ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Στον αέρα η λειτουργία των παιδικών σταθμών

Στον αέρα παραμένει η λειτουργία των παιδικών σταθμών της Αθήνας. Την προηγούμενη βδομάδα, το ΔΣ του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθήνας (ΔΒΑ, λειτουργεί τους παιδικούς σταθμούς του δήμου) αποφάσισε να επαναπροσλάβει έστω με δίμηνη σύμβαση (ως προσωρινή λύση στο μεγάλο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού στους σταθμούς) 272 συμβασιούχους του ΔΒΑ που απολύθηκαν πρόσφατα. Ωστόσο, η διαδικασία επαναπρόσληψης (με πρόσχημα διάφορα γραφειοκρατικά τερτίπια) ακόμα καθυστερεί με ευθύνη τόσο της Περιφέρειας όσο και της δημοτικής αρχής. Γεγονός που καταγγέλθηκε και στο χτεσινό ΔΣ του ΔΒΑ από την εκπρόσωπο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αλ. Μπενάτου. Οπως επίσης καταγγέλθηκε, η επιλογή της δημοτικής αρχής (αντί να συγκρουστεί με την κυβέρνηση, να παλέψει ενάντια στην υποχρηματοδότηση των δήμων, την υποστελέχωση των υπηρεσιών, την πλήρη ιδιωτικοποίησή τους) να προωθεί δημιουργία «συνεταιρισμών» με μετόχους άνεργους - πρώην δημοτικούς υπαλλήλους, για να λειτουργήσουν τους σταθμούς με «έσοδα» τα δυσβάσταχτα τροφεία. Ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης ήταν από τους πρώτους που διατύπωσε δημόσια πρόθεσή του να στηθούν τέτοιες «εταιρείες».

Η καθυστέρηση στην επαναπρόσληψη των 272 συμβασιούχων συν το γεγονός ότι δεν έχουν προχωρήσει ούτε οι προσλήψεις των άλλων που έταζε η διοίκηση Καμίνη, έχουν ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει προσωπικό να καλύψει πλήρως τις αυξημένες ανάγκες. Αξίζει να αναφέρουμε ότι, ενώ έχουν εγκριθεί 265 θέσεις παιδιών μέσω ΕΣΠΑ (επιπλέον στις 76 αρχικές) οι γονείς δεν έχουν ακόμα κληθεί να πάνε τα παιδιά τους. Ετσι, καθώς διανύουμε την τρίτη βδομάδα λειτουργίας των σταθμών, ενώ παράλληλα συνεχίζουν να κατατίθενται αιτήσεις από γονείς (κάποιοι σε κατάσταση ένδειας, ζητώντας μια θέση στους σταθμούς για να βρίσκει το παιδί ένα πιάτο φαΐ), δεν έχει ακόμα καταληχτεί πόσα παιδιά θα φιλοξενηθούν συνολικά τη χρονιά 2012 - 2013.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Καταγγελίες για κρούσματα αστυνομικής βαρβαρότητας

Κρούσματα αστυνομικής βίας εναντίον μεταναστών, αλλά και συγκάλυψη εκ μέρους της Αστυνομίας των εφόδων της «Χρυσής Αυγής», καταγγέλλουν οργανώσεις και εκπρόσωποι μεταναστευτικών οργανώσεων. Σύμφωνα λοιπόν με τις καταγγελίες, χτες το πρωί αστυνομικοί της Ομάδας Δίας, σταμάτησαν μπροστά από τον «Κωτσόβολο» (Θηβών και Πελασγίας στο Περιστέρι) όπου μαζεύονται εργάτες και ψάχνουν για μεροκάματο. Ενας από τους αστυνομικούς ρώτησε ποιος μιλάει ελληνικά. Ενας 27χρονος μετανάστης απάντησε «Εγώ». Ο αστυνομικός του ζήτησε χαρτιά και πριν τα κοιτάξει, άρχισε να τον χτυπάει, βρίζοντας και φωνάζοντας «να φύγετε όλοι από εδώ». Οι άλλοι τρεις αστυνομικοί τού φώναζαν να σταματήσει.

Σύμφωνα με άλλη καταγγελία την περασμένη Κυριακή το απόγευμα, Πακιστανός μετανάστης, δέχτηκε επίθεση από ομάδα φασιστοειδών (περίπου 12 άτομα) που τον χτύπησαν και του έσπασαν τη μύτη, κοντά στην Πλατεία Μπουρναζίου, την ώρα που πήγαινε στο περίπτερο. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, είχαν γκλομπς ίδια με της Αστυνομίας και φορούσαν μπλούζες με τα διακριτικά της «Χρυσής Αυγής». Ο τραυματίας, μεταφέρθηκε στο Αττικό νοσοκομείο όπου τον αναζήτησε αστυνομικός του ΑΤ Περιστερίου. Σε ερώτηση του αστυνομικού για το πώς τραυματίστηκε, απαντούσε ότι τον χτύπησε ομάδα της «Χρυσής Αυγής» και ο αστυνομικός τον ρωτούσε «γιατί το λες αυτό. Να πεις ότι σε χτύπησαν Πακιστανοί». Σύμφωνα με την ίδια καταγγελία, στην άρνηση του μετανάστη να καταθέσει ό,τι του ζητούσε, τον προσήγαγε τραυματία στο ΑΤ Περιστερίου και τον κράτησαν όλο το βράδυ.

Την Κυριακή 16 και τη Δευτέρα 17 Σεπτέμβρη τρεις αστυνομικοί του ΑΤ Περιστερίου αναζητούσαν ένα μετανάστη, που διέφυγε από νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε, μετά από το καρδιακό πρόβλημα, αμέσως μετά τη σύλληψή του σε Λαϊκή Αγορά, όπου εργαζόταν. Την πρώτη μέρα, μπήκαν σε σπίτι όπου διέμεναν μετανάστες (οδός Μεγάλου Σπηλαίου) και τον έψαχναν. Εκεί, άρχισαν να χτυπάνε μετανάστες.Τη δεύτερη μέρα, έκλεισαν σε ένα δωμάτιο δύο μετανάστες και τους ξυλοκόπησαν, ζητώντας να μάθουν πού είναι ο μετανάστης που διέφυγε από το νοσοκομείο που νοσηλευόταν. Σημειώνεται ότι στο σχετικό δελτίο Τύπου που έχουν στείλει στα Μέσα Ενημέρωσης οι οργανώσεις, αναφέρονται τα ονόματα των θυμάτων των επιθέσεων.

Μεταφορά στη Σάμο

Στο μεταξύ, στη Σάμο μεταφέρθηκαν χτες οι 58 μετανάστες από Συρία, Αλγερία και Παλαιστίνη, οι οποίοι ήταν για έξι μέρες στο Αγαθονήσι μένοντας χωρίς καμιά αρωγή στο ύπαιθρο. Από εκεί, 32 άτομα θα αναχωρήσουν για το λιμάνι του Πειραιά και το τμήμα μεταγωγών Αττικής. Στο Αγαθονήσι τις προηγούμενες μέρες δημιουργήθηκαν μικροεπεισόδια, όταν απελπισμένοι ορισμένοι από τους μετανάστες επιχείρησαν να επιβιβαστούν σε πλοίο της γραμμής για να φύγουν. Οι υπόλοιποι θα παραμείνουν στα κρατητήρια της αστυνομικής διεύθυνσης Σάμου μαζί με δώδεκα μετανάστες που έφτασαν από τα τουρκικά παράλια και άλλους 95 που κρατούνται από προηγούμενες μέρες.

Τέλος, τη συγκρότηση κέντρων κράτησης μεταναστών σε νησιωτικές περιοχές εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χτες σε συνέντευξη σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κ. Μουσουρούλης.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Η κυβέρνηση τροφοδοτεί και αναπαράγει το ρατσισμό

Τις κλιμακούμενες ρατσιστικές επιθέσεις των τελευταίων βδομάδων και τις φασιστικές ομάδες που πρωτοστατούν σ' αυτές, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών, καταδικάζοντας ταυτόχρονα «το παράλληλο πογκρόμ προσαγωγών μεταναστών στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης "Ξένιος Ζευς", που έχει εξαπολύσει η συγκυβέρνηση ΝΔ/ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ, και τις εμπρηστικές δηλώσεις της για "έκτακτη κατάσταση άμεσου κινδύνου", που έρχονται να ενισχύσουν και να νομιμοποιήσουν ηθικά το λόγο και τις πρακτικές των ρατσιστικών ομάδων. Η δε πολεμική ιαχή της συγκυβέρνησης για "ανακατάληψη των πόλεων", τη στιγμή που ξεπουλάει και τις πόλεις και ολόκληρη τη χώρα στις μεγάλες επιχειρήσεις, είναι ένα νέο μνημείο υποκρισίας, διαπλοκής και υποτέλειας».

«Απέναντι στις βάρβαρες και αποπροσανατολιστικές ρατσιστικές επιθέσεις και την κρατική καταστολή κατά των μεταναστών, ο λαός πρέπει άμεσα να αναπτύξει κύμα αλληλεγγύης. Με κοινή πάλη Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων και προσφύγων, απέναντι σε μείζονα κοινά προβλήματα, όπως η 6ήμερη εργασία, το 13ωρο, η σύνταξη στα 67, το μεροκάματο πείνας, η ισοπέδωση της δημόσιας Υγείας και Παιδείας», επισημαίνεται μεταξύ άλλων.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ΠΕΛΛΑΣ
Εκδήλωση στο Μουχαρέμ Χάνι

Εκδήλωση προς τιμήν των ηρωικών νεκρών των νικηφόρων μαχών του 30ού Συντάγματος του ΕΛΑΣ και της ανατίναξης της γερμανικής αμαξοστοιχίας, τον Αύγουστο του 1944, διοργανώνει το Παράρτημα Πέλλας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, την Κυριακή 23 Σεπτέμβρη, στις 10.30 π.μ., στα Στενά του Μουχαρέμ Χάνι της Εδεσσας.

Κινητοποίηση ένστολων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης και πορεία στους δρόμους της πόλης, πραγματοποίησαν προχτές αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί, αντιδρώντας στις νέες περικοπές που, όπως καταγγέλλουν, οδηγούν στην εξαθλίωση των ένστολων και το μαρασμό των υπηρεσιών. Αντίστοιχη εκδήλωση διαμαρτυρίας προγραμματίζεται σήμερα το πρωί στην Κομοτηνή. Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα τους εκφράζει η Νομαρχιακή Επιτροπή Εβρου του ΚΚΕ και σε ανακοίνωσή της σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Οι ένστολοι, όπως όλοι οι εργαζόμενοι, έχουν κάθε δικαίωμα να αντιδρούν, να αγωνίζονται ενάντια στα μέτρα που υποβαθμίζουν τη ζωή τους, το μέλλον των παιδιών τους. Είναι φανερό ότι κανένας εργαζόμενος ή κλάδος δεν θα μπορέσει να λύσει τα προβλήματα μόνος του, πολύ περισσότερο σε αντιπαράθεση με τους άλλους. Γι' αυτό και οι ένστολοι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να σταθούν απέναντι στο λαό που αγωνίζεται σε συνθήκες κρίσης για την επιβίωσή του. Η λύση βρίσκεται στον προσανατολισμό, τη συμπαράταξη με το λαϊκό κίνημα που αντιστέκεται, απορρίπτει την επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ».

Αντίστοιχη κινητοποίηση έγινε χτες και προχτές στο Ηράκλειο Κρήτης. Συγκεκριμένα χτες πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την πύλη του Αστυνομικού Μεγάρου Ηρακλείου, ενώ προχτές έξω από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ηρακλείου. Οι ένστολοι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, σήμερα, Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη, στις 10 το πρωί, έξω από τα γραφεία της Ενωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Κρήτης και θα κορυφωθούν την Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη. Στις συγκεντρώσεις παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΚΚΕ.

Τα χρόνια αιτήματά τους για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, εκσυγχρονισμό των απαρχαιωμένων και γραφειοκρατικών θεσμικών διατάξεων, άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών, ιατρική περίθαλψη, τα 3/5 έκτισης ποινής να γίνουν 3/7 και η μέγιστη κράτηση να είναι 12 χρόνια, έθεσαν για άλλη μια φορά οι κρατούμενοι με τις κινητοποιήσεις τους που είναι η αποχή από το συσσίτιο. Στις Φυλακές Κορυδαλλού χτες τα μαγειρεία λειτούργησαν και οι κρατούμενοι σιτίζονται πλέον κανονικά. Ωστόσο, σε άλλα σωφρονιστικά καταστήματα (Κέρκυρα, Πάτρα, Τρίκαλα και Θεσσαλονίκη) οι κρατούμενοι συνέχισαν και χτες, για πέμπτη ημέρα, την αποχή από το συσσίτιο. Στο μεταξύ, από τις 20 Σεπτέμβρη ετοιμάζουν κινητοποιήσεις και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, με αιτήματα την αποσυμφόρηση των φυλακών, την καλύτερη μισθολογική αντιμετώπισή τους, αλλά και την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ