Κατέκτησε και δεύτερη έδρα στο ΔΣ της Ομοσπονδίας
Πριν από το Συνέδριο έγιναν εκλογές σε 134 από τους 138 συλλόγους της Ομοσπονδίας και τα αποτελέσματα αυτών των αρχαιρεσιών τα παραθέτουμε στο διπλανό πίνακα.
Στις εκλογές που έγιναν χτες στο Συνέδριο για την ανάδειξη νέου ΔΣ ψήφισαν 599 αντιπρόσωποι και βρέθηκε ένα άκυρο ψηφοδέλτιο. Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ (το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ) έλαβε 76 ψήφους και 2 έδρες (από 68 ψήφους και 1 έδρα που είχε πάρει στο προηγούμενο Συνέδριο). Οι υπόλοιπες παρατάξεις έλαβαν: ΔΑΚΕ 166 ψήφους και 3 έδρες (από 179 και 4), ΠΑΣΚ 139 ψήφους και 3 έδρες (από 212 και 4), «Παρεμβάσεις» 117 ψήφους και 2 έδρες (από 91 και 2), ΕΡΑ (ΣΥΡΙΖΑ) 65 ψήφους και 1 έδρα (από 36 και καμία έδρα), «Υπέρβαση» (παράταξη που δημιουργήθηκε από αποχωρήσαντες της ΠΑΣΚ) 29 ψήφους και καμιά έδρα και διάφοροι υποψήφιοι έλαβαν 5 ψήφους και καμιά έδρα.
Αντίστοιχα, στις εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ (ψήφισαν 599 αντιπρόσωποι), η ΕΣΑΚ ΔΕΕ έλαβε 77 ψήφους και βγάζει 21 αντιπροσώπους, ενώ για το προηγούμενο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ οι αντιπρόσωποι που είχαν εκλεγεί από τη ΔΟΕ με το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ ήταν 14. Οι υπόλοιπες παρατάξεις έλαβαν: ΔΑΚΕ 165 ψήφους και 44 αντιπροσώπους, ΠΑΣΚ 139 ψήφους και 37 αντιπροσώπους, «Παρεμβάσεις» 124 ψήφους και 33 αντιπροσώπους, ΕΡΑ 50 ψήφους και 14 αντιπροσώπους, «Υπέρβαση» 29 ψήφους και 8 αντιπροσώπους, Διάφορα 13 ψήφους και 2 αντιπροσώπους.
Σε ανακοίνωσή της για το Συνέδριο της ΔΟΕ, η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ τονίζει:
«Ολοκληρώθηκαν χτες (24 Ιουνίου 2013) οι εργασίες της 82ης ΓΣ της ΔΟΕ.
Στο Συνέδριο αυτό, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ενισχύθηκαν, κατέκτησαν και δεύτερη έδρα στο Διοικητικό Συμβούλιο. Εγινε ένα βήμα στην αλλαγή των συσχετισμών, οι οποίοι ωστόσο, παραμένουν αρνητικοί.
Η 82η Γενική Συνέλευση δεν κατέληξε σε κανένα πρόγραμμα δράσης, την ώρα που σχεδιάζονται νέα, βάρβαρα μέτρα σε βάρος της μόρφωσης των παιδιών του λαού, σε βάρος των εκπαιδευτικών κι όλων των εργαζομένων.
Οι αποφάσεις που πάρθηκαν στο συνέδριο από ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ αποδέχονται τον πυρήνα των αναδιαρθρώσεων στο χώρο της εκπαίδευσης, την πολιτική της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων.
Την ίδια ώρα, περίσσεψαν οι αγωνιστικές κορόνες για "αγώνα και απεργία διαρκείας" από Σεπτέμβρη...
Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ επανέφεραν την ανεύθυνη και τυχοδιωκτική πρόταση για απεργία διαρκείας από το Σεπτέμβρη, η οποία θα αποφασιζόταν από την 82η ΓΣ! Δηλαδή, πρότειναν μια απεργία, που θα γίνει μετά από 3 μήνες, χωρίς καν να ρωτηθούν οι εκπαιδευτικοί! Και χωρίς να τους ενδιαφέρει αν θα υπάρχουν μετά από 3 μήνες οι δυνατότητες, οι προϋποθέσεις για να γίνει η απεργία.
Επιμένουν στην ίδια τυχοδιωκτική τακτική, όπως έκαναν και στην ΟΛΜΕ, στο ΜΕΤΡΟ. Κυριολεκτικά τσακίζουν το κίνημα και το ξέρουν καλά.
Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να θέτουν το κίνημα στην υπηρεσία της εναλλαγής των κομμάτων στην κυβερνητική εξουσία. Να βάζουν το κίνημα και τους εργαζόμενους να διαλέγουν κυβέρνηση που θα διαχειριστεί την καπιταλιστική κρίση σε βάρος τους, να διαλέγουν το μείγμα διαχείρισης της κρίσης.
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη διάρκεια του Συνεδρίου κατέβαλαν κάθε προσπάθεια να αναδείξουν το περιεχόμενο και την αιτία των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση, τις επιπτώσεις που αυτές θα έχουν τόσο στη μόρφωση των παιδιών του λαού, όσο και στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών.
Κατέθεσαν συγκεκριμένη πρόταση για το πρόγραμμα δράσης. Συγκεκριμένα, πρότειναν την οργάνωση και το σχεδιασμό του αγώνα, από τώρα κι όχι μετά το καλοκαίρι, από κοινού με γονείς, μαθητές, ΕΛΜΕ, σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Αγώνας που θα περιλαμβάνει παραστάσεις διαμαρτυρίας και συλλαλητήρια, ενάντια στην κατάργηση δεκάδων σχολείων, στα χαράτσια και τη φοροληστεία, τις ιδιωτικοποιήσεις. Για να μη μείνει ούτε ένα παιδί έξω από τους παιδικούς σταθμούς, από το νηπιαγωγείο.
Πρότειναν, τέλος, την πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων των Συλλόγων με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ώστε οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί να καθορίσουν τη μορφή, το περιεχόμενο και την κατεύθυνση του αγώνα.
Οι αντιπρόσωποι του ΠΑΜΕ απευθυνόμενοι στο σώμα της ΓΣ τόνισαν ότι το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να οργανώσουν τον αγώνα σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε σχολείο, για κάθε πρόβλημα που απασχολεί τον εκπαιδευτικό, τη λαϊκή οικογένεια. Ταυτόχρονα, τόνισαν την ανάγκη να συνδεθεί αυτή η πάλη με την προοπτική της ανατροπής της εξουσίας των επιχειρηματικών ομίλων, για να περάσει στα χέρια των εργαζομένων ο πλούτος που παράγουν και να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες τους. Σε αυτή την κατεύθυνση κάλεσαν τους αντιπροσώπους να ισχυροποιήσουν το ΠΑΜΕ και να κάνουν δική τους υπόθεση το καθήκον της ανασύνταξης του κινήματος.
Στις τρεις μέρες που προηγήθηκαν και μέσα από συχνές διακοπές και αντεγκλήσεις για διαδικαστικά ζητήματα, η συζήτηση για τα πραγματικά προβλήματα των εκπαιδευτικών, της εκπαίδευσης και του κινήματος πέρασαν σε δεύτερη μοίρα.
Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η ομαλή περάτωση των εργασιών της ΓΣ εξασφαλίστηκε από την υπεύθυνη στάση των αντιπροσώπων που εκλέχτηκαν με τα ψηφοδέλτια του ΠΑΜΕ, γεγονός που αναγνωρίστηκε από την πλειοψηφία των συνέδρων.
Στο λίγο χρόνο που έμεινε για συζήτηση των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης επαναβεβαιώθηκε με οριακή πλειοψηφία η θέση των ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ για την αξιολόγηση, χωρίς φυσικά να θιγεί ο ρόλος της ως μοχλός των αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση και να παρθούν ουσιαστικές αποφάσεις για την παρεμπόδισή της. Η ίδια πλειοψηφία επικαιροποίησε παλιότερες θέσεις της για την προσχολική αγωγή, την ειδική αγωγή, τα οικονομικά, τα ασφαλιστικά ζητήματα κ.ά. Θέσεις που κινούνται στα όρια της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής και της στρατηγικής κεφαλαίου - ΕΕ».
MotionTeam |
Οι υποψήφιοι που πέτυχαν βαθμολογίες μεταξύ 18-20 ανέρχονται σε 4.651, δηλαδή το 5,7% του συνόλου των υποψηφίων. Επίσης, οι υποψήφιοι των οποίων ο γενικός βαθμός πρόσβασης είναι κάτω από 10 ανέρχονται σε 28.645, δηλαδή το 35,36% του συνόλου.
Τα μαθήματα στα οποία εμφανίζονται τα μεγαλύτερα ποσοστά βαθμολογιών κάτω από 10 είναι: Μαθηματικά (τεχνολογικής κατεύθυνσης 2) που το 78,04% των υποψηφίων πήρε βαθμό κάτω από 10, Φυσική (τεχνολογικής 2) 71,96%, Ιστορία (γενικής παιδείας) 60,12%, Μαθηματικά (τεχνολογικής 1) 57,80%, Αρχαία Ελληνικά (θεωρητικής) 51,89%, Πληροφορική (τεχνολογικής 2) 51,01%, Μαθηματικά (θετικής) 47,82%, Φυσική (τεχνολογικής 1) 44,46%, Μαθηματικά (γενικής) 41,83%, Ιστορία (θεωρητικής) 41,42%.
Στα 8 από τα 22 συνολικά μαθήματα, μειώθηκαν σε σχέση με πέρσι τα ποσοστά των υποψηφίων που έγραψαν βαθμούς κάτω από 10. Αντίθετα, τα ποσοστά των γραπτών που βαθμολογήθηκαν κάτω από 10 είναι αυξημένα σε σχέση με πέρσι σε 14 μαθήματα. Επίσης, μειωμένοι σε σχέση με πέρσι είναι οι αριστούχοι, αφού μόλις σε 7 από τα 22 μαθήματα το ποσοστό των αριστούχων (αυτών που έγραψαν από 18 έως 20) είναι μεγαλύτερο από το περσινό. Οι περισσότεροι αριστούχοι φαίνεται ότι συγκεντρώνονται φέτος στη θετική κατεύθυνση.
Σε γενικές γραμμές, τα στατιστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν την αίσθηση που υπήρχε ότι οι βαθμολογίες θα είναι χαμηλότερες φέτος καθώς σε πολύ περισσότερα μαθήματα μπήκαν εξαιρετικά δύσκολα θέματα.