ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Ιούλη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αφετηρία νέων αγώνων η σημερινή πανελλαδική απεργία

Motion Team

Σε 65 πόλεις θα γίνουν σήμερα οι απεργιακές συγκεντρώσεις που οργανώνει το ΠΑΜΕ! Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση έχει οριστεί στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια και στη Θεσσαλονίκη στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Για την απόκρουση της βάρβαρης επίθεσης της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που με το πολυνομοσχέδιο - λαιμητόμο απειλεί να συντρίψει τα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων όπου κι αν δουλεύουν στον ιδιωτικό ή το δημόσιο τομέα όπου απελευθερώνει τις απολύσεις. Που καταργεί την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και επιβάλλει να καθορίζεται ο κατώτατος μισθός από τις ανάγκες κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Που προχωρά σε νέες περικοπές στον ΕΟΠΥΥ. Που με τις νέες φορολογικές κλίμακες επιβάλλει νέα πιο άγρια φοροληστεία.

Η μάχη είναι δύσκολη και σκληρή. Την ώρα που οι κυβερνητικές αποφάσεις τα δίνουν όλα για να υπηρετηθούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων, του μεγάλου κεφαλαίου, δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, είτε βάζουν άμεσα εμπόδια στην οργάνωση των εργαζομένων, είτε όπως στην περίπτωση της «Αυτόνομης Παρέμβασης», μιλώντας για άλλο μείγμα πολιτικής, στην πραγματικότητα καλούν σε διαχείριση της ίδιας βαρβαρότητας.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να οργανώσουν οι ίδιοι την πάλη τους. Να βγουν μπροστά, να πάρουν την τύχη στα χέρια τους. Να κάνουν τη σημερινή απεργία έναν σταθμό - αφετηρία για την παραπέρα οργάνωση και προετοιμασία μεγάλων αγώνων για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Βδομάδα αγωνιστικών κινητοποιήσεων

Σήμερα το πρωί στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ (Αθήνα, 10.30 π.μ., Ομόνοια). Το απόγευμα 8 μ.μ. σε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος. Αύριο το απόγευμα νέα συγκέντρωση ενάντια στο πολυνομοσχέδιο

Με γενικές συνελεύσεις, συσκέψεις και κατά τόπους συγκεντρώσεις, συνεχίζουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, απαιτώντας να αποσυρθεί τώρα το πολυνομοσχέδιο και να μη γίνει καμιά απόλυση - «διαθεσιμότητα».

Χτες έγινε μαζική συγκέντρωση του Σωματείου Εργαζομένων των δήμων του Θριασίου (Ελευσίνα, Μάνδρα, Ασπρόπυργος) με τη συμμετοχή δεκάδων σωματείων και εργαζομένων από εργασιακούς χώρους του ιδιωτικού τομέα της περιοχής. Εργαζόμενοι και Σωματεία των Ιδιωτικών Υπαλλήλων, της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», της «Χαλυβουργικής» κλπ., έδωσαν το «παρών» και εξέφρασαν την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους, επισημαίνοντας πως ο αγώνας των εργαζομένων είναι κοινός. Στη συνέχεια, έγινε μαζική πορεία στους δρόμους της πόλης.

Αντίστοιχες συγκεντρώσεις έγιναν και σε άλλους δήμους της Αττικής (π.χ. Αγία Παρασκευή), ενώ πλούσιο αγωνιστικό πρόγραμμα υπήρχε και το Σαββατοκύριακο, οπότε έγινε συναυλία στην Ηλιούπολη, συγκέντρωση και πορεία στο Ελληνικό - Αργυρούπολη κ.λπ. Σε αυτό το πλαίσιο, η Σωματειακή Επιτροπή των εργαζομένων του Δήμου Περιστερίου προχώρησε χτες σε συνέντευξη Τύπου για το θέμα. Ταυτόχρονα, χτες, εντάθηκαν οι Γενικές Συνελεύσεις ενόψει και της σημερινής απεργίας.

Στη Λάρισα, έγιναν δυναμικές κινητοποιήσεις με κατάληψη στο χώρο του αμαξοστασίου του Δήμου και του δημαρχείου και συγκέντρωση έξω από το χώρο όπου συνεδρίαζε η Κεντρική Ενωση Δήμων Περιφέρειας Θεσσαλίας, απαιτώντας την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου και να μην ισχύσει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής απευθύνει κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα (10.30 π.μ., Ομόνοια), ενώ σήμερα, Τρίτη, συνεχίζονται οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις με νέα συγκέντρωση που καλεί το Συνδικάτο, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Με ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο, τονίζει: «Καμιά αυταπάτη. Δεν είναι ο γιγαντωμένος δημόσιος τομέας και οι λαϊκές ανάγκες, που ποτέ δεν εξυπηρετήθηκαν στο σύνολό τους, αυτά που γέννησαν την κρίση. Την κρίση την έφερε η ξέφρενη κερδοφορία των επιχειρήσεων με αρωγό το κράτος τους και στο πηδάλιο της εξουσίας (σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο) το πολιτικό τους προσωπικό».

Αντίστοιχα, με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στους ΟΤΑ καλεί σε οργάνωση του αγώνα και σημειώνει: «Παραμερίζουμε κάθε δύναμη που αποπροσανατολίζει και ταυτόχρονα εκφυλίζει τους αγώνες μας. Παίρνουμε την οργάνωση και τον προσανατολισμό της πάλης στα χέρια μας». Και τονίζει: «Συμμετέχουμε στα συλλαλητήρια της Τετάρτης 17 Ιούλη, ενάντια στο πολυνομοσχέδιο της σφαγής».

Χτες, έγινε μηχανοκίνητη πορεία των δημοτικών αστυνομικών - που κινδυνεύουν άμεσα με διαθεσιμότητα - στο κέντρο της Αθήνας, στα γραφεία της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Απεργιακές συγκεντρώσεις σε 65 πόλεις

Αθήνα, 10.30 π.μ., Ομόνοια

Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Νάουσα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Εδεσσα, 11.30 π.μ, Μικροί Καταρράχτες

Βέροια, 10 π.μ., πλατεία Ωρολογίου

Σέρρες, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Κιλκίς, 10.30 π.μ., πλατεία Ειρήνης

Κατερίνη, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Γιαννιτσά, 10 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ

Πολύγυρος, 11 π.μ., Δημαρχείο

Γρεβενά, 10.30 π.μ., πλατεία Λαχαναγοράς

Κοζάνη, 10.30 π.μ., πεζόδρομος

Πτολεμαΐδα, 10.30 π.μ., παλιό Πάρκο

Φλώρινα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Καστοριά, 10 π.μ., απέναντι από την πρώην Νομαρχία

Αλεξανδρούπολη, 10 π.μ., Δημαρχείο

Κομοτηνή, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Ξάνθη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Καβάλα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Δράμα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Γιάννενα, 10 π.μ., Δημαρχείο

Πρέβεζα, 10 π.μ., Φάρος

Αρτα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Ηγουμενίτσα, 10.30 π.μ., πεζόδρομος

Αγρίνιο, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Μεσολόγγι, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Λάρισα, 10.30 π.μ., πλατεία

Καρδίτσα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Τρίκαλα, 9.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Βόλος, 10.30 π.μ., πλατεία Πανεπιστημίου

Σκόπελος, 10 π.μ., στην Παραλία

Σκιάθος, 10 π.μ., στο Δημαρχείο Σκιάθου

Αλμυρός, 10 π.μ., στην Κεντρική Πλατεία

Πάτρα, 10 π.μ., πλατεία Γεωργίου

Πύργος, 10 π.μ., πλατεία ΟΤΕ

Καλαμάτα, 10 π.μ., πλατεία 23ης Μάρτη

Σπάρτη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Τρίπολη, 10.30 π.μ., πλατεία Πετρινού

Αργος, 9.30 π.μ., πλατεία Αγίου Πέτρου

Κρανίδι, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Κόρινθος, 10.30 π.μ., Περιβολάκια

Χαλκίδα, 10 π.μ., πλατεία Αγοράς

Λιβαδειά, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Λαμία, 10 π.μ., πλατεία Πάρκου

Αμφισσα, 10.30 π.μ., πλατεία Λαού

Αλιβέρι, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Ιστιαία, 10.30 π.μ., πλατεία

Θήβα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Κεφαλλονιά, 10.30 π.μ., Αργοστόλι, Εργατικό Κέντρο

Ζάκυνθος, 10.30 π.μ., παλιό Εργατικό Κέντρο

Κέρκυρα, 10 π.μ., πλατεία Σαρόκο

Λευκάδα, 10 π.μ., Αγιος Μηνάς

Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Χανιά, 10 π.μ., πλατεία Νέων Καταστημάτων

Ρέθυμνο, 10 π.μ., Δημαρχείο

Μυτιλήνη, 10.30 π.μ., πλατεία Σαπφούς

Σάμος, 10 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Ικαρία, 12 το μεσημέρι, πλατεία Ευδήλου

Σύρος, 9.30 π.μ., Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Χίος, 11 π.μ., Πάρκο (απέναντι από την Εθνική Τράπεζα)

Ρόδος, 10 π.μ., πλατεία Κύπρου

Κως, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Κάλυμνος, 10.30 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Λήμνος, 10 π.μ., Λιμάνι Μύρινας

Νάξος, 11 π.μ., στην πλατεία πλατεία Δημαρχείου

Με ηλεκτρικό και μετρό στη συγκέντρωση

Κανονικά θα λειτουργούν σήμερα ο Ηλεκτρικός και το Μετρό. Απεργία θα γίνει στον ΟΣΕ και τον Προαστιακό. Λεωφορεία και τρόλεϊ θα έχουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 9 π.μ. και από τις 9 μ.μ. μέχρι τη λήξη της βάρδιας. Επίσης, 4ωρη στάση εργασίας (12 μ. - 4 μ.μ.) έχει κηρύξει και η ΟΣΥΠΑ.

Οικονομική ενίσχυση στο ΠΑΜΕ

Οικονομική ενίσχυση 3.000 ευρώ, εκ μέρους των Εργατικών Συνδέσμων ΑΤΛΑΣ (Σίδνεϊ) και ΣΩΚΡΑΤΗΣ (Νιουκάστλ) μετέφερε στο ΠΑΜΕ ο βετεράνος λιμενεργάτης συνδικαλιστής από την Αυστραλία, Γ. Γκότσης, που βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες στην Ελλάδα.

Οι προσυγκεντρώσεις της Αθήνας

Οι προσυγκεντρώσεις για την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα έχουν οριστεί στις 10 π.μ. και είναι οι εξής:

  • Πλατεία Καραϊσκάκη: Εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς από τις Δυτικές Συνοικίες, τις Βόρειες Συνοικίες, το Θριάσιο, Κλαδικό Συνδικάτο ΟΤΑ και εργαζόμενοι στη Δημόσια Διοίκηση.
  • Πλατεία Κάνιγγος: Εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς στις Κατασκευές, ΠΑΣΕΒΕ, ΟΓΕ, Υγεία, Χρηματοπιστωτικό, Τηλεπικοινωνίες, Δικηγόροι, ΜΜΕ, ΣΕΑΑΝ, Καλλιτέχνες και από τις συνοικίες της Α' Αθήνας, τις Ανατολικές συνοικίες και Μεσογείων - Λαυρεωτικής.
  • Πλατεία Βάθης: Συνδικάτα και εργαζόμενοι των κλάδων της Βιομηχανίας (Μέταλλο, Φάρμακο, Τρόφιμα - Ποτά, Κλωστοϋφαντουργία, Χημική Βιομηχανία, Ανακύκλωση, Ενέργεια, ΕΥΔΑΠ), Εμπόριο, Ιδιωτικοί Υπάλληλοι, Επισιτισμός - Τουρισμός, Μεταφορές.
  • Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά): Εργαζόμενοι από τον Πειραιά, τις Νότιες Συνοικίες και Συνταξιούχοι.
  • Χαυτεία: ΜΑΣ, ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ