Σελ. /16
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Αυγούστου 2013 - αριθ. φύλλου: 11616

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ
«Το φως κάθε δίκαιας πράξης»

Ο Νικηφόρος Βρεττάκος (1/1/1912 - 4/8/1991) αφιέρωσε τη ζωή και τη δημιουργία του στην αλήθεια, στην αγάπη, στο φως και τον αγώνα του ανθρώπου για ελευθερία και αξιοπρέπεια. Η ποίησή του συνδυάζει το ρεαλισμό με τη λυρική έξαρση και τη βαθυστόχαστη κριτική ματιά, με την απόλυτη συναίσθηση ότι ασκεί υπεύθυνα το λειτούργημα του πνευματικού δημιουργού. Το φως που πλημμυρίζει το έργο του δεν ήταν για εκείνον μόνο το φως του ήλιου, αλλά και «το φως κάθε δίκαιας πράξης». Ο ίδιος πίστευε πως «ο ποιητής δεν είναι ένα άτομο ξεκομμένο από τον υπόλοιπο κόσμο... Δεν μπορεί να νοηθεί έξω από τη ζωή, από τα φαινόμενα, από τα γεγονότα, από τις παραστάσεις της. Είτε το θέλει είτε όχι είναι φτιαγμένος από τη "μοίρα" του να είναι ο ευαίσθητος δέκτης τους». Και αυτό το αποδεικνύει μέσα από το μεγάλο έργο του.


ΣΕΛ.  5


ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΑ «ΚΕΝΤΡΑ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ»
Οχημα για τη χειραγώγηση

Χρονιά εκλογικών αναμετρήσεων είναι η ερχόμενη, με τις ευρωεκλογές αλλά και τις εκλογές για την Τοπική Διοίκηση να πραγματοποιούνται σε μια περίοδο που η καπιταλιστική οικονομική κρίση οξύνει τα προβλήματα των λαϊκών οικογενειών και των γυναικών που ανήκουν σε αυτές.


ΣΕΛ.  16
ΣΤΙΒΟΣ - ΣΠΡΙΝΤ
«Αμαρτωλές» διαδρομές... δισ. και ουσιών

Η πρόσφατη αποκάλυψη εκ των κορυφαίων σπρίντερ στον κόσμο, του Αμερικανού Τάισον Γκέι και των Ασάφα Πάουελ και Σερόν Σίμπσον από την Τζαμάικα, για χρήση απαγορευμένων ουσιών, επί της ουσίας κάθε άλλο παρά κεραυνό εν αιθρία αποτέλεσε ως είδηση.


ΣΕΛ.  7
Ανοσοποιητικό και νοητική οξύτητα

Μετά από μερικές μέρες στο κρεβάτι με γρίπη, μπορεί να έχετε νιώσει λίγο χαζοί. Είναι κοινή αίσθηση ότι η ασθένεια επιβραδύνει, δυσκολεύει τη σκέψη, τις ανώτερες λειτουργίες του εγκεφάλου.


ΣΕΛ.  9
ΑΛΙΝΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Κινηματογράφος για την αλήθεια και τη γνώση

Σκέψεις της σημαντικής δημιουργού που «έφυγε» πριν από λίγες μέρες από τη ζωή, όπως τις κατέγραψε ο «Ριζοσπάστης» σε συνέντευξη που του παραχώρησε.


ΣΕΛ.  3

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ