ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναζωπύρωσε τις κόντρες η έκθεση του ΔΝΤ

Αντικρουόμενες εκτιμήσεις στο διεθνή Τύπο, ανάλογα με το μείγμα της διαχείρισης που ο καθένας υπερασπίζεται

Είτε επιλεγεί ένα νέο «κούρεμα» του χρέους, είτε ένα νέο δάνειο για την Ελλάδα, το μάρμαρο θα κληθεί να το πληρώσει με επιπλέον μέτρα ο λαός
Είτε επιλεγεί ένα νέο «κούρεμα» του χρέους, είτε ένα νέο δάνειο για την Ελλάδα, το μάρμαρο θα κληθεί να το πληρώσει με επιπλέον μέτρα ο λαός
Το παραπέρα κούρεμα του ελληνικού χρέους σαν αναγκαστική λύση στη διαχείριση της κρίσης επαναφέρει ο οικονομολόγος του γερμανικού οικονομικού Ινστιτούτου «Ifo», Κάι Κάρστενσεν, δείχνοντας τις διαφορετικές εκτιμήσεις και συμφέροντα που εκφράζονται στο εσωτερικό της Γερμανίας πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Handelsblatt», ο οικονομολόγος σημειώνει ότι «η Ελλάδα χρειάζεται νέο κούρεμα και αυτό δεν πρέπει να μας εκπλήσσει, γιατί οι στόχοι του προγράμματος προσαρμογής της τρόικας δεν υλοποιούνται σε καμία περίπτωση, παρά το πρώτο κούρεμα». Ο ίδιος προβλέπει ότι «το φθινόπωρο η Ελλάδα θα ζητήσει συγκεκριμένη βοήθεια. Και για να μη φανεί ως παραγραφή αξιώσεων, μετά τις εκλογές θα αρχίσει και πάλι διάλογος για μέτρα που να μειώνουν την πραγματική αξία, αλλά όχι την ονομαστική».

Στο ίδιο περίπου πνεύμα είναι και το δημοσίευμα των «New York Times», όπου σημειώνεται ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν «βγαίνει» και ότι η χώρα είναι βυθισμένη στην ύφεση, με μεγάλο και μη βιώσιμο χρέος. Από την πλευρά τους και παρά την προσπάθεια των αστικών επιτελείων να δημιουργήσουν την εικόνα ότι η οικονομία της Ευρωζώνης οδεύει σε έξοδο από την κρίση, οι «Financial Times» σημειώνουν σε άρθρο τους ότι τα πράγματα είναι χειρότερα από ποτέ σε ό,τι αφορά την κρίση στα κράτη μέλη της.

Η εφημερίδα πιθανολογεί ότι «τόσο η Πορτογαλία όσο και η Ελλάδα θα χρειαστούν νέα διάσωση σύντομα, καθώς καμία από τις δύο δεν αναμένεται να κατορθώσει να συγκεντρώσει μόνη της αρκετά κεφάλαια, όταν λήξουν τα τρέχοντα δάνεια διάσωσης, στο μέσον του επομένου έτους».

Οι «Financial Times» δείχνουν να ανησυχούν ιδιαίτερα για την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, μιλώντας για «πολιτική κρίση», καθώς «τα δύο κόμματα έχουν οριακή πλειοψηφία», ενώ αναπαράγει με απαράδεκτο τρόπο τη θεωρία των άκρων, γράφοντας ότι τα «ακραία κόμματα της αριστεράς και της δεξιάς λαμβάνουν στις δημοσκοπήσεις μαζί 40%».

Δεικτική για την έκθεση και τη στάση του ΔΝΤ εμφανίζεται τέλος η αμερικάνικη «Wall Street Journal», γράφοντας ότι «οι θετικές προβλέψεις του Ταμείου μπορούν να εξαγοράσουν κάποιους μήνες χρόνο για την Ευρωζώνη, ανοίγοντας ενδεχομένως το δρόμο για μια αναγκαία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».

Διατηρούν φτηνό το χρήμα

Σε ό,τι αφορά αυτή καθ' αυτή τη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε χτες αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,50% το βασικό της επιτόκιο, συνεχίζοντας να τονώνει με ζεστό χρήμα το τραπεζικό σύστημα των κρατών μελών. Αμετάβλητα στο 0,50% διατήρησε τα επιτόκια και η Τράπεζα της Αγγλίας, ενώ και η αμερικανική Federal Reserve κράτησε χτες αμετάβλητο το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στα 85 δισ. δολ. το μήνα, καθώς και τα επιτόκια στα ιστορικά τους χαμηλά.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, η Fed κάνει λόγο για «μετριοπαθή ανάπτυξη κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους», δείχνοντας ότι συνεχίζει να διατηρεί επιφυλάξεις για την πορεία της οικονομίας. Στη συνεδρίαση της Fed δεν έλειψαν και οι επικρίσεις ότι για το ενδεχόμενο «τα συνεχιζόμενα υψηλά επίπεδα νομισματικής χαλάρωσης να αυξήσουν τους κινδύνους για μελλοντικές οικονομικές και χρηματοοικονομικές ανισορροπίες».

Την ίδια ώρα στην Κίνα, ο δείκτης PMI που καταγράφει τη δραστηριότητα στη βιομηχανία μεταποίησης, υποχώρησε στο 47,7% τον Ιούλη από 48,2% τον Ιούνη, φτάνοντας στο χαμηλότερο σημείο από τον περασμένο Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία της HSBC. Οταν ο δείκτης υποχωρεί κάτω από το 50% αυτό σημαίνει συρρίκνωση, ενώ πέραν του 50% αντιστοιχεί σε επέκταση του τομέα.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, το ΔΝΤ δεν αποκλείει τη λήψη νέων μέτρων, μετά την αξιολόγηση του προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οπως τόνισε σε συνέντευξή της η επικεφαλής του ΔΝΤ στο νησί, οι μακροοικονομικές αβεβαιότητες παραμένουν, καθώς προβλέπεται αθροιστική συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 13% γι' αυτόν το χρόνο και τον επόμενο.

Τιμούν τους μαχητές ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΔΣΕ

-- Εκδήλωση στο μνημείο του ΔΣΕ στο Κεφαλοχώρι (Λυκόρραχη) Ιωαννίνων διοργανώνει η ΚΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ αύριο, Σάββατο, και ώρα 8 μ.μ. Θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Το Παράρτημα Φωκίδας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ πραγματοποιεί εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη θρυλική μάχη της Καρούτας, στο χώρο του μνημείου στο χωριό Καρούτες, την Κυριακή 4/8, στις 11 το πρωί.

-- Το Νομαρχιακό Παράρτημα Μεσσηνίας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 4/8, στις 11.30 το πρωί, στο Ξυλεργοστάσιο της Αρτεμισίας. Λεωφορείο θα αναχωρήσει από την Καλαμάτα (πίσω από το Δημαρχείο) στις 9.30 το πρωί της Κυριακής.

-- Οι Οργανώσεις Αχαΐας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πραγματοποιούν εκδήλωση προς τιμήν των μαχητών του ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στην Κουνινά Αιγιάλειας, την Κυριακή 4/8, στις 7 μ.μ. Θα αναχωρήσει λεωφορείο από την Πάτρα, από την πλατεία Γεωργίου, στις 5 το απόγευμα.

-- Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί για τη Μάχη της Σήραγγας στα Τοπόλια που έδωσε ο ΕΛΑΣ ενάντια στους φασίστες Γερμανούς κατακτητές, την Κυριακή 4/8, στις 11.30 το πρωί, στο Κατσωματάδο Κισσάμου, στη σήραγγα Τοπολίων.

-- Οι ΤΕ Αρκαδίας και Λακωνίας του ΚΚΕ και τα αντίστοιχα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης στον Κοσμά Κυνουρίας, την Κυριακή 4/8, στις 11 π.μ. Στις 12 το μεσημέρι θα ακολουθήσει ομιλία για τις πολιτικές εξελίξεις στην κεντρική πλατεία του χωριού.

-- Η ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για τον ηρωικό αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου (1947 - 1949). Την Κυριακή 4/8, στις 8 μ.μ. διοργανώνεται εκδήλωση της ΚΟΒ Υγείας στο Δημοτικό Κήπο Σάμου αφιερωμένη στην προσφορά των γιατρών και νοσοκόμων του Δημοκρατικού Στρατού. Την Κυριακή 11/8, στις 11 π.μ., η ΚΟΒ Καρλοβάσου διοργανώνει εκδήλωση στο χώρο του κοινοτάφιου (λίγο πριν την είσοδο του χωριού).

-- Οι ΚΟ Αχαΐας του ΚΚΕ διοργανώνουν στα Σουδενά (Ανω Λουσούς) Καλαβρύτων, την Κυριακή 11/8, στις 11 π.μ., εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους ηρωικούς μαχητές του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ και τους εκτελεσμένους κομμουνιστές, που έπεσαν στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας από τους ναζί κατακτητές και ενάντια στην ντόπια και ξένη αστική τάξη.


Οριστικά στους Αζέρους ο ΔΕΣΦΑ

Το ΤΑΙΠΕΔ αποδέχτηκε χτες την προσφορά της «Socar»

Στην αζέρικη κρατική εταιρεία «Socar» περνάει οριστικά το 66% που κατέχει το ελληνικό δημόσιο και τα ΕΛΠΕ στον ΔΕΣΦΑ. Σε χτεσινή του συνεδρίαση, το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε ομόφωνα να κάνει δεκτή την προσφορά της «Socar», ύψους 400 εκ. ευρώ και με το ίδιο θέμα συνεδριάζει σήμερα το ΔΣ των ΕΛΠΕ. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές της βδομάδας η «Socar» ανακοίνωσε την εισαγωγή της και στο μετοχολόγιο του αγωγού TAP, ενώ είναι μέτοχος και στο κοίτασμα «Σαχ Ντενίζ», που θα διοχετεύει αέριο στον ΤΑΡ.

Ανακοινώνοντας την απόφασή του, το ΤΑΙΠΕΔ «με μεγάλη ικανοποίηση υποδέχεται τη "Socar" στην ελληνική αγορά, ως έναν πολύ σοβαρό και στρατηγικό εταίρο, που θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας μας» και υπόσχεται πολλαπλάσια μελλοντικά οφέλη «τόσο για τον Ελληνα καταναλωτή, όσο και για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας». Ωστόσο, ενώ οι βιομήχανοι και οι άλλες μερίδες του κεφαλαίου μπορούν να αισθάνονται σίγουροι ότι θα αποκομίσουν οφέλη από την ιδιωτικοποίηση της στρατηγικής σημασίας επιχείρησης, ο λαός πρέπει να κουμπώνεται και να περιμένει ακριβότερο αέριο και πιο υποβαθμισμένες (επί πληρωμή) υπηρεσίες.

Η αρχική προσφορά της «Socar» είχε γίνει γνωστή στις 11 Ιούνη και από τότε βρίσκονταν σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με το ΤΑΙΠΕΔ για τη βελτίωσή της. Σύμφωνα με διαρροές, η προσφορά βελτιώθηκε από τα 305 στα 400 εκ. ευρώ «ύστερα από τη διευθέτηση μιας σειράς ζητημάτων που άπτονται της εμπορικής πολιτικής του ΔΕΣΦΑ», χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις. Για την εξαγορά, κατατέθηκε εγγυητική επιστολή και η επικύρωση της συμφωνίας περνάει τώρα στη δικαιοδοσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Κομισιόν.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εκδηλώσεις για το Μπλόκο της Κοκκινιάς

Το Σάββατο 17 και την Κυριακή 25 Αυγούστου

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους εκτελεσθέντες στο Μπλόκο της Κοκκινιάς το 1944 διοργανώνει το Σάββατο 17 Αυγούστου και την Κυριακή 25 Αυγούστου, το παράρτημα Κοκκινιάς ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

  • Το Σάββατο 17/8, με αφετηρία την πλατεία Αγίου Νικολάου στις 6 μ.μ. και έπειτα από κατάθεση στεφανιών σε διάφορα σημεία της πόλης, συνδεδεμένα με τον αγώνα κατά των Γερμανών κατακτητών, στις 8.15 μ.μ. θα γίνει η κατάθεση στεφανιών στο χώρο της Μάνδρας, όπου θα μιλήσει εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Κοκκινιάς. Στις 8.45 μ.μ. θα αρχίσει η εκδήλωση στο χώρο της Μάνδρας που συνδιοργανώνουν η ΚΟ Κοκκινιάς - Κορυδαλλού - Ρέντη του ΚΚΕ και η Διοικούσα Επιτροπή Κοκκινιάς ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, με ομιλητή από την τοπική ΟΒ της ΚΝΕ. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με συναυλία.
  • Την Κυριακή 25/8, η κεντρική εκδήλωση θα γίνει στις 10 π.μ. στην πλατεία 17ης Αυγούστου 1944. Αμέσως μετά τις ομιλίες και την κατάθεση στεφανιών, θα γίνει πορεία στο χώρο του κοινοτάφειου του Γ' Νεκροταφείου, όπου θα χαιρετίσει εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, θα κατατεθεί στεφάνι και θα αναγνωστεί προσκλητήριο των νεκρών.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ