ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Γενάρη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Συνεχίζουν τον αγώνα για δουλειά με δικαιώματα
  • Εντείνεται η κρατική τρομοκρατία
  • Στο πλάι των απεργών συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, τονίζοντας την ανάγκη ενιαίας πάλης όλων των εργαζομένων

Απεργοί διαβάζουν την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ
Απεργοί διαβάζουν την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ
Με 24ωρη απεργία στο μετρό και στάσεις εργασίας στα υπόλοιπα μέσα (εκτός τρόλεϊ) συνεχίζουν και σήμερα τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες ενάντια στο χτύπημα των ΣΣΕ και την περαιτέρω μείωση των μισθών τους, παρά την επιχείρηση τρομοκρατίας που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση. Στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 μ.μ. θα γίνει στον ηλεκτρικό και το τραμ και από τις 11 π.μ. έως τις 5 μ.μ. στα μπλε λεωφορεία. Οι εργαζόμενοι στα μπλε λεωφορεία θα κάνουν και γενική συνέλευση.

Η κυβέρνηση συνέχισε και χτες με νέο μπαράζ εκφοβιστικών ενεργειών. Για τρίτη φορά βγήκε δικαστική απόφαση που χαρακτήρισε παράνομες τις κινητοποιήσεις, ενώ τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για αυτές ανέλαβε να χειριστεί η υποδιεύθυνση της Κρατικής Ασφάλειας μετά από σχετική εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Π. Φάκου. Η εντολή είναι η έρευνα για τη διερεύνηση ενδεχόμενης διάπραξης αδικημάτων να ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή. Να σημειωθεί ότι ερευνάται αν ευσταθούν τα όσα είδαν τη δημοσιότητα και αν υπάρχει παραβίαση της απόφασης, με τη συνέχιση της απεργίας που κάνουν οι εργαζόμενοι ενάντια στις νέες περικοπές των μισθών τους.

Στο πλευρό των απεργών συνδικάτα και το ΠΑΜΕ

Αντιπροσωπεία ταξικών Ομοσπονδιών βρέθηκε στα «πόστα» των απεργών, χτες το πρωί (φωτ.) αλλά και το βράδυ
Αντιπροσωπεία ταξικών Ομοσπονδιών βρέθηκε στα «πόστα» των απεργών, χτες το πρωί (φωτ.) αλλά και το βράδυ
Την ανάγκη ανάπτυξης ενιαίας αγωνιστικής δράσης ενάντια στην ενιαία αντεργατική επίθεση ανέδειξαν Ομοσπονδίες και συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ κατά την επίσκεψή τους χτες στο αμαξοστάσιο του μετρό στα Σεπόλια όπου συγκεντρώνονται οι απεργοί.

Μαζί τους και αντιπροσωπεία από τη Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ.

Το πρωί οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών Κλωστοϋφαντουργίας, Φαρμάκου, Τύπου και Χάρτου, Λογιστών, μιλώντας στους απεργούν τόνισαν ότι τα μέτρα που παίρνονται έχουν μόνιμο χαρακτήρα, χτυπούν το σύνολο των εργαζομένων και γι' αυτό απαιτείται ενιαία οργάνωση και συντονισμός της δράσης σε ταξική κατεύθυνση.

Το βράδυ, στο αμαξοστάσιο, το «παρών» έδωσαν το Συνδικάτο Οικοδόμων, τα σωματεία ξύλου, ηλεκτροτεχνιτών, εμπορίου και άλλοι.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απειλές και επίδειξη πυγμής

Σε ωμές απειλές κατά των εργαζομένων στο Μετρό και στα άλλα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προχώρησε η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να «σπάσει» τον αγώνα τους αλλά και να στείλει μήνυμα πυγμής γενικότερα στους εργαζόμενους και στα άλλα λαϊκά στρώματα που αντιπαλεύουν τα μέτρα που εξαθλιώνουν τη ζωή τους.

Κλιμακώνοντας την επιχείρηση εκφοβισμού και τρομοκράτησης η κυβέρνηση έστειλε χτες τελεσίγραφο στους εργαζόμενους να λήξουν μέχρι σήμερα τις απεργιακές κινητοποιήσεις, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση «θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου», αφήνοντας να αιωρείται η απειλή των απολύσεων αλλά και της επίταξης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη δήλωσή του επικαλέστηκε το σαθρό επιχείρημα της «ταλαιπωρίας των πολιτών» και της «αναστάτωσης της οικονομικής ζωής της πρωτεύουσας», προκειμένου να ζητήσει την άμεση αποκατάσταση της «ομαλότητας» στα ΜΜΜ. «Μέχρι αύριο (σ.σ. σήμερα) οι πρωτεργάτες αυτής της απαράδεκτης κατάστασης καλούνται να συμμορφωθούν με τις δικαστικές αποφάσεις για να αποκατασταθεί η νομιμότητα. Σε αντίθετη περίπτωση θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου», τονίζει προκλητικά και θρασύτατα στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος.

Ο ίδιος, μιλώντας στο «Vima fm», άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε απολύσεις εργαζομένων, ξεκινώντας από τους συνδικαλιστές. «Η νομοθεσία προβλέπει συγκεκριμένες ευθύνες για όσους πρωτοστατούν στη μη συμμόρφωση σε δικαστικές αποφάσεις», σημείωσε με νόημα ο Σ. Κεδίκογλου, ο οποίος επιβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι οι απολύσεις είναι πρώτες στο οπλοστάσιο της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε αν στις συνέπειες του νόμου περιλαμβάνονται και οι απολύσεις απάντησε καταφατικά λέγοντας: «Νομίζω ότι μεταξύ των συνεπειών είναι και αυτή». Παράλληλα, εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το ενδεχόμενο της επίταξης δηλώνοντας ότι «δεν έχει την εικόνα» πως η λύση της επίταξης είναι στο τραπέζι.

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρουσίασε ως αναγκαστική λύση τις απολύσεις εργαζομένων εξαιτίας της μη συμμόρφωσης στις δικαστικές αποφάσεις. «Οταν έχετε δει όσα έχετε δει σε αυτή την απεργία, όταν έχετε δει στοιχεία όπως αυτά που παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης για το πόσοι δήλωναν ασθένεια ή άδεια στο διάστημα της απεργίας, για να μη χάνουν την αμοιβή τους, όταν βλέπετε να αδιαφορούν επιδεικτικά στη συμμόρφωση με δικαστικές αποφάσεις, πείτε μου εσείς ποιο μέσο θα θεωρούσατε ενδεδειγμένο;», αναρωτήθηκε ξεδιάντροπα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα της απεργίας στο Μετρό τόνισε: «Πρέπει να σταματήσει η ταλαιπωρία του κόσμου. Η θέση μας σε αυτό είναι απολύτως σαφής. Και δεν προστατεύουν τα συμφέροντα των εργαζομένων όσοι φέρνουν τους εργαζόμενους σε αντίθεση με την κοινωνία. Κάνουν μεγάλο λάθος και συνδικαλιστικό».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνεχίζει τον εμπαιγμό με ΟΕΚ - ΟΕΕ

Η τρικομματική πλειοψηφία κύρωσε χτες στη Βουλή μια ακόμα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία παρατείνεται η θητεία της προσωρινής διοικούσας επιτροπής που έχει αναλάβει την εκκαθάριση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και του Οργανισμού Εργατικής Εστίας οι οποίοι, όπως είναι γνωστό, έχουν καταργηθεί.

Μιλώντας στη συνεδρίαση ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, ισχυρίστηκε ότι είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης να αναβιώσει πολιτικές που ασκούσαν οι δύο Οργανισμοί αλλά παρακάτω ήταν ξεκάθαρος λέγοντας ότι «εκ νέου στεγαστική πολιτική δεν πρόκειται να υπάρξει αλλά οι εκατοντάδες κατοικίες που βρίσκονται σε εξέλιξη θα συνεχίσουν μέχρι να ολοκληρωθούν».

Είπε ότι δεν κινδυνεύει καμία θέση εργασίας για όσους προέρχονται από τους καταργημένους Οργανισμούς, ότι θα διατηρηθεί η χρηματοδότηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων όπως γίνεται μέχρι σήμερα, θα διατηρηθεί η χρηματοδότηση των βρεφονηπιακών σταθμών και από λογαριασμό που θα τηρείται στον ΟΑΕΔ θα χρηματοδοτείται η επιδότηση ενοικίου. Ανέφερε επίσης, ότι θα επανέλθει ο κοινωνικός τουρισμός προσθέτοντας όμως «όχι στο εύρος που ήταν».

Στην παρέμβασή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Χ. Κατσιώτης κατήγγειλε το σχέδιο υφαρπαγής της περιουσίας των δύο οργανισμών και την κατάργηση των κατασκευαστικών προγραμμάτων και τόνισε ότι η κυβέρνηση παραδίδει στο βωμό του κέρδους το δικαίωμα στη στέγη, την αναψυχή και την ψυχαγωγία.

Υπενθύμισε ότι οι εισφορές που συνεχίζουν να πληρώνουν οι εργαζόμενοι για τους συγκεκριμένους Οργανισμούς υπολογίζονται σε 300 περίπου εκατομμύρια ενώ η περιουσία του ΟΕΚ υπολογίζεται στα 10 δισ. ευρώ.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης, είπε, να υφαρπάξει αυτή την περιουσία και τις τρέχουσες εισφορές των εργαζομένων αποτελεί σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων και κάλεσε τους εργαζόμενους σε αγώνα για να σταματήσει η διάλυση των δύο Οργανισμών, να αυξηθεί η εισφορά των εργοδοτών και να υπάρξει γενναία χρηματοδότηση από το κράτος.

Συγκέντρωση ενάντια στο κλείσιμο του ΚΕΑΤ

Συγκέντρωση στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Θησέως και Σπάρτης) θα γίνει την Παρασκευή στις 5 μ.μ. ενάντια στη συγχώνευση - συρρίκνωση του μοναδικού κέντρου για τυφλούς μαθητές και φοιτητές της χώρας.

Στη συγκέντρωση καλούν ο Σύλλογος Γονέων, οι μαθητές κι οι εργαζόμενοι του ΚΕΑΤ, η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής.

Παρέμβαση θα γίνει και σήμερα, Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Εργασίας.

Χτες το απόγευμα η διοίκηση του ΚΕΑΤ εμπόδισε αντιπροσωπεία της ΣΕΑΑΝ και αποφοίτων του ΚΕΑΤ να εισέλθουν στο κτίριο και να συνομιλήσουν με τους τυφλούς μαθητές. Οι μαθητές διαμαρτυρήθηκαν και βγήκαν στο προαύλιο, ώστε να συνομιλήσουν έστω και πίσω από τα κάγκελα (!) για τη συγχώνευση του Κέντρου και τη δική τους κινητοποίηση.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η πολιτική τους βασανίζει το λαό, όχι οι αγώνες

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει σε σχόλιό του για τις απειλές της κυβέρνησης στους απεργούς του Μετρό:

«Οι ωμές απειλές της κυβέρνησης κατά του αγώνα και των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων στο Μετρό πρέπει να καταδικαστούν από όλους τους εργαζόμενους και το λαό. Η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ είναι που βασανίζει το λαό και όχι οι αγώνες των εργαζομένων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ