ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Απρίλη 2013
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Διαδήλωσαν μαζικά ενάντια στην εργοδοτική επιθετικότητα

Να ανακληθεί άμεσα η τρομοκρατική απόλυση στην «Πίνδο» απαίτησαν όσοι συμμετείχαν στην κινητοποίηση που οργάνωσε το ΠΑΜΕ

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Ηχηρή αγωνιστική απάντηση στην εργοδοτική τρομοκρατία και στην εκμετάλλευση, στην πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, που δίνει γη και ύδωρ στο κεφάλαιο και τις επιχειρήσεις, για φτηνούς και απλήρωτους εργάτες, αυξάνει την ανεργία και τη δυστυχία των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, δόθηκε χτες το απόγευμα στα Γιάννενα στο πανεργατικό συλλαλητήριο που διοργάνωσε η τοπική γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Απλήρωτοι εργάτες, απολυμένοι, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι που έχουν υποστεί μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, άνεργοι, νέοι και γυναίκες με κυρίαρχο σύνθημα «όλοι για έναν και ένας για όλους» ένωσαν τις φωνές τους στον κοινό ταξικό αγώνα.

Συγκεντρώθηκαν στο Δημαρχείο της πόλης για να εκφράσουν παράλληλα την πλατιά λαϊκή συμπαράσταση και αλληλεγγύη στη βιομηχανική πρωτοπόρα εργάτρια και μητέρα που απέλυσε η «ΠΙΝΔΟΣ» με στόχο να φρενάρει την οργανωμένη αντίδραση των απλήρωτων εργατών απέναντι στις μειώσεις των μισθών που στηρίζει και η διοίκηση του επιχειρησιακού σωματείου (ΠΑΣΚΕ).

Να ανακληθεί τώρα η τρομοκρατική απόλυση

Μέσα σε χειροκροτήματα και συνθήματα η βιομηχανική εργάτρια Αλίκη Γιώτη με μεστά αλλά γεμάτα ουσία λόγια υπογράμμισε ότι η απόλυση δεν είναι προσωπική υπόθεση, αφορά όλους τους εργάτες που σηκώνουν κεφάλι και αντιδρούν στην επίθεση της εργοδοσίας. «Πρέπει σημείωσε να αντιδράσουμε σε όλα τα κατεστημένα, σε όλους τους προβοκάτορες. Πρέπει να συσπειρωθούμε σε όλους τους χώρους δουλειάς, να μην περάσει καμία μείωση μισθών. Να απαιτήσουμε τα δεδουλευμένα μας. Δε θα μας βάλουν κάτω» είπε.

Τη συγκέντρωση άνοιξε ο Λευτέρης Μόκας εκ μέρους του Σωματείου Φαρμάκου που αναφέρθηκε στην απλήρωτη εργασία των εργαζομένων της ΠΡΟΣΥΦΙΠΕ (φαρμακαποθήκη) οι οποίοι με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης και τη στήριξη της κλαδικής Ομοσπονδίας προχωρούν σήμερα σε απεργία διεκδικώντας τα δεδουλευμένα και καμία μείωση μισθών. Αναδεικνύουν παράλληλα την ανάγκη το φάρμακο, η υγεία συνολικά να είναι αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν.

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον εργάτη στην ΠΙΝΔΟ, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Συνεταιριστικών Υπαλλήλων Χρήστο Δούβλη που αναφέρθηκε στον αμέτρητο κατάλογο των επιχειρήσεων όπου κυριαρχεί η απλήρωτη εργασία αλλά και απολύσεις με την ανοχή και στήριξη του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Αυτή η υπονομευτική για τα συμφέροντα των εργατών στάση επιβεβαιώθηκε και στη χτεσινή προγραμματισμένη και συμφωνημένη μετά από τις επαναλαμβανόμενες παρεμβάσεις του ΠΑΜΕ συνεδρίαση του Εργατικού Κέντρου, με θέμα την ανάκληση της τρομοκρατικής απόλυσης στην ΠΙΝΔΟ στην οποία ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ δεν πήγαν...

ΛΙΘΟΓΡΑΦΟΙ
Οργανώνουν κινητοποιήσεις μέσα από συνελεύσεις

Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις προχωρούν οι λιθογράφοι σε μια σειρά χώρους, καθώς η εργοδοσία εντείνει την επιθετικότητά της. Στην εταιρεία ΦΗΜΗ ΠΑΚ, όπου οι εργαζόμενοι βρίσκονται απλήρωτοι από τον ... Αύγουστο, έγινε χτες Γενική Συνέλευση και οι εργάτες αποφάσισαν να προχωρήσουν την Πέμπτη σε 4ωρη στάση εργασίας, ενώ αν δεν τους καταβληθεί η εξόφληση του Αυγούστου, τότε, θα προχωρήσουν την Παρασκευή σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση. Αντίστοιχα και στη ΝΙΚΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ, οι εργάτες αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 4ωρες επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας από την Παρασκευή. Η απόφαση πάρθηκε προχτές, Δευτέρα, μετά από Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν στο χώρο του εργοστασίου, με κύριο θέμα τις καθυστερήσεις πληρωμών, που έχουν φτάσει μέχρι και τους τέσσερις μήνες.

Στο εργοστάσιο των ΑΦΟΙ ΒΛΑΧΟΥ οι εργάτες προχωρούν αύριο Πέμπτη, 4 Απρίλη, σε νέα Γενική Συνέλευση και ταυτόχρονη δίωρη στάση εργασίας (1 μ.μ. - 3 μ.μ.), με θέμα την απόπειρα της εργοδοσίας να καταργήσει στην πράξη την κλαδική Σύμβαση και την υπογραφή ατομικών συμβάσεων. Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, η εργοδοσία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο - σε δεύτερο χρόνο - να κοπούν επιπλέον επιδόματα και παροχές, ενώ προσφέρει ως αντάλλαγμα το «καρότο» του σούπερ-μάρκετ.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ
Αντιμετωπίζει διώξεις για τις κινητοποιήσεις

Για παρακώλυση συγκοινωνιών διώκεται ποινικά ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ), Αντ. Σταματόπουλος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Σωματείου. Η δίωξη συνδέεται με τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που είχαν γίνει τον περασμένο Γενάρη στις συγκοινωνίες και είναι συνέχεια του αυταρχισμού που επέδειξε η κυβέρνηση την περίοδο εκείνη κηρύσσοντας τελικά επιστράτευση στα μέσα σταθερής τροχιάς.

Διενεργείται προκαταρκτική εξέταση για τη διάπραξη του αδικήματος της παρακώλυσης συγκοινωνιών και με εισαγγελική παραγγελία κλήθηκε στη ΓΑΔΑ για εξέταση χωρίς όρκο ο πρόεδρος του ΣΕΛΜΑ. Μια διαδικασία που αποτελεί προοίμιο της ποινικής δίωξης.

Η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών Αττικής του ΠΑΜΕ καταδικάζει την ποινική δίωξη και δηλώνει ότι «η κυβέρνηση σκοπό έχει την τρομοκράτηση και την υποταγή των εργαζομένων. Η δίωξη στρέφεται ουσιαστικά εναντίον του συνόλου των εργαζομένων στις συγκοινωνίες. Ειδικά τώρα που δρομολογούνται περαιτέρω οι σχεδιασμοί ιδιωτικοποίησης αεροδρομίων, λιμανιών και σιδηροδρόμων, η κυβέρνηση επιχειρεί να επικρατήσει άκρα του τάφου σιωπή. Η απάντηση των εργαζομένων θα είναι δυναμική και εξίσου σκληρή στην επιχείρηση ποινικοποίησης των αγώνων».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ICAP»
Στάση εργασίας ενάντια στη μείωση μισθών

Την απόφασή της να προχωρήσει για δεύτερη φορά σε μείωση μισθών σε τμήματα της επιχείρησης κατά 15% - 20% με το μισθό του 4ωρου να πέφτει στα 270 ευρώ, ανακοίνωσε η εργοδοσία της επιχείρησης «Icap Group AE». Υπενθυμίζεται ότι από το περασμένο καλοκαίρι η εταιρεία με την απειλή «είτε υπογράφεις είτε απολύεσαι» επέβαλε μειώσεις μισθών από 7% και πάνω με ατομικές συμβάσεις εργασίας. Οι εργαζόμενοι απάντησαν με στάση εργασίας χτες (12 μ. - 3 μ.μ.) με απόφαση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Τη Δευτέρα, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων πραγματοποίησε παρέμβαση στην επιχείρηση παρουσία αρκετών εργαζομένων. Ο διευθύνων σύμβουλος και ο υπεύθυνος ανθρώπινου δυναμικού είπαν ότι η εταιρεία δεν κάνει πίσω και θα προχωρήσει στις μειώσεις, επικαλούμενοι τα «μειωμένα κέρδη». Επιπλέον, όπως καταγγέλλει το σωματείο, τα στελέχη της επιχείρησης δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο και των απολύσεων. Οι εργαζόμενοι μετά τη μαζική τους συμμετοχή στη στάση εργασίας συζητούν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα ενάντια στην επίθεση που έχει εξαπολύσει σε βάρος τους η εργοδοσία.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΟΣΕ: Σε στάσεις εργασίας για την υπογραφή ΣΣΕ προχωρούν οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ από σήμερα Τετάρτη έως την Παρασκευή 5 Απρίλη. Το Σωματείο Κίνησης και το Σωματείο στον Προαστιακό τις μέρες αυτές θα κάνει στάση από τις 4 μ. μ. έως τα μεσάνυχτα, και στις επιβατικές και στις εμπορικές αμαξοστοιχίες. Το Σωματείο των Μηχανοδηγών θα κάνει στάση από τις 10 π. μ. έως τις 2 μ.μ., μόνο στις εμπορικές αμαξοστοιχίες.

ΛΟΓΙΣΤΕΣ: Σύσκεψη για τις αρνητικές εξελίξεις που αφορούν στο επάγγελμα του λογιστή (πιστοποίηση), για τις ιδιωτικοποιήσεις, την κατάργηση ή συγχώνευση εκατοντάδων ΔΟΥ, οργανώνουν σήμερα στις 6 μ.μ., στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών Αθήνας (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, η Επιτροπή Αγώνα Λογιστών Ελεύθερων Επαγγελματιών της ΠΑΣΕΒΕ, η Επιτροπή ΠΑΜΕ υπουργείου Οικονομικών, το ΜΑΣ και η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Οικονομολόγων.

ΕΜΠΟΡΙΟ: Στην εκλογοαπολογιστική του συνέλευση, την Κυριακή, 7 Απρίλη, στις 10.30 π.μ., προχωρά ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του σωματείου (Αγ. Φιλοθέης 5β - πλ. Μητροπόλεως).

ΣτΕ
Συνταγματικό το Μνημόνιο ΙΙ

Συνταγματικό, σύμφωνα με πληροφορίες, προσανατολίζεται να κρίνει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), το Μνημόνιο ΙΙ (Ν. 4046/2012), με το οποίο επήλθε μείωση στους μισθούς κατά 22% και κατά 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου πραγματοποιεί συνεχείς διασκέψεις, κεκλεισμένων των θυρών, για το θέμα της συνταγματικότητας ή μη των διατάξεων του Μνημονίου ΙΙ και της 6/2012 Πράξης του υπουργικού συμβουλίου.

Ωστόσο, η Ολομέλεια του ΣτΕ, κρίνει αντισυνταγματικές τις διατάξεις του Μνημονίου ΙΙ κατά το σκέλος εκείνο, που αφορούν τη διαιτησία. Πρόκειται για διατάξεις που καταργούν ουσιαστικά το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στον ΟΜΕΔ (Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας). Υπενθυμίζεται ότι στη διαιτησία μπορούσε - μέχρι πρότινος - να προσφύγει είτε η πλευρά των εργαζομένων (συνδικαλιστικές οργανώσεις) είτε η πλευρά των εργοδοτών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ