ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Μάη 2013
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στις τρεις γυναίκες που δικάζονται

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή την επίθεση των ΜΑΤ και τη σύλληψη τριών διαδηλωτριών

Από παλιότερη κινητοποίηση αλληλεγγύης σε συλληφθέντες που έγινε στην Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.

Motion Team

Από παλιότερη κινητοποίηση αλληλεγγύης σε συλληφθέντες που έγινε στην Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.
Κόντρα στην αστυνομοκρατία και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, στις νέες επιθέσεις και τις διώξεις σε βάρος τους, οι κάτοικοι της Χαλκιδικής συνεχίζουν άφοβα και ανυποχώρητα τον αγώνα τους, ενάντια στη μεταλλουργία χρυσού της «Ελληνικός Χρυσός», που η κυβέρνηση θέλει να επιβάλει διά πυρός και σιδήρου.

Σήμερα, οργανώνουν συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια του Πολυγύρου, όπου θα δικαστούν (στο πλαίσιο του αυτοφώρου) οι τρεις γυναίκες που την Κυριακή συνελήφθησαν μετά από την επίθεση της αστυνομίας, στην περιοχή «Χοντρό Δέντρο» στο δρόμο προς τις Σκουριές, όπου είχε προγραμματιστεί συγκέντρωση με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της μητέρας.

Στο μεταξύ, εκτός κινδύνου εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, ο 27χρονος αστυνομικός που τραυματίστηκε την Κυριακή στα επεισόδια που έγιναν όταν ομάδα κατοίκων προσπάθησε να εμποδίσει εργασίες της εταιρείας.

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τα γεγονότα στις Σκουριές:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει την επίθεση των ΜΑΤ εναντίον της κινητοποίησης της συντονιστικής επιτροπής των κατοίκων που οδήγησε στη σύλληψη τριών διαδηλωτριών. Η κινητοποίηση αυτή καμία σχέση δεν έχει με τις ενέργειες ομάδων που οδήγησαν στην καταδικαστέα πράξη του τραυματισμού αστυνομικού. Αυτές οι ενέργειες αξιοποιούνται για τη συκοφάντηση του αγώνα του λαού της Χαλκιδικής. Οσοι προσπαθούν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο να συσχετίσουν τα δύο γεγονότα παίζουν το παιχνίδι αυτών που επιδιώκουν τη δυσφήμηση και την καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων. Ο λαός χρειάζεται με καλά οργανωμένους, μαζικούς και περιφρουρημένους αγώνες να παλέψει για το δίκιο του».

ΝΕΑ ΜΑΝΩΛΑΔΑ
Απέλαση μεταναστών που δέχτηκαν δολοφονική επίθεση

Την απέλασή τους από τη χώρα απαιτεί το ελληνικό κράτος από δύο μετανάστες εργάτες γης από το Μπαγκλαντές που, την περασμένη βδομάδα στη Μανωλάδα, δέχτηκαν δολοφονική επίθεση, όταν διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους. Συγκεκριμένα, δύο άνδρες από το Μπαγκλαντές που συνελήφθησαν, ένας 33χρονος και ένας 25χρονος πήγαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής σε παραπήγματα της περιοχής με δύο ακόμα άτομα που αναζητούνται και διαπληκτίστηκαν με ομοεθνείς τους που ζήτησαν τα δεδουλευμένα τους.

Η Αστυνομία, επισημαίνει στην ανακοίνωσή της πως ο 33χρονος είχε πάρει τα χρήματα από τους ιδιοκτήτες των καλλιεργειών, ύψους 12.000 ευρώ, και δεν τα είχε δώσει στους μετανάστες εργάτες γης. Κατά τη διάρκεια του διαπληκτισμού, ο 33χρονος φέρεται να έβγαλε μαχαίρι και να τραυμάτισε δύο εργάτες, που τους είχαν ακινητοποιήσει οι άλλοι τρεις κατηγορούμενοι.

Συνελήφθησαν τόσο οι δράστες οι οποίοι μετά από λίγο αποφυλακίστηκαν καθώς σχηματίστηκε σε βάρος τους δικογραφία όσο και οι τραυματισμένοι εργάτες γης που αφού τούς παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες έμειναν στα κρατητήρια μέχρι και την Τρίτη το πρωί όπου τους παρέδωσαν τα σχετικά έγγραφα για την απέλασή τους εντός δύο μηνών.

Η κατάπτυστη και βάρβαρη αυτή πρακτική, αποθρασύνει ακόμη περισσότερο τους μεγαλοφραουλάδες και τους μπράβους τους που πλέον δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να δρουν με γκαγκστερικές μεθόδους σε βάρος των μεταναστών εργατών γης ακόμη κι όταν τους χρωστούν δεδουλευμένα μηνών. Δεν είναι τυχαίο ότι στη δολοφονική επίθεση των τριών μπράβων - επιστατών στις 17 Απρίλη σε βάρος 200 μεταναστών εργατών γης, από τον καταιγισμό των πυρών που δέχτηκαν, περισσότεροι από 35 εργάτες έπεσαν αιμόφυρτοι στο έδαφος με χτυπήματα. Αρκετοί από αυτούς που δεν είχαν τα απαραίτητα έγγραφα παραμονής και είχαν σχετικά ελαφριά τραύματα φοβήθηκαν να πάνε στο Κέντρο Υγείας ή στο Νοσοκομείο καθώς θα αντιμετώπιζαν την απειλή της απέλασης.

«ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ»
Κατασκευάζεται με μεροκάματα πείνας και γεμάτος χαράτσια

Το άθλιο πανηγύρι εμπαιγμού της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση των έργων κατασκευής των οδικών αξόνων, που στοιχίζουν πανάκριβα στον ελληνικό λαό και για την κατασκευή και για τη χρήση, συνεχίστηκε χτες με την επιθεώρηση των έργων στον «Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου» (Μαλιακός - Κλειδί) του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, του υπουργού Αναπληρωτή Στ. Καλογιάννη και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Χαρακόπουλου.

«Εχουμε σήμερα μια ακόμη απόδειξη ότι οι μηχανές των μεγάλων έργων, των αυτοκινητόδρομων έχουν πάρει μπροστά», δήλωσε ο Κ. Χατζηδάκης, ενώ ο Στ. Καλογιάννης ανάφερε ότι τα έργα τόσο στη σήραγγα των Τεμπών, όσο και στα υπόλοιπα τμήματα έχουν ολοκληρωθεί κατά 75%. Οι ίδιοι, απαντώντας σε ερωτήσεις, απέκλεισαν κάθε μείωση της τιμής των χαρατσιών των διοδίων, που όπως είναι γνωστό έχουν αυξηθεί από το 2008 κατά 500%!

Οι ίδιοι βέβαια δε βρήκαν λέξη να πουν για το γεγονός ότι εν μέσω καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, συνεχίζεται απρόσκοπτα η διοχέτευση πακτωλού κρατικών κεφαλαίων προς τους εγχώριους και ξένους κατασκευαστικούς ομίλους, που κατασκευάζουν το έργο καθώς πράγματι «λεφτά υπάρχουν» για τους μονοπωλιακούς ομίλους, επομένως και για τις κατασκευαστικές κοινοπραξίες των οδικών αξόνων. Θυμίζουμε, λοιπόν, ότι πέρα από τις αρχικές κρατικές επιχορηγήσεις που προβλέπει η «σύμβαση παραχώρησης» στην κοινοπραξία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» δόθηκαν:

  • Με συμπληρωματική σύμβαση ένα «πανωπροίκι» 173 εκατ. ευρώ για την πρόσθετη κατασκευή λωρίδας έκτακτης ανάγκης στις σήραγγες των Τεμπών που είχε «ξεχαστεί» να περιληφθεί στην αρχική σύμβαση!
  • «Πανωπροίκι» 84 εκατ. ευρώ που θα πληρώσει το δημόσιο ως συνολική αποζημίωση, καθώς ανέλαβε την ευθύνη για όλες τις καθυστερήσεις.
  • Ενα ακόμη «πανωπροίκι» ύψους 22 εκατ. ευρώ, με απόφαση που ανακοινώθηκε λίγες μέρες πριν το Πάσχα, για πρόσθετες αποζημιώσεις που απορρέουν από την καθυστέρηση στην παραχώρηση συμπληρωματικών χώρων για τα πλευρικά διόδια της Λεπτοκαρυάς, αλλά και από τη συνακόλουθη απώλεια εσόδων από το Σεπτέμβρη του 2010 έως τον Απρίλη του 2011.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, με εργασιακές συνθήκες γαλέρας θα δουλεύουν οι οικοδόμοι και άλλοι εργαζόμενοι στο έργο, αφού μετά από 2,5 χρόνια, που είχε «παγώσει», οι μεγάλες εργολαβικές εταιρείες ξεκινούν τις εργασίες με ακόμα φθηνότερους εργάτες, κάνοντας χρήση όλων των νόμων που προστέθηκαν στο αντεργατικό οπλοστάσιο της εργοδοσίας.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚΑΤΑΘΕΣΗ στο Τμήμα Αντιρατσιστικής Βίας έδωσε χτες, ο 14χρονος Αφγανός που όπως καταγγέλθηκε από τους «Γιατρούς του Κόσμου» έπεσε θύμα ρατσιστικής βίας το απόγευμα της Δευτέρας 6 Μάη στην πλατεία Αττικής. Ο ανήλικος, όπως έγινε γνωστό, δέχθηκε την επίθεση ατόμων -που όπως είπε- φορούσαν μαύρες μπλούζες και μιλούσαν ελληνικά. Οι δράστες, τον χτύπησαν και του χαράκωσαν το πρόσωπο με σπασμένο μπουκάλι μπύρας. Αξίζει να σημειωθεί πως στο νοσοκομείο όπου πήγε, του έγιναν περίπου 30 ράμματα.

Στην καταγγελία αναφέρεται ότι ο 14χρονος είχε προσπαθήσει να πάει στην Ελβετία, πληρώνοντας δουλέμπορους για να τα καταφέρει αλλά είχε κρατηθεί για περίπου 20 λεπτά της ώρας από αστυνομικούς του αεροδρομίου. Το περιστατικό αυτό, το διαψεύδει η Αστυνομία με χθεσινή της ανακοίνωση καθώς -όπως επισημαίνεται- δεν προκύπτει κράτηση του ανήλικου από τα στοιχεία και τις καταγραφές του Αστυνομικού Τμήματος Αερολιμένα Αθηνών.

ΚΛΕΙΣΤΟΙ για περίπου μία ώρα έμειναν χτες από τις 4 το απόγευμα οι σταθμοί του μετρό σε Πανεπιστήμιο και Ομόνοια. Σε συρμό που βρισκόταν στην αποβάθρα του σταθμού Πανεπιστήμιο εμφανίστηκε καπνός με αποτέλεσμα να εκκενωθεί το τρένο. Προληπτικά διακόπηκαν τα δρομολόγια από το συγκεκριμένο σταθμό μέχρι την Ομόνοια. Στο σημείο έσπευσε κλιμάκιο της Πυροσβεστικής, το οποίο πάντως δε διαπίστωσε πυρκαγιά. Επιτόπου έσπευσαν και τεχνικοί της «Αττικό Μετρό», οι οποίοι εξέτασαν από πού προήλθε ο καπνός. Η κυκλοφορία των συρμών αποκαταστάθηκε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα. Πιθανά το πρόβλημα του συρμού να οφειλόταν σε κακή λειτουργία του συστήματος φρένων.

ΒΑΡΥΣ ήταν και φέτος ο φόρος αίματος στην άσφαλτο σε όλη την επικράτεια, τις μέρες του Πάσχα. Από τις 27 Απριλίου έως 12 Μάη, έχασαν τη ζωή τους 28 άτομα σε 26 θανατηφόρα δυστυχήματα ενώ βαριά τραυματίστηκαν 72 άτομα (έναντι 46 πέρσι) και ελαφρύτερα 597 (αντί 591 ατόμων την αντίστοιχη περσινή περίοδο).

Συνάντηση για το άσυλο

Την παρουσίαση των εγκαταστάσεων της κεντρικής και περιφερειακής υπηρεσίας ασύλου, όπως και της αρχής προσφυγών, πραγματοποίησε χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας, στην επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Σ. Μάλμστρομ. Πρόκειται για υπηρεσίες που εφαρμόζουν τις πολιτικές καταστολής της ΕΕ σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών. Οι υπηρεσίες αυτές, που θα λειτουργήσουν τον Ιούνη, θα συνεπικουρούν την εφαρμογή της «οδηγίας της ντροπής» της ΕΕ που θεσμοθέτησε το 2011 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Εξάλλου την ώρα που οι «δράσεις» των μηχανισμών της Ελλάδας και της ΕΕ (FRONTEX) συνεχίζονται σε βάρος των προσφύγων του ιμπεριαλισμού και της παγκοσμιοποίησης η Ευρωπαία επίτροπος, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι δεν συζητείται στα όργανα της ΕΕ κράτη - μέλη να δεχτούν αλλοδαπούς χωρίς χαρτιά από την Ελλάδα. Σε άλλα σημεία της συνέντευξής της υπογράμμισε την ανάγκη να λειτουργήσουν κέντρα πρώτης υποδοχής όπου θα γίνονται δεκτοί αλλοδαποί και αιτούντες άσυλο και να μην κρατούνται κάτω από απαράδεκτες συνθήκες. Πρόσθεσε δε ότι η κράτηση εφαρμόζεται σε όλους, χωρίς να γίνεται διάκριση σε όσους δικαιούνται άσυλο, οι οποίοι πρέπει να φιλοξενούνται σε ανοικτά κέντρα. Είπε δε πως οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων διαρκούν αρκετά και είναι δύσκολη η πρόσβαση στις αρμόδιες υπηρεσίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ