ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
«Κλείνουν» το πακέτο μέχρι το τέλος της βδομάδας

Να σημάνει ξεσηκωμός για να μην περάσουν τα σχέδια των δημίων του λαού

Η απόκρουση των μέτρων είναι όρος επιβίωσης για την εργατική λαϊκή οικογένεια και μπορεί να γίνει απαρχή για γενικευμένη αντεπίθεση
Η απόκρουση των μέτρων είναι όρος επιβίωσης για την εργατική λαϊκή οικογένεια και μπορεί να γίνει απαρχή για γενικευμένη αντεπίθεση
Κρίκος στην ατέλειωτη αλυσίδα των βάρβαρων μέτρων που εξοντώνουν το λαό για να θωρακιστεί η κερδοφορία του κεφαλαίου, είναι το πακέτο των 11,5 δισ. που «κλειδώνει» μέσα στη βδομάδα και προωθεί για ψήφιση στη Βουλή με συνοπτικές διαδικασίες η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ. Ταυτόχρονα, επιχειρεί να καλλιεργήσει αυταπάτες στο λαό, πυροδοτώντας προπαγανδιστικά ψευτοδιλήμματα και φουσκώνοντας στο έπακρο το παραμύθι της «επιμήκυνσης».

Η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου με τα πρόσθετα αντιλαϊκά πακέτα, προγραμματίζεται για τις αρχές της επόμενης βδομάδας. Αμέσως μετά, κλιμακώνουν με τους συνοδευτικούς εφαρμοστικούς νόμους, βάζοντας στόχο να τους έχουν ψηφίσει το αργότερο μέχρι την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ) στις 8 του Οκτώβρη.

Στην κυβέρνηση θεωρείται βέβαιο ότι το πακέτο των μέτρων θα εγκριθεί στις επόμενες συσκέψεις των τριών πολιτικών αρχηγών, το απόγευμα της Πέμπτης και την Κυριακή, ενώ θα ψηφιστεί από τη Βουλή δίχως σοβαρές απώλειες. Ενόψει των οριστικών αποφάσεων, ο Αντ. Σαμαράς συναντήθηκε χτες με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, ο οποίος δήλωσε ότι πλέον δεν «υπάρχει χρόνος» και ότι «ελπίζει» να ολοκληρώσουν με τα πακέτα «μέχρι την Κυριακή».

Οι διαβουλεύσεις με τα κλιμάκια είχαν συνέχεια χτες, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας δήλωνε «άγνοια» για τα σενάρια ακόμη μεγαλύτερων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, ισχυριζόμενος ότι η «συμβολή» του υπουργείου του είναι στα 4,8 με 5 δισ. ευρώ.

Ο ίδιος παράγοντας παραδέχτηκε ότι θα προχωρήσουν στη «νομοθέτηση του κατώτατου μισθού». Θα περιβάλουν δηλαδή και με μανδύα νόμου την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που πέρασε η προηγούμενη συγκυβέρνηση Παπαδήμου και αφορά στη συρρίκνωση του κατώτατου μισθού (22% και 32% για τους νέους κάτω από 25 χρόνων), ενώ χτυπιούνται παραπέρα και οι κλαδικές συμβάσεις.

Συμπληρώνοντας τον προηγούμενο, το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, «αποκάλυψε» πως οι απαιτούμενες «παρεμβάσεις» από το υπουργείο Εργασίας φτάνουν στα 9,5 δισ. ευρώ (!). Συγκεκριμένα, συζητιούνται νέα μέτρα άγριων περικοπών ύψους 8 δισ. ευρώ από συντάξεις - μισθούς - προνοιακά επιδόματα και ακόμη 1,5 δισ. ευρώ από αντίστοιχες παρεμβάσεις «άμεσου αποτελέσματος».

Ανεξάρτητα από ποσοτικούς στόχους, μεθοδεύσεις και σκοπιμότητες είναι απόλυτα φανερό ότι έχουν αποφασίσει να βαρέσουν στο ψαχνό, να διαμορφώσουν φτηνότερους εργάτες, τις συνθήκες για την επάνοδο των μονοπωλίων σε φάση εντατικής κερδοφορίας.

Απόλυτα δεδομένη είναι και η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης (στα 67 από 65 χρόνια). Σύμφωνα με διοχετευόμενες πληροφορίες, το τσεκούρι στις συντάξεις θα ξεκινήσει από πολύ χαμηλά, ενδεχομένως από τα 600 ευρώ μεικτά, ενώ δρομολογούνται και παραπέρα «οριζόντιες» περικοπές ύψους 5% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Το παραμύθι της «επιμήκυνσης»

Την ίδια ώρα, γίνεται φανερό ότι η «επιμήκυνση» δεν πρόκειται να φέρει καμία ανακούφιση για το λαό, ούτε θα σημάνει «άπλωμα» στην εφαρμογή των μέτρων σε τέσσερα αντί για δύο χρόνια, όπως διατείνεται ψευδώς η κυβερνητική προπαγάνδα, για να καλλιεργήσει αυταπάτες και φρούδες προσδοκίες στο λαό. Αντίθετα, θα επιφέρει νέα μέτρα και δεινά, αφού ο στρατηγικός στόχος είναι η διασφάλιση των προϋποθέσεων για την «αειφόρο» κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Η κυβέρνηση, πάντως, θέλοντας να στείλει μήνυμα στοχοπροσήλωσης στην πλουτοκρατία και τους ξένους δανειστές, διαμηνύει ότι το πακέτο των μέτρων των 11,5 δισ. θα εφαρμοστεί στο σύνολό του, ενώ αν χρειαστεί θα παρθούν πρόσθετα μέτρα στο όνομα της επίτευξης δημοσιονομικού πλεονάσματος.

Χαρακτηριστική, από την άποψη αυτή, είναι η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος έσπευσε χτες να αποκλείσει το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστεί κάποιο από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πακέτο. Ερωτηθείς (στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ) «αν υπάρχει περίπτωση να μην εφαρμοστούν κάποια από αυτά τα μέτρα, επειδή θα διαφοροποιηθεί η πολιτική στην Ευρωζώνη και θα επιτευχθεί ενδεχομένως η ανάκαμψη», ο Σ. Κεδίκογλου απάντησε αρνητικά δηλώνοντας ότι «μην ξεχνάτε ότι στόχος μας είναι η ισοσκέλιση των δημοσίων οικονομικών μας».

Και συμπλήρωσε: «Από εκεί και πέρα, το διάστημα το οποίο έχουμε για να πετύχουμε αυτό το στόχο, το να είναι λίγο μεγαλύτερο μας διευκολύνει, γιατί δεν θα είναι τόσο απότομη η μετάβαση και θα έχεις ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα να διορθώσεις ορισμένες παραμέτρους, όταν αυτό θα είναι εφικτό». Ο ίδιος επανέλαβε ότι «τα μέτρα θα ανακοινωθούν όλα μαζί μέσα στις επόμενες μέρες», ώστε να ψηφιστούν μέχρι τη Σύνοδο του Γιούρογκρουπ στις 8 Οκτώβρη, όπου «η Ελλάδα θα πρέπει να είναι πανέτοιμη», όπως είπε.

Την Παρασκευή, ο Α. Σαμαράς αναμένεται να συναντηθεί στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του Μ. Μόντι, ενώ το απόγευμα θα συμμετάσχει στη σύνοδο ηγετών του CDI («Διεθνής» Κεντροδεξιών Κομμάτων). Το Σάββατο θα συναντηθεί με τον Πάπα.

Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ
Για την κρίση φταίνε οι μισθοί και οι συντάξεις!

Η επίθεση στο λαό είναι χωρίς τέλος, διαβεβαίωσε χτες ο υπουργός Οικονομικών

Απολογισμό της καταστρεπτικής για τα λαϊκά στρώματα περιόδου, που αφορά στην εφαρμογή των δύο μνημονίων, έκανε χτες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, στη διάρκεια ομιλίας του στο ελληνοκινεζικό συνέδριο «Επιχειρηματικότητα 2012». Το ιδιαίτερο στοιχείο του συνεδρίου είναι ότι οι Κινέζοι κεφαλαιοκράτες έχουν επιδείξει ζωηρό ενδιαφέρον για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η συγκυβέρνηση.

Από μια πληθώρα στατιστικών στοιχείων, που παρέθεσε στην ομιλία του ο Γ. Στουρνάρας, προκύπτει ότι η οικονομική δραστηριότητα έως το 2014 αναμένεται να έχει υποχωρήσει κατά 25% σε σχέση με το 2008. Ομολογείται ακόμα ότι η κρίση θα συνεχιστεί και τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ στο τέλος του 2012 η οικονομική δραστηριότητα θα έχει σημειώσει υποχώρηση, λίγο μικρότερη του 20% σε σχέση με το 2008.

Την περίοδο 2010 - 2011, το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας μειώθηκε κατά 6,5% του ΑΕΠ, ενώ για το 2012 αναμένεται να υποχωρήσει κατά 1,7%. Ο ίδιος ομολόγησε ότι «οι μισθοί και το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος έχουν μειωθεί δραματικά» γεγονός που προκάλεσε «μια ταχεία βελτίωση της ανταγωνιστικότητας κόστους»!

Διαπίστωσε, επίσης, δημαγωγικά ότι «οι τιμές δεν πέφτουν αναλόγως» (σ.σ. ως προς τους μισθούς) κάτι που απέδωσε στην αύξηση των έμμεσων φόρων, αλλά και σε ενδείξεις (!) έλλειψης ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και σε υψηλά εμπόδια εισόδου στην αγορά, τα οποία - όπως είπε - πρέπει να αντιμετωπιστούν με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ο υπουργός Οικονομικών κοροϊδεύει τον κόσμο, καθώς γνωρίζει περισσότερο από κάθε άλλον τον υψηλό βαθμό μονοπώλησης της ελληνικής οικονομίας και τη χειραγώγηση των τιμών από την πλευρά των μονοπωλιακών ομίλων.

Ο ίδιος προσπάθησε να ενοχοποιήσει τους δημόσιους υπάλληλους για την κρίση και τα βάρβαρα μέτρα, λέγοντας ότι «ο ελληνικός δημόσιας τομέας έχει επεκταθεί κατά τρόπο ανεξέλεγκτο με την εισαγωγή του ευρώ», γεγονός που οδήγησε σε μεγάλα ελλείμματα, σε πολύ υψηλό δημόσιο χρέος, καθώς και σε αντικίνητρα στην επιχειρηματικότητα και στις ιδιωτικές παραγωγικές επενδύσεις.

Περιοδεία σε εργοστάσια

Σήμερα Τετάρτη 19/9, κλιμάκιο της ΝΕ Χαλκίδας - Θήβας του ΚΚΕ με επικεφαλής το Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, θα πραγματοποιήσει επισκέψεις στα εργοστάσια ΙΝΤΕΡΚΕΜ και ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να σπάσει ο λαός μοιρολατρία και αυταπάτες

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για τα νέα μέτρα κυβέρνησης - τρόικας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Οι εργαζόμενοι έχουν συμφέρον να μην παρακολουθούν μοιρολατρικά το ξερίζωμα των στοιχειωδών δικαιωμάτων τους από τη λυσσασμένη επίθεση που δέχονται από την ΕΕ και τη συγκυβέρνηση, ούτε να περιμένουν ανακούφιση από κόμματα που υμνούν την ΕΕ και δεν τολμούν να συγκρουστούν με την πλουτοκρατία. Τώρα χρειάζεται συσπείρωση και οργανωμένη αντεπίθεση για να βάλουν φρένο και να ανατρέψουν την αντιλαϊκή πολιτική».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ