ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Ιούλη 2013
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΜΑΔΑ ΝΕΩΝ Ν. ΠΕΡΑΜΟΥ - ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ ΜΕΓΑΡΩΝ
«Τσάκισε το φασισμό και το σύστημα που τον θρέφει»

Εκδήλωση αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης οργανώνουν οι δύο φορείς, την Κυριακή στις 8 το βράδυ

Το μνημείο για τους 10 εκτελεσμένους νέους από τους Ναζί, στο οποίο τόλμησαν να απλώσουν χέρι οι πολιτικοί τους απόγονοι
Το μνημείο για τους 10 εκτελεσμένους νέους από τους Ναζί, στο οποίο τόλμησαν να απλώσουν χέρι οι πολιτικοί τους απόγονοι
Εκδήλωση στη θέση «Χελιδονάκια» Λουτρόπυργου, στο χώρο όπου το 1944 οι Γερμανοί εκτέλεσαν 10 αγωνιστές, οργανώνουν την Κυριακή, στις 8 το βράδυ, το παράρτημα Μεγάρων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και η Ομάδα Νέων Ν. Περάμου «Αντίπαλο Δέος». Η πρωτοβουλία που αναλαμβάνουν οι δύο φορείς δεν περιορίζεται σε μια εκδήλωση τιμής, αλλά αποτελεί και έμπρακτη απάντηση στους νεοναζί που πρόσφατα «λέρωσαν» με ναζιστικά σύμβολα και συνθήματα το μνημείο που έχει στηθεί προς τιμήν των αγωνιστών. Στο συγκεκριμένο χώρο πραγματοποιείται εκδήλωση κάθε Μάη, με αφορμή την επέτειο της εκτέλεσης. Ετσι έγινε και φέτος. Ομως, οι δυο φορείς επανέρχονται λόγω της βεβήλωσης του μνημείου. Οπως σημειώνουν στο κάλεσμά τους, προχωρούν στην αποκατάσταση και την ανάδειξη του μνημείου, που «οι σημερινοί φασίστες της Χρυσής Αυγής, οι απόγονοι των γερμανοτσολιάδων, βεβήλωσαν με φασιστικά σύμβολα και γερμανικές σβάστικες». «Τσάκισε το φασισμό και το σύστημα που τον θρέφει», καταλήγει το κάλεσμα.

Σχετικά με την «ταυτότητα» και τη δράση της Ομάδας «Αντίπαλο Δέος» που συνδιοργανώνει την εκδήλωση, μιλά στο «Ρ» ο Παύλος Δημόπουλος, ένα από τα μέλη της. Η Ομάδα συσπειρώνει στις γραμμές της σημαντικό αριθμό νέων από την περιοχή των Μεγάρων και της Νέας Περάμου, μαθητές όλων των ηλικιών αλλά και νέους εργαζόμενους. Στον έναν περίπου χρόνο της λειτουργίας της, έχει αναλάβει αξιόλογες πολιτιστικές πρωτοβουλίες. Οργανώνει εκδηλώσεις, προβολές ταινιών, ενώ στα πλαίσιά της λειτουργούν θεατρική και χορευτική ομάδα. Αναπτύσσει παράλληλα διεκδικητική δράση, συνεργάζεται με μαζικούς φορείς της περιοχής, με συλλόγους γονέων και 15μελή μαθητικά συμβούλια, συμμετέχει στις κινητοποιήσεις τους. Για το όνομα της Ομάδας, «Αντίπαλο Δέος», ο Παύλος εξηγεί: «"Αντίπαλο Δέος" στη ζωή που φτιάχνουν για εμάς, που δε μας αξίζει».

«Εχει γίνει υπόθεσή μας»

Οσον αφορά την εκδήλωση, ο Παύλος σημειώνει πως «τα παιδιά το έχουν πάρει πολύ ζεστά». Εξηγεί πως η ομάδα όλη την περασμένη χρονιά δεν έμεινε αδιάφορη απέναντι στο φασισμό και στην προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να παρέμβει στα σχολεία, με ναζιστικά σύμβολα και συνθήματα στους τοίχους, αλλά και τραμπουκισμούς παιδιών μεταναστών. Ετσι, η βεβήλωση του μνημείου «τους πείσμωσε όλους» και η απάντηση που πρέπει να δοθεί «έχει γίνει υπόθεσή μας».

Ακόμα, περιγράφει πως τα μέλη της Ομάδας έχουν ριχτεί στην προετοιμασία της εκδήλωσης: Από τη μια φροντίζουν το χώρο του μνημείου, το «καθαρίζουν» από τα άθλια ναζιστικά σύμβολα, βάφουν και κόβουν τα χόρτα, κάνουν πρόβες τα ποιήματα και τα τραγούδια με τα οποία θα πλαισιώσουν την εκδήλωση. Από την άλλη, οργανώνουν καθημερινές εξορμήσεις σε στέκια νεολαίας, καλούν μαζικούς φορείς, όπως συλλόγους γονέων και αθλητικούς συλλόγους, να πάρουν μέρος σε αυτή. Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρει ο Παύλος, πως πολλοί από τους νέους και τις νέες της περιοχής δεν γνωρίζουν την ύπαρξη του μνημείου. Επομένως, η εκδήλωση «είναι μια ευκαιρία να αναδειχθεί το μνημείο και η Ιστορία της περιοχής». Οπως προσθέτει, η νεολαία δε γνωρίζει πολλά για την πάλη του λαού ενάντια στο φασισμό, αλλά δείχνει ενδιαφέρον όταν έχει την ευκαιρία να μάθει και η γνώση αυτή είναι όπλο για την απόκρουση της προπαγάνδας και της δράσης των νεοναζί.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΧΩΡΟΙ ΑΘΛΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ
«Μπλόκο» για να μην παραχωρηθεί στα Δικαστήρια

Παρέμβαση κατοίκων και φορέων στον ΟΠΑΝΔΑ και απόσπαση θετικής εισήγησης για το θέμα

Σε δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού Νεολαίας του Δήμο Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) προχώρησε χτες το πρωί αντιπροσωπεία της Ενωσης Συλλόγου Γονέων 6ου και 7ου Διαμερίσματος Αθήνας μαζί με φορείς και σωματεία της περιοχής, προκειμένου να μην κλείσει το Πολιτιστικό Κέντρο και οι χώροι άθλησης στην Ευελπίδων (ιδιοκτησία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας), με την προοπτική να παραχωρηθούν στα Δικαστήρια. Η ευθύνη για την απώλεια του χώρου ανήκει επί της ουσίας στο δήμο Αθήνας που εδώ κι ένα χρόνο «ολιγώρησε» να ανανεώσει τη σύμβαση με το Ταμείο Εθνικής Αμυνας στο οποίο ανήκει ο χώρος και άνοιξε ο δρόμος για να τον διεκδικήσουν τα Δικαστήρια.

Το Πολιτιστικό Κέντρο στην Ευελπίδων και το γήπεδο του μπάσκετ καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις αθλητικές και πολιτιστικές ανάγκες των κατοίκων και της νεολαίας της περιοχής, αλλά και των μαθητών του 38ου Γυμνασίου και Λυκείου για τους οποίους αποτελεί το μοναδικό χώρο εκδηλώσεων και άθλησης.

Στη συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία με την αντιδήμαρχο Αθήνας και προέδρου του ΟΠΑΝΔΑ Νέλλη Παπαχελά, η τελευταία δεσμεύτηκε πως θα εισηγηθεί στο ΔΣ του ΟΠΑΝΔΑ την ερχόμενη Τετάρτη καθώς και στο δήμαρχο της Αθήνας να μείνει το κτίριο και οι εγκαταστάσεις στη «δύναμη» του Οργανισμού και να αξιοποιείται από τους κατοίκους και τη νεολαία της περιοχής, όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

Οι κάτοικοι παραμένουν σε αγωνιστική επαγρύπνηση και σήμερα, Παρασκευή, έχουν προγραμματίσει νέα διαμαρτυρία στην Ευελπίδων στις 11 το πρωί, μπροστά από το 38ο Γυμνάσιο - Λύκειο. Επίσης, την Πέμπτη 25 Ιούλη, στις 2 μ.μ., προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων.


ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΚΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ: Την πρόθεσή της να παραχωρήσει στο ελληνικό Δημόσιο τα τρία ακίνητα που έχει στην κατοχή της η Αρ. Τσοχατζοπούλου, διαμήνυσε χτες ο συνήγορός της Μ. Δημητρακόπουλος κατά τη διάρκεια της διαδικασίας στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας. Τα ακίνητα αυτά είναι δεσμευμένα και πρόκειται για το σπίτι στην οδό Δεινοκράτους στο Κολωνάκι, ενώ τα άλλα δύο είναι στην οδό Κεφαλληνίας, στην Κυψέλη. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα τρία ακίνητα φέρεται να αγοράστηκαν με χρήματα που προέρχονταν από τις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

ΠΡΟΣΦΥΓΗ στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατέθεσε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ελλάδας κατά του υπουργού Παιδείας ζητώντας να ακυρωθούν ως αντίθετα στις συνταγματικές επιταγές το Μνημόνιο 2 (Ν. 4046/2012), η υπουργική απόφαση της 28/2/2012 και η από 12/7/2013 εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, με τα οποία απελευθερώνονται οι απολύσεις και μειώνεται το ύψος των αποζημιώσεων, ενώ καταργούνται όλες οι σχετικές με το εργασιακό καθεστώς των ιδιωτικών εκπαιδευτικών διατάξεις που προβλέπονται από το Ν. 682/1977.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο επιχειρηματίας Σ. Κόκκαλης, που κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε απιστία, μετά την απολογία του στον ανακριτή Γαβ. Μαλλή για την υπόθεση των συμβάσεων προμήθειας τερματικών του 2007 και του 2010 μεταξύ ΟΠΑΠ και IΝΤΡΑΛΟΤ. Στην απολογία του ο Σ. Κόκκαλης υποστήριξε ότι οι επίμαχες συμβάσεις δε ζημίωσαν οικονομικά τον ΟΠΑΠ. Για την ίδια υπόθεση απολογήθηκαν άλλα τέσσερα άτομα, ο διευθύνων σύμβουλος της IΝΤΡΑΛΟΤ Κ. Αντωνόπουλος, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας στοιχημάτων Ανδ. Παπούλιας, ενώ για το αδίκημα της απιστίας ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ Β. Νειάδας. Ολοι αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους.

Εκδήλωση αντιστασιακών στο Πικέρμι

Την Κυριακή, 21 Ιούλη, στις 10 το πρωί, πραγματοποιείται εκδήλωση στη μνήμη των 54 κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης, που κρέμασαν οι Γερμανοί φασίστες κατακτητές στο Πικέρμι, στις 29.7.1944. Το μνημόσυνο οργανώνεται από την αδελφότητα των απαγχονισθέντων και τα παραρτήματα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ των Μεσογείων στο χώρο της εκτέλεσης, στο Πικέρμι Αττικής (λεωφόρος Μαραθώνος).

Πυρκαγιές

Την πιθανότητα εμπρησμού για τις πυρκαγιές της Πάρνηθας και του Αλεποχωρίου, ερευνά η Πυροσβεστική.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώτη φωτιά εκδηλώθηκε στην Πέτρα της Πάρνηθας λίγη ώρα μετά το σταμάτημα των πτήσεων των εναέριων μέσων, περίπου στις 08.30 το βράδυ, σε δύσβατο σημείο. Ολες οι υπηρεσίες της Πυροσβεστικής στην Αττική τέθηκαν σε επιφυλακή και οι δυνάμεις ενισχύθηκαν ως εξής: 100 πυροσβέστες με 32 οχήματα, πέντε ομάδες πεζοπόρο, δέκα εθελοντικά οχήματα με 20 άτομα, 15 υδροφόρες ΟΤΑ, δέκα ιδιωτικές υδροφόρες, 42 στρατιώτες, τρία μηχανήματα του Στρατού. Παρά την έλλειψη εναέριων μέσων, του ισχυρού αέρα και του δύσβατου εδάφους, τα συνεργεία της Πυροσβεστικής έλαβαν τα αναγκαία μέτρα σε καίρια σημεία ώστε να μην απειληθούν κατοικίες της περιοχής Θρακομακεδόνων, αλλά και ο εθνικός δρυμός. Νωρίς το πρωί έγιναν επικουρικά και ρίψεις από εναέρια μέσα.

Λίγο πριν βελτιωθεί η κατάσταση στην Πάρνηθα, εκδηλώθηκε και άλλη φωτιά στις 01.35 τα ξημερώματα σε δύσβατη περιοχή κοντά στο Αλεποχώρι Μεγάρων, σε πευκόφυτη έκταση. Επιτόπου επιχείρησαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις με 33 οχήματα, 90 πυροσβέστες, 25 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 42 στρατιώτες. Ρίψεις νερού πραγματοποίησαν δύο αεροσκάφη. Δεν κινδύνεψαν κατοικίες, ούτε και το μοναστήρι του Αϊ-Γιάννη Μακρινού που βρίσκεται κοντά στο μέτωπο της φωτιάς.

Και στις δύο περιοχές παρέμειναν μέχρι αργά το απόγευμα ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις σβήνοντας και τις τελευταίες εστίες των πυρκαγιών.

Υπό μερικό έλεγχο ήταν το απόγευμα η φωτιά στα Στύρα Εύβοιας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ