ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Μάη 2013
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΥΔΑΠ
Βγάζει στο σφυρί σπίτι άνεργου μεταλλεργάτη για 831 ευρώ!

Στο σφυρί βγάζει η ΕΥΔΑΠ σπίτι ανέργου της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης για οφειλή 831 ευρώ, γεγονός που πρέπει να σημάνει συναγερμό για κάθε εργατική, λαϊκή οικογένεια, για ολόκληρη την εργατική τάξη! Ο άνεργος με την ειδικότητα του μεταλλεργάτη, πατέρας δύο παιδιών, αφού καταδικάστηκε από την βάρβαρη πολιτική, εδώ και τρία χρόνια να μην μπορεί να πιάσει εργαλείο στα χέρια του, τώρα κινδυνεύει από στιγμή σε στιγμή να χάσει το σπίτι του, τον κόπο μιας ζωής, που έχτισε φτύνοντας αίμα μέσα στη Ζώνη. Χτες έγινε μια πρώτη παρέμβαση από αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά μαζί με τον άνεργο στα γραφεία της ΕΥΔΑΠ στον Πειραιά απαιτώντας να σταματήσει η διαδικασία, κάτι για το οποίο η διευθύντρια του καταστήματος δήλωσε «αδυναμία»...

Ο άνεργος μεταλλεργάτης δεν κατάφερε να εξοφλήσει στην ΕΥΔΑΠ λογαριασμούς από το 2012. Η εταιρεία αφού του έκοψε την παροχή νερού, στη συνέχεια έβαλε δικηγόρο, ερεύνησε για την ακίνητη περιουσία του ανέργου στα υποθηκοφυλακεία, εντόπισε ότι έχει ένα σπίτι και στις 29 Μάη, δηλαδή πριν δύο μέρες, δικαστική επιμελήτρια ξεκίνησε τη διαδικασία της «αναγκαστικής κατάσχεσης».

Οπως αναφέρεται στην έκθεση της δικαστικής επιμελήτριας «αφού έλαβα υπόψη μου και σε εκτέλεση της με αριθμό ειδικού πρωτοκόλλου 691/22-04-2013 έγγραφης παραγγελίας για κατάσχεση, του Προϊσταμένου της υπηρεσίας Αναγκαστικών Εισπράξεων της επισπεύδουσας εταιρείας με την επωνυμία ΕΥΔΑΠ (....) και του σχετικού πίνακα οφειλών που περιλαμβάνεται στην έκθεση αυτή», «μου δίνεται η νόμιμη εντολή και πληρεξουσιότητα να κατάσχω αναγκαστικά στην κινητή και ακίνητη περιουσία του παραπάνω αναγραφόμενου οφειλέτου»... δηλαδή του ανέργου!

Μάλιστα η ΕΥΔΑΠ εκτίμησε την περιουσία του μεταλλεργάτη «για το ποσό των 50.000 ευρώ με τιμή πρώτης προσφοράς για την έναρξη του πλειστηριασμού το ποσόν των 30.000 ευρώ» και όλα αυτά για 831 ευρώ, οφειλή που με τοκογλυφικές προσαυξήσεις τις οποίες επέβαλε η εταιρεία έφτασε τα 972,39 ευρώ.

Ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου, με δήλωσή του στο «Ρ» έκανε σαφές ότι: «Είναι γελασμένοι όσοι νομίζουν ότι το οργανωμένο ταξικά προσανατολισμένο κίνημα θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια. Θα προχωρήσουμε σε επανασύνδεση του νερού με δικό μας εθελοντικό συνεργείο και δικά μας μέσα. Θα κόψουμε τα χέρια σε όποιον αετονύχη μαυραγορίτη προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και να πάρει το σπίτι του ανέργου. Καλούμε τους εργαζόμενους να οργανωθούν στα σωματεία τους, να τους δώσουν ταξικό προσανατολισμό. Να οργανώσουν επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, εργοστάσιο, να οργανώσουμε επιτροπές αγώνα των σωματείων σε κάθε γειτονιά και μαζί με τις Λαϊκές Επιτροπές να αγωνιστούμε κόντρα στη βαρβαρότητα της αντιλαϊκής πολιτικής, να μη γίνουμε σκλάβοι του 21ου αιώνα. Να μην επιτρέψουμε να μείνει κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα και νερό, καμία οικογένεια χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να μην περάσει κανένας πλειστηριασμός. Εμείς έχουμε τη δύναμη, εμείς παράγουμε τον πλούτο και μπορούμε να τον διεκδικήσουμε».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΓΑΛΑ - ΤΡΟΦΙΜΑ - ΠΟΤΑ
Σύσκεψη στις 4 Ιούνη για τις Συλλογικές Συμβάσεις

Συνεχίζεται η απεργία στη ΜΕΒΓΑΛ

Από τη χτεσινή Γενική Συνέλευση των εργατών της ΜΕΒΓΑΛ
Από τη χτεσινή Γενική Συνέλευση των εργατών της ΜΕΒΓΑΛ
Στη μάχη για την υπογραφή των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας ρίχνονται οι εργαζόμενοι στο Γάλα, τα Τρόφιμα και τα Ποτά. Η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και το Συνδικάτο της Αττικής, συγκαλούν νέα σύσκεψη όλων των σωματείων του κλάδου της Αττικής, την ερχόμενη Δευτέρα 4 Ιούνη, στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, με θέμα την οργάνωση του αγώνα για την υπογραφή Συμβάσεων.

Ηδη, η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά (ΠΟΕΕΠ), είχαν συνάντηση με τον ΣΕΒ στις 30 Απρίλη για την υπογραφή των κλαδικών ΣΣΕ (εμφιαλωμένα, γάλα, τυροκομικά, τρόφιμα).

Σε σχετική κοινή ανακοίνωση των δύο Ομοσπονδιών, τονίζεται: «Με ευθύνη του ΣΕΒ δεν υπήρξε αποτέλεσμα σε αυτήν την πρώτη συνάντηση. Ενώ μας διαβεβαίωναν ότι θέλουν να υπογράψουν κλαδικές ΣΣΕ η πρακτική τους δεν επιβεβαίωσε κάτι τέτοιο. Για τις ΣΣ στο γάλα, τυροκομικά, τρόφιμα ήταν απροετοίμαστοι. Για τα εμφιαλωμένα ζήτησαν η ενιαία σύμβαση να σπάσει σε τρία κομμάτια (νερά-οίνοι, ζύθοι-αναψυκτικά, χυμοί). Οι δύο ομοσπονδίες δηλώσαμε ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι με την προσπάθεια κατακερματισμού των συμβάσεων και ότι ενωμένοι θα αγωνιστούμε να μη συμβεί κάτι τέτοιο όπως και για να υπογραφούν και οι υπόλοιπες ΣΣΕ».

Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο Ομοσπονδίες επισημαίνουν: «Αμεσα να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις σε όλα τα εργοστάσια του κλάδου να παρθούν μέσα από μαζικές διαδικασίες αποφάσεις για κλιμάκωση του αγώνα, για πολύμορφες κινητοποιήσεις στο επόμενο διάστημα και αν χρειαστεί όλο το καλοκαίρι. Κανένας και καμία, κανένα εργοστάσιο, κανένα συνδικάτο μόνο του. Ολοι και όλες να δώσουμε τη μεγάλη μάχη με τις 2 Ομοσπονδίες, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα μέχρι την υπογραφή των ΣΣΕ».

ΜΕΒΓΑΛ

Μετά και τη χτεσινή Γενική τους Συνέλευση, οι εργάτες της ΜΕΒΓΑΛ στο υποκατάστημα της Αττικής, αποφάσισαν να συνεχίσουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, απαιτώντας άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων τεσσάρων μηνών, διασφάλιση των θέσεων εργασίας δίχως καμιά μείωση μισθών και υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Επιπρόσθετα, αποφάσισαν να επιδιώξουν συνάντηση με την εργοδοσία, προκειμένου να τους δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία μετά την ανακοίνωση εκ μέρους της εταιρείας ότι θα βάλει «λουκέτο» στο εν λόγω υποκατάστημα. Οι ίδιοι οι εργάτες στη συνέλευση ξεκαθάρισαν πως θα συνεχίσουν τον αγώνα, πως δεν πρόκειται να κάνουν πίσω. «Φτερά» στον αγώνα τους δίνει η συνεχώς ογκούμενη ταξική αλληλεγγύη. Χτες, αμέσως μετά τη Συνέλευση, εργάτες απ' το εργοστάσιο του ΜΑΛΤΕΖΟΥ, συνεισέφεραν τρόφιμα στους απεργούς. Την ταξική τους αλληλεγγύη μετέφεραν και οι εργάτες της αρτοποιίας ΒΕΝΕΤΗΣ. Ανακοίνωση αλληλεγγύης και συμπαράστασης εξέδωσε και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, το οποίο σήμερα θα βρεθεί στο εργοστάσιο. Τη συμπαράστασή της εκφράζει και η Γραμματεία Επαγγελματιών Οδηγών του ΠΑΜΕ.

ΚΟΖΑΝΗ
Ξαπόστειλαν τους «επενδυτές» που ψάχνανε για τζάμπα εργάτες

Αγωνιστική υποδοχή στο κλιμάκιο Γερμανών επιχειρηματιών που επισκέφθηκε χτες την Κοζάνη, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εργασίας, Χ. Γ. Φούχτελ, πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ, καταγγέλλοντας την πολιτική της ΕΕ και των μονοπωλίων που λεηλατούν τον πλούτο του λαού και καταδικάζουν εκατομμύρια εργαζόμενους στην ανεργία και τη φτώχεια.

Εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ διαδήλωσαν χτες το πρωί έξω από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κοζάνης, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εκπροσώπων της Τοπικής Διοίκησης και επιχειρηματιών, στο πλαίσιο της αναζήτησης φθηνού εργατικού δυναμικού και νέων πεδίων δράσης για τις γερμανικές επιχειρήσεις.

Η γερμανική πλευρά ενδιαφέρεται να μεταφέρει τεχνογνωσία στον τομέα της λειτουργίας αλλά και της αποκατάστασης ορυχείων και σε αυτή την κατεύθυνση υπέδειξε την περιφέρεια του Bautzen ως την περιοχή με τα περισσότερα κοινά χαρακτηριστικά με εκείνη της Δυτικής Μακεδονίας προκειμένου να προωθηθεί η μεταξύ τους συνεργασία. Παράλληλα παρουσίασε τους άξονες του γερμανικού προγράμματος επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για νέους ηλικίας 18 έως 35 ετών.

Τα προγράμματα μαθητείας, που μετατρέπουν τους νέους εργαζόμενους σε σύγχρονους σκλάβους, καταδικάζοντάς τους σε μόνιμη εργασιακή ανασφάλεια, περιπλάνηση και μετακίνηση σε όλη την ΕΕ, δηλαδή στη μετανάστευση, υπηρετούν τους στόχους της θωράκισης της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων και της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Στη συνέχεια, το γερμανικό κλιμάκιο θα επισκεπτόταν τη Θάσο, όπου θα είχε συνάντηση με το δήμαρχο και επιχειρηματίες της περιοχής, και θα συζητούσε πιθανές επενδύσεις και συνεργασίες σε θέματα τουρισμού, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διαχείρισης απορριμμάτων, λυμάτων, κ.λπ.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Συνεχίζεται η εργοδοτική επιθετικότητα

Νέο οργανόγραμμα με το οποίο ενοποιούνται ειδικότητες και συνεργεία προώθησε η εταιρεία

Εντείνεται το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, που έχει ήδη ξεκινήσει ο μεγαλοϊδιοκτήτης Ταβουλάρης. Χτες, ανακοινώθηκε στους εργαζόμενους το νέο οργανόγραμμα της εταιρείας, σύμφωνα με το οποίο καταργούνται και ενοποιούνται ειδικότητες και συνεργεία. Πρόκειται για ένα μέτρο που βαθαίνει την εντατικοποίηση της εργασίας στα ναυπηγεία, μιας και η συνένωση των ειδικοτήτων θα έχει ως συνέπεια όλοι οι εργαζόμενοι να κάνουν για όλα.

Πέρα, όμως, από την εντατικοποίηση της εργασίας, η οποία έχει ήδη μπει σε εφαρμογή, θα υπάρχουν και σοβαρά ζητήματα για την Υγιεινή και Ασφάλεια της εργασίας, καθώς εργαζόμενοι με άλλες ειδικότητες θα κάνουν άλλες δουλειές. Να σημειωθεί, ως προς το συγκεκριμένο, ότι δεν έχουν δοθεί μια σειρά από προστατευτικά υλικά για τους εργάτες (π.χ. καινούργια άρβυλα κλπ.). Η εργοδοσία για να αιτιολογήσει αυτές τις ελλείψεις σε υλικά, επικαλείται οικονομικά προβλήματα. Την ίδια ώρα, ασφαλώς, προχωρά σε απολύσεις, ενώ έχει πάρει και παχυλή κρατική χρηματοδότηση.

Υπενθυμίζεται ότι από τα μέσα Μάη έχουν γίνει 15 απολύσεις, καθώς και σειρά «οικειοθελών αποχωρήσεων». Σε συνάντηση, μάλιστα, που είχε με το σωματείο εργαζομένων, η εργοδοσία ξεκαθάρισε πως θα προχωρήσει σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της εταιρείας. Η νέα επίθεση ξεκίνησε μία μόλις μέρα μετά τη φιέστα που έστησε η κυβέρνηση για την «επαναδραστηριοποίηση της βαριάς βιομηχανίας της χώρας». Ετσι, αφού ο επιχειρηματίας εισέπραξε 25,5 εκατ. ευρώ για τη ναυπήγηση πυραυλακάτων (και αναμένεται να εισπράξει άλλα 60,2 εκατ. ευρώ), ξεκίνησε το νέο γύρο αντεργατικής επίθεσης. Προηγουμένως, είχε αφήσει για περισσότερο από ένα χρόνο το ναυπηγείο να ρημάζει και τους 750 εργαζόμενους απλήρωτους.

Από τη μεριά τους, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, που βρίσκονται στην πλειοψηφία του Σωματείου Εργαζομένων, με τη στάση τους σιγοντάρουν την εργοδοτική επιθετικότητα. Για παράδειγμα, σε πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου κατήγγειλαν την εργοδοσία όχι για τις απολύσεις, αλλά γιατί δεν... τους ενημέρωσε!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ