ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ
Κλιμακώνουν ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση

Στο πλαίσιο της αυριανής απεργίας του κλάδου, το Συνδικάτο Αττικής οργανώνει συγκέντρωση - προετοιμασία για τον πανεργατικό συντονισμό στις 26 του Σεπτέμβρη

Από την προχτεσινή διευρυμένη συνεδρίαση του Συνδικάτου της Αθήνας
Από την προχτεσινή διευρυμένη συνεδρίαση του Συνδικάτου της Αθήνας
Σε 24ωρη απεργία προχωρούν αύριο οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και τις επισιτιστικές επιχειρήσεις στη χώρα, κλιμακώνοντας τον αγώνα τους ενάντια στα νέα σαρωτικά μέτρα που «μαγειρεύουν» από κοινού το κεφάλαιο η κυβέρνηση και η τρόικα, ενάντια στη μείωση μισθών, για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας χωρίς καμία μείωση. Στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής καλεί αύριο σε συγκέντρωση - προετοιμασία της γενικής απεργίας στις 26/9, στο ξενοδοχείο «Royal Olympic» στις 4.30 μ. μ.

Παράλληλα, την προκήρυξη 24ωρης απεργίας την Παρασκευή 21/9 αποφάσισε το επιχειρησιακό σωματείο στο ξενοδοχείο «Νοβοτέλ», με αίτημα την υπογραφή ΣΣΕ χωρίς μείωση μισθών.

Προχτές το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε νέα διευρυμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του κλαδικού συνδικάτου της Αθήνας με τη συμμετοχή διοικητικών συμβουλίων επιχειρησιακών σωματείων όπου και έγινε εκτίμηση της απεργίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 12 του Σεπτέμβρη. Κοινή εκτίμηση όλων ήταν ότι η απεργία οργανώθηκε καλύτερα από άλλες φορές, μπήκαν στη μάχη περισσότερες δυνάμεις και έγιναν βήματα που θα αποδώσουν στο μέλλον στην ανασύνταξη του κινήματος. Ολα τα ΔΣ λειτούργησαν καλύτερα, τα υλικά ήταν πιο προσεγμένα, οι παρεμβάσεις ήταν πιο καλά οργανωμένες, ξεπεράστηκαν αδυναμίες που υπήρχαν στην προπαγάνδα και στην έγκαιρη αντιμετώπιση επιθέσεων από εργοδοσία και από άλλες δυνάμεις. Στην επιτυχία επίσης της απεργίας συνέβαλε η σταθερή δουλειά που γίνεται από τα επιχειρησιακά σωματεία, η μαχητική στάση τους, οι συνεχείς παρεμβάσεις για απολύσεις, απλήρωτη δουλειά και άλλα προβλήματα στους χώρους δουλειάς, καθώς και η αποκάλυψη του ρόλου της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας.

Από τις τοποθετήσεις των συνδικαλιστών εντοπίστηκε ο αγωνιστικός αναβρασμός που επικρατεί μέσα στους χώρους δουλειάς και οι θετικές διαθέσεις των εργαζομένων να δώσουν συνέχεια στην πάλη τους. Σύσσωμα τα σωματεία που συμμετείχαν μετέφεραν την οργή των εργαζομένων για την προδοτική στάση της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) που καταδίκασε τους εργαζόμενους σε συμβάσεις με μείωση μισθών 15% και ταυτόχρονα υπονομεύει με διάφορους τρόπους την οργάνωση και τον αγώνα τους.

Οργή για τους υπονομευτές

Εν τω μεταξύ χτες, το Συνδικάτο της Αθήνας και 15 ακόμα επιχειρησιακά σωματεία απέστειλαν επιστολή στην πλειοψηφία της Ομοσπονδίας, με την οποία και καταγγέλλουν την υπονομευτική τακτική της απέναντι στους αγώνες του κλάδου. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας, αφού υπέγραψε ΣΣΕ με μειώσεις μισθών, αφού υπονόμευσε όλους τους αγώνες που έγιναν συμμετέχοντας παράλληλα στα τραπέζια των «κοινωνικών διαλόγων» για το πετσόκομμα των δικαιωμάτων έρχεται τώρα να εξαγγείλει απεργία και μάλιστα χωρίς καμία προετοιμασία, έξι μέρες πριν τη γενική απεργία (26/9). Μάλιστα, την απεργία η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας την είχε, όπως η ίδια αναφέρει, αποφασίσει από τις 4/9, ωστόσο το κράταγε «μυστικό», για να την ανακοινώσει τελικά στις 14/9, δυο μέρες μετά την επιτυχημένη απεργία του κλάδου στην Αθήνα.

«Σε αυτήν την απεργία εσείς ήσασταν όχι μόνο απόντες αλλά δεν βρήκατε να γράψετε ούτε μια παράγραφο στήριξης της απεργίας, όπως επίσης απόντες ήσασταν και στις 3/9 στην 4ωρη στάση εργασίας και στη συγκέντρωση συμπαράστασης στο "Σοφιτέλ"», σημειώνεται στην επιστολή. Προσθέτουν δε ότι αφού η απόφαση είχε παρθεί από τις 4/9 μπορούσε να υπάρχει συντονισμός με την απεργία που ήδη είχε προκηρύξει το συνδικάτο για τις 12/9.

«Φαίνεται ξεκάθαρα - συνεχίζει η επιστολή - ότι η απόφαση σας αυτή δρα υπονομευτικά για την γενική απεργία που έχουμε μπροστά μας και στόχο έχει να διασπάσει και όχι να ενώσει τον κλάδο που έχετε καταδικάσει όχι μόνο με την υπογραφή σας σε ΣΕΕ με μειώσεις 15%, αλλά και με τους "κοινωνικούς διαλόγους" που μας αφαίρεσαν δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών». Σε κάθε περίπτωση, τα σωματεία καλούν τους εργαζόμενους να γυρίσουν οριστικά την πλάτη σε αυτές τις δυνάμεις η επιτυχία τόσο της αυριανής όσο και της απεργίας στις 26 του μήνα να γίνει υπόθεσή τους.

Με απάντησή της στην επιστολή των 16 σωματείων οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ που συγκροτούν την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας επιβεβαιώνουν ότι εκτός από τον υπονομευτικό, για τα εργατικά συμφέροντα ρόλο τους, έχουν χάσει και την ψυχραιμία τους, καθώς όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι τους γυρίζουν την πλάτη. Ετσι από την επιστολή των σωματείων οι δυνάμεις αυτές έβγαλαν το συμπέρασμα ότι τα σωματεία αρνούνται να συμμετέχουν στην απεργία. Βεβαίως για τις καταγγελίες των σωματείων δεν λένε κουβέντα. Και τι να πουν, αφού οι εργαζόμενοι παλεύουν για συμβάσεις χωρίς μείωση μισθών και αυτοί πάνε και υπογράφουν σφαγιασμό των μισθών...

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ - ΝΗΣΙΩΤΕΣ
Θυσία στο βωμό της κερδοφορίας των εφοπλιστών

Απλήρωτοι τουλάχιστον 3 μήνες είναι οι ναυτεργάτες στα πλοία της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου (ΝΕΛ), όπως επιβεβαίωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γ. Αβραντίνης στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου που έγινε στο πλοίο «EUROPEAN EXPRESS», αναφέροντας προκλητικά ότι «οι ναυτικοί των πλοίων της ΝΕΛ έχουν βάλει πλάτη και πληρώνονται έναντι γιατί το κράτος δεν μας έχει πληρώσει ακόμη»!

Η κατάσταση σε βάρος των ναυτεργατών στα πλοία της ΝΕΛ, τα όσα ανέφερε ο Γ. Αβραντίνης χτες, αλλά και τα όσα προετοιμάζονται από τον υπουργό Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλη για την αλλαγή προς το χειρότερο του ήδη εκτρωματικού θεσμικού πλαισίου της ακτοπλοΐας για τη θωράκιση των κερδών των ακτοπλόων εφοπλιστών, διαμορφώνουν ένα εφιαλτικό τοπίο για τους ναυτεργάτες, τους νησιώτες και συνολικά τους εργαζόμενους της χώρας. Ενώ ταυτόχρονα επιβεβαιώνουν πλήρως ότι οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, τα καράβια, συνολικά οι μεταφορές, δε γίνεται να λειτουργούν για την εξυπηρέτηση των σύγχρονων αναγκών των ναυτεργατών και συνολικά του λαού όσο είναι στα σαγόνια του κεφαλαίου, των μονοπωλίων.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γ. Αβραντίνης αναμάσησε τα όσα διαμηνύουν όλο αυτό το διάστημα οι ακτοπλόοι εφοπλιστές ότι εταιρείες θα «καταρρεύσουν» ή θα φύγουν «σε άλλες αγορές» αν δεν ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους. Μέτρα που έχουν να κάνουν με τη μετατροπή των πλοίων σε γκέτο της «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας, αύξηση των επιδοτήσεων, πλήρη κατάργηση της υποχρεωτικής 10μηνης δρομολόγησης και επάνδρωσης των ακτοπλοϊκών πλοίων (για τα ταχύπλοα η υποχρεωτική δρομολόγηση είναι 7μηνη, η επάνδρωση 10μηνη). Να δρομολογούν οι εφοπλιστές τα πλοία όποτε και για όπου τους συμφέρει, πετώντας νησιά στον εφιάλτη της απομόνωσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι Γ. Αβραντίνης αφού επιβεβαίωσε ότι η ΝΕΛ έχει τα πληρώματα των ακτοπλοϊκών πλοίων απλήρωτα και περιμένει τις επιδοτήσεις για τις άγονες γραμμές για να πληρώσει τους ναυτεργάτες, αμέσως μετά συμπλήρωσε για να δείξει το μέγεθος της προκλητικότητας των εφοπλιστών: «Πάμε πολύ καλά στη γραμμή Ηγουμενίτσα - Μπάρι και κάνουμε στρατηγική συμμαχία με μεγάλη εταιρεία για να αυξήσουμε την επιρροή μας. Εχουμε πελάτες ακόμη και από το Ιράν. Ναυλώσαμε πλοία μεταξύ Τουρκίας - Κύπρου και Σαουδικής Αραβίας. Κάνουμε Μαρόκο - Ισπανία όπου έχουμε ναυλώσει εκεί πλοία μας»!

«Δεν κινδυνεύει η συγκοινωνία. Κινδυνεύουν οι εταιρείες», συμπλήρωσε.

Απεργούν αύριο στα μέσα σταθερής τροχιάς

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν αύριο Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, ηλεκτρικός, τραμ) ενάντια στο νέο χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων, στην υποβάθμιση των συγκοινωνιών, στη νέα αύξηση των εισιτηρίων που ετοιμάζει η τρικομματική κυβέρνηση.

Οπως καταγγέλλεται από τα σωματεία εργαζομένων στη σταθερή τροχιά μεταξύ άλλων το ωράριο εργασίας γίνεται λάστιχο και η προβλεπόμενη ένταξή τους στο μισθολόγιο του Δημοσίου σημαίνει και κατάργηση των ΣΣΕ που ίσχυαν στον κλάδο. Ακόμα αναφέρουν ότι τα τρία τελευταία χρόνια η μισθολογική δαπάνη έχει μειωθεί κατά 48%.

Να αποκαλυφθεί ο ρόλος τους

Η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) επιχείρησε χτες δυο μέρες πριν την κλαδική απεργία, να κάνει σύσκεψη για την οργάνωσή της, καλώντας τα επιχειρησιακά σωματεία να συμμετέχουν. Βεβαίως, η σύσκεψη δεν πραγματοποιήθηκε γιατί κανένα επιχειρησιακό σωματείο της Αθήνας δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά της. Και πώς να γίνει αυτό, όταν αυτή η πλειοψηφία καταδίκασε τον κλάδο σε μειώσεις μισθών 15% και σε μισθούς κυριολεκτικά πείνας. Οταν οι εργαζόμενοι έδιναν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας στις 12/9, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας ήταν απλά «εξαφανισμένη». Τα επιχειρησιακά σωματεία επιβάλλεται να εντείνουν την προσπάθειά τους μέσα στο χώρο δουλειάς για την αποκάλυψη του ρόλου αυτής της πλειοψηφίας, ώστε το σύνολο των εργαζομένων να τους γυρίσει την πλάτη. Να απαλλαγούν μια και καλή από τις δυνάμεις που υπονομεύουν τους αγώνες τους και τη ζωή τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ