ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Αυγούστου 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΠΑΜΕ ΣΤΗ ΔΕΘ
Με όλες τις δυνάμεις στη μάχη για την επιτυχία του
  • Εργατικές συσκέψεις και παρεμβάσεις όλη την επόμενη βδομάδα
  • Την Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη η συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ

Από το περυσινό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ
Από το περυσινό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ
Στη μάχη για την επιτυχία του πανεργατικού συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη, στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Αριστοτέλους, έχουν μπει οι ταξικές δυνάμεις και οι άλλες αγωνιστικές συσπειρώσεις. Μέσα από καθημερινές περιοδείες σε χώρους δουλειάς και μόρφωσης, στις γειτονιές, με πικετοφορίες, το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και η ΟΓΕ, οι Λαϊκές Επιτροπές καλούν σε ασυμβίβαστο αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Μέσα από συσκέψεις συνεχίζουν την οργάνωση του αγώνα κατά κλάδο, και ταυτόχρονα παρεμβαίνουν αγωνιστικά σε κάθε πρόβλημα που αφορά τις εργατικές λαϊκές οικογένειες.

Ενόψει της ΔΕΘ, την Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 12 το μεσημέρι στον 7ο όροφο του ΕΚΘ, όπου θα παρουσιάσει το σχέδιο δράσης για το επόμενο διάστημα.

Θα προηγηθούν συσκέψεις για την κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες στο δημόσιο, τις αντιδραστικές αλλαγές στην Παιδεία και την Υγεία, την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τις μειώσεις μισθών.

Ειδικότερα προγραμματίζονται: Την Κυριακή 1 Σεπτέμβρη, 10 π.μ. στην Πολίχνη, σύσκεψη εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ από τους νομούς της Βόρειας Ελλάδας.

Την Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη, στις 8 μ.μ., στο νοσοκομείο «Θεαγένειο», σύσκεψη των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο.

Την Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη, στις 8 μ.μ, στον 1ο όροφο του ΕΚΘ, κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ Εμπορίου - Υπηρεσιών.

Ταυτόχρονα προγραμματίζονται και αγωνιστικές παρεμβάσεις.

Την Τρίτη 3/9 στις 11 π.μ., οργανώνεται μαζική παράσταση διαμαρτυρίας σωματείων του Εμπορίου και της ΠΑΣΕΒΕ, στη συνεδρίαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των εργοδοτικών φορέων για την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας που θα αποτελέσει ταφόπλακα για τα δικαιώματα των εργαζομένων στον κλάδο.

Την Τετάρτη 4/9 στις 8 π.μ., η ΠΑΣΕΒΕ οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΑΕΕ (Εγνατία 66) όπου θα κάψει ειδοποιητήρια κατάσχεσης που έχουν σταλεί σε μικρούς και αυτοαπασχολούμενους εμπόρους για χρέη ασφαλιστικών εισφορών.

Το Σάββατο 7/9, οργανώνεται παρέμβαση στη συνεδρίαση της ΕΣΕΕ που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να εκφραστεί αγωνιστικά η καταδίκη στα σχέδια των μεγαλεμπόρων να επιβάλουν νέες μειώσεις στους μισθούς.

Ο αγώνας θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, με αιχμή τα προβλήματα στην Παιδεία, την κατάρτιση και το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

ΣΕΕΕΝ
Οχι άλλοι νεκροί εργάτες στο βωμό των κερδών

Με οργάνωση και αγώνα να εμποδίσουν να χαθεί κι άλλος εργάτης για τα κέρδη των μονοπωλίων και των εργολάβων, καλεί τους εργαζόμενους, το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια, με αφορμή το θάνατο του 55χρονου συναδέλφου τους Κ. Κότσικα στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου στην Κοζάνη.

Το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Ο θάνατος του συναδέλφου μας που εργάζονταν σε εργολαβία στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, και σύμφωνα με τη νεκροψία προήλθε από παθολογικά αίτια, δείχνει με το χειρότερο τρόπο την αποκρουστική όψη του βάρβαρου εκμεταλλευτικού συστήματος.

Ο συνάδελφος πήγε για το μεροκάματο με προβλήματα υγείας και παρά τις προειδοποιήσεις των γιατρών, μιας και οι οικονομικές δυσκολίες τον ανάγκασαν να εργαστεί κάτω από αυτές τις συνθήκες, με αποτέλεσμα να αφήσει την τελευταία του πνοή στο χώρο εργασίας.

Ευθύνη έχουν όλοι όσοι ανέχονται τόσα χρόνια τη ντροπή του δουλεμπορίου στις εργολαβίες της ΔΕΗ ΑΕ που αναγκάζει τους εργαζόμενους να εργάζονται σε άθλιες εργασιακές συνθήκες, με εξευτελιστικά μεροκάματα, με το μόνιμο φόβο της απόλυσης».

Το σωματείο καταγγέλλει ότι το τραγικό αυτό γεγονός αναδεικνύει τις απάνθρωπες συνθήκες που εργάζονται οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες της ΔΕΗ ΑΕ: Εξευτελιστικά μεροκάματα, απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, άθλιες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, τρομοκρατία, εξαθλίωση καθώς με τα μεροκάματα πείνας δεν μπορούν να καλύψουν στοιχειώδες βιοτικές ανάγκες τους, αδυνατούν να ανταποκριθούν στους λογαριασμούς, χαράτσια κ.λπ.

Καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για την υπογραφή ΣΣΕ με βάση τις ανάγκες τους και την κατάργηση του δουλεμπορίου και να κλείσουν τα αυτιά σε όσους θέλουν να κρύψουν αυτήν την πραγματικότητα, ρίχνοντας την ευθύνη στους ίδιους τους εργαζόμενους, επισημαίνοντας ότι «Ο μόνος λόγος για να βάλει σε κίνδυνο ένας εργαζόμενος τη ζωή του είναι η ανάγκη ή ο φόβος»!

Προκαλεί ο υπουργός Εργασίας

Ποιος και τι φταίει για την κατάσταση του Ασφαλιστικού στη χώρα μας; Αν κάποιος πιστέψει το σοφό υπουργό Εργασίας που μίλαγε χτες το πρωί στο «Mega», η απάντηση είναι μία και μόνη. Ευθύνονται οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι και τα δικαιώματά τους. Φταίει το σύστημα που «χτίστηκε με συνδικαλιστικές και συντεχνιακές αντιλήψεις», και «ότι δίνονταν εφάπαξ πάνω από 40% από αυτό που αναλογούσαν» αποφάνθηκε χωρίς ίχνος ντροπής ο Γ. Βρούτσης, ενοχοποιώντας ευθέως τους εργαζόμενους. Οχι, για τον υπουργό δεν φταίει η πολιτική που εξασφάλιζε για δεκαετίες στους επιχειρηματίες να παρακρατούν τις εισφορές των εργαζομένων και να μην αποδίδουν τουλάχιστον τα 25 από τα 100 ευρώ που εισέπρατταν από τις εισφορές τους. Ποσά που σήμερα -μέσα στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης- ανέβηκαν στο 40%, όσο δηλαδή και η εισφοροδιαφυγή που καταγράφουν τα στοιχεία των ίδιων των αρμόδιων φορέων. Δεν φταίει το γεγονός ότι πάνω από μισό αιώνα τα αποθεματικά των Ταμείων, πότε άτοκα, πότε με επιτόκια κάτω από τον επίσημο πληθωρισμό έγιναν δάνεια για τους κεφαλαιοκράτες για να αποκτήσουν επιχειρήσεις, εργοστάσια, καράβια. Δεν ευθύνονται οι κυβερνήσεις της πλουτοκρατίας που για λογαριασμό της έριξαν βορά τις εισφορές στον τζόγο του χρηματιστήριου και ό,τι απέμεινε τα «κούρεψαν», με τις απώλειες -μόνο από το τελευταίο- να ξεπερνά τα 12 δισ. ευρώ.

Μετά απ' αυτά εμμέσως πλην σαφώς απείλησε με κατάρρευση τα Ταμεία και μάλιστα συνέδεσε τη βιωσιμότητά τους με την κρατική χρηματοδότηση, φτάνοντας να μιλήσει για «κρουνό» χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό. Ομως, το κράτος διαχρονικά όχι μόνο δεν απέδιδε ποτέ ακόμα και τις νομοθετημένες υποχρεώσεις του, όχι μόνο έσπρωχνε τα Ταμεία σε επώδυνο δανεισμό προς όφελος των τραπεζών, αλλά σταθερά τα τελευταία χρόνια μειώνει την κρατική χρηματοδότηση, την ίδια στιγμή που επέβαλλε αιματηρές περικοπές στις συντάξεις εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων οδηγώντας τους στην εξαθλίωση.

Οι τοποθετήσεις αυτές δεν προοιωνίζονται τίποτα καλό για τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους. Αποκαλύπτουν τη στοχοπροσήλωση της κυβέρνησης να ξηλώσει ό,τι έχει απομείνει από την Κοινωνική Ασφάλιση και τις συντάξεις, αρχίζοντας τη νέα φάση επέλασης από τα επικουρικά και τις επικουρικές συντάξεις. «Φωτογραφίζουν», ταυτόχρονα, και το ρόλο που θα κληθεί να παίξει η νέα Επιτροπή για το Ασφαλιστικό, που θα διορίσει ο υπουργός μέσα στο Σεπτέμβρη, η οποία θα «προσαρμόσει» και θα «εξορθολογήσει», όπως έχει πει ο ίδιος, τους τελευταίους αντιασφαλιστικούς νόμους. Θα πρόκειται για νέες παρεμβάσεις σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης. Μετά απ' όλα αυτά, οι διαβεβαιώσεις του υπουργού ότι δε θα μειωθούν οι συντάξεις, δεν είναι ανέκδοτο, αλλά ακόμα μία βάναυση πρόκληση προς τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.


Γ.Ζαχ.

ΕΚΛ
Συγκέντρωση στον ΟΑΕΔ

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας καλεί τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων της δύναμής του και ανέργους στην παράσταση διαμαρτυρίας που θα κάνει, την Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2013, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του ΟΑΕΔ, διεκδικώντας την άμεση λήψη μέτρων στήριξης όλων των ανέργων.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΑΜΕ
Σήμερα η εκδήλωση στο Πασαλιμάνι

Εκδήλωση στο μνημείο των 11 νεκρών εργατών στο Πασαλιμάνι, που δολοφονήθηκαν από την αστική τάξη στη μεγάλη απεργία της 23ης Αυγούστου του 1923, διοργανώνει η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ σήμερα, Σάββατο, στις 8 το βράδυ. «Αγώνας - Ρήξη - Ανατροπή. Η Ιστορία γράφεται με πάλη ταξική. 90 χρόνια μετά: Διδασκόμαστε - συνεχίζουμε», είναι το σύνθημα της εκδήλωσης, που γίνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την πραγματοποίηση της μεγάλης εκείνης απεργίας.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΑΜΕ
Την Τετάρτη η πλατιά σύσκεψη

Σε πλατιά σύσκεψη την Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη στις 6.30 το απόγευμα με θέμα: «Οργάνωση της πάλης απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης, ΕΕ, μονοπωλίων» καλεί τα συνδικάτα, τους συνδικαλιστές, τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια, τις επιτροπές αγώνα, τις σωματειακές επιτροπές, τους εργαζόμενους της Αττικής η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ. Η σύσκεψη θα γίνει στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά (Ομηρίδη Σκυλίτση 19).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ