ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
ΝΤΑΪΑΝΑ ΒΙΣΝΙΕΒΑ
Η μπαλαρίνα με την ατσάλινη θέληση

Η προικισμένη μπαλαρίνα, όπως την έχουν χαρακτηρίσει, η Νταϊάνα Βίσνιεβα, με τη λεπτή χάρη, την ατσάλινη θέληση, τη φυσική δύναμη και την εξαιρετική ευκαμψία, μετά την πρεμιέρα της στην Αγία Πετρούπολη και τις παραστάσεις στη Μόσχα και τη Νέα Υόρκη, παρουσιάζει την τελευταία της παραγωγή «DIALOGUES» και στην Αθήνα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης) στις 29 Σεπτεμβρίου (οι κάτοχοι εισιτηρίων για τις 28/9, μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για την παράσταση στις 29/9 ή να ζητήσουν την επιστροφή των χρημάτων τους).

Πρόκειται για μια νέα παραγωγή που καταγράφει την εξέλιξη του μοντέρνου χορού στη διάρκεια του 20ού και 21ου αιώνα μέσα από τις δημιουργίες τεσσάρων χορογράφων από διαφορετικές γενιές και διαφορετικού φύλου: Η κλασική -και πλέον θρυλική χορογραφία του 1947!!- της Martha Graham «Errand intothe Maze», με μουσική του Gian Carlo Menotti και σκηνικά από τον Isamu Noguchi, σε παγκόσμια πρεμιέρα το DIALOGUE (μια χορογραφία που έδωσε και το όνομα στη συγκεκριμένη παράσταση) σε χορογραφία και κουστούμια του John Neumeier (ο διάσημος χορογράφος έχει εκδηλώσει την επιθυμία να παρευρίσκεται τόσο στις πρόβες όσο και στις παραστάσεις της Αθήνας) και μουσική του Frederic Mompou καθώς και οι χορογραφίες των Paul Lightfoot και Sol Leon στο «Subjectto Change».

Σπουδάστρια ακόμη στην Ακαδημία Vaganova η Νταϊάνα Βίσνιεβα εμφανιζόταν στο Θέατρο Mariinsky. Εχει χορέψει μπαλέτα των Petipa, Fokine, Balanchine, Neumeier, Aston, McMillan, Alonso, Grigorovich, Bejart, Petit, Preljocaj και Ratmansky ως και χορογραφίες των Nureyev, Makarova, Malakhov και Bart.

Εχει χορέψει όλους τους ρόλους του κλασικού ρεπερτορίου στο Mariinsky, το Bolshoi, τη Metropolitan Opera, το Royal Opera House - Covent Garden, το Κρατικό Μπαλέτο της Βαυαρίας, την Κρατική Οπερα του Βερολίνου, το Θέατρο La Scala του Μιλάνου, την Οπερα του Παρισιού, το ABT και έχει συνεργαστεί με το συγκρότημα της Martha Graham και του Edouard Lock.

Εκτός από τις μεγάλες διεθνείς εμφανίσεις της και συνεργασίες με τα μεγαλύτερα μπαλέτα στον κόσμο, έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και τίτλους.

Το 2010 δημιούργησε το ίδρυμα με το όνομά της που ως σκοπό έχει την προώθηση του μπαλέτου, δημιουργώντας νέες παραγωγές - προγράμματα για τη βοήθεια των ηλικιωμένων χορευτών.


Κυριακή
  • Διονύσης Τσακνής
    Διονύσης Τσακνής
    Ο Βασίλης Σκουλάς, ο αγαπημένος των Κρητικών, ο κορυφαίος λυράρης, θα δώσει, σήμερα, μια μοναδική συναυλία στο Ηρώδειο, με τη συμμετοχή των: Μανώλη Λιδάκη, Μιχάλη Τζουγανάκη, Μάρθας Φριντζήλα. Σκηνοθεσία Θοδωρή Παπαδουλάκη. Καλλιτεχνική επιμέλεια Κώστας Φασουλάς.
  • Στο «Παλλάς» επαναλαμβάνεται για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων (μέχρι 7/10) η κωμωδία «Απατεώνες και τζέντλεμεν». Μετάφραση: Πέτρος Φιλιππίδης - Γιάννης Μπέζος - Χρήστος Σιμαρδάνης. Σκηνοθεσία: Πέτρος Φιλιππίδης - Γιάννης Μπέζος. Παίζουν: Γιάννης Μπέζος, Πέτρος Φιλιππίδης, Κατερίνα Παπουτσάκη, Γιάννης Στόλας, Δημήτρης Κανέλλος κ.ά.
  • Το Θέατρο Badminton φιλοξενεί σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο την ανατρεπτική παράσταση «Fuerza Bruta», που αποθεώνεται για πέντε συνεχή χρόνια στη Νέα Υόρκη! Το «Fuerza Bruta» είναι η νέα δημιουργία της ομάδας που μας είχε προσφέρει το «De La Guarda».
Δευτέρα
  • Συναυλία με τον Διονύση Τσακνή θα πραγματοποιηθεί στη Μάνδρα Μπλόκου Κοκκινιάς (Ηλιουπόλεως και Κιλικίας) στις 8.30 μ.μ. στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης από το Μπλόκο της Κοκκινιάς που διοργανώνει ο Δήμος Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη. Συμμετέχει η παιδική χορωδία του Δημοτικού Ωδείου. Μαζί του οι μουσικοί: Θοδωρής Δαμουράκης ηλ. κιθάρα, Δημήτρης Μπέλλος πλήκτρα, Αλέξανδρος Ιακώβου βιολί. Είσοδος ελεύθερη.
  • Η κλασική ταινία των Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι «Η Νύχτα του Σαν Λορέντζο» προβάλλεται για 2η εβδομάδα, στον κινηματογράφο «Αστυ» (ώρες παραστάσεων 18.30, 20.30, 22.30). Η ταινία, που κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής και το Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών του 1982, προβάλλεται σε επανέκδοση με νέες ψηφιακά αποκαταστημένες κόπιες.
  • «Ολα τα όνειρα όνειρο τα κληρονομεί», στο Κηποθέατρο Παπάγου (Κορυτσάς 6ηστάση), στις 9 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο. Μια μουσικοθεατρική παράσταση από το 1ο Γυμνάσιο Παπάγου. Ενα τιμητικό αφιέρωμα στην Κική Δημουλά, με θέμα την ποιητική της διαδρομή.
Τρίτη
  • «Ελα απόψε στου ...Μελά»
    «Ελα απόψε στου ...Μελά»
    Μουσικές εικόνες από την ξενιτιά, την παράδοση της Σμύρνης, αλλά και τη ρεμπέτικη μουσική θα παρουσιάσει ο Γιώργος Τζώρτζης με μία παρέα μουσικών και τον καραγκιοζοπαίκτη Αθω Δανέλλη, στον κήπο του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων - Κέντρο Εθνομουσικολογίας Φοίβου Ανωγειανάκη (Διογένους 1-3, Πλατεία Αέρηδων Πλάκα), στις 8.30 μ.μ. Μαζί τους οι Κώστας Δουμουλιάκας (μπουζούκι, τραγούδι), Αντιγόνη Μπούνα (κιθάρα, τραγούδι) και Δημήτρης Γκίνης (ακορντεόν). Γενική είσοδος: 10 ευρώ.
  • Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Παπάγου-Χολαργού, οκτώ χρόνια μετά την πρώτη τους συνεργασία οι «encardia» βρίσκονται και πάλι επί σκηνής με τον Νίκο Πορτοκάλογλου στο Κηποθέατρο Παπάγου (Κορυτσάς 6η στάση), στις 8.15 μ.μ. Είσοδος: 15 ευρώ. Η συναυλία είναι αφιερωμένη στον βετεράνο μουσικό Giovanni Avantaggiato και προσκεκλημένη τους η μουσικός Enza Magnolo από την κοιλάδα του Salento.
  • Η Ομοσπονδία Κεφαλονίτικων και Ιθακήσιων Σωματείων σε συνεργασία με το Δήμο Πειραιά σας προσκαλεί στην παρουσίαση της όπερας «Προμηθέας Δεσμώτης» του Ελληνοκαναδού Κεφαλονίτη μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου (9.00 μ.μ.) στο Βεάκειο Θέατρο, Λόφος Προφήτη Ηλία, Καστέλλα, Πειραιάς. Είσοδος ελεύθερη.
Τετάρτη
  • Στο Θέατρο Πέτρας στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πετρούπολης παρουσιάζεται «Η αυλή των θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε σκηνοθεσία Κώστα Ν. Φαρμασώνη με τη Θεατρική Ομάδα «Αναγέννηση» Ακράτας. Παίζουν: Ειρήνη Μιχαλάκη, Κατερίνα Μέτσιου, Μανώλης Τσαγκάς, Νίκος Γραβάνης, Νίκη Σταυροπούλου, Μαρία Αγγελακοπούλου, Μαρία Λεντζάκη, Σωτήρης Καζαντζίδης, Πάνος Βασιλόπουλος.
  • Βασίλης Σκουλάς
    Βασίλης Σκουλάς
    Στην Γκαλερί Σκουφά (Σκουφά 4, Κολωνάκι, τηλ. 210-3643025, 210-3603541) παρουσιάζεται η έκθεση φωτογραφίας της Αθηνάς Κατσάμπα με τίτλο «Γραμμή Παραγωγής». Ωρες λειτουργίας: Δευτ.-Τετ.-Σαβ. 10.00-15.30, Τρ.-Πεμ.-Παρ.: 10.00-15.30 και 17.30-21.00.
  • Το Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρυμα Βούρου-Ευταξία, η Ενωσις Σμυρναίων και οι εκδόσεις Κέδρος διοργανώνουν Εκθεση και Ημερίδα με θέμα «Επιστροφή στη Σμύρνη», στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρυμα Βούρου-Ευταξία (Παπαρρηγοπούλου 5-7, πλατεία Κλαυθμώνος), στις 8 μ.μ.
Πέμπτη
  • «Ορέστεια στη νοηματική γλώσσα» παρουσιάζεται, στις 8 μ.μ., στον κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Παρασκευή
  • Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με το Δήμο Παύλου Μελά, παρουσιάζει την επιθεώρηση «Ελα απόψε στου ...Μελά», στο Βασιλικό Θέατρο, η παραγωγή που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι από τη «Θερινή Σκηνή» του ΚΘΒΕ, στο ιστορικό πρώην στρατόπεδο του Παύλου Μελά, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου.
  • Στον Κήπο του Μεγάρου, στις 9 το βράδυ, ο Δημήτρης Καλαντζής με το Κουιντέτο του θα επαναλάβει τη συναυλία που έκλεισε θριαμβευτικά τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Μεγάρου στον Κήπο του, μια τζαζ βραδιά αφιερωμένη στον Μάνο Χατζιδάκι.
Σάββατο
  • Ο Μίλτος Λογιάδης ως πιανίστας, συνοδευόμενος από τον σπουδαίο ακορντεονίστα Χρήστο Ζερμπίνο, θα ερμηνεύσουν, στον Κήπο του Μεγάρου, στις 9 μ.μ., κορυφαία τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι μαζί με κινηματογραφικές-θεατρικές συνθέσεις των Τσάπλιν, Γαρδέλ, Πιατσόλα, Μπακάλοφ, Σοστακόβιτς, αλλά και Ζερμπίνου.

«Η αυλή των θαυμάτων»
«Η αυλή των θαυμάτων»


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ