ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Πολεμικό κλίμα στη μεθόριο

Ο τουρκικός στρατός ενισχύει την παρουσία του στα σύνορα με τη Συρία
Ο τουρκικός στρατός ενισχύει την παρουσία του στα σύνορα με τη Συρία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Ατμόσφαιρα πολέμου συνεχίζει να επικρατεί στη συρο-τουρκική μεθόριο, όπου για έκτη συνεχόμενη μέρα χτες ο τουρκικός στρατός απάντησε με πυρά πυροβολικού σε οβίδα που ρίφθηκε από το συριακό στο τουρκικό έδαφος. Η εικόνα, σχεδόν απαράλλαχτη, επαναλήφθηκε όλες τις προηγούμενες μέρες, χωρίς να υπάρχουν θύματα από την τουρκική πλευρά, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις των τοπικών αρχών, ενώ άγνωστο παραμένει τι συνέπειες είχαν τα τουρκικά αντίποινα προς το συριακό έδαφος. Παραμένει επίσης άγνωστο ποιος εκτοξεύει αυτές τις ρουκέτες, αλλά λειτουργούν ως το πρόσχημα για την Τουρκία. Στο επίκεντρο των ανταλλαγών πυρών είναι η τουρκική επαρχία Χατάι και η γειτονική συριακή επαρχία Ιντλίμπ, με τα περισσότερα συμβάντα να καταγράφονται στη, μεταξύ τους, μεθόριο όπου μαίνονται και μάχες μεταξύ αντικαθεστωτικών και συριακού κυβερνητικού στρατού.

Αργά χτες, οβίδα από τη Συρία έπληξε και το έδαφος του βόρειου Λιβάνου, κοντά στο μεθοριακό χωριό Αμπουντιγιέ, και ακολούθησε, σύμφωνα με ντόπιους, μικρή ανταλλαγή πυρών χωρίς να προκληθούν θύματα μεταξύ των Λιβανέζων. Αρκετοί κάτοικοι των μεθοριακών περιοχών στο Λίβανο έχουν, εδώ και καιρό, απομακρυνθεί και ο λιβανικός στρατός έχει αυξήσει τις περιπολίες του.

Ως το χειρότερο σενάριο που γίνεται πραγματικότητα χαρακτήρισε τις εξελίξεις στη Συρία και το πολεμικό κλίμα στα σύνορα ο Τούρκος Πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση της χώρας του και το Γενικό Επιτελείο Στρατού βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις. Ο Α. Γκιουλ κάλεσε τη «διεθνή κοινότητα» να καταλήξει σε μία «αποτελεσματική και ουσιαστική λύση», διαμηνύοντας ότι η συγκεκριμένη κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξακολούθησε να εξαπολύει απειλές, προς όποιον επιχειρήσει να απειλήσει τα τουρκικά σύνορα, λέγοντας ότι οποιαδήποτε επίθεση θα καταπνιγεί. Επίσης, επανέλαβε ότι η εξουσιοδότηση από το Κοινοβούλιο προς την κυβέρνηση για στρατιωτικές επιχειρήσεις εφόσον χρειαστεί, δε σημαίνει ότι η Τουρκία θέλει πόλεμο, αλλά έχει «αποτρεπτικό ρόλο».

«Λάδι στη φωτιά» έριξαν και οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Σύρος αντιπρόεδρος, Φαρούκ αλ Σαράα, θα μπορούσε να «αντικαταστήσει» τον σημερινό Πρόεδρο, Μπασάρ αλ Ασαντ, στην ηγεσία μιας συριακής μεταβατικής κυβέρνησης, ως πρόσωπο «αποδεκτό» από τους αντικαθεστωτικούς. Η αντίδραση της συριακής ηγεσίας ήταν έντονη.

Ο Σύρος υπουργός Πληροφοριών, Ομράν αλ Ζόχμπι, τις χαρακτήρισε «απαράδεκτες», εκτιμώντας ότι εκφράζουν «κραυγαλέα αμηχανία και δυσφορία, τόσο σε πολιτικό όσο και σε διπλωματικό επίπεδο» εκ μέρους της Τουρκίας. «Δεν είμαστε στην εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», αντέτεινε ο αλ Ζόχμπι, καλώντας την τουρκική ηγεσία να σταματήσει να καταστρέφει το μέλλον «του αδελφού τουρκικού λαού».

Τον κίνδυνο «εξαιρετικά μεγάλης κλιμάκωσης που ήδη έχει αντίκτυπο στο Λίβανο και στις άλλες γειτονικές χώρες» επαναδιατύπωσε, χτες, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι μουν, και ζήτησε εκ νέου να τερματιστούν άμεσα οι μάχες και η ροή όπλων και προς τις δύο πλευρές, ενώ απηύθυνε έκκληση και για έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια. Ανήσυχος δήλωσε υποκριτικά και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λίον Πανέτα, για το ενδεχόμενο «περαιτέρω κλιμάκωσης και διάχυσης στα γειτονικά κράτη». Ο Ρεπουμπλικανός προεδρικός υποψήφιος, πάντως, ξεκαθάρισε ότι εφόσον εκλεγεί «θα εξοπλίσει τους αντικαθεστωτικούς για να τελειώνουν με τον Ασαντ», εννοώντας προφανώς ότι θα το πράξει εντονότερα και πιο απροκάλυπτα από ό,τι ήδη συμβαίνει.

Μάχες και ελιγμοί από τους αντικαθεστωτικούς

Εντός Συρίας, σκληρότατες μάχες μαίνονταν χτες στις συνοικίες Μιντάν, Σαχούρ, Σαλαχεντίν και Σάιφ αλ Ντάουλα, στο Χαλέπι, ενώ συνεχιζόταν η πολιορκία της Κάρακ αλ Σάλκι, στο νότο, από τα κυβερνητικά στρατεύματα για τρίτη μέρα. Την Κυριακή παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη μπροστά στο αρχηγείο της αστυνομίας στη Δαμασκό, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί τουλάχιστον ένα άτομο.

Τέλος, το λεγόμενο Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, που προβάλλεται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ως κύριος εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών, ανακοίνωσε ότι θα συνεδριάσει την επόμενη βδομάδα στην Ντόχα του Κατάρ προκειμένου να προσχωρήσουν σε αυτό και άλλες οργανώσεις, προσπαθώντας μάλλον να φανεί, έστω, ότι ικανοποιεί το βασικό αίτημα των ισχυρών του συμμάχων περί «ενότητας». Πάντως, έγινε σαφές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συνεργασία με την έτερη μεγάλη οργάνωση, την Επιτροπή Συντονισμού για την Εθνική και Δημοκρατική Αλλαγή, η οποία βρίσκεται σε ρήξη με τους ισλαμιστές, έχει κατακεραυνώσει την παρουσία ξένων μαχητών, αρνείται την ένοπλη δράση και βρίσκεται σε επαφές και με Ρωσία και Κίνα.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Επιθέσεις κατά Κούρδων στο βόρειο Ιράκ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Κλιμακώνεται η ένταση στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Τουρκίας και στα σύνορα με το Ιράκ, με αιχμή το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ), παράλληλα με τις εξελίξεις στη Συρία. Από το βράδυ της Κυριακής, τουρκικά μαχητικά βομβάρδισαν μέχρι και χθες το απόγευμα διαδοχικά στο βόρειο Ιράκ, «στρατόπεδα εκπαίδευσης μαχητών του ΡΚΚ». Στην επιχείρηση συμμετείχαν 12 τουρκικά μαχητικά, τύπου F-16, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται αν υπήρξαν απώλειες και σε ποια πλευρά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τουρκική κυβέρνηση ανανέωσε την έγκριση της Βουλής, για να πραγματοποιεί επιθέσεις στο βόρειο Ιράκ, με στόχο «θέσεις του ΡΚΚ», στο πλαίσιο της αναζωπύρωσης της έντασης και των συγκρούσεων μεταξύ Κούρδων αυτονομιστών και τουρκικού στρατού, από τον Αύγουστο και μετά. Η Τουρκία συνδέει άμεσα τις συγκρούσεις του τουρκικού στρατού με το ΡΚΚ, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως οι χειρότερες των τελευταίων ετών, κατηγορώντας την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Ασσαντ, ότι παρέχει στήριξη και ενισχύει τις κουρδικές δυνάμεις. Χαρακτηριστική των προθέσεων της Αγκυρας, ήταν η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, στο Ιράκ, τον Αύγουστο, προκειμένου να ξεκαθαρίσει ότι η Αγκυρα θα λάβει κάθε απαραίτητο μέτρο αν το ΡΚΚ αποπειραθεί να δημιουργήσει κουρδική οντότητα στην περιοχή.

Συνεδρίαση του ΝΑΤΟ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν και το Κοσσυφοπέδιο είναι επισήμως τα θέματα στην ατζέντα της προγραμματισμένης συνόδου των Υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ (συμμετέχει και ο Ελληνας υπουργός Π. Παναγιωτόπουλος) που συναντώνται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι θα τεθεί και το θέμα της Συρίας.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Σενάρια διχοτόμησης;

BEΛΙΓΡΑΔΙ.--

Η «αμεσότερη, καλύτερη και πιο δίκαιη λύση» που είναι αποδεκτή για Σέρβους και Αλβανούς είναι η διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου επειδή «συμβαδίζει με τα έννομα συμφέροντά τους» υποστήριξε ο Σέρβος πρωθυπουργός Ιβιτσα Ντάσιτς, σε συνέντευξη που δημοσίευσε χτες η σλοβένικη εφημερίδα «Ντέλο» με τη διευκρίνιση ότι πρόκειται για «προσωπική» του άποψη.

Ο Ντάσιτς σημείωσε ότι υποστηρίζει μία ειρηνική λύση και ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας που θα εστιάζει, όπως είπε, σε πολιτικά και τεχνικά ζητήματα. Εσπευσε εντούτοις να διευκρινίσει ότι δε θα γίνει αποδεκτός ένας διάλογος μεταξύ ηγετών που θα στοχεύει στη νομιμοποίηση της «ανεξαρτησίας» του Κοσσυφοπεδίου.

Το ίδιο 24ωρο το αντιπολιτευόμενο κίνημα «Αυτοδιάθεσης» Κοσσοβάρων Αλβανών ζήτησε εξηγήσεις χτες από την πρόεδρο Ατιφέτα Γιαχγιάγκα για τις συναντήσεις που είχε με Σέρβους εκπροσώπους των λεγόμενων «παράλληλων» διοικητικών δομών στο βόρειο τμήμα του προτεκτοράτου. Κατά την «Αυτοδιάθεση» με αυτή την συνάντηση η Γιαχγιάγκα παραβίασε το κοσοβάρικο Σύνταγμα.

ΛΙΒΥΗ
Εκ νέου σε «πολιτική κρίση»

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Την παραίτησή του υπέβαλε, λίγες βδομάδες μόλις μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο πρωθυπουργός Μουστάφα Αμπού Σαγκούρ, ο οποίος είχε εκλεγεί για τη θέση αυτή από το Γενικό Εθνικό Συμβούλιο, δηλαδή ένα είδος βουλής που προέκυψε από τις εκλογές του Ιούλη. Ο Σαγκούρ παραιτήθηκε μετά από την απόρριψη για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερα 24ωρα πρότασης που κατέθεσε για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, η οποία θεωρητικώς θα επιβλέψει και τη διαδικασία εκπόνησης νέου συντάγματος. Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν, για πολλοστή φορά, ότι στη βορειοαφρικανική χώρα δεν έχει καταστεί δυνατή η αποκατάσταση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της πολιτικής «κανονικότητας» που οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ευαγγελίζονταν, εξαπολύοντας την επέμβασή τους με απώτερο στόχο τις πλουτοπαραγωγικές της πηγές.

Και οι δύο προτάσεις του Σαγκούρ απορρίφθηκαν ως μη αντιπροσωπευτικές της επιρροής των πολιτικών δυνάμεων όπως αυτές αποτυπώθηκαν στη σύνθεση του Γενικού Εθνικού Συμβουλίου, αλλά και των διαφόρων περιφερειών της χώρας. Οι περισσότερες αντιδράσεις ήρθαν από την πλευρά της Συμμαχίας Εθνικών Δυνάμεων, έναν συνασπισμό κοσμικών αστικών κομμάτων, υπό τον πρώην μεταβατικό πρωθυπουργό, Μαχμούντ Τζιμπρίλ, η οποία κατέλαβε την πλειοψηφία των κομματικών θέσεων στο Συμβούλιο, αλλά δεν εκπροσωπούνταν στην κυβέρνηση.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αιματηρές επιδρομές στη Γάζα

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Με πυρά τεθωρακισμένων έπληξε ο ισραηλινός στρατός στόχους στη νότια Λωρίδα της Γάζας με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Παλαιστίνιος (μαχητής της ισλαμιστικής «Τζιχάντ» κατά τις παλαιστινιακές αρχές) και να τραυματιστούν άλλοι επτά άμαχοι, μεταξύ αυτών και παιδιά. Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι επρόκειτο για «αντίποινα» στις επιθέσεις με ρουκέτες που έγιναν την Κυριακή το βράδυ από τη Γάζα προς το Ισραήλ, χωρίς να προκληθούν θύματα, και αποτελούσαν, με τη σειρά τους, «απάντηση» σε αεροπορική επιδρομή «ακριβείας» με στόχο δύο μαχητές που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, στην περιοχή της Ράφα, στη νότια Γάζα, το Σάββατο το βράδυ, και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του ενός από τους δύο και τον τραυματισμό άλλων εννιά ανθρώπων.

  • Την Κυριακή, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι κατέρριψε στην έρημο στο νότο της χώρας ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το οποίο εισήλθε στο εναέριο χώρο του από τη Μεσόγειο, πέρασε πάνω από τη Γάζα και κατευθυνόταν προς την Ντιμόνα -την περιοχή που βρίσκεται η πυρηνική εγκατάσταση του Ισραήλ, αν και ουδέποτε έχει επιβεβαιωθεί- πριν αναχαιτιστεί από τα ισραηλινά μαχητικά. Επισήμως δεν έγινε καμία ανακοίνωση για το ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, αν και τα περισσότερα ΜΜΕ «φωτογράφιζαν» τη λιβανική σιιτική «Χεζμπολάχ» -που το έχει ξανακάνει- και το Ιράν ως ηθικό αυτουργό.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ