ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Ιούλη 2013
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Υπόθεση όλων το να μην κλείσει κανένα σχολείο

Την κατάργηση 336 οργανικών θέσεων, 87 Νηπιαγωγείων και 31 Δημοτικών σχολείων, τη συγχώνευση 17 Δημοτικών και 12 Νηπιαγωγείων και τον υποβιβασμό 34 Δημοτικών και 5 Νηπιαγωγείων υπέγραψε προχτές ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, ενώ τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε συγχωνεύσει άλλα 2.000 σχολεία. Με αφορμή τη συγκεκριμένη εξέλιξη, το σχόλιο του Γραφείου Τύπου έχει ως εξής:

«Ενα ακόμη ισχυρό χτύπημα στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών της δέχεται η λαϊκή οικογένεια, με το κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις επιπλέον 118 Δημοτικών σχολείων και Νηπιαγωγείων.

Με την εξέλιξη αυτή, η κυβέρνηση διευρύνει τη δεξαμενή των απολύσεων στους δημοσίους υπαλλήλους και τους εκπαιδευτικούς. Κλείνει Δημοτικά, κατά κύριο λόγο στην περιφέρεια της χώρας, εξαναγκάζοντας, στον 21οαιώνα, μικρά παιδιά να καλύπτουν τεράστιες αποστάσεις για να πάνε σχολείο. Αντίστοιχα, το κλείσιμο δεκάδων Νηπιαγωγείων καθώς και η απαγόρευση από το υπουργείο της εγγραφής των προνηπίων σημαίνει ότι εκατοντάδες παιδιά θα προστεθούν στα χιλιάδες άλλα που μένουν εκτός της "υποχρεωτικής" προσχολικής αγωγής!

Εκπαιδευτικοί, γονείς, συνδικάτα, από κοινού, να κάνουν δική τους υπόθεση τη μάχη ενάντια στις καταργήσεις σχολείων για να μην κλείσει κανένα σχολείο, για σύγχρονα δημόσια σχολεία με μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών. Καμία τάξη πάνω από 20 μαθητές. Να δοθεί άμεση δωρεάν, ασφαλής λύση στο πρόβλημα της μετακίνησης των μαθητών, με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση».

Διευρύνεται η δεξαμενή των απολύσεων

Αποφασισμένη να μην αφήσει τίποτα όρθιο είναι η κυβέρνηση, καθώς οι διαθεσιμότητες διαδέχονται τον έναν μετά τον άλλο χώρο. Μετά τις τεράστιες περικοπές σε έκτακτους και συμβασιούχους διδάσκοντες στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, που ουσιαστικά σηματοδοτούν την αδυναμία διδασκαλίας στα μισά και πλέον μαθήματα και εργαστήρια, η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι θα απολύσει και προσωπικό από τους διοικητικούς υπαλλήλους των ιδρυμάτων. Συγκεκριμένα, χτες ο υπουργός Παιδείας - κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real Fm» - ανακοίνωσε την πρόθεση του υπουργείου να βγάλει σε διαθεσιμότητα τους διοικητικούς, κάλεσε τα Ιδρύματα «να αξιολογήσουν τα ίδια τις δομές τους και ιδιαίτερα τις διοικητικές τους δομές, να δουν τις υπεραριθμίες και από κει και πέρα να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε».

Αυτή τη στιγμή, στα ιδρύματα της χώρας απασχολούνται, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, περίπου 10.000 διοικητικοί. Ηδη τα ιδρύματα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους, ακόμη και το υπάρχον διοικητικό προσωπικό δεν επαρκεί, ιδιαίτερα μετά από τις χωρίς αντικατάσταση συνταξιοδοτήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που μετράει τουλάχιστον 382 κενές θέσεις διοικητικών υπαλλήλων.

Η διαθεσιμότητα δεν κάνει «εξαιρέσεις»

Ο εμπαιγμός και η γνωστή μέθοδος του «διαίρει και βασίλευε» αποκαλύπτεται, για άλλη μια φορά, καθώς η κυβέρνηση ισχυριζόταν όλο το προηγούμενο διάστημα ότι από τη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών στις καταργούμενες ειδικότητες τεχνικής εκπαίδευσης θα εξαιρεθούν οι κάτοχοι μεταπτυχιακού ή διδακτορικού. Χτες με νέα - αιφνιδιαστική για όσους καλλιεργούσαν ψευδαισθήσεις ότι θα γλιτώσουν από τον οδοστρωτήρα των απολύσεων - τροπολογία που έφερε ο υπουργός Παιδείας στη Βουλή θέτει σε διαθεσιμότητα άλλους 250 εκπαιδευτικούς.

Συγκεκριμένα, ανάμεσα στις διατάξεις της τροπολογίας (αριθμ.190/29/2013) που κατατέθηκε χτες προβλέπεται: «α. Οι εκπαιδευτικοί κάτοχοι μεταπτυχιακού ή διδακτορικού διπλώματος, οι ειδικότητες των οποίων καταργούνται, τίθενται σε διαθεσιμότητα και δεν περιλαμβάνονται στις εξαιρέσεις περί υποχρεωτικής μετάταξης σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις διοικητικού προσωπικού στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης».

Και η συγκεκριμένη εξέλιξη οφείλει να γκρεμίσει τις αυταπάτες που σκόπιμα καλλιεργούνται, να βάλει φρένο στον ατομισμό που υπαγορεύει πως αν κινηθείς μόνος σου και με πλάγιο τρόπο έχεις ελπίδα. Μοναδική διέξοδος είναι να βαθύνει ο οργανωμένος και συλλογικός αγώνας, ενάντια όχι μόνο στις διαθεσιμότητες των εκπαιδευτικών, αλλά συνολικά στην πολιτική που καταργεί το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, που διαλύει σχολεία, νοσοκομεία, αποδομεί ακόμη και τα στοιχειώδη, στρέφεται ενάντια στη ζωή.

Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Πανιά απ' άκρη σ' άκρη της χώρας έχει απλώσει το 39 Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», με πλούσιες και πολύμορφες εκδηλώσεις. Για τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί:

  • Σήμερα, Παρασκευή, προφεστιβαλική εκδήλωση στο Αίγιο, στις 7:30 το απόγευμα, στην πλατεία της παραλίας, όπου θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής και θα ακολουθήσει συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη. Ακόμη, το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει θεατρικό από τη μαθητική ΟΒ ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό, παράσταση Καραγκιόζη, συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα με θέμα «4+1 τραγούδια ενάντια στο φασισμό», λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα της ΚΝΕ. Στο χώρο θα λειτουργεί: Διαγωνισμός γκράφιτι ενάντια στο φασισμό. Βιβλιοπωλείο. Σκάκι, επιτραπέζια παιχνίδια και πινγκ πονγκ.
  • Η Νομαρχιακή Οργάνωση ΑΕΙ Αττικής της ΚΝΕ διοργανώνει προβολή της ταινίας «Ερνεστ Τέλμαν, ο γιος της τάξης του», αφιερωμένη στον κομμουνιστή ηγέτη, Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας, εκτελεσμένου από το ναζιστικό καθεστώς το 1944. Η προβολή θα γίνει σήμερα, Παρασκευή, στις 9 το βράδυ, στο μουσείο Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι (Εθνικής Αντιστάσεως 33, πεζόδρομος).
  • Προφεστιβαλική εκδήλωση διοργανώνουν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στη Λευκάδα, σήμερα, στις 8 το βράδυ, στο Πάρκο Παραλίας. Την κεντρική ομιλία θα κάνει η Γεωργία Κουρουτζάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ. Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει αφιέρωμα στην ΕΠΟΝ, με ειδική αναφορά στην ΕΠΟΝ Λευκάδας, επίδειξη Taekwon-Do από τη Σχολή «Ευκλέας» Λευκάδας, αγώνας επίδειξης σκακιού σιμουλτανέ με τον υπ. μετρ Παναγιώτη Κονιδάρη και λαϊκό γλέντι από την ορχήστρα «ΜΙΝΟΡΕ».
Θερινό σινεμά για ανέργους, νέα ζευγάρια και σπουδαστές
  • Στο πλαίσιο του 39ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ, οι Οργανώσεις των ΤΕΙ και του Αιγάλεω της ΚΝΕ θα στήσουν τις επόμενες μέρες το δικό τους θερινό σινεμά, το οποίο απευθύνεται ιδιαίτερα σε ανέργους, νέα ζευγάρια και σπουδαστές. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και η προβολή θα ξεκινάει στις 9 το βράδυ. Σήμερα, Παρασκευή, στην πλατεία Λαμπράκη, η ταινία «Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι», σε σκηνοθεσία του Θόδωρου Μαραγκού με τους Θανάση Βέγγο και Αννα Μαντζουράνη. Η υπόθεση αφορά έναν τίμιο εφοριακό, που δυσκολεύεται να ζήσει την οικογένειά του και αρνείται να διαφθαρεί παρά τις ευκαιρίες που του προσφέρονται.
  • Οι Οργανώσεις Βάσης Νέας Ιωνίας της ΚΝΕ οργανώνουν βραδιά θερινού σινεμά στην πλατεία της Αγ. Αναστασίας στον Περισσό, τη Δευτέρα 29 Ιούλη. Θα προβληθεί η ταινία «Ματωμένη Αμερική» του John Sayles, με ώρα έναρξης προβολής στις 9 το βράδυ. Το Matewan είναι μια πόλη ανθρακωρύχων των οποίων η ζωή ελέγχεται από την πανίσχυρη εταιρεία «Stone Mountain Coal». Η πόλη ουσιαστικά ανήκει στην εταιρεία που δίνει στους εργάτες της μισθούς πείνας, εκμεταλλεύεται μετανάστες και μειονότητες ως φτηνότερα εργατικά χέρια, ενώ παράλληλα ανεβάζει τις τιμές στο ιδιόκτητο παντοπωλείο της. Η οργάνωση όμως των εργατών βαθαίνει και σύντομα ξεσπά η πρώτη μεγάλη απεργία. Στο χώρο θα υπάρχουν πάγκοι για ζωγραφική, χειροτεχνίες και κολάζ για μικρά παιδιά, αθλοπαιδιές κι άλλες δραστηριότητες.
Δίδακτρα σε 29 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών

Δίδακτρα σε 29 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών ενέκρινε η Σύγκλητος του ΑΠΘ στη συνεδρίασή της στις 24 Ιούλη, δύο μέρες πριν κλείσει το πανεπιστήμιο, υψώνοντας νέους φραγμούς στη μόρφωση και οδηγώντας εκατοντάδες φοιτητές λαϊκών οικογενειών έξω από τις μεταπτυχιακές σπουδές.

Μάλιστα, ήταν τέτοια η βιασύνη της Συγκλήτου, ώστε ψήφισε την απόφαση χωρίς να δοθούν προηγούμενα τα οικονομικά στοιχεία για το συνολικό κόστος λειτουργίας των μεταπτυχιακών, για το ύψος των διδάκτρων (τέλος εγγραφής το χαρακτήρισαν), παρά τις επίμονες ερωτήσεις κυρίως από πλευράς των φοιτητών.

Το Συντονιστικό Μεταπτυχιακών και Υποψηφίων Διδακτόρων και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας και απαίτησαν να μην υπάρξει κανένα μεταπτυχιακό με δίδακτρα. Η Σύγκλητος του ΑΠΘ επέλεξε να ακολουθήσει και πάλι την πεπατημένη, αποφάσισε τα λεφτά που κόβει η κυβέρνηση από τη χρηματοδότηση του πανεπιστημίου να τα αναζητήσει στις άδειες τσέπες των φοιτητών και των οικογενειών τους.

Να μην εφαρμοστεί στην πράξη η απόφαση

Το Συντονιστικό Μεταπτυχιακών και Υποψηφίων Διδακτόρων και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών με ανακοίνωσή τους σημειώνουν πως θα συνεχίσουν να αντιπαλεύουν αυτήν την πολιτική, δυναμικά και με κάθε τρόπο, υψώνοντας τείχος προστασίας των δικαιωμάτων τους στη μόρφωση.

Καλούν τους φοιτητές να παλέψουν και να διεκδικήσουν:

  • Να στηριχθεί η λαϊκή οικογένεια που σπουδάζει τα παιδιά της. Κατάργηση κάθε μορφής διδάκτρων σε οποιοδήποτε επίπεδο. Δωρεάν στέγαση και σίτιση για όλους όσοι σπουδάζουν μακριά από τις οικογένειές τους. Επίδομα για όσους φοιτητές δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις των σπουδών. Δωρεάν μεταφορά και διανομή συγγραμμάτων. Να μην εγκαταλείψει κανένας φοιτητής τις σπουδές του.
  • Να αυξηθεί άμεσα η χρηματοδότηση των ΑΕΙ για την αντιμετώπιση των μεγάλων αναγκών λειτουργίας τους. Να καλύψει το κράτος όλες τις απώλειες από το «κούρεμα» των ταμειακών υπολοίπων των ΑΕΙ, των ασφαλιστικών ταμείων και των νοσοκομείων.
  • Καμιά απόλυση προσωπικού. Προσλήψεις καθηγητών με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας.
  • Να μην επιτραπεί η λειτουργία Ιδιωτικών Πανεπιστημίων υπό τη μορφή κολεγίων, να καταργηθούν οι νόμοι 4009/11 και 4076/12, το «εθνικό πλαίσιο» επαγγελματικών προσόντων, και κάθε μορφή επιχειρηματικότητας στα ΑΕΙ.
  • Να μην εφαρμοστεί η εξίσωση των τρίχρονων σπουδών με τις τετράχρονες πεντάχρονες και εξάχρονες των ΑΕΙ.
  • Η επιβολή διδάκτρων να μην εφαρμοστεί στην πράξη σε καμία σχολή.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ