ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Μάη 2013
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ
Γόνιμος διάλογος με τους φορείς

Ο «Ρ» παρουσιάζει σήμερα εκτενή αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των φορέων που πήραν μέρος στην προχτεσινή συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα, με οργανώσεις των συνταξιούχων και των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μέρος της δράσης που κλιμακώνει το ΚΚΕ σημαίνοντας συναγερμό για τις Συντάξεις και τα Ταμεία, καλώντας τα λαϊκά στρώματα να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση που όπως όλα δείχνουν θα κλιμακωθεί.

* * *

Θανάσης Καποτάς, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Ταμείων.

Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο. Καταργήθηκε η Εργατική Εστία, καταργήθηκε η Εργατική Κατοικία. Τέλος οι κοινωνικές παροχές, τέλος η στεγαστική πολιτική. Ξεκίνησε ο ΕΟΠΥΥ. Οπως ξεκίνησε ο ΕΟΠΥΥ, είχαμε τις ενστάσεις μας, τις είχαμε καταθέσει και με το ξεκίνημά του, απ' το 0,6% του ΑΕΠ στην επιχορήγησή του το πήγαν στο 0,4%. Πεντακόσια εκατομμύρια, αυτά περάσανε αυτομάτως στη φαρμακευτική δαπάνη. Ουρές στα φαρμακεία - και ο συνταξιούχος και ο εργαζόμενος.

Για το ΙΚΑ και την επικείμενη ενσωμάτωση του ΟΠΑΔ στο ΙΚΑ. Σκεφτήκατε, απλά, γιατί γίνεται τώρα αυτή η ενσωμάτωση; Κάθε μήνα το ΙΚΑ βγαίνει και δανείζεται 350 εκατομμύρια. Ξέρετε πόσα είναι τα αποθεματικά που μεταφέρονται εκεί αυτομάτως; 360 εκατομμύρια. Μέχρι τέλος του χρόνου, προφανώς το ΙΚΑ θα τη βγάλει καθαρή - εγώ δε θα έλεγα μέχρι τέλος του χρόνου, θα έλεγα μετά το φθινόπωρο θα αρχίσει ο κλυδωνισμός του.

Από την προχτεσινή συνάντηση
Από την προχτεσινή συνάντηση
Αντιστοίχως, κι απ' το Συνέδριό μας είχαμε πει και για τον ΟΑΕΕ, ότι θα έχει μεγάλο πρόβλημα και άμεσο. Εκεί κάπου, κάποιοι βγήκαν και είπαν ότι είναι λάθος τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, αλλά «πριν αλέκτορα φωνήσαι...» βγήκανε και διέψευσαν τους εαυτούς τους. Χωρίς να πουν ότι έχουν πάρει 400 εκατομμύρια από τη χρηματοδότηση, χωρίς να πουν ότι δεν έχουν επιστρέψει και το δάνειο που έχουν πάρει εδώ και ένα χρόνο (εσωτερικό δανεισμό).

Με το μεγάλο επικουρικό ταμείο, των 2,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων και του 1 εκατομμυρίου συνταξιούχων, αντιμετωπίζουμε σωρεία προβλημάτων. Ολοι θεωρούν ότι ενσωματώνοντας, ενοποιώντας φορείς, λύνουν το πρόβλημα. Το πρόβλημα δε λύνεται με εσωτερική ανακατανομή των χρημάτων. Αντιστοίχως κινείται και το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και οι υπόλοιποι φορείς Πρόνοιας. Το επόμενο διάστημα, για να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων, θα δούμε κινήσεις ενιαίου Ταμείου.

Μειώσεις είχαμε από 2% έως 83%. Υπολογίστε ένα 20% στις μειώσεις του εφάπαξ.

Η κατάσταση που επικρατεί στα ασφαλιστικά ταμεία είναι χαοτική, είναι τραγική. Το 2010 κινηθήκαμε με 40% μειωμένες οργανικές θέσεις. Αυτή τη στιγμή κινούμαστε με πάνω από 50% μειωμένες θέσεις εργασίας από συναδέλφους που είτε έχουν συνταξιοδοτηθεί είτε έφυγαν άρον άρον με τους νόμους τους τελευταίους και δεν αντέχουν πλέον ούτε την πίεση ούτε τίποτα.

Κώστας Πονηράκος, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ.

Τα ασφαλιστικά ταμεία, τα αποθεματικά τους, οι υποχρεώσεις τους και κατ' επέκταση οι εργαζόμενοι σε αυτά και οι συνταξιούχοι, βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, όπως φυσικά και ολόκληρη η κοινωνία.

Οι τοποθετήσεις - εντός εισαγωγικών - διά του νόμου και διά ροπάλου, των αποθεματικών των Ταμείων μας σε χρηματιστήρια, οφσόρ, οι συγχωνεύσεις Ταμείων, και τελευταία το περίφημο PSI, κυριολεκτικά διέλυσαν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι λάθος πολιτικές όλων αυτών των ετών οδήγησαν σήμερα στον εύκολο στόχο, στις μειώσεις συντάξεων, σε περικοπές στο ΕΚΑΣ, σε αναπηρικές συντάξεις, σε επιδόματα και στη δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Στο ΙΚΑ η κατάσταση είναι δραματική. Κάθε μήνα γίνεται αγώνας δρόμου για να εξασφαλιστούν οι συντάξεις. Συνεχώς δανειζόμαστε, είτε από άλλα Ταμεία, είτε μέσω των ρέπος. Τα έσοδα του Ιδρύματος κατά το πρώτο δίμηνο του έτους υστέρησαν σε σχέση με το 2012 κατά 14%.

Το κλείσιμο των επιχειρήσεων, μεγάλων, μικρομεσαίων, ακόμα και μικρών, η ανεργία που επισήμως καταγράφεται στο 27%, ενώ στην πραγματικότητα ίσως αγγίζει το 35%, η συμπίεση των μισθών, η κατάργηση των δώρων και οι απώλειες από την ανασφάλιστη εργασία, που αγγίζει το 45%, όλα τα παραπάνω, μειώνουν τα έσοδα ετησίως κατά 8 δισ. ευρώ.

Εχει υπολογιστεί ότι για κάθε ποσοστιαία μονάδα ανεργίας, το ΙΚΑ έχει απώλειες εσόδων κατά 250 εκατομμύρια ευρώ.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από ενεργές επιχειρήσεις ανέρχονται στα 8 δισ. ευρώ, και από εταιρείες που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους στα 4,5 δισ. ευρώ.

Ο εξαθλιωμένος λόγω λειψανδρίας ελεγκτικός μηχανισμός του ΙΚΑ διενήργησε το 2012, σε σύγκριση με το 2011, λιγότερους ελέγχους κατά 32,33%. Εχουν αδρανοποιηθεί πλήρως οι έλεγχοι από τις υπηρεσίες, τα τοπικά υποκαταστήματα του ΙΚΑ, σε όλη τη χώρα εξαιτίας μιας κοντόφθαλμης λογικής και πολιτικής του υπουργείου Εργασίας να μη χορηγεί τα έξοδα μετακίνησης στους υπαλλήλους εσόδων.

Η Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης, αρμόδια να ελέγχει όλη την Ελλάδα, αριθμεί 25 άτομα. Οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, τύπου Νέας Μανωλάδας, ανθούν ανά την επικράτεια.

Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι εφόσον έχουμε ανάγκες εισροών, δεν κάνουμε κάτι να ενισχυθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός εσόδων, παρά μόνο προσπαθούμε να μειώσουμε τις εκροές, δηλαδή συντάξεις, επιδόματα, ΕΚΑΣ, ιατροφαρμακευτικές δαπάνες.

Οι εκκρεμότητες των αιτήσεων συνταξιοδότησης βρίσκονται κοντά στις 156.800, με μέσο όρο αναμονής των συνταξιούχων το 1,5 έτος και σε περιπτώσεις διαδοχικών φτάνουμε τα 2 έτη.

Τα τελευταία χρόνια η μείωση του προσωπικού αγγίζει τα 4.000 άτομα.

Οι συνάδελφοί μας βιώνουν τη φτωχοποίηση με συνολικές μειώσεις των αποδοχών που φτάνουν το 50%. Εχουν μείνει λιγοστοί στα γκισέ να εξυπηρετούν 5, 6 και πλέον εκατομμύρια ασφαλισμένων, τώρα μαθαίνουμε ότι θα αναλάβουμε και τους συνταξιούχους του ΟΠΑΔ.

Ολα αυτά που ανέφερα είναι μια μικρή απεικόνιση της κατάστασης στο ΙΚΑ.

Κώστας Κερασίδης, γενικός γραμματέας εργαζομένων ΕΟΠΥΥ.

Θα ήθελα να αναφερθώ περισσότερο στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εμείς, οι εργαζόμενοι στον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος στήθηκε πριν 2,5 χρόνια όχι πρόχειρα... - δεν ξέρω τι έκφραση να χρησιμοποιήσω. Διαπιστευθήκαμε όλοι εμείς οι υπάλληλοι, κληθήκαμε να εφαρμόσουμε έναν κανονισμό μη παροχών - δεν είναι παροχών αυτός ο κανονισμός. Εχουμε μια κεντρική υπηρεσία η οποία είναι κατακερματισμένη, είναι δηλαδή σε δύο κτίρια, οπότε καταλαβαίνετε ότι οργανωτικά αυτό δεν μπορεί να σταθεί.

Οπως γνωρίζετε, φυσικά, και είμαι σίγουρος γι' αυτό, υπάρχει ελλιπής χρηματοδότηση. Για να μην πω κατευθυνόμενη. Δηλαδή, δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται κάθε φορά με την πίεση, από τη θέση που έχουν, πληρώνονται οι φαρμακοποιοί και οι ασφαλισμένοι για κάποιες μικρές παροχές που έχουν τη μείωση μισθών ή συντάξεων αντίστοιχα, τις παροχές τους, είναι που είναι ελλιπείς, τις φέρνουν μετά από 6 ή 8 μήνες και μπορεί και χρόνο. Δεν υπάρχει υλικοτεχνική υποδομή να δουλέψουμε. Το προσωπικό, όπως γνωρίζετε, είναι ελλιπές, γιατί φεύγει ο κόσμος με σύνταξη, προσπαθώντας να σωθεί από το καράβι που βουλιάζει - αν σωθεί. Να πω και κάτι άλλο: Κλείνουν τα ραντεβού οι ασφαλισμένοι με τους γιατρούς και έχουν βάλει όλα αυτά τα ...090, τα τηλέφωνα υπερχρεώνονται και ανεβαίνουν οι λογαριασμοί των ασφαλισμένων. Εχουν βάλει βέβαια και σε κάποιες μονάδες Υγείας. Αλλά για να πιάσεις εκεί είναι σχεδόν αδύνατο. Για να μην πω ότι ποτέ δε γίνεται. Τα κόμματα εξουσίας μάς έχουν φέρει εδώ που μας έχουν φέρει.

Μανώλης Ραλλάκης, γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ

Τα δύσκολα είναι πίσω. Εντοπίζουμε τρία ζητήματα: Την ενοποίηση των Επικουρικών Ταμείων (ΕΤΕΑ), την ενοποίηση των κύριων ασφαλιστικών φορέων και τα επαγγελματικά Ταμεία. Αυτό έχει σαν επακόλουθο να κατανέμεται η καταβαλλόμενη σύνταξη ανάλογα με τις εισπράξεις που θα έχει κάθε Ταμείο. Αυτό είναι το δύσκολο που είναι πίσω μας. Και δεν είναι υπερβολή αυτό που λέμε αν πάρουμε υπόψη μας ότι αυτό το θωρακίσανε με τη ρήτρα ελλειμμάτων που έχουν βάλει μέσα στα μνημόνιά τους. Αυτό πάει να πει ότι θα υπάρξει αυτή η κατάσταση. Και βέβαια για τα επαγγελματικά Ταμεία, τα οποία είναι Ταμεία ιδιωτικού δικαίου και καταργούν το δημόσιο - κοινωνικό χαρακτήρα της σύνταξης. Δηλαδή, αυτό τι πάει να πει; Οτι προσπαθούν να μας δημιουργήσουν τετελεσμένα γεγονότα. Εχουμε καθαρότατες σαν κρυστάλλινο νερό τις αποφάσεις της ΕΕ για το τι μέλλει να γίνει. Το φάρμακο σε όλη αυτήν την κατάσταση είναι οι αγώνες. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των συνεργαζόμενων συνταξιουχικών οργανώσεων, η οποία λειτουργεί πάνω από 20 χρόνια, πρέπει να μεγαλώσει, πρέπει να μπουν και άλλες δυνάμεις μέσα - από άποψη συνταξιουχικών οργανώσεων - και όλοι μαζί να δώσουμε ένα «παρών».

Ομως, αυτός ο αγώνας δεν μπορεί να μην έχει πολιτικά χαρακτηριστικά. Δεν μπορεί ο συνταξιούχος να φεύγει από τη συγκέντρωση και να πηγαίνει να στηρίζει αυτούς που του παίρνουν το κεφάλι. Ο αγώνας που θα κατευθύνουμε πρέπει να έχει πολιτικά χαρακτηριστικά, να είναι ταξικός, να είναι οργανωμένος και να ξέρει πού πάει, τι ζητάει και πού θέλει να καταλήξει.

Ιγνάτιος Πλιάκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιουχικών Τραπεζικών Οργανώσεων.

Δεν είναι δυνατό ποτέ, ξαφνικά, να ιδρύουνε κάποια Ταμεία, που θα σώνανε - αυτό υποτίθεται - και ξεκινάνε καταθέτοντας τα λεφτά στην Τράπεζα της Ελλάδος, άτοκα. Ολων των Ταμείων, όχι μόνο των τραπεζών, όλα τα λεφτά άτοκα και εκεί με την εξουσιοδότηση να τα βάλουν όπου θέλουν, να τα τοποθετήσουν.

Και δεν είναι τυχαίο ότι τα τοποθετήσανε στα ομόλογα ώστε να τα πάρουν με το PSI. Δεν είναι τυχαίο όλα αυτά τα χρόνια να ιδρύσουν ένα θνησιγενές ΕΤΑΤ στις τράπεζες και μας λέγανε «κύριοι μην ανησυχείτε» όταν παραπονούμεθα, απ' τη στιγμή που είναι δημοσίου δικαίου και δεν πειράζει, ας μη δώσουν οι τράπεζες αυτά που οφείλανε χρόνια και έπρεπε να δώσουνε δισεκατομμύρια, δεν πρόκειται να χάσετε τα λεφτά σας». Και όταν πάμε και τους λέμε ότι, κύριοι, μας λέγατε ότι το ΕΤΑΤ που διαλύεται και δεν έχει να δώσει αυτά τα χρήματα ήταν δημοσίου δικαίου, τώρα λοιπόν γιατί δε διασφαλίζετε τις συντάξεις και τις επικουρήσεις; Και εργαζόμενοι στις τράπεζες όπως είναι η Εμπορική Τράπεζα, όπως είναι η Αγροτική Τράπεζα, έχουν χάσει πάνω από το 60-70% των επικουρικών τους συντάξεων.

Παντελής Τάτσης, πρόεδρος των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ.

Σήμερα ο ΟΑΕΕ χρησιμοποιήθηκε σαν πείραμα και όχι τυχαία. Ετσι, η ενοποίηση που έγινε παλιότερα, πριν από 7 χρόνια με το ΤΑΕ, με το ΤΣΑ, με το ΤΕΒΕ κ.λπ. και στη συνέχεια κάποια άλλα επικουρικά κ.λπ., δεν έγιναν τυχαία. Απαξίωση έγινε. Και την απαξίωση αυτή τη βλέπουμε σήμερα να εφαρμόζεται κατά γράμμα.

Βεβαίως, η διαδικασία είναι ότι τα μονοπώλια φάγανε τους μικρούς και δεν μπορούν να πληρώσουν. Εμείς διεκδικούμε απ' το διαχειριστή της Κοινωνικής Ασφάλισης, που είναι αυτό το κράτος που ερχόταν συνέχεια και έλεγε και με το Σύνταγμα μέχρι παλιότερα, μέχρι το 2010, ότι είναι κατοχυρωμένες οι συντάξεις απ' το κράτος. Και έρχονταν ο Κουτρουμάνης και οι προηγούμενοι υπουργοί, το μεταφέρανε στο 3863 που λέει εγγυάται την κατώτερη σύνταξη η οποία θα είναι ποια;

Βέβαια, ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι δεν παραχωρήθηκε τίποτα. Οι αγώνες των εργαζομένων, το αίμα τους που χύσανε έφεραν κατακτήσεις.

Τριαντάφυλλος Μπαλωμένος, αντιπρόεδρος των απόστρατων αστυνομικών της Αττικής.

Η Ενωση Αποστράτων Αστυνομικών Αττικής εκφράζει περίπου 100.000 εργαζόμενους. Τα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια που υπάρχουν για τους αστυνομικούς, τους στρατιωτικούς, τους δικαστικούς, είδαμε ότι και αυτοί όταν χρησιμοποιήθηκαν πρωτίστως στην επίθεση αυτών των επαγγελμάτων, αυτών των κοινωνικών επαγγελματικών φορέων σε βάρος του συνόλου των εργαζομένων, στη συνέχεια ήρθε και η σειρά με τον χειρότερο τρόπο.

Οι συνταξιούχοι αστυνομικοί, πέρα από την αφαίμαξη, τη λεηλασία των περικοπών στο εφάπαξ, στις συντάξεις - που δέχθηκαν όλοι οι εργαζόμενοι, όλοι οι συνταξιούχοι - είχαμε και μια πρόσθετη αφαίμαξη από τη νομοθετική παρέμβαση της πολιτείας, η οποία μείωσε το βασικό μισθό που υπολογίζεται η σύνταξή μας του ανθυπολοχαγού στο βαθμό του στρατού και με αυτόν τον τρόπο μείωσε επιπρόσθετα τις συντάξεις μας.

Αυτά όλα που έγιναν έγιναν με νόμιμο τρόπο και εμείς θεωρούμε ότι εναντίον αυτής της νομιμότητας πρέπει να στραφεί το σύνολο των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Οι Ελληνες αστυνομικοί ως θεσμός δεν ανήκουν στον ελληνικό λαό. Προέρχονται, είναι παιδιά του εργαζόμενου λαού, είναι αδέλφια, είναι γονείς του εργαζόμενου λαού και αυτούς πρέπει να αφουγκράζονται και μ' αυτούς πρέπει να παλεύουμε μαζί. Τα πολιτικά κόμματα είναι οργανωμένοι φορείς κοινωνικοταξικών συμφερόντων. Δεν εκφράζουν όλο το λαό. Εκφράζουν κάποια συγκεκριμένα συμφέροντα. Το ΚΚΕ λέει την αλήθεια στο λαό με ό,τι εκφράζει και παλεύει - και με αυτήν την έννοια εμείς θέλουμε και πιστεύουμε ότι πρέπει να είμαστε μαζί και έχουμε ως μοναδική αφετηρία να οργανώσουμε και να αναχαιτίσουμε αυτήν την επίθεση.

Κάποιοι λένε ότι άλλοι φταίνε, οι απέξω φταίνε, εδώ εμείς δε φταίμε, φταίνε οι Γερμανοί, φταίει η Μέρκελ κ.λπ. Αν είναι έτσι υπάρχουν δύο σκέψεις. Η μία είναι γιατί από το 1918 μέχρι το 1990 η ανθρωπότητα έζησε αυτή την ανάταση και την πραγματική ανθρώπινη μορφή της μέχρι σήμερα και μετά το '90 σκοτάδι και λεηλασία; Κάτι συνέβη σε αυτά τα χρόνια, κάποια παρέμβαση στην εξέλιξη συνέβη. Δεν έγινε τυχαία αυτό. Οφείλεται στην κίνηση που έδωσε και στην οργανωμένη πάλη των λαών και αυτό άλλαξε. Και γι' αυτό λέμε ότι από την άλλη πλευρά, όσοι λένε για τους ξένους, ένας Γερμανός είπε πριν από 70 χρόνια, είναι ο Μπ. Μπρεχτ: «Τις στιγμές που ο δεμένος πετάχτηκε πάνω με τα δόντια να κόψει του ξένου τυράννου το λυτάρι τον δένανε τρεις ντόπιοι μεγάλοι κι όταν η νύχτα τελειώσει παθοί και μαθοί για να μην ξαναχάσετε τη λευτεριά σας να ξεκαθαρίσετε πρώτα τα ντόπια θεριά σας».

Διονύσης Βορίσης, αντιστράτηγος εν αποστρατεία και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αποστράτων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Καθημερινά βιώνουμε εδώ και χρόνια την αβεβαιότητα και την αστάθεια σε ό,τι αφορά τους μισθούς μας, τις συντάξεις μας, τις δουλειές μας. Κάθε μήνα η σύνταξή μας γίνεται όλο και μικρότερη, ενώ οι φόροι, τα χαράτσια και οι τιμές συνεχώς ανεβαίνουν. Δεν μπορούμε να περιμένουμε λύση για τα δίκαια αιτήματά μας, παρά μόνο όταν παλεύουμε μαζί με το λαό και διεκδικούμε αξιοπρεπή διαβίωση για εμάς και τις οικογένειές μας. Αυτό, ξεκαθαρίζοντας ότι οι ένστολοι, είτε εν ενεργεία είτε σαν απόστρατοι, δεν είμαστε μια νησίδα, είμαστε μαζί με τον υπόλοιπο λαό και παλεύουμε όλοι μαζί.

Ειδικεύοντας στα αιτήματά μας, κύρια απαιτούμε: Αποκατάσταση στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, τα δώρα και τα επιδόματα, ιδιαίτερα στον κλάδο μας, συνταξιούχοι ένστολοι, που επιβλήθηκε αντισυνταγματικά διπλή και αναδρομική μείωση του εισοδήματός μας. Καμιά περικοπή στις κοινωνικές δαπάνες, στα φάρμακα, στην Υγεία και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Επίσης, ζητάμε να έχουμε τουλάχιστον νοσοκομειακή περίθαλψη για τα ανασφάλιστα τέκνα μας, ανεξαρτήτως ηλικίας, αίτημα που γίνεται ιδιαίτερα επίκαιρο με την υπάρχουσα ανεργία. Εχουμε δικαίωμα να έχουμε τις συντάξεις και τα φάρμακα και όλες τις ασφαλιστικές παροχές που έχουμε πληρώσει και μας έχουν αφαιρέσει.

Γιώργος Δεωνάς, συνταξιούχος πλοίαρχος Εμπορικού Ναυτικού

Το ΝΑΤ, κάποτε Ταμείο κραταιό, πρόσφερε επί 152 χρόνια χρήματα στο ελληνικό κράτος, τα εξανεμίσανε και έχει καταντήσει τώρα, όπως λέμε, να βρίσκεται χρόνια πολλά σε μια κατάσταση να ζητάει ελεημοσύνη για να πληρώσει τους ασφαλισμένους του.

Μας έχουν συρρικνώσει σε τέτοιο βαθμό, ακολουθώντας όλες τις απαιτήσεις που είχαν οι εργοδότες, και δεν έχουν σκεφτεί πώς θα κρατήσουν τον Ελληνα ναυτικό στα βαπόρια. Τελευταίο πρόβλημα, τελευταία βόμβα που βάλανε ήταν το τελευταίο νομοσχέδιο που επιτρέπει να κάνουνε συμβάσεις με συναδέλφους που θα προσφεύγουν και θα είναι αναγκασμένοι να υπογράψουνε μία σύμβαση η οποία θα καθορίζεται μεταξύ του εργοδότη και του ασφαλισμένου, με αποτέλεσμα όλα αυτά να συρρικνώνουν τους μισθούς και τις εισφορές προς το ΝΑΤ.

Πάντα διεκδικούσαμε να πάρουμε ένα 80% της συμβάσεως και ποτέ δε φτάσαμε εκεί. Με ζόρι φτάσαμε κάποια στιγμή 70% και τώρα έχουμε πάει στο 35% της συμβάσεως. Δηλαδή, η συρρίκνωση των συντάξεών μας είναι σε τέτοιο βαθμό που έχουμε χάσει τον μπούσουλα.

Εχουμε υποστεί όλες τις κρατήσεις που ξέρετε - μια και μιλάω σε συνταξιούχους - και επιπλέον έχουμε και μια κράτηση, η οποία έγινε ειδικά για μας. 7% πήραν και από ανθρώπους οι οποίοι στο ΝΑΤ πληρωνόντουσαν με 100 ευρώ.

Υπήρχε ένας Οίκος Ναύτου, ο οποίος τουλάχιστον μας πρόσφερε μια κάλυψη. Τώρα εξαφανίστηκε. Τον διαλύσανε. Εν μια νυκτί. Περάσανε μια γραμμή στο νομοσχέδιο τελευταία στιγμή και είπανε «δεν υπάρχει Οίκος Ναύτου, είσαστε ΕΟΠΥΥ». Και δεν του δίνουνε χρήματα τώρα για να καλύψει τα έξοδά του.

Ολοι φωνάζουνε για τα εφάπαξ. Εχουμε ναυτικούς οι οποίοι έχουνε τρία χρόνια τώρα που δεν έχουνε πάρει εφάπαξ και ακόμα λένε ότι «ξέρετε, δεν είχαμε κόσμο». Ηρθαν τα λεφτά και δεν μπορούν να τα μοιράσουνε.

Χρήστος Μπουρδούκης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτικών Υπαλλήλων του Δημοσίου.

Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου ανήκουν στο σύνολο των συνταξιούχων της ελληνικής κοινωνίας, έχουν την ίδια ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί στα Ταμεία μας, της κύριας σύνταξης αλλά και των επικουρικών ταμείων.

Μας απασχολεί και το σύστημα παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ. Σήμερα νιώθουμε όλοι μας πόσο ακριβά πληρώνουμε την περίθαλψή μας. Ενώ καταβάλλουμε κανονικά τις εισφορές μας, δεν έχουμε σήμερα δημόσια Υγεία. Αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε τα φάρμακα. Αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε τους γιατρούς. Γιατί στο πρώτο πενθήμερο και στο δεκαήμερο έχει καλυφθεί ο αριθμός των επιτρεπομένων επισκέψεων.

Οι συνταξιούχοι δεν αντέχουν δεύτερο γύρο περικοπής των συντάξεων. Το κράτος εφόσον υποχρεώνει τον εργαζόμενο στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα να πληρώνει τις εισφορές για τη συνταξιοδότησή του, να διασφαλίζει την επάρκεια των παροχών και τη βιωσιμότητα των οργανισμών των Ταμείων για την παροχή των κύριων και των επικουρικών συντάξεων. Αλλά και να διασφαλίζει και ένα αξιοπρεπές επίπεδο της υγειονομικής μας περίθαλψης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ