ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Μάη 2013
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ 23 ΜΑΗ
Να πάρουν απάντηση όσοι θέλουν να σφάξουν Μισθούς και Συμβάσεις

Κόντρα σε εκβιασμούς και αυταπάτες, να «ανεβάσουμε» αποφασιστικά τους ρυθμούς των ετοιμασιών, σε όλους τους κλάδους

Με οργάνωση και σχέδιο δράσης ενάντια στους εκβιασμούς και τις αυταπάτες που «μοιράζουν» εργοδότες και εργατοπατέρες, πρέπει να οργανωθεί η μάχη της υπεράσπισης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε κάθε χώρο δουλειάς, να εξασφαλιστεί η μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια που οργανώνει το ΠΑΜΕ στις 23 Μάη. Η επιτυχία των συλλαλητηρίων αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία δεδομένου ότι, όπως φάνηκε και χτες, οι «εταίροι» θα κλιμακώσουν την επίθεσή τους ενάντια στις ΣΣΕ στο βωμό της «ανταγωνιστικότητας» και της κερδοφορίας των μονοπωλίων.

Χτες στη διευρυμένη συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής αποφάσισε τη συμμετοχή του κλάδου στο συλλαλητήριο στις 23 Μάη. Για την οργάνωση της συμμετοχής του κλάδου, το κλαδικό και τα επιχειρησιακά σωματεία καλούνται να αξιοποιήσουν την 3ωρη στάση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, αύριο Πέμπτη, με γενικές συνελεύσεις, περιοδείες, συσκέψεις στους χώρους δουλειάς για το συλλαλητήριο. Ταυτόχρονα, όπως συζητήθηκε, μπροστά στο συλλαλητήριο να αξιοποιηθούν και τα θετικά συμπεράσματα που υπάρχουν από χώρους δουλειάς κυρίως για το πώς έδωσαν τη μάχη σε προηγούμενους καθοριστικούς αγωνιστικούς σταθμούς και πώς σχεδίασαν τη δουλειά τους (π.χ. κέτερινγκ «Νιούρεστ» στο Αεροδρόμιο όπου οι εργαζόμενοι συμμετείχαν καθολικά στην Πρωτομαγιάτικη απεργία).

Ταυτόχρονα, όπως υπογραμμίστηκε στη συνεδρίαση, ενταγμένη στη μάχη για την επιτυχία του συλλαλητηρίου είναι και η εκδήλωση - συζήτηση που οργανώνει η Επιτροπή Νέων του Συνδικάτου στις 19 του Μάη, στις 7 το απόγευμα, στα γραφεία του συνδικάτου με θέμα: «Πρακτική άσκηση: συνθήκες, δικαιώματα και κοινή δράση σπουδαστών και εργαζομένων». Παράλληλα, στη συνεδρίαση αποφασίστηκε πρόγραμμα περιοδειών σε όλα τα μεγάλα ξενοδοχεία της Αθήνας.

Παράσταση σήμερα στη Λάρισα

Πανεργατική συγκέντρωση για τις Συλλογικές Συμβάσεις οργανώνει και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ), την Τετάρτη 22 Μάη, στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, όπως ανακοινώθηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου. Αύριο, Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, το ΔΣ του ΕΚΛ και συνδικαλιστές από σωματεία του, θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του Συνδέσμου Θεσσαλών Βιομηχάνων.

Τη δράση τους για τα συλλαλητήρια σχεδιάζουν και άλλα συνδικάτα:

  • Σήμερα: Σε σύσκεψη για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου στις 23 Μάη για τις ΣΣΕ και το Ασφαλιστικό καλεί τα Σωματεία του κλάδου στην Αττική το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής, στις 7 μ.μ. στα γραφεία του συνδικάτου (Χαλκοκονδύλη 56).
  • Αύριο Πέμπτη:

-- Σύσκεψη για την εκτίμηση της Πρωτομαγιάτικης απεργίας, την οργάνωση του αγώνα για την ΕΓΣΣΕ και την εκλογή νέας Γραμματείας, διοργανώνει η Γραμματεία Καβάλας του ΠΑΜΕ, στις 7 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΕΣΠΕΡΙΑ».

-- Το Συνδικάτο εργατοϋπαλλήλων κλωστοϋφαντουργίας - ιματισμού - δέρματος νομού Αττικής καλεί σε γενική συνέλευση στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του στο ΕΚΑ (3ης Σεπτεμβρίου 48Β και Μάρνης, 2ος όροφος).

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΣΕΕ - ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ
Σύμβαση νομιμοποίησης και αποδοχής των αντεργατικών ανατροπών

Υπέγραψαν «Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας» επικυρώνοντας τη σφαγή των μισθών

Πλήρη αποδοχή και νομιμοποίηση της μείωσης των κατώτερων μισθών και της κατάργησης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και όλων των αντεργατικών παρεμβάσεων (μνημονιακοί νόμοι), που επιβλήθηκαν το προηγούμενο διάστημα από την κυβέρνηση στους μισθούς και στις Συλλογικές Συμβάσεις, έδωσε χτες η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, συμπράττοντας με τις ηγεσίες της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ και του ΣΕΤΕ και αφήνοντας στο απυρόβλητο τον ΣΕΒ να προβάλλει τις δικές του αντεργατικές απαιτήσεις.

Η υπογραφή μεταξύ των τριών εργοδοτικών οργανώσεων - πλην ΣΕΒ - και της ΓΣΕΕ της λεγόμενης «Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 2012-2013» όχι μόνο δεν περισώζει τίποτα, αλλά επί της ουσίας μονιμοποιεί και - με τη σύμφωνη γνώμη της ΓΣΕΕ - νομιμοποιεί την επίθεση στα εργατικά δικαιώματα, θυσιάζει τα συμφέροντα της εργατικής τάξης στη λογική της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και υποσκάπτει την αγωνιστική διεκδίκηση και την οργάνωση της πάλης για την αποτροπή νέων χειρότερων μέτρων. Ο ισχυρισμός περί «διάσωσης» του επιδόματος γάμου, και αυτή προσωρινή, δεν μπορεί να αντισταθμίσει στο ελάχιστο την τεράστια ζημιά που προκαλεί η αποδοχή των κατακρεουργημένων μισθών και των καταργημένων συμβάσεων, ο συμβιβασμός με το απαράδεκτο καθεστώς εργασιακού Μεσαίωνα που επιβάλλουν οι εργοδότες μέσα στις επιχειρήσεις τους.

Ολη η ρητορεία με την οποία η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ υπερασπιζόταν τους μισθούς κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος, αφού αποδέχεται ως τετελεσμένο γεγονός τη σφαγή των μισθών, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ενώ επιχειρεί να κρύψει ότι αποτελεί Δούρρειος Ιππος του κεφαλαίου για την προώθηση των αντεργατικών του επιδιώξεων. Και βέβαια δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για τη ΓΣΕΕ η μη υπογραφή από τον ΣΕΒ της συμφωνίας, αφού πλέον οι βιομήχανοι, έχοντας λυμένα τα χέρια τους, θα αλωνίζουν στις επιχειρήσεις τους - κάτεργα, αξιώνοντας ακόμα μεγαλύτερα προνόμια, κάτι που έσπευσαν να κάνουν αμέσως ζητώντας να ενεργοποιηθεί το λεγόμενο «Βήμα Διαλόγου», που είχαν θεσμοθετήσει πάλι με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ πριν από 5 χρόνια.

«Ζωντανή» η Σύμβαση με «νεκρούς» τους εργάτες

Την άνευ όρων παράδοση στις αξιώσεις του κεφαλαίου και στις αντεργατικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ επιχειρεί εκ των υστέρων να την παρουσιάσει ως αναγκαστική επιλογή. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, υποστήριξε πως η διαπραγμάτευση «δεν έγινε με ελευθερία», αλλά με την υπογραφή «κρατήσαμε ζωντανό το θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων»! Τώρα, πώς γίνεται να κρατιέται «ζωντανός» ο θεσμός των Συλλογικών Συμβάσεων, τη στιγμή που η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, με την υπογραφή της, αποδέχτηκε τα 586 και 511 ευρώ μεικτά που νομοθέτησε μονομερώς η κυβέρνηση, μόνο η ηγεσία της ΓΣΕΕ μπορεί να το απαντήσει. Εκτός και αν δεν κατανοεί την τεράστια πολιτική διαφορά μεταξύ ενός νόμου που ψηφίζει η κυβέρνηση, και του γεγονότος ότι η ίδια η ΓΣΕΕ συνυπογράφει και αποδέχεται και αυτή τα αποτελέσματα αυτού του νόμου που μέχρι χτες φραστικά «έστηνε στον τοίχο»... Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ επιχειρεί να συγκαλύψει την αντεργατική επιλογή της, προβάλλοντας τη «διάσωση» του επιδόματος γάμου, τη στιγμή που αποδέχεται ατόφια όλα τα αντεργατικά τερατουργήματα και τα αποτελέσματα που παράγουν. Μάλιστα, ο γγ της ΓΣΕΕ, Ν. Κιουτσούκης, μαζί και η παράταξή του η ΔΑΚΕ, έφτασαν στο σημείο να χαρακτηρίζουν την υπογραφή τους «μέρα νίκης του κοινωνικού διαλόγου»! Αλλά φαίνεται ότι για την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ η νομιμοποίηση της μείωσης των κατώτερων μισθών κατά 32% και 22% είναι ντροπή όταν το κάνει η κυβέρνηση και «νίκη» όταν το αποδέχονται και το νομιμοποιούν τα συνδικάτα. Σε αυτόν όμως τον παραλογισμό μπορείς να οδηγηθείς όταν θεωρείς τους εργοδότες «εταίρους» και τον «κοινωνικό διάλογο» μαζί τους και τα αποτελέσματα που αυτός έχει σε βάρος των εργατών, «βάθρο της Δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής, τα δε αποτελέσματά του θα πρέπει να γίνονται σεβαστά από όλους», όπως χαρακτηριστικά τονίζεται και στο προοίμιο της Σύμβασης.

Στάχτη στα μάτια των εργαζομένων επιχειρεί να ρίξει και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης, που όχι μόνο δήλωσε «ικανοποιημένος» για τη «διάσωση» του επιδόματος γάμου, αλλά και διαβεβαιώνει ότι «από αύριο δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα»..! Ετσι, από εδώ και πέρα οι εργαζόμενοι στο εμπόριο, τους εργοδότες των οποίων εκπροσωπεί ο Β. Κορκίδης, μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι!

Ολοι και όλα για την ανταγωνιστικότητα

Μετά απ' όλα αυτά, δεν είναι τυχαίο ότι ο ΣΕΒ, αποθρασυμένος από τη στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, προβάλλει νέες αξιώσεις, ενώ την ίδια στιγμή παίρνει το δικαίωμα να εμφανίζεται και γαλαντόμος αφού, όπως είπαν οι εκπρόσωποί του, τα μέλη του ΣΕΒ θα συνεχίσουν «προσωρινά» (και μόνο για όσους ήδη το λαμβάνουν) να αποδίδουν το επίδομα γάμου. Το ζουμί όμως βρίσκεται στο λεγόμενο «Πρωτόκολλο συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων» που πρόβαλε ο ΣΕΒ, με το οποίο απαιτεί παραπέρα μείωση και του «μη μισθολογικού κόστους», δηλαδή νέες απαλλαγές από ασφαλιστικές εισφορές και να έχει λόγο - εννοείται νέες χρηματοδοτήσεις - για τα «Προγράμματα διατήρησης της απασχόλησης». Ετσι αντιλαμβάνεται ο ΣΕΒ τη «συγκρότηση κοινού μετώπου των δυνάμεων της εργασίας για μία ανταγωνιστική Ελλάδα...», την οποία προωθεί, στρατηγική που είναι πλήρως εναρμονισμένη με τη θέση που διατυπώνεται στο προοίμιο της νέας Σύμβασης, που υπέγραψαν οι υπόλοιποι εταίροι, στην οποία γίνεται ευθέως λόγος για «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας» και πρωτοβουλίες που «φιλοδοξούν να συμβάλλουν και να αποτελούν την συνεισφορά των οργανώσεων των εργοδοτών και των εργαζομένων στην υπέρβαση της οικονομικής κρίσης και στην αναμόρφωση της χώρας»!

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Απολύθηκαν 13 εργαζόμενοι με το «καλημέρα»

Ενα 24ωρο πριν, η κυβέρνηση περηφανευόταν για το πόσο «ανταγωνιστικά» γίνονται τα ναυπηγεία

Δεκατρείς απολύσεις «μετρούν» μέχρι και χτες το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, και όπως φαίνεται έπεται συνέχεια. Η πρώτη απόλυση έγινε την περασμένη Παρασκευή, ενώ οι 12 προστέθηκαν χτες, ακριβώς ένα 24ωρο μετά τη φιέστα που στήθηκε τη Δευτέρα στο ναυπηγείο από την κυβέρνηση, με την επίσκεψη του υπουργού Αμυνας Π. Παναγιωτόπουλου, για την «επαναδραστηριοποίηση της βαριάς βιομηχανίας της χώρας».

Ο υπουργός Αμυνας αναφέροντας στη διάρκεια της φιέστας στο ναυπηγείο ότι «η Ελλάδα γίνεται πλέον ανταγωνιστική - ανοίγεται στις αγορές», έδωσε επί της ουσίας το «οκέι» στον επιχειρηματία Ν. Ταβουλάρη, ιδιοκτήτη του ναυπηγείου, να αρχίσει τη «μείωση του κόστους» για «ανταγωνιστικό» ναυπηγείο, δηλαδή τον αποδεκατισμό των θέσεων εργασίας, ενώ το επόμενο βήμα θα είναι το χτύπημα των εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ο επιχειρηματίας για πάνω από ένα χρόνο είχε αφήσει το ναυπηγείο να ρημάζει και τους εργαζόμενους απλήρωτους. Με τροπολογία που ψηφίστηκε τον Απρίλη στη Βουλή ο Ταβουλάρης πρόσφατα εισέπραξε 25.430.227 ευρώ για τη ναυπήγηση πυραυλακάτων, ενώ αναμένεται να εισπράξει άλλα 60.225.644,90 ευρώ. Προϋπόθεση για την καταβολή των χρημάτων ήταν να καταβάλει τα δεδουλευμένα στους 750 εργαζόμενους οι οποίοι από τις 21 Γενάρη ήταν σε απεργιακές κινητοποιήσεις διεκδικώντας τα λεφτά τους. Τώρα ο επιχειρηματίας Ταβουλάρης, αφού τσέπωσε τα εκατομμύρια, εξαπέλυσε νέα επίθεση στους εργαζόμενους, για να θωρακίσει την κερδοφορία του, καλλιεργώντας ταυτόχρονα κλίμα τρομοκρατίας. Μάλιστα, άρχισε τη «σφαγή» από αυτούς που είχαν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας και είναι συνολικά 50.

Η ταξική παράταξη Συσπείρωση Εργατοϋπαλλήλων Ναυπηγείων Ελευσίνας (ΣΕΝΕ) σε ανακοίνωσή της ξεκαθαρίζει ότι οι εργαζόμενοι μετά από 3 μήνες απεργίας «ξαναπιάσαμε δουλειά νικητές με ψηλά το κεφάλι». Επισημαίνει ότι αυτός ο τρίμηνος αγώνας «αποτελεί παράδειγμα για τη συνέχεια των αγώνων μας και για όλους τους εργαζόμενους της περιοχής μας» και τονίζει ότι αυτή πρέπει να είναι απάντηση στην εργοδοσία η οποία με τις απολύσεις «θέλει πάση θυσία να μειώσει το "εργατικό κόστος" και να εντείνει την εντατικοποίηση της δουλειάς με λιγότερους εργαζόμενους». Η ΣΕΝΕ σημειώνει ότι συνένοχος στα σχέδια της εταιρείας είναι και η πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ της διοίκησης του σωματείου που δόγμα της είναι «να βάλουμε πλάτη». Καλεί τους εργαζόμενους να μην επιτρέψουν «να μας μετατρέψουν σε σύγχρονους δούλους για τα κέρδη τους» και σε συντονισμένη πάλη με τους εργαζόμενους συνολικά στον κλάδο του μετάλλου να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους και να βάλουν στην ημερήσια διάταξη της πάλης τους την προοπτική του Δημόσιου Ενιαίου Φορέα Ναυπηγικής Βιομηχανίας.

«ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ»
Διαθεσιμότητα ανακοίνωσε η εργοδοσία στον Ασπρόπυργο

Σε διαθεσιμότητα ανακοίνωσε ότι βγάζει τους εργαζόμενους στον Ασπρόπυργο η Χαλυβουργία Ελλάδας, από την Παρασκευή και μέχρι και τις 5 Ιουλίου. Αυτό ανακοίνωσε η εταιρεία σε συνάντηση που είχε με τους εργαζόμενους προχτές Δευτέρα. Οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν μεθαύριο Παρασκευή σε Γενική Συνέλευση, στη 1 μ.μ., στην πύλη του εργοστασίου, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους. Υπενθυμίζεται ότι από το Φεβρουάριο μέχρι και την Παρασκευή οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε εκ περιτροπής εργασία. Στο μεταξύ αύριο, Πέμπτη, εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει τέσσερις απ' τους απολυμένους της εταιρείας ενάντια στην απόλυσή τους.

Επιπρόσθετα, χτες, συνέβη ένα ακόμη εργατικό «ατύχημα» στο χώρο του χαλυβουργείου. Οπως καταγγέλλει το σωματείο, ο εργαζόμενος Ν. Τσίγκας, χειριστής Βαρέων Οχημάτων, τραυματίστηκε κατά την ώρα εκτέλεσης της εργασίας του, όταν για άγνωστο λόγο έσπασε η οροφή του οχήματος (κουβούκλιο), με αποτέλεσμα να χτυπήσει στο κεφάλι, στο αριστερό χέρι και στην ωμοπλάτη. «Ο συνάδελφος ο οποίος χρησιμοποιούσε τα μέτρα ατομικής προστασίας, γλίτωσε τα χειρότερα από καθαρή τύχη», τονίζει το σωματείο.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει το σωματείο, ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο «Τζάνειο» νοσοκομείο, όχι με το ασθενοφόρο της εταιρείας, όπως έπρεπε, αλλά με ... ΙΧ αυτοκίνητο, παρουσία του γιατρού. Και καταλήγει: «Το ΔΣ του Σωματείου καταγγέλλει για μια ακόμη φορά τη μη εφαρμογή των κανόνων προστασίας για Υγιεινή και Ασφάλεια της εργασίας, η οποία τείνει να γίνει μόνιμη καθώς επίσης την ευθύνη σ' αυτό του Ιατρού Εργασίας».

Αύριο η σύσκεψη των ναυτεργατών

Σύσκεψη διοργανώνουν αύριο Πέμπτη 16 Μάη στις 10.30 το πρωί στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ (Πληρωμάτων Ρυμουλκών), ΠΕΣ/ΝΑΤ. Τα σωματεία καλούν σε άμεση οργάνωση της πάλης, ενάντια και στη νέα επίθεση στις ΣΣΕ που σηματοδοτεί το ν/σ του ΥΝΑ «τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις». Παράλληλα απαιτούν από την ΠΝΟ την άμεση σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ