ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
Δημόσια - δωρεάν μεταφορά μαθητών

Κινητοποίηση εκπαιδευτικών και γονιών προχτές στη Βουλή

Κινητοποίηση για το θέμα της μεταφοράς μαθητών, που έχει γίνει «μπαλάκι» μεταξύ κυβέρνησης, δήμων και περιφέρειας, έκαναν προχτές το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, Ομοσπονδίες Γονέων, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων. Η κινητοποίηση έγινε στη Βουλή και παραδόθηκε ψήφισμα των Ομοσπονδιών Γονέων Αθήνας - Πειραιά - Ανατολικής Αττικής. Υπενθυμίζουμε ότι η μεταφορά των μαθητών είναι «στον αέρα» και στην Περιφέρεια Αττικής, αφού οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν πληρώνουν παλιές οφειλές προς τους μεταφορείς, με αποτέλεσμα να αρνούνται να εκτελέσουν τα δρομολόγια.

Οι διαδηλωτές απαίτησαν να συνεχιστεί η δωρεάν μεταφορά μαθητών από και προς τα σχολεία με ευθύνη του κράτους. Δήλωσαν ότι παλεύουν για δημιουργία δημόσιου - δωρεάν και ασφαλούς συστήματος μεταφοράς μαθητών στα σχολεία τους. Αντιπροσωπεία των φορέων συναντήθηκε με εκπροσώπους του ΚΚΕ, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της ΔΗΜΑΡ. Στην κινητοποίηση δήλωσε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ ο βουλευτής του Κόμματος Σπύρος Χαλβατζής. Το ΚΚΕ μάλιστα έχει καταθέσει και Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή για το θέμα.

Να σημειώσουμε ότι τα θύματα της κατάστασης με τη μεταφορά στην Αττική είναι τα παιδιά από Ειδικά Σχολεία, οι μαθητές των Καλλιτεχνικών και Μουσικών Σχολείων κ.ά., ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα το θέμα αγγίζει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό παιδιών από χωριά. Το κόστος μεταφέρεται στις πλάτες των γονιών και όταν αυτό δε γίνεται, τότε «απλά» μιλάμε για αποκλεισμό από την εκπαίδευση.

Στο Πέραμα

«Εδώ και τώρα δωρεάν μεταφορά για όλα τα παιδιά». Με το σύνθημα αυτό, αλλά και πολλά ακόμα αυτοσχέδια, τα παιδιά του 3ου Γυμνασίου Περάματος, μαζί με τους γονείς και τους καθηγητές τους, διαδήλωσαν τη Δευτέρα το πρωί στην κεντρική λεωφόρο της πόλης και στη συνέχεια στο δημαρχείο την απαίτησή τους να συνεχιστεί η δωρεάν μεταφορά τους από και προς το σχολείο με ευθύνη του κράτους. Την κινητοποίηση διοργάνωσαν από κοινού ο Σύλλογος Γονέων, η Ενωση Γονέων Περάματος με τη συμμετοχή και των εκπαιδευτικών.

Το 3ο Γυμνάσιο απέχει χιλιόμετρα από τον κύριο ιστό της πόλης. Μέχρι και πέρσι υπήρχε πούλμαν για τη μεταφορά των μαθητών. Φέτος όμως έχει διακοπεί και τα παιδιά αναγκάζονται να διασχίζουν λεωφόρο ταχείας κυκλοφορίας με αποτέλεσμα να διατρέχει άμεσο κίνδυνο η σωματική τους ακεραιότητα.

Ο δήμαρχος Περάματος αρχικά αρνήθηκε να συναντηθεί με τους γονείς και τους καθηγητές, όμως όταν τα παιδιά «πήραν το λόγο» και κατέκλυσαν τους χώρους του δημαρχείου, ξησηκώνοντας τους πάντες στο πόδι με τη ζωντάνια τους, αναγκάστηκε τελικά να τους συναντήσει ενώ ανέφερε, χωρίς να είναι σε θέση να δεσμευτεί για κάτι, ότι γίνονται προσπάθειες ώστε η ΕΘΕΛ να βάλει λεωφορείο πρωί και μεσημέρι για την αποκλειστική μεταφορά των παιδιών.

Το Μουσικό Σχολείο Ιλίου

Το δικαίωμά τους σε ασφαλείς δωρεάν μεταφορές διεκδίκησαν χτες οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ιλίου και γονείς τους με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών. Οι μαθητές, με μία μουσική διαμαρτυρία, ζήτησαν να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της μεταφοράς τους. Για τα μουσικά σχολεία, στα οποία φοιτούν παιδιά από διάφορες περιοχές και τα οποία θα πρέπει να μετακινούνται σε μεγάλες συχνά αποστάσεις κουβαλώντας παράλληλα και μουσικά όργανα, το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών είναι αναπόσπαστο κομμάτι της λειτουργίας τους. Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ιλίου και οι γονείς τους δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις φέρνοντας την κυβέρνηση απέναντι στις ευθύνες της και διεκδικώντας λύση.

Στην Ξάνθη

Νέα μαχητική κινητοποίηση έξω από την Αντιπεριφέρεια Ξάνθης πραγματοποίησαν χτες γονείς και μαθητές, απαιτώντας δωρεάν και ασφαλή μεταφορά όλων των μαθητών με ευθύνη της πολιτείας. Η κινητοποίηση οργανώθηκε με πρωτοβουλία των Συλλόγων Γονέων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης. Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων και τη Δευτέρα και χτες πολλά σχολεία του νομού παρέμειναν κλειστά.

Στο πλευρό γονιών και μαθητών βρίσκεται η Λαϊκή Επιτροπή της Ξάνθης.

Οι Σύλλογοι γονέων χτες βράδυ μέσα από γενική συνέλευση θα αποφάσιζαν την παραπέρα κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

Με ανοιχτή επιστολή τους, οι κομμουνιστές σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης καλούν τον περιφερειάρχη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας και με στόχο να πιέσει την κυβέρνηση, να δώσει άμεση λύση στο πρόβλημα, να κηρύξει την Ξάνθη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να προχωρήσει σε διακοπή των μαθημάτων την Πέμπτη 27 και την Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη, καθώς το πρόβλημα που έχει προκύψει αποτελεί έκτακτη συνθήκη. Επίσης προτείνουν να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση την Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη, στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης.

ΜΕΣΟΓΕΙΑ
Στα 80 και 100 ευρώ το μήνα φτάνει το χαράτσι για τις οικογένειες...

...όταν αναγκάζονται να επωμιστούν το κόστος της μεταφοράς σε κάποιες περιοχές!

Δυσβάσταχτο και εξοντωτικό για τη συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών γίνεται το ζήτημα της μετακίνησης των μαθητών από και προς το σχολείο, εξαιτίας της κατάστασης που διαμορφώνεται. Στο θέμα αναφέρεται με ανακοίνωσή της η Τομεακή Οργάνωση Μεσογείων - Λαυρεωτικής της ΚΝΕ που μεταξύ άλλων περιγράφει σε ανακοίνωσή της το τι σημαίνει για τους μαθητές και τους γονείς η διακοπή της δωρεάν μεταφοράς στο σχολείο: «Για να μεταφερθεί 1 μαθητής με το ΚΤΕΛ π.χ. από το Σχοινιά στο Μαραθώνα χρειάζεται 3,2 ευρώ καθημερινά, δηλαδή περίπου 80 ευρώ το μήνα. Αν η συγκεκριμένη οικογένεια έχει 2 παιδιά αυτό το ποσό εκτινάσσεται στα 160 ευρώ μηνιαία. Αντίστοιχα για μεγαλύτερες μετακινήσεις το νέο αυτό "χαράτσι" μεγαλώνει. Από Μαρκόπουλο για Κορωπί το αντίτιμο ανέρχεται στα 100 ευρώ το μήνα. Η κατάσταση χειροτερεύει για τα Μουσικά, Αθλητικά και Καλλιτεχνικά σχολεία της περιοχής, όπου η πλειοψηφία των μαθητών μετακινείται από κάθε γωνιά του Λεκανοπεδίου», σημειώνει η ΤΟ της ΚΝΕ προσθέτοντας ότι «την ίδια στιγμή οι μισθοί των γονιών μας κατρακυλούν από μέρα σε μέρα, εάν και εφόσον πληρώνονται από τις δουλειές τους, κάθε σπίτι έχει τουλάχιστον έναν άνεργο, ενώ τα χαράτσια έρχονται με τη μορφή χιονοστιβάδας στα σπίτια μας».

«Υπάρχουν δύο κόσμοι», τονίζει η ΤΟ της ΚΝΕ. «Από τη μία, ο κόσμος ο δικός μας και των γονιών μας που κάθε μέρα μετράμε και το ένα ευρώ για να τα βγάλουμε πέρα. Από την άλλη, ο κόσμος της χλιδής και του ατελείωτου κέρδους, που χτίζεται πάνω στις πλάτες μας, πάνω στη δουλειά των γονιών μας», σημειώνει και καλεί στο δρόμο του αγώνα. «Καμία σκέψη να φορτώσουν άλλα βάρη στην πλάτη τη δικά μας και των οικογενειών μας. Να εξασφαλίσουν εδώ και τώρα τα απαραίτητα κονδύλια για τις μετακινήσεις μας και συνολικότερα για τη μόρφωσή μας», τονίζει.

ΒΟΛΟΣ - ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ
«Λειτουργικά»... χαράτσια στους γονείς

Νηπιαγωγεία που λειτουργούν στο Βόλου ζήτησαν από τους γονείς των παιδιών χρηματικά ποσά, από 50 έως και 80 ευρώ, για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολείων, καθώς και μία σειρά από χρηστικά είδη για τη φοίτηση των νηπίων, όπως πακέτα με λευκές σελίδες Α4, ή ακόμη και είδη υγιεινής, όπως χαρτί υγείας, χαρτί κουζίνας, χαρτοπετσέτες και σακούλες απορριμμάτων!

Γονείς κατήγγειλαν αυτά τα περιστατικά τόσο στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όσο στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Βόλου, εκπρόσωπος της οποίας αρκέστηκε να καταδικάσει αυτές τις «πρωτοβουλίες», που αμφισβητούν, ευθέως και εμπράκτως, το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του Νηπιαγωγείου...

Ακόμα περιμένουν νηπιαγωγό

Ενας μήνας συμπληρώνεται σε λίγες μέρες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και το νηπιαγωγείο της Κωμιακής στη Νάξο δεν έχει λειτουργήσει ακόμα και τα τέσσερα νήπια που φοιτούν σε αυτό μένουν σπίτι. Οπως καταγγέλλει η ΚΟΒ Κωμιακής του ΚΚΕ, «δεν έχει διοριστεί ακόμα νηπιαγωγός στην Κωμιακή και σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες, δεν προβλέπεται τουλάχιστον μέχρι αρχές Οκτώβρη, αν δεν εγκριθούν οι έτσι κι αλλιώς κουτσουρεμένες πιστώσεις».

Η ΚΟΒ Κωμιακής αναδεικνύει το γεγονός που έρχεται να προστεθεί στα προβλήματα από τις συγχωνεύσεις σχολείων και καλεί τους γονείς, τους συλλόγους, τους φορείς και την τοπική κοινωνία οργανωμένα και συλλογικά να πιέσουν άμεσα και να διεκδικήσουν την πλήρη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό των σχολείων, ασφαλείς μεταφορές μαθητών όπου χρειάζεται, κάλυψη όλων των λειτουργικών αναγκών στα σχολεία, ώστε να μην πληρώνουν οι γονείς ούτε ένα ευρώ κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ