ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Ιούλη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
Συγχωνεύσεις και στα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ

Ετσι θα δημιουργηθεί «πλεόνασμα προσωπικού» για να καλυφθούν, υποτίθεται, οι τρομακτικές ελλείψεις

Οι χρονίως πάσχοντες και οι ηλικιωμένοι είναι οι πρώτοι που πλήττονται απ' τη σύνθλιψη των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας
Οι χρονίως πάσχοντες και οι ηλικιωμένοι είναι οι πρώτοι που πλήττονται απ' τη σύνθλιψη των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας
Με συγχωνεύσεις και των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) θα συνοδευτούν οι συγχωνεύσεις των δημόσιων νοσοκομείων, ώστε να αξιοποιηθεί το «πλεόνασμα προσωπικού» μέσω της κινητικότητας των εργαζομένων, σύμφωνα με ένα σχέδιο δίμηνης διάρκειας, το περίγραμμα του οποίου παρουσίασε χτες ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης στη συνάντησή του με τους διαπιστευμένους συντάκτες.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις υγειονομικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα γίνουν σίγουρα συγχωνεύσεις χωρίς να απαντήσει πόσες μονάδες θα μείνουν απ' τις ήδη λειτουργούσες του πρώην ΙΚΑ (60 νομαρχιακές, 82 τοπικές και 108 τοπικά ιατρεία). «Ο ΕΟΠΥΥ, είπε ο υπουργός, θα συνεχίσει να είναι και πάροχος και παραγωγός υπηρεσιών». Ενώ απαντώντας στην ερώτηση αν υπάρχει και η σκέψη ενοποίησης Κέντρων Υγείας με Πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ, είπε: «Δεν είναι αυτό που εξετάζουμε αυτή τη στιγμή αλλά πράγματι υπάρχει στο γενικό μας σχέδιο».

Ερωτηθείς για τα εργαστήρια του ΙΚΑ που δε λειτουργούν λόγω της μη ολοκλήρωσης των διαγωνισμών για την προμήθεια αντιδραστηρίων ο υπουργός Υγείας είπε ότι είναι πολύπλοκο το θέμα λόγω προσφυγών των εταιρειών, ότι δόθηκε η δυνατότητα τμηματικής παραγγελίας μέχρι 2.500 ευρώ για αντιδραστήρια απ' τους διευθυντές των μονάδων και ότι τον τελικό λόγο στη διαδικασία έχει το ΙΚΑ.

Αναφερόμενος στους ελεγκτές ιδιώτες του ΕΟΠΥΥ, που με λογική λογιστή και όχι τα επιστημονικά κριτήρια των γιατρών θα προχωρήσουν στην περιστολή των παροχών και των δαπανών, είπε ότι θα ξεκινήσει άμεσα η εφαρμογή για τους παρόχους του ιδιωτικού τομέα, ενώ για τα δημόσια νοσοκομεία είπε ότι θα δούμε. Απαντώντας στην ερώτηση αν θα υπάρξουν επιστροφές στον ΕΟΠΥΥ και απ' τα δημόσια νοσοκομεία σε περίπτωση που οι έλεγχοι -όπως στον ιδιωτικό τομέα- θα διαπιστώσουν αποκλίσεις απ' τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, στην αρχή ο υπουργός είπε ότι θα γίνει η ίδια εφαρμογή. Στη συνέχεια όμως είπε ότι το θέμα αυτό θα εξεταστεί και θα γίνουν συμψηφισμοί, καθώς «ο ΕΟΠΥΥ και τα δημόσια νοσοκομεία έχουν δοσοληψίες». Επίσης, την απάντηση ότι το θέμα θα εξεταστεί έδωσε και στο ερώτημα αν τα δημόσια νοσοκομεία θα πληρώνουν, όπως και ο ιδιωτικός τομέας, τους ελεγκτές - ιδιώτες.

Οι συγχωνεύσεις - αλλαγές ρόλου τις ονόμασε ο υπουργός - στα νοσοκομεία θα ξεκινήσουν απ' το Λεκανοπέδιο Αττικής και θα επεκταθούν αργότερα στην επαρχία. Χωρίς να τα κατονομάσει, ο υπουργός Υγείας μίλησε για πέντε ή έξι νοσοκομεία τα οποία, δε θα κλείσουν όπως είπε, αλλά θα μετατραπούν σε Κέντρα Υγείας αστικού τύπου, με εξωτερικά ιατρεία και την αντιμετώπιση χρονίως πασχόντων. Πρόσχημα για τις επιλογές είναι η χαμηλή πληρότητα και έχει ως στόχο να αξιοποιηθεί το «πλεόνασμα προσωπικού μέσω της κινητικότητας». Να καλυφθούν δηλαδή - αν μπορεί να γίνει αυτό - οι τρομακτικές ελλείψεις με το ήδη αποδεκατισμένο προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων.

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι δε θα γίνουν απολύσεις στο χώρο της Υγείας, αλλά επέμενε στην κινητικότητα, χωρίς αξιολόγηση, όταν κάποιος πάει, στο ίδιο, όπως είπε, πράγμα. Πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν και μετακινήσεις απ' το υπουργείο Παιδείας προς το υπουργείο Υγείας.

Αναφερόμενος στα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) ο υπουργός Υγείας είπε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει θέσει ως προαπαιτούμενο μέτρο, αλλά για τη διαπραγμάτευση του ερχομένου Σεπτέμβρη, την παραχώρηση του δικαιώματος πώλησης στα σούπερ μάρκετ, και μάλιστα με απελευθερωμένες τις τιμές τους. Εσπευσε, αν και δήλωσε ότι είναι «πολύ υπέρ της ελεύθερης αγοράς», να διευκρινίσει ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει είτε να επιτύχει αναβολή της σχετικής συζήτησης και παράταση του ισχύοντος καθεστώτος για την πώληση των ΜΗΣΥΦΑ είτε να παραχωρηθεί στα σούπερ μάρκετ το δικαίωμα για την πώληση μόνον βιταμινών, ιχνοστοιχείων και συμπληρωμάτων διατροφής.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ
Ζητά πιστοποιητικά νομιμοφροσύνης!

Καταγγελία της Γραμματείας της ΕΣΚ Τυφλών

Η πλειοψηφία της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών (ΕΟΤ), που στηρίχθηκε από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑ.Ο.Σ., αρνήθηκε να στείλει βεβαίωση στην υπηρεσία όπου εργάζεται ο Γιάννης Μελέτσης ότι είναι εκλεγμένο μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας, γραμματέας της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης (ΕΣΚ) Τυφλών και συνδικαλιστής της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ). Η βεβαίωση χρειάζεται στην υπηρεσία του, για να μπορεί να παίρνει τις από το νόμο συνδικαλιστικές άδειες που δικαιούται. Αποτέλεσμα αυτής της άρνησης ήταν ο Γιάννης Μελέτσης να μην μπορέσει να πάρει άδεια για να παρευρεθεί, για μια ακόμα φορά, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 10/7/2013 και στη συνάντηση που είχαν οι οργανώσεις των Τυφλών με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

«Η εμμονή τους αυτή, καταγγέλλει η Γραμματεία της ΕΣΚ, στηρίζεται, όπως δήλωσε η γραμματέας της ΕΟΤ και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Βιβή Τσαβαλιά, στο ότι η ΕΣΚ αρνείται να αναγνωρίσει τη σημερινή σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου. Δηλαδή, ζητούν δήλωση μετανοίας για την καταγγελία που έχει στοιχειοθετημένα δημοσιοποιήσει η ΕΣΚ για το πραξικόπημα που έκαναν από κοινού οι δυνάμεις της πλειοψηφίας στο τελευταίο Συνέδριο της ΕΟΤ και αφαίρεσαν με το έτσι θέλω 2 από τις 4 έδρες, που με βάση το ποσοστό και την απλή αναλογική που υπάρχει στο καταστατικό της Ομοσπονδίας εξέλεξε ο Συνδυασμός ΕΣΚ Τυφλών - Συνδικαλιστές της ΣΕΑΑΝ στο ΔΣ της Ομοσπονδίας. Είχε το θράσος το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, "της ανανέωσης, της δημοκρατίας και του εκσυγχρονισμού", να απειλήσει τους Συνδικαλιστές της ΕΣΚ και της ΣΕΑΑΝ με μηνύσεις γιατί χαρακτηρίσαμε πραξικόπημα τη συγκεκριμένη κλοπή εδρών.

Να τη χαίρεται ο ΣΥΡΙΖΑ και η πλειοψηφία της ΕΟΤ... Εχει δώσει διαπιστευτήρια αυτή όπως και το κόμμα της πώς θα εξυπηρετούν το σύστημα με όλα τα μέσα. Εχθρός τους είναι το λαϊκό κίνημα, ο καθένας και η καθεμιά που αντιπαλεύει το σύστημα και τις πολιτικές τους. Αλλωστε, αυτήν την πολιτική του συστήματος, της άγριας εκμετάλλευσης των εργαζομένων και των ΑΜΕΑ στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια. Αυτήν την πολιτική θα εφαρμόσει και ο ΣΥΡΙΖΑ σαν κυβέρνηση αν ο λαός και οι ανάπηροι κάνουν το λάθος να εναποθέσουν τις ελπίδες τους σε αυτούς».

Και η καταγγελία καταλήγει: «Ενας είναι ο δρόμος της αγωνιστικής ανασύνταξης του αναπηρικού κινήματος, του εργατικού - λαϊκού κινήματος για τη συγκρότηση της πανίσχυρη Λαϊκής Συμμαχίας όλων αυτών που πλήττονται από τη βάρβαρη πολιτική του κεφαλαίου, της ΕΕ, από την εξουσία των μονοπωλίων. Κάθε τυφλός και ανάπηρος που σέβεται τον εαυτό του έχει τη δική του θέση σε αυτήν τη Συμμαχία, εγκαταλείποντας κόμματα και συνδικαλιστές της καπιταλιστικής διαχείρισης και εκμετάλλευσης».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ
Καταγγέλλουν την επίθεση δημάρχων κατά του ΟΣΚ

Ανακοίνωση με αφορμή ψήφισμα της Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας με το οποίο αντί για την κατάργηση δομών των Δήμων, προτείνεται η κατάργηση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (!), εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων στον ΟΣΚ, επισημαίνοντας, παράλληλα τη στάση του προέδρου της ΚΕΔΕ ο οποίος - σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του ΟΣΚ - δήλωσε ότι στα πλαίσια της κινητικότητας θα μπορούσαν να μετακινηθούν οι μηχανικοί του ΟΣΚ οι οποίοι είναι αναξιοποίητοι.

Στην ανακοίνωση ανάμεσα στα άλλα επισημαίνεται: «Δεν είναι η πρώτη φορά που δεχόμαστε τέτοιες απαράδεκτες επιθέσεις που βασικό στόχο έχουν την πλήρη παράδοση του έργου μας και της περιουσίας του Οργανισμού στα επιχειρηματικά συμφέροντα. (...)

Οι εργαζόμενοι στον ΟΣΚ με την 50ετή εμπειρία και τεχνογνωσία στη Σχολική Στέγη, παράγουμε σχολεία στα πλαίσια των προδιαγραφών και των νόμων, με σημαντικά κατασκευαστικά και οικονομικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με στοιχεία δεκαετίας για κάθε 3 σχολεία που κάνουν οι ιδιώτες άμεσα ή μέσω των Δήμων, ο ΟΣΚ κάνει 5 και αυτό γιατί δημοπρατεί με βάση τη νομοθεσία ελαχιστοποιώντας τις υπερτιμολογήσεις. Μάλιστα σήμερα που οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί της τελευταίας διετίας έχουν αποδυναμώσει τον Οργανισμό κατά 70% από προσωπικό και πόρους (λειτουργικό κόστος κάτω από 3%), οι εναπομείναντες 110 εργαζόμενοι έχουμε καταφέρει να είμαστε πρώτοι σε ένταξη έργων Σχολικής στέγης στο ΕΣΠΑ με απορρόφηση πάνω από 50% (86 από αυτά υπό κατασκευή στο Λεκανοπέδιο και σε 8 Περιφέρειες πανελλαδικά). Αυτό το γεγονός προφανώς αποτελεί "καρφί στο μάτι" ορισμένων γνωστών και μη εξαιρετέων δημάρχων που σε αγαστή συνεργασία με επιχειρηματικά συμφέροντα επιβουλεύονται το έργο μας με σκοπό την κερδοσκοπία».

Με αφορμή αυτές τις εξελίξεις, το Σωματείο Εργαζομένων στον ΟΣΚ, διοργανώνει συνέντευξη Τύπου την ερχόμενη Τρίτη 23 Ιούλη, στη 1 μ.μ.

Διαμαρτυρία για απαράδεκτη μεταχείριση νοσηλεύτριας

Μαζική διαμαρτυρία θα κάνει σήμερα στις 11,30 το πρωί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) στη διοίκηση του «Ιπποκράτειου» Νοσοκομείου για να εκφράσει την αντίθεσή της για την απαράδεκτη συμπεριφορά απέναντι σε νοσηλεύτρια με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η νοσηλεύτρια ήρθε, για λόγους υγείας, απ' το Νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ» για να είναι -λόγω προβλημάτων υγείας - κοντά στο σπίτι της αλλά και για μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Παρά την κατάστασή της η διευθύνουσα υποχρεώνει τη νοσηλεύτρια να κάνει πράγματα που δεν πρέπει καταγγέλλουν εκπρόσωποι της ΣΕΑΑΝ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ