ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Αυγούστου 2012
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καταστροφική πυρκαγιά στην Εύβοια

Χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες και δασικές εκτάσεις έγιναν στάχτη, στη νότια Εύβοια, από την πυρκαγιά του περασμένου Σαββατοκύριακου στην ευρύτερη περιοχή της Κύμης. Οι κάτοικοι της Οκτωνιάς, της Αχλαδερής, στο Πυργί, στα Περιβόλια, στο Οργιό, στον οικισμό Μανδράκι και της περιοχής της Κορασίδας, κοντά στο Αυλωνάρι, έζησαν δύσκολες στιγμές, καθώς η πυρκαγιά πολιόρκησε τα χωριά τους.

Η φωτιά κατάστρεψε μιά περιοχή όπου μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για εγκατάσταση γιγαντογεννητριών, στα πλαίσια των λεγόμενων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Παράλληλα, τον περασμένο Μάη, συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλιβερίου - Κύμης, η ίδρυση σταθμού επεξεργασίας και μεταφόρτωσης απορριμμάτων στα Κριεζά, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής.

Ο πύρινος εφιάλτης απείλησε μέσα σε λίγες ώρες το χωριό Αχλαδερή. Οι επίγειες δυνάμεις δημιούργησαν προστατευτικό κλοιό γύρω από το ορεινό χωριό και την τελευταία στιγμή σταμάτησαν τις φλόγες. Πιο τραγική ήταν η κατάσταση στον παραθαλάσσιο οικισμό Κορασίδα, όπου ο αέρας ώθησε το πύρινο μέτωπο μέσα στον οικισμό. Η Αστυνομία απομάκρυνε τους παραθεριστές και από χωματόδρομο τους μετέφερε στον οικισμό Κάλαμος. Τις πρωινές ώρες της Κυριακής η φωτιά οριοθετήθηκε.

Το πρώτο φως της ημέρας έδειξε το μέγεθος της καταστροφής. Η φωτιά πέρασε μέσα από τον οικισμό Κορασίδα και οι φλόγες «άγγιξαν» τις αυλές των σπιτιών. Ενα σπίτι κάηκε ολοσχερώς, ενώ τρία υπέστησαν ζημιές. Εκατοντάδες ζώα κάηκαν και σημειώθηκαν καταστροφές σε κτηνοτροφικές μονάδες.

Η καταστροφή του δάσους κοντά στον οικισμό Κορασίδα θα προκαλέσει πολλά προβλήματα σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης. Υπάρχει κίνδυνος για πλημμύρες, κατολισθήσεις και καθιζήσεις σπιτιών.

Φωτιές στη Μακεδονία

Στη Φλώρινα, φωτιά έκαιγε δασική και χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Σκοπός. Η συγκεκριμένη πυρκαγιά έφτασε το απόγευμα της Κυριακής στο ελληνικό έδαφος από την ΠΓΔΜ, όπου ξέσπασε πριν από 4 μέρες. Στα Γρεβενά, φωτιές εκδηλώθηκαν σε Δασύλλι και Φελί, όπου καίγονταν εκτάσεις με βελανιδιές και στο Φελί δάσος με δρυς και κέδρους.

Στην Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης από τη φωτιά που εκδηλώθηκε νωρίς το απόγευμα σε δασική έκταση κοντά στον οικισμό Ριβιέρα (κάτω από την Εγνατία Οδό), κάηκαν δύο εξοχικές κατοικίες και 40 στρέμματα με χαμηλή βλάστηση. Οι φλόγες έφτασαν στις αυλές των παραθεριστικών κατοικιών και λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, αποφασίσθηκε η εκκένωση του οικισμού. Οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν στο κάμπινγκ του ΕΟΤ που βρίσκεται κοντά, προκειμένου να διαμείνουν το βράδυ, καθώς υπήρχε κίνδυνος αναζωπύρωσης. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο στις 8 το βράδυ, με τη συνδρομή πεζοπόρων τμημάτων, πυροσβεστικών οχημάτων και εναέριων μέσων. Φωτιά έκαιγε και στη Γαλήνη της Ν. Καλλικράτειας.

  • Στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Χίου οδηγήθηκε χτες ο 24χρονος, ο οποίος κατηγορείται για 15 συνολικά περιστατικά πυρκαγιών στη Χίο. Στη Ζάκυνθο συνελήφθη ένας 61χρονος για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την περασμένη Πέμπτη στην περιοχή Κοιλιωμένο Ζακύνθου.
Περιοδεία του ΚΚΕ σε Αφίδνες - Κρυονέρι

Η πυρκαγιά που ξεκίνησε από τις Αφίδνες προκάλεσε σημαντικές καταστροφές

Eurokinissi

Η πυρκαγιά που ξεκίνησε από τις Αφίδνες προκάλεσε σημαντικές καταστροφές
Περιοδεία σε όλη την καμένη περιοχή των Αφιδνών, του Κρυονερίου και του Αγίου Στεφάνου έκανε το πρωί του Σαββάτου, και ενώ η φωτιά ήταν σε εξέλιξη, ο Σπύρος Χαλβατζής, βουλευτής του ΚΚΕ, επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος.

Ο βουλευτής στην περιοδεία του συνομίλησε με αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, αλλά και απλούς πυροσβέστες και κατοίκους της περιοχής. Ολοι αναφέρθηκαν στην ώρα που μπήκε η φωτιά στις 4 τα ξημερώματα και κυρίως στο χώρο, ο οποίος βρίσκεται στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και επιδιώκεται εδώ και χρόνια να τσιμεντοποιηθούν πολλά στρέμματα δάσους μέσω των σχεδίων για δημιουργία εκεί της «Τεχνόπολις - Ακρόπολις».

Ακόμα, οι πυροσβέστες ανέφεραν στον βουλευτή τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες παλεύουν καθημερινά, με μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή. Την ίδια στιγμή, αναφέρθηκαν και στους εθελοντές και τη δράση τους, η οποία όπως τόνισαν βοηθάει αλλά δεν μπορεί να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα σε καταστάσεις όπως του περασμένου Σαββάτου.

Αμέσως μετά την περιοδεία, σε δήλωσή του ο Σπύρος Χαλβατζής σημείωσε:

«Κάναμε μια περιοδεία, είδαμε όλους τους καμένους χώρους, μιλήσαμε με ανώτατους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής και κατοίκους. Ολα όσα μας είπαν, η ώρα που μπήκε η φωτιά, ο χώρος που μπήκε, δείχνουν ότι υπάρχουν συνεχώς εγκληματικά καταπατητικά στοιχεία. Καταπατούν και επιδιώκουν και αυτόν τον πνεύμονα να τον εξαφανίσουν. Υπήρχε πολύ μεγάλος κίνδυνος η φωτιά να πάει προς την Πάρνηθα. Θα ήταν μια καινούρια καταστροφή.

Χρειάζεται η κυβέρνηση να ενισχύσει το Πυροσβεστικό Σώμα, να καλύψει όλες τις κενές οργανικές θέσεις που είναι πάνω από 4.000 - 4.500 και να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα και να κυνηγήσει τους καταπατητές που καταστρέφουν το περιβάλλον, καταστρέφουν τη ζωή. Οι άνθρωποι οι οποίοι έδωσαν τη μάχη σήμερα είναι αξιέπαινοι, αλλά δεν μπορεί σε εθελοντική βάση, δεν μπορεί με το βασανισμό των πυροσβεστών να λύνονται τα προβλήματα. Πρέπει η έννοια της εμπορευματοποίησης της γης να ανατραπεί. Η εμπορευματοποίηση της γης είναι αυτή που καταστρέφει τα δάση, καταστρέφει την ίδια τη ζωή».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Νέα παρέμβαση στη Βουλή για τους παιδικούς σταθμούς

Νέα παρέμβαση για «τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από τους δημόσιους παιδικούς σταθμούς» πραγματοποίησε το ΚΚΕ, αυτή τη φορά με Επίκαιρη Ερώτηση που υπογράφει η βουλευτής του Κόμματος Λιάνα Κανέλλη προς τον υπουργό Εσωτερικών.

Η Ερώτηση έχει ως εξής:

«Τραγική είναι η κατάσταση για χιλιάδες οικογένειες, οι οποίες πολύ σύντομα θα βρεθούν μπροστά στο αδιέξοδο να μην μπορούν να βγουν στο μεροκάματο, αφού τα παιδιά τους αποκλείστηκαν από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Συνολικά, 53.000 βρέφη και νήπια έμειναν εκτός των σταθμών που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Χιλιάδες άλλα μένουν εκτός, αφού δημοτικοί σταθμοί κλείνουν λόγω έλλειψης χρημάτων και προσωπικού. Την ίδια στιγμή, η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας έχει οδηγήσει στη μείωση του αριθμού των αιτήσεων, αφού παιδιά ανέργων δε γίνονται δεκτά στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

Η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ συνεχίζοντας την αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων του ευρωμονόδρομου και ενώ οι ανάγκες σε δημόσιους παιδικούς σταθμούς με σύγχρονες υποδομές, υλικοτεχνική υποδομή και επαρκές εκπαιδευτικό και υποστηρικτικό προσωπικό αυξάνουν, αποφάσισε τη μείωση του κόστους ανά παιδί, που θα ξεκινήσουν να πηγαίνουν στους παιδικούς σταθμούς σε λίγες μέρες, έχοντας σαν πρόσχημα αυτής της απαράδεκτης απόφασης, τη φιλοξενία σε αυτούς περισσότερων παιδιών. Αυτό θα σημαίνει ότι θα επηρεαστούν βασικές ανάγκες των βρεφών και των νηπίων όπως σίτιση, θέρμανση, καθαριότητα, έλεγχος της σωματικής υγείας τους, και θα μειωθεί το παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό, με συνέπεια στο έργο τους, τη φύλαξη αλλά και τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών.

Ταυτόχρονα, χιλιάδες οικογένειες καλούνται να πληρώσουν από το άγρια περικομμένο εισόδημά τους τα χαράτσια των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς, τα οποία με τις παρούσες συνθήκες που δημιουργούνται είναι μεγάλη οι πιθανότητα σε πολλούς Δήμους να αυξηθούν. Ουσιαστικά, και με ευθύνη των διοικήσεων των Δήμων, μια προνοιακή παροχή, όπως είναι η προσχολική αγωγή, παρέχεται όλο και σε λιγότερους με πληρωμή και σε ανταποδοτική βάση. Ολο και περισσότερο η κρατική χρηματοδότηση υποκαθίσταται από τα ευρωπαϊκά προγράμματα που και αυτά είναι ανεπαρκή και ληξιπρόθεσμα.

Μέσω των προγραμμάτων - πέραν των άλλων - προωθείται και ο στόχος της κυβέρνησης και των δήμων για φτηνούς και μερικά απασχολούμενους εργαζόμενους με ένταση της εκμετάλλευσής τους και σε αντίθεση με την ανάγκη των παιδιών για σωστή διαπαιδαγώγηση, η οποία απαιτεί στελέχωση με σταθερό και μόνιμο προσωπικό, άρτια εκπαιδευμένο και διαρκώς επιμορφούμενο.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:

Να εξασφαλιστεί η ένταξη στους δημόσιους παιδικούς σταθμούς σε όλη τη χώρα όλων των παιδιών που θα κάνουν αίτηση οι γονείς τους, χωρίς διακρίσεις και προϋποθέσεις. Να καταργήσει τα τροφεία και να εξασφαλιστεί πλήρης και ποιοτική σίτιση για όλα τα παιδιά. Να ανανεωθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων και να δρομολογηθεί η μονιμοποίησή τους και να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό για την πλήρη κάλυψη των αναγκών. Να μην κλείσει κανένας παιδικός σταθμός. Να αναπτυχθεί πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων για την κατασκευή νέων, σύγχρονων δημόσιων βρεφονηπιακών σταθμών. Αμεσα να αξιοποιηθούν κατάλληλα δημόσια και δημοτικά κτήρια για να λειτουργήσουν νέοι παιδικοί σταθμοί και να αξιοποιηθούν προκάτ κατασκευές».

Δύο αρχιφύλακες της ΕΛΑΣ συνελήφθησαν χθες στη Θεσσαλονίκη, με την κατηγορία ότι λήστεψαν τρεις πλανόδιες μικροπωλήτριες. Οι δύο αστυνομικοί, που υπηρετούν στο ΑΤ Πλατείας Δημοκρατίας, με το πρόσχημα ότι θέλουν να ελέγξουν τις τρεις αλλοδαπές γυναίκες, αφαίρεσαν τις τσάντες τους, που περιείχαν δύο κούτες με λαθραία τσιγάρα, τα χρηματικά ποσά των 330 ευρώ και διάφορα άλλα προσωπικά τους αντικείμενα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ