Φορολογούν επιδόματα τυφλότητας, ανεργίας, επικίνδυνης εργασίας και το ΕΚΑΣ των συνταξιούχων, ενώ την ίδια στιγμή μοιράζουν εκατοντάδες δισ. στις τράπεζες
Φορολογικό αμόκ έχει καταβάλει τη συγκυβέρνηση, η οποία, την ώρα της ορκωμοσίας του νέου κυβερνητικού σχήματος, προωθεί, χωρίς αιδώ, μέτρα φορολόγησης ακόμα και κοινωνικών επιδομάτων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα επιδόματα πολύτεκνης μητέρας, επικίνδυνης εργασίας και ανεργίας, το ΕΚΑΣ των συνταξιούχων, καθώς και επιδοτήσεις και αποζημιώσεις που λαμβάνουν οι αγρότες, αλλά και τα επιδόματα αναπηρίας, όταν ο ενδιαφερόμενος έχει αναπηρία μικρότερη του ...80%!
Αυξάνονται, επίσης, ως και 100% το «τέλος επιτηδεύματος» για 900.00 επαγγελματίες.
Αυτή τη βδομάδα, εξάλλου, αποστέλλονται τα ειδοποιητήρια για τον ΦΑΠ του 2011 και 2012, ενώ μαζί με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ του Ιούλη, έρχεται και η «λυπητερή» της πρώτης δόσης του 2013, για το χαράτσι στα ακίνητα, ενώ βρίσκεται σε εκκρεμότητα το θέμα, αν θα ισχύσει και αυτή η μείωση του 15% που είχε δεσμευτεί η συγκυβέρνηση, καθώς η δέσμευση - εμπαιγμός προσκρούει στις αντιρρήσεις της τρόικας...
Οι άρρωστοι εγκέφαλοι της συγκυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και του υπουργείου Οικονομικών, φορολογούν ό,τι κινείται και ό,τι αναπνέει, προκειμένου εισοδήματα μεγαλύτερα από 12.000 ευρώ, που αποκτήθηκαν το 2012 και φορολογούνται εφέτος, εκτός από φόρο εισοδήματος να καταβάλουν και «εισφορά αλληλεγγύης».
Πρόκειται για το φόρο που επιβάλλεται από το 2011 από την κυβέρνηση Παπαδήμου (υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος), σύμφωνα με τον οποίο, εισοδήματα 12.000 - 20.000 θα πληρώνουν επιπλέον χαράτσι με συντελεστή 1%. Εισοδήματα 20.000 - 50.000 με συντελεστή 2%, εισοδήματα 50.000 - 100.00 με 3% κ.λπ.
Με εγκύκλιο που εξέδωσε ο Γενικός Γραμματέας δημοσίων εσόδων κάθε είδους επιδόματα, αποζημιώσεις, τόκοι καταθέσεων άνω των 250 ευρώ, θα αναγράφονται υποχρεωτικά σε ειδικούς κωδικούς της φορολογικής δήλωσης του εντύπου Ε1, με στόχο, αθροιζόμενα με τυχόν άλλα εισοδήματα του φορολογούμενου, αν ξεπερνούν τα 12.000 ευρώ, να φορολογηθούν εξτρά με την «εισφορά αλληλεγγύης».
Κυριολεκτικά, πρόκειται για την αριθμητική της ντροπής και του αίσχους, καθώς, τη στιγμή που υποκριτικά δηλώνουν ότι δε θα ληφθούν άλλα δημοσιονομικά μέτρα, την ίδια στιγμή φορολογούν τα επιδόματα τυφλότητας, ανεργίας, επικίνδυνης εργασίας και το ΕΚΑΣ των συνταξιούχων...Εχουμε μπροστά μας μια αδίσταχτη και επικίνδυνη συγκυβέρνηση, η οποία από τη μία μοιράζει εκατοντάδες δισεκατομμύρια σε χρεοκοπημένες τράπεζες και από την άλλη ληστεύει τον ελληνικό λαό με κάθε τρόπο.
Ειδικότερα στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι στη φετινή φορολογική δήλωση, θα πρέπει να αναγραφούν υποχρεωτικά οι παρακάτω κατηγορίες εισοδημάτων αυτοτελώς φορολογουμένων, ώστε να υπαχθούν στην εισφορά αλληλεγγύης.
Υποχρεωτική όμως είναι και η αναγραφή εισοδημάτων που απαλλάσσονται από το φόρο, προκειμένου να επιβαρυνθούν με εισφορά αλληλεγγύης. Πρόκειται για:
Η φορολογική επιδρομή όμως επεκτείνεται και στους 900.000 επαγγελματοβιοτέχνες, οι οποίοι θα κληθούν εφέτος να πληρώσουν διπλάσιο «τέλος επιτηδεύματος». Ειδικότερα:
Κατά 874,2 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, το Μάη σε σχέση με τον Απρίλη του 2013, με αποτέλεσμα το συσσωρευμένο ληξιπρόθεσμο χρέος να εκτιναχθεί στα 59,2 δισ. ευρώ.
Σε σχέση με το Δεκέμβρη του 2012, το ληξιπρόθεσμο χρέος, έχει αυξηθεί περισσότερο από 3 δισ. ευρώ, από τα 56,1 δισ. ευρώ στα 59,2 δισ. ευρώ, αντανακλώντας τη βαθιά κρίση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική οικονομία για 6ο συνεχή χρόνο, αλλά και τη βάρβαρη επίθεση που εξαπέλυσαν οι διαδοχικές κυβερνήσεις από το 2010 έως και σήμερα στις εργασιακές σχέσεις, το κοινωνικό - ασφαλιστικό σύστημα, στους μισθούς και τις συντάξεις.
Πρόκειται για στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Από μια περαιτέρω ανάλυση του ληξιπρόθεσμου χρέους προκύπτει ότι από τα 59,2 δισ. ευρώ στο τέλος του Μάη του 2013, τα 21,4 δισ. ευρώ τα οφείλουν 2.017.987 Φυσικά Πρόσωπα και τα υπόλοιπα 37,8 δισ. ευρώ αποτελούν οφειλές 150.121 Νομικών Προσώπων (επιχειρήσεων). Οι τελευταίες στο τέλος του Μάη είχαν ρυθμίσει χρέη, μόλις 839,9 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η συγκυβέρνηση στο θέμα των ληξιπρόθεσμων χρεών, ακολουθεί την τακτική του καρότου και του μαστίγιου. Από τη μία εξάγγειλε και εφαρμόζει τη ρύθμιση της «τελευταίας ευκαιρίας», όπου οι οφειλέτες φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε 48 δόσεις, ενώ σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις, οι δόσεις μπορούν να φτάσουν και τις 100. Είναι αμφίβολη όμως η επιτυχία του μέτρου, καθώς προσκρούει στην οικονομική ανέχεια των λαϊκών στρωμάτων, τα οποία αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Από την άλλη, το υπουργείο Οικονομικών ενεργοποιεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης τα οποία περιλαμβάνουν κατάσχεση μισθών, συντάξεων και καταθέσεων στις τράπεζες, καθώς και πλειστηριασμούς ακινήτων. Με πρόσφατο νόμο, εξ άλλου, «δίνεται η δυνατότητα» σε οφειλέτες του Δημοσίου, να παραχωρούν ακίνητα προς αυτό, προκειμένου να συμψηφίζουν τα χρέη τους.
Σε ό,τι αφορά την πορεία των εσόδων που εισπράττονται από τις ΔΟΥ της χώρας, το πεντάμηνο Γενάρη - Μάη του 2013, οι συνολικές εισπράξεις ανήλθαν στα 10,17 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 10,54 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας υστέρηση 372 εκατ. ευρώ ή 3,5% ως προς το στόχο. Την ίδια περίοδο, οι εισπράξεις από ΦΠΑ ανήλθαν στα 3,82 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 3,94 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας υστέρηση 115,6 εκατ. ευρώ ή 2,9% ως προς το στόχο.
Νέες περικοπές στους προϋπολογισμούς πανεπιστημιακών σχολών, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής του ΕΚΑΒ και άλλων οργανισμών, αλλά και άλλου είδους ρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε νέα υποβάθμιση του ρόλου τους, προαναγγέλλει η συγκυβέρνηση μέσω των δημοσιοποιημένων στοιχείων για επίτευξη ή μη των δημοσιονομικών στόχων που είχαν τεθεί για το α' τρίμηνο του 2013.
Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στοιχεία, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το α' τρίμηνο του έτους παρουσίασε έλλειμμα 8 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για έλλειμμα 2,5 εκατ. ευρώ, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης εμφάνισε έλλειμμα 7,6 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 2,9 εκατ. ευρώ, η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσίασε έλλειμμα 3,7 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για 1,4 εκατ. ευρώ, το ΕΚΑΒ 1 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για 0,7 εκατ. ευρώ κ.λπ.
Πρωτοβουλίες και σε Θεσσαλονίκη - Κοζάνη
Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών της προχωρά η ΠΑΣΕΒΕ για την υπεράσπιση και επέκταση του δικαιώματος των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ στη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, με τη διοργάνωση συγκέντρωσης στην Ομόνοια σήμερα στις 9 το πρωί και πορεία στο υπουργείο Απασχόλησης.
Σε ανακοίνωσή της η Παναττική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση και στις άλλες δράσεις που θα διοργανώσει το επόμενο διάστημα μέσα από κάθε ομοσπονδία, κάθε σωματείο, ένωση και επιτροπή αγώνα για τη διεκδίκηση της μοναδικής λύσης που υπάρχει για να καλυφθούν οι ανάγκες του ταμείου: Την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.
Στη Θεσσαλονίκη, η τοπική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ προγραμματίζει παράσταση διαμαρτυρίας, στις 8.30 π.μ., στα γραφεία του ΟΑΕΕ απέναντι από τα δικαστήρια.
Στην Κοζάνη, η Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ, το Σωματείο Καφεπωλών και η Επιτροπή Επισιτισμού της ΠΑΣΕΒΕ, προγραμματίζουν συγκέντρωση στις 8.30 π.μ., στα γραφεία του ΟΑΕΕ όπου θα απαιτήσουν τη σφράγιση βιβλιαρίων ασθενείας και στη συνέχεια στις 9.30 π.μ., πορεία προς το Δημαρχείο Κοζάνης όπου θα απαιτήσουν να σταματήσει ο Δήμος να ζητά να εισπράξει για όσο διαρκεί η κρίση, το 0,5% του ετήσιου ακαθάριστου τζίρου από τους καταστηματάρχες εστίασης.
Εχοντας καταλήξει πιθανότητα σε οριστική συμφωνία για τη νέα ΚΑΠ της περιόδου 2014 - 2020, ολοκληρώνεται σήμερα στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, γεγονός που θα σημάνει μια νέα περίοδο επιθετικότητας σε βάρος των Ελλήνων μικρομεσαίων παραγωγών, παρά τα όσα αντίθετα ισχυρίζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας. Ανάμεσα στα θέμα που συζητήθηκαν τις δύο πρώτες ημέρες της συνεδρίασης περιλαμβάνονται τα ποσά που θα διατίθενται ως άμεσες ενισχύσεις, ζητήματα δημοσιονομικής πειθαρχίας, το εξαιρετικά κρίσιμο για τη χώρα μας θέμα της «εξωτερικής» και «εσωτερικής σύγκλισης» των άμεσων ενισχύσεων - η ισοκατανομή πόρων δηλαδή μεταξύ κρατών μελών αλλά και μεταξύ περιφερειών εντός του κάθε κράτους - αλλά και το ζήτημα της πράσινης ανάπτυξης κ.ά.