ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Παρεμβάσεις για τη Διεθνή Μέρα Δράσης της ΠΣΟ στις 3 Οκτώβρη

Η αφίσα για τη Διεθνή Μέρα Δράσης
Η αφίσα για τη Διεθνή Μέρα Δράσης
Τις δράσεις του ΠΑΜΕ ενόψει της Διεθνούς Μέρας Δράσης της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) την ερχόμενη Τετάρτη 3 Οκτώβρη, ανακοίνωσε χτες η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου.

Αναλυτικά, στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται:

«Σε μια περίοδο που η βαθιά κρίση πλήττει την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εντείνεται επικίνδυνα ο ανταγωνισμός μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών, η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) διοργανώνει ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ.

Η φετινή Διεθνής Μέρα Δράσης θα πραγματοποιηθεί στις 3 του Οκτώβρη, με βάση το σύνθημα της ΠΣΟ: "Η τροφή, το καθαρό νερό, τα βιβλία, τα φάρμακα και η στέγαση είναι δικαίωμα για όλους τους εργαζόμενους και για όλους τους ανθρώπους".

Θα διοργανωθούν σε όλες τις ηπείρους απεργίες, διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες και συγκεντρώσεις έξω από τα κοινοβούλια, λαϊκά δικαστήρια έξω από τις πύλες των εργοστασίων των πολυεθνικών κλπ.

Η ΠΣΟ επέλεξε αυτό το περιεχόμενο για τη Διεθνή Μέρα Δράσης στις 3 του Οκτώβρη, επιδιώκοντας τη συσπείρωση δυνάμεων ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων, ενάντια στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, ενάντια στα μονοπώλια που αποτέλεσμά τους είναι άνθρωποι να πεθαίνουν από την πείνα, τη δίψα και να κοιμούνται στους δρόμους, τα εκατομμύρια των μαθητών δεν έχουν βιβλία, οι άρρωστοι άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στα φάρμακα.

Την ίδια στιγμή, οι πολυεθνικές και τα μονοπώλια λεηλατούν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές των χωρών. Καταστρέφουν το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, εκμεταλλεύονται τους φτωχούς αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους.

Οι διεθνείς οργανισμοί, όπως ο Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων (FAO), η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) κλπ. ελέγχονται από τις πολυεθνικές και οι αποφάσεις τους είναι, φανερά ή κρυφά, κατά των εργαζόμενων των φτωχών αγροτών, κατά των λαών.

Το ΠΑΜΕ θα συμμετέχει στις κινητοποιήσεις της ΠΣΟ στις 3 του Οκτώβρη, ημέρα Τετάρτη, με τις παρακάτω παρεμβάσεις στη χώρα μας:

  • Συγκέντρωση των εργαζομένων στην αμερικάνικη πολυεθνική εταιρεία φαρμάκων "Beringer" στις 12 το μεσημέρι, όπου θα μιλήσει ο Γενικός Γραμματέας της ΠΣΟ Γ. Μαυρίκος.
  • Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας της Ομοσπονδίας Φαρμάκου στην εταιρεία φαρμάκων "Farmasern Lili" αμερικάνικων συμφερόντων.
  • Συγκέντρωση των εργαζομένων το πρωί στην ΕΥΔΑΠ (τεχνικό Πειραιά).
  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζόμενων στην ΕΥΑΘ (Θεσσαλονίκη) στις 11 π.μ.

Επίσης θα συμμετάσχουμε στη συγκέντρωση που διοργανώνει η ΠΣΟ έξω από τα γραφεία του Διεθνούς Οργανισμού Τροφίμων (FAO) στη Ρώμη στις 3 του Οκτώβρη, στις 4 το απόγευμα (τοπική ώρα) με την αποστολή 100 εργαζομένων και ανέργων, από την Αθήνα, τη Βόρεια Ελλάδα, την Πελοπόννησο και από όλους τους κλάδους. Η αποστολή θα αναχωρήσει με πούλμαν από την Αθήνα, τη Δευτέρα 1 του Οκτώβρη».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΠΟΥ - ΧΑΡΤΟΥ
Να εκτιμήσουμε την απεργιακή μάχη - να ετοιμαστούμε για κλιμάκωση

Καλεί σε γενικές συνελεύσεις για να συζητήσουν οι εργάτες

Από τη γενική απεργία στις 26 Σεπτέμβρη
Από τη γενική απεργία στις 26 Σεπτέμβρη
Τους εργαζόμενους του κλάδου που πήραν μέρος στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 26 Σεπτέμβρη χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση επισημαίνεται:

«Οι εργαζόμενοι του κλάδου με την αγωνιστική τους στάση κατάφεραν να ξεπεράσουν τους εκβιασμούς και τις απειλές της εργοδοσίας, την παραπλανητική προπαγάνδα κυβέρνησης - ΕΕ για μέτρα αναγκαία και προσωρινά και δώσανε ισχυρό μήνυμα σύγκρουσης και ρήξης με την αντεργατική βαρβαρότητα και την απάτη της δήθεν καλύτερης διαχείρισης μέσα στην ΕΕ που προτείνουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

Εκεί που είχαμε καλύτερη συμμετοχή στην απεργία και τις συγκεντρώσεις είναι εκεί που έγκαιρα τα σωματεία, οι σωματειακές επιτροπές οργάνωσαν Γενικές Συνελεύσεις, έγινε συζήτηση και εξηγήθηκαν οι βαθύτεροι αντεργατικοί στόχοι της συγκυβέρνησης - ΕΕ, αναδείχθηκε ως μοναδική διέξοδος ο δρόμος του αγώνα, με αιτήματα και στόχους πάλης που βάζουν εμπόδια στην αντεργατική επέλαση, ανοίγοντας ταυτόχρονα την προοπτική της ανατροπής της εξουσίας του κεφαλαίου.

Επίσης πάρθηκαν αποφάσεις και μέτρα για την εξασφάλιση της συμμετοχής και την περιφρούρηση της απεργίας. Ετσι δεν πέρασε η υπονόμευση από εργοδοσία, κυβέρνηση, εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό που επιχειρήθηκε όλες τις προηγούμενες μέρες.

Προχωράμε με μεγαλύτερη ορμή και αποφασιστικότητα και καλούμε όλα τα σωματεία, τις σωματειακές επιτροπές να συνεδριάσουν άμεσα, να κάνουν τις εκτιμήσεις τους για τη μάχη της απεργίας, να συζητήσουν με όλους τους συναδέλφους μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, συγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς. Να καλέσουμε τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα, να απαντήσουμε με κλιμάκωση με όλες τις μορφές πάλης στη νέα αντεργατική βαρβαρότητα. Να αποκρούσουμε την αντεργατική επίθεση της εργοδοσίας που εντείνεται καθημερινά σε κάθε χώρο δουλειάς».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ
Καταγγέλλει νοθεία

Ενόψει του συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης

Την απερχόμενη πλειοψηφία του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης που πρόσκειται στην ΠΑΣΚΕ και οργανώνει ένα ακόμα νόθο συνέδριο, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πιερίας «η Πρωτοπορία».

Σε ανακοίνωσή του, σημειώνει: «Αρνούνται να δώσουν την κατάσταση των αντιπροσώπων στον αντιπρόσωπο του συνδικάτου μας, με το επιχείρημα πως δεν είναι έτοιμη, η αλήθεια όμως είναι ότι δε θέλουν να βγουν τα άπλυτά τους στη φόρα.

Το Σάββατο 23/9/2012, έγινε γενική συνέλευση των αντιπροσώπων και εκλέχτηκε Εφορευτική Επιτροπή για τη διεξαγωγή των εκλογών στις 3 Οκτώβρη. Στη συνέλευση δεν υπήρχε κατάσταση ανά σωματείο με τους εκλεγμένους αντιπροσώπους, παρά μόνο μια κατάσταση με το ονοματεπώνυμο των παρόντων. Αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς να ελέγξει αν αυτοί που ψηφίζουν είναι νόμιμοι αντιπρόσωποι ή όχι. Αυτό το ήξεραν μόνο οι εκλογομάγειροι...

Η πλειοψηφία του απερχόμενου ΔΣ του Εργατικού Κέντρου, εδώ και χρόνια είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία στο πλευρό της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και τώρα της τρικομματικής ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ. Συνεργάτες της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΓΣΣΕ, που τριγυρνούσαν και τριγυρνούν από διάλογο σε διάλογο ξεπουλώντας ό,τι απέμεινε από τα δικαιώματα της εργατικής τάξης. Είναι αυτοί που παρότρυναν τα σωματεία της ΒΙΟΡΟΛ και του Επισιτισμού στην Πιερία, να υπογράψουν την εκ περιτροπής εργασία.

Το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλεί τους εργαζόμενους της Πιερίας να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, για το ρόλο της απερχόμενης Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου. Καλούμε τους νόμιμα εκλεγμένους αντιπροσώπους του Συνεδρίου να μη γίνουν συνένοχοι στη σφαγή των εργαζομένων, από την τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, την ΕΕ και τις δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Να ψηφίσουν το συνδυασμό της Εργατικής Ταξικής Ενότητας που στηρίζει το ΠΑΜΕ και βρίσκεται όπως πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΧΗΜΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρέμβαση για ΒΙΟΜΕ και «Κ. Μπαλής»

Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ της Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή εργαζομένων της «ΒΙΟΜΕ» και της «Κ. Μπαλής», πραγματοποίησε χτες το πρωί το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας. Το Συνδικάτο, με υπόμνημα που κατέθεσε στον ΟΑΕΔ, απαίτησε την επιμήκυνση του επιδόματος επίσχεσης προς τους εργαζόμενους για τουλάχιστον άλλο ένα χρόνο, καθώς οι επιχειρήσεις έχουν σταματήσει να λειτουργούν, οι ιδιοκτήτες δεν τους πληρώνουν τα δεδουλευμένα και οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα άλλο εισόδημα για να συντηρήσουν τις οικογένειές τους.

Θυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ βρίσκονται σε επίσχεση από τον περασμένο Σεπτέμβρη και από τον επόμενο μήνα δε θα δικαιούνται το επίδομα επίσχεσης. Αντίστοιχα, σε λίγο διάστημα θα σταματήσουν να λαμβάνουν το επίδομα επίσχεσης και οι εργαζόμενοι της «Κ. Μπαλής».

Ο διευθυντής του ΟΑΕΔ, δεσμεύθηκε ότι θα εισηγηθεί θετικά το αίτημα προς την κεντρική διοίκηση του ΟΑΕΔ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ