ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Ιούνη 2013
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μπαράζ πυρκαγιών στην Αττική

Για τις ελλείψεις και την υποχρηματοδότηση της Πυροσβεστικής, μιλά στο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» ο Δ. Βλάχος, συνδικαλιστής με την «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών»

Phasma

Μπαράζ πυρκαγιών σημειώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, με τις περισσότερες να εκδηλώνονται στην Αττική και συγκεκριμένα, σε Θρακομακεδόνες, Ωρωπό, Μέγαρα, Κρυονέρι, Κορωπί και Δήλεσι Βοιωτίας. Ακόμα και χτες, δεν έλειψε το μεγάλο πύρινο μέτωπο, με τις φλόγες να καταστρέφουν δασική έκταση στο πιο πράσινο σημείο της Εύβοιας, στο χωριό Προκόπι, κοντά στη Μονή του Α.Ι. Ρώσου. Στο σημείο επιχειρούσαν μέχρι αργά το απόγευμα, 33 πυροσβέστες με 14 οχήματα, επτά άτομα πεζοπόρο τμήμα και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Οι φωτιές ανέδειξαν για άλλη μια φορά τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό που υφίστανται εδώ και χρόνια, τα γερασμένα οχήματα που καλούνται να επέμβουν άμεσα σε πυρκαγιές και τα απαρχαιωμένα υλικοτεχνικά μέσα που χρησιμοποιούν. Τα προβλήματα αυτά, όπως και τη χρόνια και κλιμακωτή περικοπή κονδυλίων προς το Σώμα, γνωρίζουν τόσο η πολιτική όσο και υπηρεσιακή ηγεσία χωρίς όμως να αναλάβουν τις ευθύνες τους με αποτέλεσμα να τίθενται σε κίνδυνο ζωές πυροσβεστών, κατοίκων, σπίτια αλλά και δασικές εκτάσεις της χώρας.

Οι πιο επικίνδυνες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου σε Ωρωπό και Μέγαρα. Η πρώτη, ξέσπασε στις 2.15 το μεσημέρι στην περιοχή Αμφιάρειο, κοντά σε κατοικημένη περιοχή, και οι 30 πυροσβέστες με 15 οχήματα που συμμετείχαν στην κατάσβεση κατάφεραν, με υπεράνθρωπες προσπάθειες, να την περιορίσουν σε χαράδρα. Ρίψεις νερού πραγματοποιούσαν δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Από την άλλη, δύο ώρες νωρίτερα είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Πευκενέας, στα Μέγαρα, η οποία δεν απείλησε κατοικημένες περιοχές και τέθηκε υπό έλεγχο από 30 πυροσβέστες με 15 οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρων και δύο αεροπλάνα. Την ίδια στιγμή, εκδηλώθηκαν φωτιές σε Αγ. Γεώργιο Κορωπίου και Θρακομακεδόνες (στη συμβολή των οδών Μακεδονίας και Μεγάλου Αλεξάνδρου), αλλά τέθηκαν υπό έλεγχο σχετικά γρήγορα.

Την Κυριακή, μέτωπα πρόβαλλαν σε δασική έκταση στο Δήλεσι Βοιωτίας όπου και περιορίστηκαν από 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα, έξι άτομα πεζοπόρα, δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο, αλλά και στην καμμένη από πέρσι περιοχή του Κρυονερίου.

Για τις παραπάνω πυρκαγιές, συνελήφθησαν από το αρμόδιο Τμήμα της Πυροσβεστικής, ένας 76χρονος (για τη φωτιά στο Δήλεσι) και δύο άνδρες, ένας Ελληνας και ένας υπήκοος Πακιστάν, για τη φωτιά στον Αγ. Γεώργιο Κορωπίου. Οπως ανακοινώθηκε, ο 76χρονος είχε ανάψει στο σπίτι του έναν υπαίθριο ξυλόφουρνο και από σπίθες εκδηλώθηκε η πυρκαγιά. Από την άλλη, καταδικάστηκαν ο 21χρονος Πακιστανός και ο 44χρονος Ελληνας εργοδότης του, καθώς ο τελευταίος έδωσε ένα μηχανάκι στον πρώτο, το οποίο στο δρόμο πήρε φωτιά και επεκτάθηκε στη δασική έκταση. Μάλιστα, φέρονται να προσπάθησαν να αποκρύψουν το γεγονός κρύβοντας τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση

Για την υποβάθμιση της Πυροσβεστικής, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι στο Σώμα και τα εκατομμύρια που κόβονται από τα κονδύλια για την Υπηρεσία, μιλά στο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» ο Δημήτρης Βλάχος, συνδικαλιστής με την «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» (ΕΑΚΠ).

«Η κατάσταση που βρίσκεται το Πυροσβεστικό Σώμα, όπως και το δίκτυο πυρασφάλειας της χώρας, χαρακτηρίζεται εξαιρετικά επικίνδυνη για τις ζωές και τις περιουσίες του ελληνικού λαού και τον δασικό πλούτο της χώρας. Ενώ κατά την περσινή αντιπυρική περίοδο οι καμένες δασικές εκτάσεις αυξήθηκαν σε σχέση με το χρονικό διάστημα των τελευταίων τεσσάρων ετών, ενώ αποδείχτηκε με επίσημα στατιστικά στοιχεία ότι το 55% των δασικών πυρκαγιών προήλθε από πρόθεση, παρ' όλα αυτά δεν πραγματοποιήθηκαν ούτε οι στοιχειώδεις ενέργειες από τους καθ' ύλην αρμόδιους, την κυβέρνηση αλλά και την πολιτική και φυσική ηγεσία», λέει ο Δ. Βλάχος. Ακόμα, κάνει λόγο για μειωμένες πιστώσεις στην πρόληψη και την καταστολή που αυτή τη χρονιά ανέρχονται σε 44.622.130 ευρώ. «Η πολιτική της συνεχούς υποχρηματοδότησης σε έναν τόσο ευαίσθητο και στρατηγικό τομέα του κράτους, συνοδεύεται με τη διατήρηση του αντιδασικού νομοθετικού πλαισίου που ευνοεί τους αποχαρακτηρισμούς και την καταπάτηση και εκμετάλλευση των δασών, από τα μεγάλα συμφέροντα των κάθε λογής καταπατητών» τονίζει και υπογραμμίζει πως με τις περικοπές «υποβαθμίζεται ακόμη και η στοιχειώδη λειτουργία της υπηρεσίας».

Οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό για το Πυροσβεστικό Σώμα ξεπερνούν τις 4.500 κενές οργανικές θέσεις. «Διατηρείται -λέει ο Δ. Βλάχος- και ενισχύεται ο "θεσμός" της μερικής απασχόλησης και της εποχικότητας, με χιλιάδες συμβασιούχους συναδέλφους που στερούνται πλήρη εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων». Οσο για την αεροπυρόσβεση, «καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από τα πυροσβεστικά αεροσκάφη του εθνικού εναέριου στόλου, που στην πλειοψηφία τους χαρακτηρίζονται ακατάλληλα λόγω παλαιότητας. Για τα μισθωμένα ελικόπτερα τα προηγούμενα χρόνια δαπανήθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ προς όφελος των πολυεθνικών εταιρειών που τα εκμεταλλεύονται, καθιστώντας παράλληλα ανενεργό και μη αξιοποιήσιμο τον εθνικό εναέριο στόλο στο συγκεκριμένο τομέα, οδηγεί τη σημερινή κυβέρνηση στην επίκληση της αδυναμίας εξεύρεσης των απαιτούμενων κονδυλίων, για τη σύναψη νέων συμβάσεων».

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Σοβαρά προβλήματα στην Πυροσβεστική στη Σαλαμίνα

Τα προβλήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Σαλαμίνα επισημαίνει με σχετική Ερώτησή του το ΚΚΕ, που απευθύνεται στον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδια.

Η Ερώτηση αναφέρει: «Η Πυροσβεστική Υπηρεσία στη Σαλαμίνα, νησί με δασικές εκτάσεις και πληθυσμό που τους καλοκαιρινούς μήνες φτάνει και τις 300.000 κατοίκους, καλείται να τα βγάλει πέρα με 21 μόνιμους πυροσβέστες και 23 που είναι 5ετούς διάρκειας, καθώς και 6 οχήματα, τα οποία εκτός του ότι βρίσκονται στα όρια της αντοχής τους, καθώς είναι 25ετίας, με φθαρμένα λάστιχα, μένουν ακινητοποιημένα χωρίς να πραγματοποιούνται περιπολίες, για λόγους οικονομίας στα καύσιμα.

Επιπλέον στο προσωπικό οφείλονται οι αποζημιώσεις οδοιπορικών εκτός έδρας από πέρσι, τη στιγμή μάλιστα που οι μισθοί, για ένα επάγγελμα άκρως επικίνδυνο και ανθυγιεινό, έχουν πετσοκοπεί.

Η κατάσταση αυτή οφείλεται σε συνειδητή προσπάθεια της κυβέρνησης να υποβαθμίσει τις πυροσβεστικές υπηρεσίες δημιουργώντας τρομακτικές ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά μέσα στο Πυροσβεστικό Σώμα. Σύμφωνα δε με τους σχεδιασμούς και τις εξαγγελίες θα παραχωρήσει αρμοδιότητες πυρόσβεσης στην Τοπική Διοίκηση και τους εθελοντές, που σημαίνει ότι θα υποβαθμιστεί ακόμη περισσότερο η όποια προστασία των δασικών οικοσυστημάτων και θα είναι σε βάρος της ποιότητας και του οξυγόνου του λαού.

Ερωτάται ο υπουργός τι μέτρα θα λάβει για:

Την αναβάθμιση της Υπηρεσίας με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, τη μονιμοποίηση των 5ετούς διάρκειας και τον επαρκή εξοπλισμό της με νέα πυροσβεστικά οχήματα. Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων που οφείλονται στους εργαζόμενους».

Εκδήλωση για την ΟΓΕ

Εκδήλωση για τα 37 χρόνια από την ίδρυση της ΟΓΕ, διοργανώνει ο Σύλλογος Γυναικών Ευόσμου Θεσσαλονίκης, αύριο, Πέμπτη 27 Ιούνη, στις 8 μ.μ., στο θεατράκι επί της οδού Περικλέους.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση

Στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων δόθηκε, από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το νομοσχέδιο «Οργάνωση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις», μετά την ολοκλήρωση της «δημόσιας διαβούλευσης». Με το νομοσχέδιο επιταχύνονται οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Δημόσιας Διοίκησης, οι οποίες προβλέπουν συρρίκνωση του Δημοσίου, με κλείσιμο και συγχωνεύσεις φορέων - υπηρεσιών - οργανισμών και χιλιάδες διαθεσιμότητες - απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με το υπουργείο, με το νομοσχέδιο εφαρμόζεται νέα μεθοδολογία για την αναδιάρθρωση των δομών της δημόσιας διοίκησης. Θεσπίζονται νέες διαδικασίες αναδιάρθρωσης. Τα προεδρικά διατάγματα, στα οποία περιγράφονται και κατοχυρώνονται νομικά οι νέοι οργανισμοί, έχουν γενικό περιεχόμενο και αφήνουν περιθώριο διακριτικής ευχέρειας στη διοίκηση για την περαιτέρω εξειδίκευσή τους. Εισάγεται νέος τρόπος επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων. Αναμορφώνεται το πλαίσιο των αναρρωτικών αδειών και της λειτουργίας των υγειονομικών επιτροπών. Προβλέπονται τροποποιήσεις στο πειθαρχικό δίκαιο. Συστήνεται ανεξάρτητη αρχή με την επωνυμία «Αρχή Επιθεώρησης - Ελέγχου της Δημόσιας Διοίκησης (ΑΕΕΔΔ)» για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό και έλεγχο της πειθαρχικής διαδικασίας, με τη συγχώνευση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Προωθούνται θεσμικές παρεμβάσεις στην οργάνωση και στη λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

ΚΚΕ
Μέτρα τώρα για την αντιπυρική προστασία

Σε σχόλιο που εξέδωσε τη Δευτέρα το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, τόνιζε για τις πρόσφατες πυρκαγιές:

«Οι πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας, σε συνδυασμό με τις περικοπές και τις ήδη μεγάλες ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό της Πυροσβεστικής, κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για τη θερινή περίοδο. Η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση και την ευθύνη να πάρει άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιπυρική προστασία, την ενίσχυση των φορέων δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ