ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Νοέμβρη 2012
Σελ. /16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
«ξεΡιζωμένοι»...

Εγκαινιάζεται στις 21 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» (παλιό πιλοποιείο Πουλόπουλου) Ηρακλειδών 66 στο Θησείο (Μετρό Κεραμεικός) η έκθεση της Εύας Μελά με θέμα «ξεΡιζωμένοι»...

Το θέμα επισημαίνει τον ξεριζωμό των λαών από τη ζωή τους, από τη χώρα τους, από τη δουλειά τους, από τη ζωή τους την ίδια. Ξεριζωμό που ασελγεί πάνω στις στοιχειώδεις ανθρώπινες ανάγκες. Ξεριζωμό που προκαλεί η ανεργία, η φτώχεια, η αποβιομηχάνιση, το ξήλωμα της παραγωγικής βάσης του τόπου, ξεριζωμό που προκαλούν οι στρατιωτικές επεμβάσεις, που προκαλούν οι ανταγωνισμοί στο πλαίσιο της καπιταλιστικής «ανάπτυξης»...

Η δουλειά που παρουσιάζεται είναι σχέδια και ζωγραφική που έγιναν στο εργαστήριο, με θέμα τον άνθρωπο της δουλειάς, τον άνεργο, το μετανάστη, τον πρόσφυγα. Επικεντρώνοντας στους εργαζόμενους στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος (χώρο με οξυμένα εργασιακά προβλήματα, εργατικά ατυχήματα, ανεργία που αγγίζει σήμερα το 95%, αγώνες και ταξικές συγκρούσεις) και στους μετανάστες είτε ως εργαζόμενους στην υπερεκμετάλλευση, είτε μέσα στις δυσκολίες μιας ζωής υπό διωγμόν, στην παράνομη παραμονή, στα κρατητήρια, στο δρόμο, στο κυνηγητό, στις επιχειρήσεις «σκούπα», στα κέντρα κράτησης... Πρόκειται για έργα σε χαρτί ή πανί, φτιαγμένα με κάρβουνο, μαυρόασπρα. Θα πλαισιωθεί η παρουσίαση και από σειρά πορτρέτων, με χρώμα.

Στην έκθεση συμμετέχει με ένα έργο - εγκατάσταση ο ζωγράφος Νίκος Χριστοφοράκης παρουσιάζοντας το ίδιο θέμα από μιαν άλλη σκοπιά, κάνοντας πιο ολοκληρωμένη έτσι την προσέγγιση της έκθεσης στο θέμα της.

Η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι τις 13 Δεκέμβρη, Τρίτη - Σάββατο: 10.00 - 20.00, Κυριακή: 10.00 - 14.00. Δευτέρα κλειστά. Πληροφορίες: Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» τηλ. 210.3452.150.


Κυριακή
  • «Ρίττερ, Ντένε, Φος»
    «Ρίττερ, Ντένε, Φος»
    Στην παιδική Σκηνή του θεάτρου «Χελώνα» ανεβαίνει η παράσταση «Σπείρα - Σπείρα με σπιρούνια», τέσσερα θρυλικά παραμύθια σε λυρικό λόγο της Λίνας Νικολακοπούλου και μελοποίηση του Σταμάτη Κραουνάκη. Κάθε Κυριακή στις 12 το μεσημέρι και στις 5 το απόγευμα.
Δευτέρα
  • «Η αλήθεια που δεν υπάρχει», τιτλοφορείται η έκθεση ζωγραφικής του ποιητή και συγγραφέα Γιώργου Κακουλίδη, που θα παρουσιάσει το Ιδρυμα «Μιχάλη Κακογιάννη», από τις 19/11 έως τις 9/12/2012. Θα εκτεθούν 25 έργα, διαφόρων διαστάσεων, δουλεμένα με λάδι και ακρυλικά χρώματα.
  • Στη Β' Σκηνή του Θεάτρου «Ανεσις», κάθε Δευτέρα και Τρίτη θα παρουσιάζεται η παράσταση «Μόλλυ Σουήνυ» του Μπράιαν Φρίελ, σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη, με τους Ευδοκία Ρουμελιώτη, Γιώργο Πυρπασόπουλο, Δημήτρη Καραμπέτση.
  • Η Εταιρεία Θεάτρου Θεώρημα παρουσιάζει στο θέατρο «Αλμα» κάθε Δευτέρα και Τρίτη την παράσταση «Βρώμικες ιστορίες» του Τσαρλς Μπουκόβσκι, με τους Γιώργο Χριστοδούλου, Νόνη Ιωαννίδου, Οθωνα Μεταξά, σε σκηνοθεσία Πέρη Μιχαηλίδη.
  • Το καυστικά σατιρικό σπονδυλωτό έργο του Ντάριο Φο «Mistero Buffo» παρουσιάζει, στο «Θησείον», η ομάδα «Επτάρχεια» του Θωμά Μοσχόπουλου με τους μόνιμους συνεργάτες του, Αννα Καλαϊτζίδου, Αννα Μάσχα, Κώστα Μπερικόπουλο, Αργύρη Ξάφη, Θάνο Τοκάκη, Γιώργο Χρυσοστόμου.
  • Χαΐνηδες
    Χαΐνηδες
    Στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» -Γκαράζ (Πειραιώς 206), αρχίζουν οι παραστάσεις του Low Budget Festival με το έργο «Θα σε πάρει ο δρόμος» του Σάκη Σερέφα (19, 20, 21/ 11). Σκηνοθεσία: Ενκε Φεζολάρι. Παίζουν: Αντώνης Φραγκάκης, Νεκταρία Γιαννουδάκη, Τζένη Θεωνά, Εύα Κοτανίδη, Μαρία Σκαφτούρα, Βασίλης Μαργέτης.
Τρίτη
  • Πρεμιέρα στο θέατρο «Κάππα» του έργου «Γράμμα σ' ένα παιδί» της Μάρως Μπουρδάκου που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Οριάνας Φαλάτσι και θα παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη. Σκηνοθεσία: Μάνος Πετούσης. Παίζει η Ζέτα Δούκα.
Τετάρτη
  • Το θέατρο Πορεία συστήνει στο ελληνικό κοινό την Αμερικανίδα συγγραφέα Sarah Ruhl, με το πρωτοπαρουσιαζόμενο στην Ελλάδα έργο «Ευρυδίκη» σε μετάφραση - σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου. Παίζουν: Κόρα Καρβούνη, Λαέρτης Μαλκότσης, Κώστας Γάκης, Γιάννης Νταλιάνης, κ.ά. (μέχρι 17 Φεβρουαρίου).
  • Είκοσι επτά τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι με τίτλο «Μάνος Χατζιδάκις ... Τώρα» παρουσιάζει ο Διονύσης Σαββόπουλος, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (21 και 23/11) στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη. Κείμενα - ερμηνεία Διονύση Σαββόπουλου. Συμμετέχει η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Δήμου Πατρέων και η Παιδική Χορωδία του Σπύρου Λάμπρου. Διευθύνει η Φαίδρα Γιαννέλου. Διδασκαλία χορωδιών Βασίλης Χατζηνικολάου. Παίζουν οι σολίστ: Τάκης Φαραζής, Γιώτης Κιουρτσόγλου, Γιάννης Αναστασάκης, Καλλίστρατος Δρακόπουλος, Θύμιος Παπαδόπουλος και η Βάσω Δημητρίου, η οποία έχει κάνει και τις ενορχηστρώσεις.
  • «Σπείρα - Σπείρα με σπιρούνια»
    «Σπείρα - Σπείρα με σπιρούνια»
    Μία σύνθεση 17 μονολόγων, με τίλτο «Οι άλλες μου ζωές» παρουσιάζει ο Κώστας Καστανάς (Ιδρυμα «Μ. Κακογιάννης». Σκηνική σύνθεση - σκηνοθεσία - ερμηνεία: Κώστας Καστανάς.
Πέμπτη
  • Στο νέο χώρο τέχνης «Αλεξάνδρεια» (Σπάρτης 14, Πλατεία Αμερικής) ανεβαίνει το έργο του Κίμωνα Ρηγόπουλου «Πλάτες μέσα στα σκουπίδια», σε σκηνοθεσία του ίδιου. Παίζουν: Ελενα Αρβανίτη, Βασίλης Βλάχος, Χρήστος Ευθυμίου, Γιώργος Μωρόγιαννης, Τζένη Σκαρλάτου.
  • Στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» - Γκαράζ (Πειραιώς 206), στο πλαίσιο του Low Budget Festival παρουσιάζεται η «Αθανασία» του Χρήστου Δήμα (22, 23, 24/ 11). Σκηνοθεσία Χρήστος Δήμας. Παίζουν: Αννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, Δήμητρα Λημνιού, Νίκος Βαρδάκας.
  • Η Εταιρεία Θεάτρου Συν-Επί (+, Χ) παρουσιάζει το «Κουαρτέτο» του Χάινερ Μύλλερ στο «Από Μηχανής Θέατρο». Μετάφραση: Ελένη Βαροπούλου. Σκηνοθεσία: Αντζελα Μπρούσκου. Παίζουν: Ακις Βλουτής, Δανάη Σκιάδη.
Παρασκευή
  • Στο θέατρο «Σφενδόνη» επαναλαμβάνεται, μέχρι τις 13 Ιανουαρίου, το έργο του Τόμας Μπέρνχαρντ: «Ρίττερ, Ντένε, Φος», μετάφραση βασισμένη στη μετάφραση της Ιωάννας Μεϊτάνη. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καταλειφός, Αννα Κοκκίνου, Ράνια Οικονομίδου, Πάνος Παπαδόπουλος. Σκηνικό: Εύα Μανιδάκη. Παίζουν: Δημήτρης Καταλειφός, Αννα Κοκκίνου, Ράνια Οικονομίδου.
  • «Μόλλυ Σουήνυ»

    GBABOUKOS

    «Μόλλυ Σουήνυ»
    Η 10μελής μπάντα των «Χαΐνηδων» σμίγει τόπους και χρόνους, ρυθμούς και ηχοχρώματα, στον Σταυρό του Νότου (Φραντζή και Θαρύπου 35 - 37, Νέος Κόσμος - Τηλ. 210 9226.975, 210 9239.031).
  • Στο καφέ του Πολυχώρου «Χυτήριο» (Ιερά Οδός 44, στάση μετρό Κεραμεικός, τηλ. 210.3412.313), στις 11.00 μ.μ. οι Carousel ταξιδεύουν στη Μεσόγειο αλλά και λίγο πιο πέρα έως την Πορτογαλία. Τραγουδάνε για τον έρωτα, την ξενιτιά, τη λύπη, τη χαρά, την ομορφιά των μεσογειακών τόπων.
  • Οι «Δερβίσηδες και η Αλίκη» εμφανίζονται στον πολυχώρο πολιτισμού «διέλευσις» (Λέσβου 15 & Πόρου, Κυψέλη, τηλ. 210 86 13 739), με τραγούδια σμυρναίικα και ρεμπέτικα, σ' ένα αφιέρωμα για το πέρασμα από τα καφέ αμάν στον τεκέ και στη λαϊκή ταβέρνα.
Σάββατο
  • Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης συνεχίζει στο «Σταυρό του Νότου» Φραντζή και Θαρύπου 35 - 37, Ν. Κόσμος, τηλ. 210.9226.975, 210.9239.031), κάθε Παρασκευή και Σάββατο.
  • Το θέατρο «Ελεύθερη Εκφραση» ανεβάζει την επιθεώρηση «Δανεικά κι αγύριστα» σε θεατρική σύνθεση και σκηνοθεσία Μαίρης Ιγγλέση. Παίζουν: Μαίρη Ιγγλέση, Τζένη Οικονόμου, Γιάννης Τσιώμου, Αλεξάνδρα Χειμώνα, Χρήστος Δερβεντζής, Εβελίνα Κυπραίου. Στο πιάνο: Χρήστος Μπάκης.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ