ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Μάη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Οι κομμουνιστές της Ουγγαρίας αντιμέτωποι με τους νέους αντικομμουνιστικούς νόμους της ΕΕ και της αστικής τάξης

Από παλιότερη αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στη Βουδαπέστη
Από παλιότερη αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στη Βουδαπέστη
Συνεχίζεται η προσπάθεια της αστικής τάξης στην Ουγγαρία να χτυπήσει τους κομμουνιστές και το λαϊκό κίνημα, μιας και αποτελεί όρο για την προώθηση της αντεργατικής πολιτικής των κυβερνήσεών της στα πλαίσια της γενικότερης στρατηγικής του κεφαλαίου και της ΕΕ. Οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, η ιδιωτικοποίηση της Υγείας, οι μαζικές εξώσεις φτωχών εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών πάνε γάντι με την αντιδραστική κατεύθυνση της ουγγρικής κυβέρνησης του φιλελεύθερου Fidesz, που υιοθετεί την ανιστόρητη θεωρία της ΕΕ για την εξίσωση του φασισμού με τον κομμουνισμό, μέσω του λεγόμενου «ολοκληρωτικού φαινομένου», και ποινικοποιεί τη δράση των κομμουνιστών σε σύμπραξη με τους σοσιαλδημοκράτες. Με νόμο που τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές του χρόνου απαγορεύεται η δημόσια χρήση ανάμεσα σε άλλα και του όρου «κομμουνιστικό» και ό,τι έχει σχέση με τη σοσιαλιστική οικοδόμηση. Οι Ούγγροι κομμουνιστές και παλιότερα πάλεψαν ενάντια στα αντικομμουνιστικά μέτρα που προώθησε και η προηγούμενη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση (απαγόρευση από το 1993 των συμβόλων, στημένες δίκες το 2007, για να αναφέρουμε τα πιο χαρακτηριστικά). Το Oυγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα μετά από έντονη διαπάλη με τον οπορτουνισμό, με απόφαση συνεδρίου του, αποχώρησε από το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) το 2009. Συμβάλλει στην ανάπτυξη των αγώνων των εργαζομένων ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις κοινωνικών υπηρεσιών, ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου, ιδιαίτερα στη σημερινή περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης, που για να έχουν λιγότερες απώλειες οι αστοί ρίχνουν όλα τα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων.

Με αφορμή την κλιμάκωση της αντικομμουνιστικής υστερίας το Oυγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα πραγματοποίησε την περασμένη βδομάδα το έκτακτο 25ο Συνέδριο στη Βουδαπέστη. Στο συνέδριο αποφασίστηκε αλλαγή του ονόματος ύστερα από απόφαση δικαστηρίου που υλοποιεί νόμο, ο οποίος δεν αναγνωρίζει κόμματα που έχουν στον τίτλο τους το επίθετο «κομμουνιστικό». Το συνέδριο επικύρωσε την αλλαγή ονόματος σε Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα.

Σε ανακοίνωσή τους οι Ούγγροι κομμουνιστές αναφέρουν: «Η αλλαγή του ονόματος του κόμματος δεν σημαίνει πολιτική ή ιδεολογική αλλαγή. Μπορεί να αλλάζει το όνομα αλλά όχι και οι αρχές μας. Εξακολουθούμε να είμαστε μαρξιστικό - λενινιστικό κόμμα που παλεύει ενάντια στον καπιταλισμό. Να σημειωθεί ότι ο νόμος τέθηκε σε ισχύ την 1η Γενάρη αυτού του χρόνου. Σύμφωνα με το ουγγρικό Σύνταγμα και τη σημερινή κυβερνητική πολιτική ο όρος "αυταρχικά καθεστώτα" εννοεί τη φασιστική δικτατορία υπό τον Ferenc Szalasi, η οποία υπήρχε από τον Οκτώβρη του 1944 μέχρι τον Απρίλη του 1945, και όλες τις κυβερνήσεις της σοσιαλιστικής οικοδόμησης από το 1948 έως το 1990. Αφήνει απέξω τη δικτατορία του Miklos Horthy την περίοδο 1919 - 1944.

Με βάση το νόμο αυτό κανένα πολιτικό κόμμα ή μέσο ενημέρωσης, καμιά οδός, πλατεία ή δημόσιος χώρος δεν μπορεί να περιλαμβάνει το "όνομα ατόμων που έπαιξαν ηγετικό ρόλο στην ίδρυση, στην ανάπτυξη ή τη διατήρηση των απολυταρχικών πολιτικών καθεστώτων του 20ού αιώνα, ή λέξεις και εκφράσεις ή ονόματα οργανώσεων που μπορεί να έχουν άμεση σχέση με τα αυταρχικά πολιτικά καθεστώτα του 20ού αιώνα".

Αυτό σημαίνει ότι μετονομάστηκαν οι 43 οδοί Λένιν, οι 36 Καρλ Μαρξ και οι 6 οδοί Κόκκινου Αστεριού. Το ίδιο και οι 44 οδοί Απελευθέρωσης που αρχικά ονομάστηκαν έτσι για να τιμηθεί η απελευθέρωση της Ουγγαρίας από το φασισμό του Χίτλερ και οι 53 οδοί Endre Sagvari που ονομάστηκαν έτσι προς τιμήν του πιο γνωστού αντιφασίστα αγωνιστή που δολοφονήθηκε το 1944 από τη φασιστική αστυνομία. Το όνομά του δεν θα αναφερθεί ξανά. Πρέπει επίσης να αλλάξουν όνομα και όλες οι οδοί που φέρουν το όνομα του Λαϊκού Στρατού, του Λαϊκού Μετώπου και της Λαϊκής Δημοκρατίας. Πρόσφατα μετονομάστηκε και η γνωστή πλατεία Μόσχας στη Βουδαπέστη.

Στην πράξη κρίθηκε παράνομη η δημόσια χρήση λέξεων και κατηγοριών όπως "κομμουνιστικό", "σοσιαλιστικό", "απελευθερωτικό" καθώς και πολλών άλλων».

Οπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι Ούγγροι κομμουνιστές, «όλο και περισσότεροι άνθρωποι αφυπνίζονται και συνειδητοποιούν ότι δεν πρέπει να κατηγορούν μόνο τις καπιταλιστικές κυβερνήσεις για την άσχημη κατάστασή τους αλλά ότι γενικά το καπιταλιστικό σύστημα δεν λειτουργεί - τουλάχιστον δεν λειτουργεί γι' αυτούς. Επίσης εκτιμούν το γεγονός ότι οι κομμουνιστές της Ουγγαρίας είναι στο πλευρό των εργαζομένων.

Αγαπητοί σύντροφοι, σας ευχαριστούμε για την αλληλεγγύη σας στον αγώνα μας. Σας παρακαλούμε να ενημερώσετε τα μέλη σας για την κατάσταση στην Ουγγαρία και πείτε τους ότι μπορούν και στο μέλλον να υπολογίζουν στους Ούγγρους κομμουνιστές».

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα για όσους με την τοποθέτησή τους στο λεγόμενο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο στη χώρα μας αμφισβητούν ότι υπάρχει κατεύθυνση απαγορεύσεων και περιορισμού της δράσης των κομμουνιστών στην ΕΕ και ότι ο δρόμος για την υλοποίησή τους περνάει μέσω της εξίσωσης φασισμού - κομμουνισμού.


Κ. Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ