ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Ιούνη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σκληρή μάχη μπροστά με τα μονοπώλια του κλάδου

MotionTeam

Τα πολλαπλά πρόσωπα της εκμετάλλευσης των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς, κατ' εφαρμογή των αντεργατικών νόμων, παρουσίασε, μέσα από συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης. Και κάλεσε τους εμποροϋπαλλήλους, τους άνεργους, τους νέους, τους μικρούς εμπόρους σε κοινό αγώνα ενάντια στα μονοπώλια, στους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς εκφραστές τους, μέσα από αιτήματα που εξυπηρετούν τις δικές τους ανάγκες και δίνουν ανάσα στις λαϊκές οικογένειες.

Η πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων, Σ. Καλαντίδου, σημείωσε ότι «ο δρόμος της οργανωμένης μαζικής πάλης είναι η μόνη ζωντανή πρόταση για όλους εμάς που δεν θέλουμε να δουλεύουμε για μια μπουκιά ψωμί», και ανακοίνωσε ότι το ΔΣ του Σωματείου θα πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ώστε να συντονιστούν στον αγώνα όλα τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου και να δυναμώσει η συμμαχία με τους μικρούς εμπόρους απέναντι στα μονοπώλια. Οι αγώνες που θα αναπτυχθούν θα στοχεύουν στην ανατροπή όλων των αντεργατικών νόμων, στην εφαρμογή, από όλους τους εργοδότες, της κλαδικής σύμβασης (2009) του εμπορίου με πρώτο μισθό 918 ευρώ, την υπεράσπιση των επιδομάτων γάμου, ταμειακού, κρεοπωλείου, προϋπηρεσίας, την κατοχύρωση με νόμο της αργίας της Κυριακής.

Η κατάσταση σήμερα

Ο μισθός των εργαζομένων κάτω των 25 ετών, 510 ευρώ για 8ωρο, πολλές φορές επιβάλλεται και σε μεγαλύτερης ηλικίας εργαζόμενους. Στον κλάδο του εμπορίου όμως το τελευταίο διάστημα γίνονται προσλήψεις μόνο ωρομίσθιων, δηλαδή 4ωρο με 220 ευρώ και 3ωρο με 148 ευρώ. Οι ώρες εργασίας αυξομειώνονται κατά τις επιχειρηματικές ανάγκες. Το ίδιο και οι βάρδιες και τα ρεπό. Είναι πλέον απαίτηση των εργοδοτών ο εμποροϋπάλληλος να ξέρει τα πάντα (πώληση, αποθήκη, ταμείο, ηλεκτρονική καταχώρηση, προμηθευτές, καθαριότητα), κάτι που δηλώνει την εντατικοποίηση της εργασίας στα λαμπερά κάτεργα.

Τώρα νομοθετούν και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Η εργάσιμη βδομάδα του εμποροϋπάλληλου δεν θα έχει σταθερή μέρα ανάπαυσης, όλος ο χρόνος του εργαζόμενου θα είναι στη διάθεση της επιχείρησης. Με πάμφθηνους εργαζόμενους θα καθαρίσουν εύκολα την αγορά από τους μικρούς εμπόρους για να περάσει στα χέρια του μεγάλου εμπορικού κεφαλαίου μεγαλύτερο μερίδιο της πίτας της αγοράς.

Στο κατάστημα ΙΚΕΑ της Θεσσαλονίκης, με ημερήσιο τζίρο 100.000 ευρώ, οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί μείωση 11% στο μισθό τους.

Στο ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ η μείωση των μισθών ταυτόχρονα με τη μείωση των ωρών εργασίας δεν σταμάτησε τις απολύσεις, που συνεχίζονται αθρόα (4 το τελευταίο 10ήμερο) παράλληλα με την εντατικοποίηση της εργασίας.

Η JUMPO ανοίγει νέα καταστήματα, με θεμέλιο το βασικό μισθό της εθνικής σύμβασης για κάτω των 25 ετών και τρίωρη εργασία, δηλαδή με μηνιάτικο 148 ευρώ.

Τα ΝΟΤΟΣ αναπτύσσονται με νέο εμπορικό κατάστημα αλλά και με επέκταση στο κατάστημα ΦΩΚΑΣ, με αλλαγές στις συμβάσεις των παλιών εργαζομένων (μείωση κατά 2 ώρες), με απολύσεις και νέες προσλήψεις 4ωρων με 220 ευρώ.

Η ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ επεκτείνεται στην Αλβανία με αγορά 26 καταστημάτων και τώρα στα Σκόπια, και την ίδια ώρα κλείνει καταστήματα στην Ελλάδα, αφού προηγούμενα με τη στήριξη των εργοδοτικών παρατάξεων στην Ομοσπονδία του κλάδου επέβαλε μείωση του μισθού κατά 5%.

Η ΦΩΚΑΣ μέσα σε ένα χρόνο απέλυσε 100 εργαζόμενους και ταυτόχρονα επέβαλε μείωση των μισθών με μείωση των ωρών εργασίας. Στους εργαζόμενους που απέμειναν να δουλεύουν οφείλει δεδουλευμένα 5 μηνών και ήδη 260 εργαζόμενοι διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους με επίσχεση και ασφαλιστικά μέτρα, ενισχύοντας την επιτροπή αγώνα του σωματείου και συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις του.

Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ανοίγει νέα αλυσίδα, τα BEST PRICE, χρησιμοποιώντας παλιούς εργαζόμενους με νέες συμβάσεις. Μειώνει τους μισθούς στους εργαζόμενους με κατάργηση των επιδομάτων, ενώ καθυστερεί την καταβολή δεδουλευμένων, καταργεί τα ρεπό και συνεχίζει τις απολύσεις.

Στο κατάστημα ΚΑΡΟΥΖΟΣ οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι 10 μήνες, στον ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟ κυριαρχεί η μαύρη εργασία, ενώ παρόμοια, με παραλλαγές, είναι η κατάσταση και στο ΙΣΑΤΙΣ, τα ΗΟΝDΟS, στα SPRIDER (το επιχειρησιακό σωματείο συμφώνησε μείωση μισθών 36%), στα SAM 13 (στήθηκε Ενωση Προσώπων και συμφώνησε μείωση μισθών 45%).

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΣΕΤΗΠ: Ξεκίνησαν χτες οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Ν. Αττικής (ΣΕΤΗΠ). Σήμερα οι εργαζόμενοι θα μπορούν να ψηφίζουν από τη 1 μ.μ. έως τις 5.30 μ.μ. στον Ταύρο και από τις 6 μ.μ. έως τις 8.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Αύριο, Παρασκευή από τις 12.30 μ.μ. έως τις 4.30 μ.μ. στο ΝΥΜΑ ΟΤΕ και από τις 5 μ.μ. έως τις 8.30 μ.μ. στο ΕΚΑ.

«FORTHNET - NETMED»: Σήμερα αρχίζουν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας διοίκησης στο Σωματείο Εργαζομένων στη επιχείρηση «Forthnet - Netmed». Πρόκειται για τις πρώτες εκλογές του σωματείου οι οποίες ξεκινούν σήμερα και ολοκληρώνονται αύριο. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να ψηφίσουν σήμερα από τις 11 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα στα γραφεία της ΟΓΕ, στον Ταύρο, πλατεία Ατταλείας. Αύριο, Παρασκευή, από τις 11 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (Γ' Σεπτεμβρίου 48 και Μάρνη).

ΤΑΜΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΩΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ: Νέα τριήμερη απεργία ξεκίνησαν από χτες οι εργαζόμενοι στο Ταμείο Υγείας της πρώην Αγροτικής Τράπεζας διεκδικώντας τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους. Υπενθυμίζεται ότι με πρόσφατη τροπολογία η κυβέρνηση πέρασε τους συνταξιούχους του Ταμείου, στον ΕΟΠΥΥ αλλά όχι τις υπηρεσίες του και το προσωπικό.

ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Δίωξη υπαλλήλου για την πολιτική του δράση

Δικάζεται σήμερα ο δημόσιος υπάλληλος, δασολόγος, Ματθαίος Φιλιππάκης, στο τριμελές πλημμελειοδικείο Νεαπόλεως Λασιθίου, επειδή συμμετείχε σε κινητοποιήσεις που έγιναν στις 28 Οκτώβρη 2011 στον Αγιο Νικόλαο Λασιθίου, με αφορμή τη συνεδρίαση, που έγινε εκεί, της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς». Οι κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί είναι, μεταξύ άλλων, «αντίσταση κατά της αρχής», «απείθεια» κ.ά. Στο πλαίσιο της δίκης, μαζικοί φορείς της περιοχής καλούν σήμερα σε συγκέντρωση συμπαράστασης στο δικαστήριο.

Η σημερινή δίκη είναι το ποινικό μέρος της υπόθεσης. Η άλλη πτυχή της επιβεβαιώνει ότι ο νέος πειθαρχικός κώδικας, όπως διαμορφώθηκε με το νόμο 4093/2012 αποτελεί εργαλείο δίωξης της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης όσων εργαζομένων αγωνίζονται.

Με βάση, λοιπόν, τη συμμετοχή στην κινητοποίηση, ο πειθαρχικός κώδικας θέτει σε αυτοδίκαιη αργία τον Ματθαίο Φιλιππάκη -όπως ο ίδιος καταγγέλλει- για το παράπτωμα της «αναξιοπρεπούς και ανάρμοστης συμπεριφοράς εκτός υπηρεσίας»! Με άλλα λόγια, διώκεται πειθαρχικά από την υπηρεσία του για μια πολιτική του πράξη.

Για αυτή την υπόθεση, το ΚΚΕ είχε καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή, το Φλεβάρη του 2012, σημειώνοντας ότι «η μόνη ερμηνεία που μπορεί να δώσει οποιοσδήποτε στην παραπάνω ενέργεια (σ.σ. στην πειθαρχική δίωξη) είναι η θέληση των κυβερνώντων να τσακίσουν κάθε προσπάθεια οργάνωσης της λαϊκής διαμαρτυρίας και δράσης» και απαιτώντας, μεταξύ άλλων, την αποκατάσταση του διωκόμενου εργαζόμενου και την ακύρωση της αργίας «η οποία τον εξοντώνει, αφήνοντας ανοιχτό το δρόμο για την απόλυσή του». Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης απάντησε ότι «δεν έχει αρμοδιότητα να ακυρώσει την αργία»!

Τη δίωξη καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, και απαιτεί την ακύρωσή της και η Γραμματεία Λασιθίου του ΠΑΜΕ.

ΠΑΜΕ
Νομική ενημέρωση για υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Πρωτοβουλία για τη στήριξη των υπερχρεωμένων νοικοκυριών αναλαμβάνει το ΠΑΜΕ. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες, σημειώνει η Εκτελεστική Γραμματεία του, βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση, στερούνται ακόμα και στοιχειώδεις ανάγκες για να πληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους, αντιμετωπίζουν καθημερινά εκβιαστικά και τρομοκρατικά τηλεφωνήματα από εισπρακτικές εταιρείες και δικηγορικά γραφεία. Βρίσκονται αντιμέτωποι με την προσπάθεια κατασχέσεων.

Το ΠΑΜΕ ενημερώνει τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους εργαζόμενους ότι μπορούν κάθε Πέμπτη 6-8 στα γραφεία του ΠΑΜΕ να επισκέπτονται νομικούς για ενημέρωση πάνω στα ζητήματα αυτά. Μπορούν ακόμα να επικοινωνούν στα τηλέφωνα του ΠΑΜΕ: 210.3301.842, 210.3301.847, 210.3833.786.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ «ΕΞΤΡΑ»
Κλιμακώνουν τον απεργιακό τους αγώνα

Τη 18η μέρα των απεργιακών τους κινητοποιήσεων διανύουν σήμερα οι εργαζόμενοι στο σούπερ μάρκετ «ΕΞΤΡΑ» στο Λαύριο, με τη στήριξη και αλληλεγγύη του Εργατικού Κέντρου της περιοχής, του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής, των εργαζομένων και καταναλωτών. Διεκδικούν την ανάκληση της απόλυσης της απολυμένης, μετά από 20 χρόνια δουλειάς, συναδέλφισσάς τους, την αποκατάσταση των μισθών με βάση την κλαδική σύμβαση του εμπορίου του 2011 για όλους τους εργαζόμενους, το σταμάτημα των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Το Σάββατο, 8 Ιούνη, στις 11 το πρωί διοργανώνεται συλλαλητήριο αλληλεγγύης μπροστά από το κατάστημα, το οποίο διοργανώνουν σωματεία της περιοχής.

Η εργοδοσία, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής, θορυβημένη από την αποφασιστικότητα των εργαζομένων αλλά και την αλληλεγγύη εργαζόμενων άλλων κλάδων και καταναλωτών, επιχειρεί να σπάσει τον απεργιακό αγώνα. Συγκεκριμένα, η εργοδοσία εξέδωσε φυλλάδιο με εκπτωτικό κουπόνι και με φτηνά προϊόντα, αποκλειστικά για το κατάστημα του Λαυρίου, για να «εξαγοράσει» τους καταναλωτές και να σταματήσουν να εκφράζουν την αλληλεγγύη τους με το να μην ψωνίζουν από το συγκεκριμένο κατάστημα. Παράλληλα, μεταφέρει απεργοσπαστικό μηχανισμό από άλλα καταστήματα.

«Φαίνεται ότι η εργοδοσία δεν ξέρει πού έχει έρθει. Ηρθε η ώρα να μάθουν τι σημαίνει ταξική αλληλεγγύη, τι σημαίνει αξιοπρέπεια, τι σημαίνει εργατογειτονιά. Συνάδελφοι καταναλωτές στηρίξτε τους συνάδελφους απεργούς, εκφράστε την αλληλεγγύη σας με κάθε τρόπο. Ολοι στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν τα σωματεία το Σάββατο, 11 το πρωί, μπροστά από το κατάστημα», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του το Σωματείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ