ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Φτιάχνουν κλίμα για τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα

«Τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά, είναι δύσκολα», είπε χτες ο Γ. Στουρνάρας, επισείοντας τον μπαμπούλα των επόμενων δόσεων

Η μονιμοποίηση του χαρατσιού στα ακίνητα, που αποφασίστηκε την Τετάρτη στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης, ήταν μόνο η αρχή, καθώς το αμέσως επόμενο διάστημα ο λαός θα βρεθεί αντιμέτωπος με νέα καταιγίδα μέτρων, στο όνομα της εκταμίευσης των επόμενων δόσεων, ύψους 8,8 δισ. ευρώ. Το στίγμα έδωσε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, ο οποίος συναντήθηκε χτες με το κλιμάκιο της τρόικας. Μιλώντας αργότερα σε εκδήλωση δήλωσε:

«Η διαπραγμάτευση για να πάρουμε τις επόμενες δόσεις παραμένει πολύ δύσκολη. Μόλις ολοκληρώσαμε μια διαπραγμάτευση με την τρόικα και σας πληροφορώ ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά, είναι δύσκολα». Λίγες ώρες πριν και εξερχόμενος από τη συνάντηση με τους εκπροσώπους ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ, ανέφερε ότι «δεν θα κλείσει τίποτα αν δεν κλείσουν όλα μαζί», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η συγκυβέρνηση επιδιώκει να υπάρξει λύση - πακέτο σε όλα τα «εκκρεμή» θέματα, άρα και στην εκταμίευση των δόσεων.

Τα «εκκρεμή» θέματα, όπως διαρρέει το κυβερνητικό επιτελείο, είναι:

α) Η τρύπα που έχει διαμορφωθεί το α' δίμηνο στα έσοδα του προϋπολογισμού και στις εισπράξεις των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία αιμορραγούν από την υψηλή ανεργία και τη μεγάλη μείωση των μισθών. Λόγος γίνεται για «απώλειες» ύψους 2,5 δισ. ευρώ, οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν με νέα αφαίμαξη του λαού.

β) Το πρόγραμμα απολύσεων 25.000 υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα, μέσα στο 2013, με τους 12.500 να αποχωρούν το α' εξάμηνο και τους υπόλοιπους 12.500 το β' εξάμηνο του έτους, ενώ κάθε τρίμηνο θα πρέπει να παρακολουθείται το «πρόγραμμα κινητικότητας».

γ) Πρόβλημα υπάρχει και με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μετά τις αιτιάσεις της τρόικας για τη σκοπιμότητα της συγχώνευσης της Εθνικής με τη Γιούρομπανκ.

Η τρόικα ισχυρίζεται ότι η νέα τράπεζα που θα προκύψει, με ενεργητικό 170 δισ. ευρώ, λίγο δηλαδή μικρότερο από το ΑΕΠ της χώρας, εγκυμονεί κινδύνους, καθώς σε περίπτωση που σημειωθούν προβλήματα, δύσκολα θα είναι διαχειρίσιμα. Πέραν τούτου αρνούνται κάθε σκέψη για παράταση της ανακεφαλαιοποίησης, η οποία έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Απρίλη.

Από την πλευρά της η διοίκηση της Εθνικής έχει ζητήσει παράταση, με το επιχείρημα ότι «τρέχει» αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα συγχώνευσης με τη Γιούρομπανκ, ενώ έντονα ψιθυρίζεται ότι δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει το 10% των ιδιωτικών κεφαλαίων (1,5 δισ. ευρώ) στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, κάτι που αν συμβεί θα οδηγήσει στο να καταλήξει η τράπεζα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

δ) Καθυστερήσεις εμφανίζει και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με αιχμή την πώληση των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ και του ΟΠΑΠ. Από τις δύο αυτές ιδιωτικοποιήσεις προσδοκούν να βάλουν στα ταμεία 2 δισ. ευρώ. Εμφανίστηκαν όμως προσκόμματα, τα οποία στην περίπτωση της ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ έχουν να κάνουν με την παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα, ο οποίος απαίτησε οι δύο αυτές εταιρείες να μην καταλήξουν σε ρωσικά χέρια.

Στη δε περίπτωση του ΟΠΑΠ, υπάρχει σκεπτικισμός στους υποψήφιους αγοραστές, μετά την πρόσφατη ανανέωση της σύμβασης του Οργανισμού με την «Ιντραλότ», η οποία δημιουργεί τετελεσμένα για τη λειτουργία του τα επόμενα χρόνια. Σε περίπτωση που δεν εισπραχθούν τα ποσά αυτά, ενεργοποιείται αυτόματα η ρήτρα λήψης νέων μέτρων, τόσο στη φορολογία, όσο και στις δαπάνες.

ε) Οι, δευτερεύουσες ούτως ή άλλως, ρυθμίσεις που αποφάσισαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί για το χαράτσι στα ακίνητα θα πρέπει να εγκριθούν και από την τρόικα, όπως επίσης και τα θέματα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% σε 13% και της μείωσης της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης, καθώς η εξίσωση του φόρου με το πετρέλαιο κίνησης δεν επέφερε τα αναμενόμενα. Οι εισπράξεις αυξήθηκαν μόλις κατά 40 εκατ. ευρώ, έναντι 500 εκατ. ευρώ που προσδοκούσε η συγκυβέρνηση.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι οι συζητήσεις διεξάγονταν στη σκιά των νέων δυσμενέστερων στοιχείων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς προβλέπεται ότι το 2013 θα σημειωθεί μεγαλύτερη συρρίκνωση του ΑΕΠ από το 4,2% που προέβλεπαν αρχικά, ενώ η κρίση θα συνεχιστεί και το 2014, έναντι αρχικής εκτίμησης για οριακή ανάπτυξη.

Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΤΗΣ ΔΕΗ
Ιδια η αφαίμαξη του λαού, αλλά από άλλη τσέπη

Επιβεβαιώνεται ότι ο φόρος αλλάζει μόνο όνομα και πως το κενό στα προϋπολογισμένα έσοδα θα καλυφθεί ξανά από τα λαϊκά στρώματα

Την εξαπάτηση του λαού από την κυβέρνηση, που βάφτισε «νέο φόρο» το χαράτσι, προκειμένου να συνεχίσει να γδέρνει τα λαϊκά νοικοκυριά και να εισπράξει το ίδιο ποσό που είχε προϋπολογιστεί από το φόρο ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, ομολογούν ανοικτά οι κυβερνητικοί εταίροι και ταυτόχρονα κλιμακώνουν τα εκβιαστικά διλήμματα.

«Αυτό που καταφέραμε να πετύχουμε, είναι να βρούμε το ποσό που μπορούμε να εξοικονομήσουμε με άλλο τρόπο. Το πώς θα κατανεμηθεί αυτή η εξοικονόμηση χθες συμφωνήθηκε, τώρα κανονίζεται», ομολόγησε κυνικά χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποδεχόμενος ότι η διαφορά του τέλους ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ), το γνωστό χαράτσι που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, από το «νέο φόρο», βρίσκεται στο «νέο τρόπο υπολογισμού και στη διεύρυνση της φορολογητέας βάσης».

Αυτό που παραμένει αναλλοίωτο είναι ότι ανεξάρτητα από τον τρόπο υπολογισμού και το μηχανισμό είσπραξης του νέου φόρου, τα λαϊκά νοικοκυριά θα πληρώσουν 3,2 δισ. που προβλέπεται στον προϋπολογισμό από τη φορολογία στα ακίνητα. Παρ' όλα αυτά, συνεχίζουν να εμπαίζουν ξεδιάντροπα το λαό ότι τάχα θα έχει «ελαφρύνσεις», επειδή τάχα το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ θα είναι μειωμένο κατά 10-15%. Ομως το κενό που δημιουργεί στα προϋπολογισμένα έσοδα, περίπου 200 εκατ. ευρώ, θα κληθούν να το καλύψουν και πάλι τα λαϊκά στρώματα, μέσω της «διεύρυνσης της φορολογητέας βάσης», δηλαδή μέσω της φορολογίας στα ακίνητα εκτός σχεδίου, την παράταση του ΦΑΠ, κ.ά.

«Διευρύνεται η φορολογητέα βάση, με τα ακίνητα εκτός σχεδίου πόλης, με τα ακίνητα που νοικιάζει το Δημόσιο από ιδιώτες. Εχει κοστολογηθεί, μπορούμε να τα κοστολογήσουμε, βάσει των στοιχείων που μας έχει δώσει η ΔΕΗ. Συνεπώς, είναι ένα κενό, μια μείωση της τάξης του 15%, είναι ένα κενό, περίπου, ύψους 200 εκατομμυρίων, το οποίο καλύπτεται, σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό, από τη διεύρυνση της φορολογητέας βάσης», δήλωσε ο Σ. Κεδίκογλου, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για πρόταση που θα παρουσιαστεί στην τρόικα, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξει εκ νέου.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι «υπάρχει πλέον ενιαία στάση όλων των κυβερνητικών εταίρων σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα που θα συζητηθούν με την τρόικα», περιλαμβάνοντας σε αυτή και το ζήτημα των μαζικών απολύσεων στο Δημόσιο. «Το νέο σχέδιο Μανιτάκη θεωρείται αξιόπιστο, το στηρίζουμε και πιστεύουμε ότι θα γίνει αποδεκτό», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην Ιταλία

Για την Ιταλία αναχωρεί σήμερα Παρασκευή ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, για να εκπροσωπήσει το Κόμμα στη Διεθνιστική εκδήλωση που διοργανώνει στη Ρώμη στις 6/4, το κόμμα «ΚΚ Ιταλίας - Κομμουνιστές - Λαϊκή Αριστερά», με θέμα: «Ενάντια στον οπορτουνισμό, για το σοσιαλισμό, να χτίσουμε το ΚΚ». Στην εκδήλωση, εκτός του ΚΚΕ και του ΚΚ Ιταλίας, αναμένεται ακόμη να λάβουν ακόμη μέρος ΚΚ από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ουγγαρία, την Ουκρανία, τη Ρωσία και την Τουρκία. Οπως σημειώνουν οι διοργανωτές, «δεν θα είναι παρόντα κομμουνιστικά κόμματα που δεν τιμούν τα σύμβολά τους»! Με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Ιταλία, ο Ελισαίος Βαγενάς θα μιλήσει σήμερα το απόγευμα σε Ελληνες που βρίσκονται στη Ιταλία, στη φοιτητούπολη του Ουρμπίνο, με θέμα: «Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απαντάμε με οργανωμένη πάλη και αλληλεγγύη

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για τη «συμφωνία» των κομμάτων της συγκυβέρνησης για το χαράτσι και τις συνομιλίες με την τρόικα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, άνεργους, αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς - μεσαίους αγρότες σε συσπείρωση και δράση τώρα, για να καταργηθεί το χαράτσι και όλοι οι φόροι που τους πνίγουν, για να μην υποστούν καμία συνέπεια όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν φόρους, δάνεια και λογαριασμούς. Να διαμορφωθεί ασπίδα αλληλεγγύης για να εμποδιστούν οι κατασχέσεις, να μην τρομοκρατήσουν οι απειλές για τα χρέη. Οποιος δεν έχει να πληρώσει να νιώσει την έμπρακτη αλληλεγγύη των εργατικών σωματείων, οργανώσεων αυτοαπασχολούμενων, γυναικών, της λαϊκής συμμαχίας. Για να ληφθούν μέτρα προστασίας των ανέργων και των φτωχών λαϊκών οικογενειών που βρίσκονται σε απόγνωση. Αυτή πρέπει να είναι η απάντηση στους εκβιασμούς και τον εμπαιγμό κυβέρνησης - τρόικας. Καμιά εμπιστοσύνη στα κόμματα που υπόσχονται φιλολαϊκή διαπραγμάτευση με τούτη ή την άλλη μορφή εντός της ΕΕ και με άθικτα τα μονοπώλια. Είναι επιτακτική ανάγκη τώρα ο λαός να εμπιστευθεί τη δύναμή του, να παλέψει για το δίκιο και τα δικαιώματά του».

Η Αλέκα Παπαρήγα στη Θεσσαλονίκη

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, αύριο Σάββατο θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη. Το πρόγραμμα της επίσκεψης είναι το εξής:

-- Στις 5 μ.μ. θα συναντηθεί με τις συντονιστικές επιτροπές αγώνα κατοίκων Χαλκιδικής.

-- Στις 6 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση της ΝΕ Χαλκιδικής μπροστά από το Πολιτιστικό Κέντρο Ιερισσού.

-- Στις 9.30 μ.μ. θα παραβρεθεί και θα μιλήσει σε εκδήλωση - συνεστίαση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ στο κέντρο «Focus».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ