ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Νοέμβρη 2012 - 1η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΜΕ
Να προετοιμαστούμε για μακρόχρονο σκληρό ταξικό αγώνα

Σε χτεσινή συνεδρίαση συζήτησε τα πρώτα συμπεράσματα από τις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις

Από την απεργιακή διαδήλωση που έγινε στις 6 Νοέμβρη στην Κομοτηνή
Από την απεργιακή διαδήλωση που έγινε στις 6 Νοέμβρη στην Κομοτηνή
Τα πρώτα συμπεράσματα και τις εκτιμήσεις από τις πρόσφατες απεργιακές μάχες συζήτησε στη χτεσινή της συνεδρίαση η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, η οποία εκτίμησε πως χρειάζεται σε κάθε τόπο δουλειάς και σε κάθε εργοστάσιο να δυναμώσουν οι ταξικοί αγώνες.

Οπως τονίζεται στην απόφαση (σ.σ. η οποία θα δημοσιευτεί ολόκληρη στον αυριανό «Ρ») είναι απαραίτητο «να δυναμώσει η οργάνωση των εργαζομένων, να χειραφετηθούν οι εργάτες και οι εργάτριες από την επιρροή και τις θέσεις της εργοδοσίας, να αντιπαλέψουν αντιλήψεις που τους βάζουν στην άκρη, πως άλλοι θα νοιαστούν γι' αυτούς, από τα κόμματα του συστήματος έως τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, αρκετών Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων. Για να γίνει το κίνημα αξιόμαχο και εξοπλισμένο στον αγώνα κατά των μονοπωλίων, απαιτείται σήμερα πλατιά λαϊκή συστράτευση. Μαζική ένταξη και δράση στα σωματεία, στους συλλόγους αυτοαπασχολουμένων, στους αγροτικούς συλλόγους, στις Λαϊκές Επιτροπές και στις Επιτροπές Αγώνα».

Ενα απ' τα κύρια συμπεράσματα της χτεσινής συνεδρίασης, ήταν πως η πρόσφατη 48ωρη απεργία «ήταν μάχη αδιάλλακτη με την εργοδοσία, σκληρή και ταξική σύγκρουση με την πολιτική των μονοπωλίων».

Σε αυτό το πλαίσιο, «η επιτυχία και αυτής της μάχης, θα κριθεί στην κλιμάκωση των αγώνων το επόμενο διάστημα, στην υιοθέτηση της ταξικής γραμμής από μεγαλύτερο κομμάτι εργαζομένων». Αρα χρειάζεται, όπως σημειώθηκε, να «προετοιμάζουμε το λαό για μακρόχρονο σκληρό ταξικό αγώνα που απαιτεί θυσίες».

Οι αγώνες χρειάζονται οργάνωση, αντοχή, πειθαρχία

Πάνω σε αυτό το ζήτημα, έγινε ξεχωριστή αναφορά στο «δηλητήριο της αναποτελεσματικότητας των αγώνων με τις διάφορες μορφές του, που σήμερα εισχωρεί πιο εκτεταμένα στη συνείδηση και στη δράση των εργατών». Δηλητήριο που, όπως υπογραμμίστηκε, «δεν αντιμετωπίζεται εύκολα με ορισμένα συνθήματα και εύκολες κουβέντες». Και σημειώθηκε: «Το πρόβλημα σήμερα εντοπίζεται στο στοιχείο πως οι αγώνες που έχουμε είναι κατώτεροι των αναγκών και των περιστάσεων. Οτι οι αγώνες δε γίνονται εξ αποστάσεως, ούτε με ένα ανάθεμα αλλά χρειάζεται οργάνωση, αντοχή, πειθαρχία. Το κίνημα είναι πίσω από την οξύτητα της επίθεσης που δεχόμαστε».

Σε αυτές τις συνθήκες, λοιπόν, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ έθεσε στο επίκεντρο το ερώτημα: «Τι κίνημα χρειαζόμαστε σήμερα». Ενα κίνημα ταξικό, «καρφί στο μάτι της πλουτοκρατίας, οργανωμένο και προσανατολισμένο απέναντι στην εργοδοσία, στους νόμους και το κράτος της, μαζικό, οργανωμένο στον τόπο δουλειάς και τον κλάδο».

Και τονίστηκε: «Ενα κίνημα που δε θα τα "διπλώνει", δε θα κάνει κωλοτούμπες, αλλά με ταξική συνέπεια θα βάζει εμπόδια, θα καθυστερεί τα κυβερνητικά μέτρα, θα οργανώνει την πάλη για άμεσα μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, θα μπαίνει μπροστά στην πάλη για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, θα στοχεύει στην κοινή δράση, στη συμμαχία του εργατικού κινήματος με τα κινήματα των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, των φοιτητών - σπουδαστών - μαθητών, των γυναικών».

Σε αυτήν την κατεύθυνση απαιτείται «αλλαγή των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα», αφού χωρίς αυτή «θα υπάρχει ισχυρό εμπόδιο και δυσκολία στην ανάπτυξη νικηφόρων αγώνων». Γι' αυτό το λόγο κρίθηκε πως πρέπει να υπάρξει απάντηση και να μην περάσει ο εκφυλισμός μέσα στο εργατικό κίνημα.

Ξεχωριστή αναφορά έγινε και στις απεργιακές συγκεντρώσεις, όπου, «ενώ η καταστολή σύρθηκε στα σημεία που βρισκόταν το πιο οργανωμένο και συγκροτημένο μπλοκ της συγκέντρωσης, στα μπλοκ του ΠΑΜΕ, αυτά επέδειξαν ψυχραιμία, παρέμειναν οργανωμένα, πειθαρχημένα, συντεταγμένα, με αφοβία και χωρίς κανέναν πανικό, έδωσαν δύναμη και ενθουσιασμό στους εργαζόμενους».

Στη συζήτηση που έγινε υπογραμμίστηκε ότι οι εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα που συζητήθηκαν σε επίπεδο Γραμματείας πρέπει να γίνουν αντικείμενο συζήτησης στα σωματεία, στους τόπους δουλειάς, οργανωμένα και συντονισμένα, προκειμένου οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να συμβάλουν με τη γνώμη τους, εμπλουτίζοντας τα συμπεράσματα. Οπως τονίστηκε από τους συνδικαλιστές, αυτή η συζήτηση είναι μια πολύπλευρη, και όχι τυπική διαδικασία, η οποία μπορεί να βοηθήσει να μπει περισσότερος κόσμος στη μάχη.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΑΘΗΝΑΣ
Αύριο η ημερίδα για την ανεργία και την ανάπτυξη του κλάδου

Στις 9 π.μ. στα γραφεία του Συνδέσμου Εγκαταστατών Υδραυλικών

Ημερίδα με θέμα «Αντιμετώπιση της Ανεργίας και της αναδουλειάς στον κλάδο των Κατασκευών - Η πρότασή μας για την ανάπτυξη του κλάδου», διοργανώνει η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Η ημερίδα πραγματοποιείται αύριο Κυριακή 18 Νοέμβρη, στην αίθουσα του Συνδέσμου Εγκαταστατών Υδραυλικών Θερμικών και Κλιματιστικών Εργων (οδός Πέτρου Ράλλη και Σαλαμινίας 9, Ταύρος). Οι εργασίες της ημερίδας θα ξεκινήσουν στις 9 π.μ.

Ο Γιάννης Πάσουλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, μίλησε στο «Ρ» για τις επιδιώξεις της ημερίδας. Αναλυτικά, τόνισε:

«Η κρίση στον κλάδο των κατασκευών εκδηλώθηκε πριν την εκδήλωση της κρίσης στην ελληνική οικονομία.

Οι πολιτικές, οικονομικές εξελίξεις, η καπιταλιστική κρίση, αντικειμενικά όξυναν την κρίση στον κλάδο.

Στον κλάδο των κατασκευών απασχολούνταν πριν την κρίση περίπου ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι από τον πρωτογενή τομέα, την εξόρυξη, μεταποίηση, εμπορία, οικοδόμηση, τους μισθωτούς τεχνικούς, τη γραμματειακή υποστήριξη των κατασκευαστικών εταιρειών.

Σήμερα, έχει κάθετα συρρικνωθεί ο κλάδος. Μόνο τους τελευταίους 36 μήνες στον κλάδο των κατασκευών χάνονται 4.361 θέσεις εργασίας κάθε μήνα.

Επιδίωξη της ημερίδας είναι:

  • Να αναδείξουμε το πρόβλημα της ανεργίας συνδεδεμένο με τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και την αντιμετώπισή της ως πρόβλημα που δεν απασχολεί μόνο τον κλάδο των κατασκευών, αλλά και τα στρώματα των αυτοαπασχολούμενων που η επαγγελματική τους δραστηριότητα είναι στα πλαίσια του κλάδου.
  • Ανάπτυξη πάλης για την ανακούφιση των ανέργων, αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων που βιώνουν οι άνεργοι και οι οικογένειές τους, οι επαγγελματοβιοτέχνες.
  • Να δώσουμε ολοκληρωμένα την πρόταση του ταξικού κινήματος για το χώρο των κατασκευών, για έργα που να βελτιώνουν τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων για ασφαλή και φθηνή κατοικία.
  • Η πρότασή μας, για δημιουργία ενιαίου δημόσιου κατασκευαστικού φορέα, είναι συνδεδεμένη με ρήξη με τις σημερινές πολιτικές, απαιτεί άλλο δρόμο ανάπτυξης που στο επίκεντρο θα έχει τις λαϊκές ανάγκες και όχι την ανάγκη της αύξησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Τα αποκρυσταλλώματα αυτής της ημερίδας θα αποτελέσουν εργαλείο κοινής δράσης με όλους τους εμπλεκόμενους στον κλάδο για να έχουμε ουσιαστική επαφή με τους άνεργους, να προσανατολίσουμε την πάλη του κλάδου στην κατεύθυνση της σύγκρουσης με τις πολιτικές που μόνιμα μας οδηγούν στη φτώχεια και την εξαθλίωση».

ΜΕΤΑΛΛΟ
Αύριο Κυριακή η πανελλαδική σύσκεψη των σωματείων

Στις 11 π.μ. στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας

Ανοιχτή πρόσκληση σε όλα τα σωματεία του Μετάλλου της χώρας έχει απευθύνει το Σωματείο των εργαζομένων στην «Ελληνική Χαλυβουργία» στον Ασπρόπυργο καλώντας να συμμετέχουν σε πανελλαδική σύσκεψη που διοργανώνει αύριο Κυριακή 18 Νοέμβρη στις 11 π.μ. στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Η πρωτοβουλία για την Πανελλαδική Σύσκεψη πάρθηκε στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση των Χαλυβουργών του Ασπροπύργου ώστε να συζητηθούν οι εξελίξεις και η κατάσταση στον κλάδο και να συντονίσουν τη δράση και τους αγώνες. «Παίρνουμε αυτήν την πρωτοβουλία γιατί θεωρούμε ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να αφήσουμε άλλο τον κλάδο όμηρο στην αδράνεια και τη συμβιβαστική τακτική της πλειοψηφίας που κυριαρχεί στην ΠΟΕΜ» σημειώνει ειδικότερα στη σχετική πρόσκληση το Σωματείο.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΣΕΤΗΠ
Γλέντι με τους άνεργους

Γλέντι συμπαράστασης και αλληλεγγύης για τους ανέργους του κλάδου, διοργανώνει αύριο, Κυριακή, στις 7 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΟΤΕ (Γ' Σεπτεμβρίου 110), η Επιτροπή Ανέργων του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική Ν. Αττικής (ΣΕΤΗΠ). Η Επιτροπή προσκαλεί άνεργους και εργαζομένους να συμμετέχουν στο γλέντι για να γνωριστούν καλύτερα, να ανταλλάξουν τους προβληματισμούς τους, να πάρουν κουράγιο, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει. Σε αυτή την κατεύθυνση ζητά από τους εργαζόμενους στον κλάδο να στηρίξουν έμπρακτα τη γιορτή και να την ενισχύσουν με όποιο τρόπο μπορούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ