωση θα είμαστε έτοιμοι όταν έρθει η ώρα της αξιολόγησης». Πληροφορίες αναφέρουν πως το υπουργείο Παιδείας, αν δεν είναι έτοιμη η λίστα, θα «λύσει» το θέμα με Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Ιούνη έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα 4.300 σχολικοί φύλακες και καθηγητές τεχνικής εκπαίδευσης, ενώ πριν από λίγες μέρες στο ίδιο καθεστώς εντάχθηκαν 1.700 υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας. Στις 23 Σεπτέμβρη και τυπικά, οι 3.200 δημοτικοί αστυνομικοί θα μείνουν χωρίς δουλειά ενώ στη λίστα θα προστεθούν οι 2.000 υπάλληλοι των 11 υπουργείων και οι 1.700 διοικητικοί υπάλληλοι από AEI και ΤΕΙ.

Από εκεί και πέρα, έρχεται και το δεύτερο κύμα διαθεσιμοτήτων, με άλλες 12.500 μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ το 2014 θα ολοκληρωθεί με 15.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Οπως είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης στο δελτίο του ΣΚΑΪ προχτές το βράδυ, στο δεύτερο κύμα θα είναι υπάλληλοι των ΟΤΑ καθώς και εργαζόμενοι στην Υγεία.

Ο Δ. Κουτσούμπας στη ΛΑΡΚΟ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα παρευρεθεί και θα κάνει δηλώσεις στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ για τη ΛΑΡΚΟ, την Κυριακή στην παραλία της Λάρυμνας.

Δραστηριότητες συνδικάτων

-- ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής την Κυριακή 15 Σεπτέμβρη, στις 10 π.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος, πλ. Κάνιγγος). Το Συνδικάτο καλεί όλους τους εργαζόμενους από τους δήμους και την περιφέρεια, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, να πάρουν μέρος στη συνέλευση.

-- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ: Τον προγραμματισμό της δράσης του για το επόμενο διάστημα θα αποφασίσει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, στη Γενική του Συνέλευση, που θα γίνει την Κυριακή 15 Σεπτέμβρη, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του Συλλόγου (Αγίας Φιλοθέης 5Β). Καλεί τους εργαζόμενους να οργανωθούν στο σωματείο και να απαντήσουν στην προσπάθεια κυβέρνησης και εργοδοσίας να επιβάλουν νέες μειώσεις στους μισθούς τους, παίρνοντας την υπόθεση της Συλλογικής Σύμβασης του κλάδου στα χέρια τους.

-- ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ: Γιορτή για τα παιδιά διοργανώνουν αύριο Κυριακή 15 Σεπτέμβρη η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, στις 11 π.μ., στο θέατρο «Ακάδημος» (Ιπποκράτους 17 και Ακαδημίας). Θα παρουσιαστεί η παιδική θεατρική παράσταση «Η Λιχουδοχώρα», ενώ θα μοιραστούν και δώρα (σχολικά είδη και παιχνίδια) στα παιδιά.

-- EΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΕ «VODAFONE» ΚΑΙ «WIND»: Τις μεθοδεύσεις των δύο εταιρειών, που στοχεύουν στη διάλυση των Συλλογικών Συμβάσεων, καταγγέλλουν τα επιχειρησιακά Σωματεία Εργαζομένων σε «Vodafone» και «Wind». Τα σωματεία έχουν αποφασίσει στάση εργασίας την Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη στη «Vodafone» (7.00 π.μ. - 1.00 μ.μ.).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ