ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΤΡΑ
Απάνθρωπη κατασταλτική επιχείρηση κατά μεταναστών

G4PHOTOS

Η συγκυβέρνηση υλοποιώντας τις εξαγγελίες του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδια, για επέκταση των αντιμεταναστευτικών πογκρόμ στην επαρχία, ξεκίνησε χτες επιχείριση με την ονομασία «Ξένιος Ζεύς» και στην Πάτρα. Η αντιμεταναστευτική επιχείρηση της Αστυνομίας ξεκίνησε λίγο πριν τις 7 το πρωί σε περιοχές γύρω από το νέο λιμάνι της Πάτρας σε βάρος μεταναστών - προσφύγων και από εμπόλεμες ζώνες (Αφγανιστάν, Σομαλία). Μέχρι το βράδυ είχαν προσαχθεί 300 άτομα, ενώ έχουν γίνει έλεγχοι σε 63 εγκαταλειμμένα οικήματα. Oι αστυνομικοί συγκέντρωναν τους μετανάστες στο κτίριο του πρώην εργοστασίου της «Πειραϊκής Πατραϊκής» και εκεί γινόταν η πρώτη καταγραφή. Περίπου 200 μετανάστες συνελήφθησαν και αναμένεται να οδηγηθούν σε κέντρα κράτησης.

Η επιχείρηση της Αστυνομίας στη συνέχεια επεκτάθηκε στο κέντρο και σε συνοικίες της Πάτρας, όπου μετανάστες βρίσκουν προσωρινή στέγη σε ακατοίκητα σπίτια. Στο μεταξύ, έχουν μεταφερθεί στην Πάτρα αστυνομικές δυνάμεις από γειτονικές Αστυνομικές Διευθύνσεις, αλλά και από την Αθήνα, προκειμένου να πάρουν μέρος στους εκτεταμένους ελέγχους.

Σε δήλωσή του στο «Ρ» ο Αντρέας Αντωνόπουλος, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Πάτρα, ανέφερε σχετικά: «Η επιχείρηση "Ξένιος Ζεύς" συνεχίζεται και επεκτείνεται και στην επαρχία γιατί αποτελεί συνέχεια μιας πολιτικής που έχει σαν στόχευση της υλοποίηση της αντιμεταναστευτικής απάνθρωπης ταξικής πολιτικής της ΕΕ. Η εφαρμογή των συμβάσεων του Δουβλίνο 2 και της Συμφωνίας της Σέγκεν αποτελεί μαζί με την υλοποίηση των αντιλαϊκών επιλογών του μνημονίου όρο συμμετοχής της χώρας στην ΕΕ, το ευρώ και την Ευρωζώνη».

Επιθέσεις φασιστοειδών

Τα αστυνομικά πογκρόμ έχουν αποθρασύνει τα φασιστοειδή που συνεχίζουν τις επιθέσεις τους κατά μεταναστών. Σύμφωνα με καταγγελία αντιρατσιστικών και μεταναστευτικών οργανώσεων, το περασμένο Σάββατο τα μεσάνυχτα, φασιστοειδή επιτέθηκαν στο σπίτι ιμάμη της πακιστανικής κοινότητας στα Σεπόλια. Οι δράστες αναστάτωσαν τη γειτονιά φωνάζοντας υβριστικά συνθήματα κατά των μεταναστών και απειλώντας. Εσπασαν την εξωτερική πόρτα του σπιτιού και το παράθυρο. Μετά γκρέμισαν την εσωτερική πόρτα και τραυμάτισαν με ρόπαλο ένα άτομο.

Από τη γειτονιά κάτοικοι κάλεσαν την Αστυνομία. Ηρθε αστυνομική δύναμη, η οποία, κατά την καταγγελία, δεν καταδίωξε τους επιτιθέμενους οι οποίοι ήταν ακόμα κοντά στο χώρο, αλλά παρέμεινε εκεί και προσήγαγε δύο θύματα, ο ένας τραυματίας, για έλεγχο εγγράφων στον Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα. Οι αστυνομικοί ζήτησαν να έρθει στο Τμήμα Αγίου Παντελεήμονα όποιος έχει μισθωτήριο. Ο ιμάμης πήγε στο Τμήμα Αγίου Παντελεήμονα στη μία το πρωί της Κυριακής για να υποβάλει μήνυση και στις 4 π.μ. αστυνομικοί τον έδιωξαν από αυτό υποδεικνύοντάς του να έρθει κάποια άλλη ώρα.

Σύμφωνα με άλλη σχετική καταγγελία, την Κυριακή στις 4 μ.μ. στην Ελευσίνα στην οδό αδελφών Κυπραίου και Θριασίου, ομάδα φασιστοειδών επιτέθηκε αναίτια σε δύο Πακιστανούς μετανάστες που επέβαιναν σε μηχανάκι και τους χτύπησαν.

Απελάσεις

Συνολικά 1.259 μετανάστες διώχτηκαν Αύγουστο και Σεπτέμβρη από τη χώρα από το Τμήμα Απελάσεων. Ο μεγαλύτερος αριθμός επιστροφών πραγματοποιήθηκε με προορισμό Πακιστάν (459 άτομα), Μπαγκλαντές (272 άτομα) και Αλβανία (187 άτομα). Την περασμένη βδομάδα σε όλη τη χώρα προσήχθησαν 3.645 μετανάστες στις αστυνομικές υπηρεσίες. Την Κυριακή έγιναν 396 προσαγωγές μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας. Από την έναρξη της κατασταλτικής επιχείρησης «Ξένιος Ζεύς», έχουν προσαχθεί 29.086 αλλοδαποί και συνελήφθησαν 2.599. Διενεργήθηκαν 231 έρευνες σε σπίτια παρουσία εισαγγελικών λειτουργών, ενώ ελέγχθηκαν 127 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά και παροχής υπηρεσιών.

Στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών στη Δράμα

Μέσα σε μια νύχτα, η κυβέρνηση μετέτρεψε το στρατόπεδο «Πανταζόπουλου» στη Δράμα, που μέχρι πριν από ένα χρόνο φιλοξενούσε μονάδα πυροβολικού και κέντρο εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, σε στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών και το πρωί της περασμένης Παρασκευής μεταφέρθηκαν εκεί οι πρώτοι 150 μετανάστες. Ο Δήμος, φορείς και κάτοικοι της περιοχής, που αιφνιδιάστηκαν από την ξαφνική εξέλιξη, αντέδρασαν. Το Δημοτικό Συμβούλιο Παρανεστίου, μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση το βράδυ της Παρασκευής αποφάσισε να συστήσει διαπαραταξιακή επιτροπή, η οποία θα επισκεφθεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χτες το πρωί μαθητές των σχολείων της πόλης, που αντιδρούν στη λειτουργία του στρατοπέδου συγκέντρωσης, πραγματοποίησαν πορεία προς το χώρο και ζήτησαν από το διοικητή των αστυνομικών δυνάμεων να τους ενημερώσει για τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών. Το απόγευμα, μια ομάδα κατοίκων, και μέλη φασιστικών και ακροδεξιών οργανώσεων όπως η «Χρυσή Αυγή» και η «Πατριωτική Ενωση Δράμας» επιχείρησαν να μπουν στο στρατόπεδο, πετώντας πέτρες και ξύλα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. Η αστυνομία τούς απώθησε, κάνοντας χρήση χημικών.

Με ανακοίνωσή της, η Νομαρχιακή Επιτροπή Δράμας του ΚΚΕ, σημειώνει ανάμεσα σε άλλα ότι η εξέλιξη αυτή ούτε προσωρινή μπορεί να θεωρηθεί, ούτε κεραυνός εν αιθρία. «Η δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών έχει δρομολογηθεί εδώ και χρόνια από τα κόμματα του κεφαλαίου που κυβερνούν τη χώρα μας. Υπάρχουν ήδη σε μια σειρά κράτη - μέλη της ΕΕ και σε τρίτες «πρόθυμες» χώρες που χρηματοδοτήθηκαν γι' αυτά από την ΕΕ. Αυτή η εξέλιξη πρέπει να συναντήσει τη σθεναρή αντίσταση του λαού. Αποτελεί πλευρά της γενικότερης ανελέητης επίθεσης στα δικαιώματα ντόπιων και ξένων εργαζομένων και δεν στοχεύει στην ανακούφιση από τα εκρηκτικά προβλήματά τους».

Επεισόδια σε Αγιο Παντελεήμονα και Βόλο

Επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο κέντρο της Αθήνας με αποτέλεσμα τη σύλληψη 15 ατόμων και τον τραυματισμό τριών, εκ των οποίων ενός αστυνομικού. Συγκεκριμένα, περίπου 100 μέλη αντιφασιστικών οργανώσεων, ξεκίνησαν πορεία διαμαρτυρίας με μοτοσικλέτες από τα Εξάρχεια προς τον Αγ. Παντελεήμονα. Ομως τόσο στη διασταύρωση των οδών Φυλής και Μεθύμνης όσο και στην πλατεία Αμερικής, ήρθαν αντιμέτωποι με μέλη της «Χρυσής Αυγής» με αποτέλεσμα να συμπλακούν. Στο σημείο έφτασαν αστυνομικές δυνάμεις που αρχικά προσήγαγαν 15 άτομα.

Οι συνήγοροι των 15 συλληφθέντων Χ. Λάδης και Δ. Κατσαρής προχώρησαν χτες σε σοβαρές καταγγελίες. Οπως καταγγέλλουν: οι άνδρες της ομάδας Δέλτα, διεμβόλισαν με τις μηχανές τους την πορεία, έριξαν κάτω μοτοσικλετιστές και συνέχιζαν να τους ξυλοκοπούν ακόμα και όταν τούς συνέλαβαν. Σύμφωνα με την καταγγελία, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση και ηλεκτρονικού όπλου (tazer), ενώ στη συνέχεια στη ΓΑΔΑ, ξυλοκοπήθηκαν και καθυβρίστηκαν. Αξίζει να σημειωθεί η καταγγελία των συνηγόρων ότι οι άνδρες της ομάδας Δέλτα τράβαγαν φωτογραφίες και βίντεο «απαθανατίζοντας» τα όσα έκαναν. Επίσης, σύμφωνα με τους συνηγόρους οι συλληφθέντες είδαν τους δικηγόρους χτες το μεσημέρι ενώ ένας, με χτυπημένο κεφάλι και χέρι, παρέμεινε τη νύχτα στην ασφάλεια και οδηγήθηκε στο νοσοκομείο χθες το πρωί.

Να σημειωθεί ότι οι 15 νεαροί οδηγήθηκαν χτες το απόγευμα με εμφανή σημάδια ξυλοδαρμού στον Εισαγγελέα όπου ασκήθηκε ποινική δίωξη για διατάραξη κοινής ειρήνης με καλυμμένα χαρακτηριστικά, βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη και για επιβαρυντική περίπτωση διακεκριμένων φθορών και αντίσταση κατά της αρχής και επικίνδυνη σωματική βλάβη. Αργά το απόγευμα, στα δικαστήρια, σημειώθηκαν επεισόδια ανάμεσα σε αστυνομικές δυνάμεις και άτομα που βρίσκονταν εκεί για να συμπαρασταθούν στους συλληφθέντες, τα οποία πήραν έκταση και στους γύρω δρόμους. Εγιναν 20 προσαγωγές.

Στο Βόλο

Επεισόδιο σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο έξω από τα γραφεία της «Χρυσής Αυγής» στο Βόλο. Σύμφωνα με μαρτυρίες, άτομα του λεγόμενου αντεξουσιαστικού χώρου, συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία. Τότε, σύμφωνα με καταγγελία της αντιφασιστικής δράσης Βόλου, ο βουλευτής της «Χρυσής Αυγής» που βρισκόταν εκεί, κατά τη διάρκεια φραστικού επεισοδίου επέδειξε όπλο που είχε στην κατοχή του. Το γεγονός αυτό διαψεύδει ο ίδιος ο βουλευτής. Η Αστυνομία προχώρησε σε 11 προσαγωγές ατόμων που αφέθηκαν ελεύθερα. Η δικογραφία που σχηματίστηκε από την αστυνομική διεύθυνση Μαγνησίας για το επεισόδιο βρίσκεται στα χέρια της εισαγγελέα Βόλου, η οποία μελετά τα στοιχεία της προανάκρισης και τις σχετικές καταθέσεις και θα αποφανθεί αν προκύπτουν στοιχεία για αδικήματα προκειμένου να ασκηθούν διώξεις.

Επίθεση σε αστυνομικό τμήμα

Επίθεση με βόμβες «μολότοφ» σημειώθηκε στις 2 τα ξημερώματα της Κυριακής, εναντίον του Αστυνομικού Τμήματος Ακρόπολης που βρίσκεται στην οδό Λεοχάρους 4 στην Ακρόπολη. Αγνωστοι, έφτασαν κοντά στο Τμήμα και αφού πέταξαν τις μολότοφ εναντίον της σκοπιάς αλλά και των οχημάτων της ΕΛΑΣ, εξαφανίστηκαν. Από την επίθεση, υπέστησαν ζημιές τέσσερα αυτοκίνητα -ένα περιπολικό, ένα όχημα της Ασφάλειας και δύο άλλα αυτοκίνητα- καθώς και τρεις μηχανές που βρίσκονταν κοντά στην είσοδο του κτιρίου.

Επίσης, τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, άγνωστοι επιτέθηκαν με βόμβες «μολότοφ» σε διμοιρία των ΜΑΤ που βρίσκεται στην οδό Χαρ. Τρικούπη στα Εξάρχεια. Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χημικών.

Εννέα αυτοσχέδιες βόμβες «μολότοφ» εντοπίστηκαν την Κυριακή, στην υπόγεια δίοδο της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, στο ίδιο σημείο όπου το Σάββατο είχαν βρεθεί άλλες 9 «μολότοφ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ