ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Αυγούστου 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Φουντώνουν οι κόντρες για τη διαχείριση

Ο ρόλος της ΕΚΤ στην αγορά χρέους βρίσκεται στο κέντρο της διαμάχης ανάμεσα στα ανταγωνιζόμενα στρατόπεδα

Οι κόντρες για τη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη αντανακλώνται στην παρούσα φάση στις διαφορετικές απόψεις για το ρόλο της ΕΚΤ στην αγορά χρέους
Οι κόντρες για τη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη αντανακλώνται στην παρούσα φάση στις διαφορετικές απόψεις για το ρόλο της ΕΚΤ στην αγορά χρέους
Συνέχεια στην κόντρα ανάμεσα στη Γερμανία από τη μια και τις Γαλλία - Ιταλία - Ισπανία από την άλλη για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη διαχείριση της κρίσης έδωσε, την Κυριακή, η Bundesbank (Μπούντεσμπανκ - γερμανική Κεντρική Τράπεζα), επιβεβαιώνοντας ότι οι ανταγωνισμοί μεγαλώνουν στην Ευρωζώνη, ενόψει των συνεδριάσεων της ΕΚΤ, του Γιούρογκρουπ, αλλά και της Συνόδου Κορυφής τον Οκτώβρη.

Με τον πλέον επίσημο τρόπο ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιενς Βάιντμαν, δήλωσε την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο μίας δυναμικής παρέμβασης της ΕΚΤ στις αγορές ομολόγων, λέγοντας ότι παρόμοια σχέδια ενέχουν τον κίνδυνο να προκαλέσουν «εθισμό στις κυβερνήσεις».

«Δεν πρέπει να υποτιμούμε τον κίνδυνο ότι η χρηματοδότηση από την Κεντρική Τράπεζα μπορεί να γίνει εθιστική, όπως ένα φάρμακο», δήλωσε χαρακτηριστικά στο περιοδικό «Der Spiegel», δείχνοντας ότι το ρήγμα μεγαλώνει και στο εσωτερικό της ΕΚΤ. Στο ίδιο πνεύμα, ο Βάιντμαν πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να τεθεί η νομισματική πολιτική υπό την κυριαρχία της δημοσιονομικής πολιτικής» και ότι «τέτοιου είδους πολιτική είναι για μένα πολύ κοντά στην κρατική χρηματοδότηση μέσω της εκτύπωσης χρήματος».

Την ίδια θέση εξέφρασε και η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, λέγοντας ότι «είναι καλό που ο Γιενς Βάιντμαν προειδοποιεί τους πολιτικούς ξανά και ξανά». «Υποστηρίζω τον Γιενς Βάιντμαν και θεωρώ πως είναι καλό ότι η Bundesbank έχει ισχυρή επιρροή στην ΕΚΤ», συμπλήρωσε, δίνοντας το στίγμα ότι η Γερμανία δε θα δεχτεί χωρίς ισχυρά ανταλλάγματα την παρέμβαση της ΕΚΤ για την ελάφρυνση του κόστους δανεισμού χωρών - μελών της Ευρωζώνης που ανταγωνίζονται τη Γερμανία και τώρα βρίσκονται στη δίνη της κρίσης.

Στον αντίποδα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, επανέλαβε πως «εντός του πλαισίου της εντολής μας, η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσει το ευρώ», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην αντιμετώπιση των υπερβολικά υψηλών αποδόσεων των κρατικών ομολόγων.

Αναζητώντας έναν πρόσκαιρο συμβιβασμό για το θέμα και ενόψει της συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΚΤ στις 6 Σεπτέμβρη, η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να συζητά την απλοποίηση των όρων για τις προγραμματισμένες αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ, όπως επισημαίνει το «Spiegel».

Σύμφωνα με το περιοδικό, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το κατά πόσον είναι εφικτή η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ κρατικού χρέους χωρών που έχουν δεσμευτεί να κάνουν μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν έχουν υποβάλει αίτημα για πλήρες πρόγραμμα διάσωσης, του οποίου η έγκριση εναπόκειται στους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών.

Στο επίκεντρο Ελλάδα και Ισπανία

Στο φόντο των γενικότερων ανταγωνισμών που οξύνει η κρίση στην Ευρωζώνη και παγκόσμια, συνεχίζεται και η διαμάχη για το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ και τη διαχείριση της κρίσης από τη συγκυβέρνηση και την ΕΕ. Κλιμακώνοντας τις παρεμβάσεις για λογαριασμό των αμερικανικών μονοπωλίων, οι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας «Moody's» και «Goldman Sachs» εκτιμούν πως η ΕΚΤ θα αναγκασθεί τελικά να «κουρέψει» την αξία των ελληνικών ομολόγων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της.

Από την πλευρά του, ο καγκελάριος της Αυστρίας, Β. Φάιμαν, τάχθηκε υπέρ της επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, σε αντίθεση με την υπουργό Οικονομικών της χώρας, Μαρία Φέκτερ, η οποία, μιλώντας στην ελβετική εφημερίδα «Neue Zuercher Zeitung», είπε ότι δεν είναι δυνατή μια εκ νέου επιμήκυνση.

Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος σταθεροποίησης επανέλαβε και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Der Tagesspiegel», όπου υποστηρίζει ότι «περισσότερος χρόνος σημαίνει γενικά περισσότερα χρήματα και αυτό σημαίνει πολύ γρήγορα ένα νέο πρόγραμμα».

Στο ίδιο πνεύμα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος, Φ. Ρέσλερ, δήλωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική τηλεόραση ότι «ο χρόνος είναι πάντοτε χρήμα» και ότι «αυτό που ζήτησαν οι Ελληνες, μισό χρόνο ή δύο χρόνια, δεν γίνεται». «Οχι» σε ένα νέο, τρίτο, δανειακό πακέτο προς την Ελλάδα λέει και ο - υπηρεσιακός - Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, λέγοντας ότι «η λύση είναι η μείωση των φόρων, η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και η δημιουργία χώρου για ανάπτυξη».

Οπως εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η επιμήκυνση μέχρι το 2016 που ζητά η ελληνική συγκυβέρνηση για να κουμαντάρει πιο αποτελεσματικά τα προαποφασισμένα αντιλαϊκά μέτρα, κοστολογείται σε 20 δισ. ευρώ επιπλέον των σημερινών δανείων.

Για να διασκεδάσει εξάλλου τις εντυπώσεις από τις απανωτές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, που μιλάνε για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, η Α. Μέρκελ κάλεσε τους κυβερνητικούς εταίρους της να προσέχουν τα λεγόμενά τους για την ελληνική κρίση, μετά τη συνάντησή της με τον Ελληνα πρωθυπουργό. «Καθένας θα πρέπει να ζυγίζει τα λόγια του», τόνισε σε συνέντευξή της στο ARD, κρύβοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση με τον πλέον επίσημο τρόπο διακινεί τα διάφορα σενάρια, στο πλαίσιο των ανταγωνισμών της με άλλες χώρες της Ευρωζώνης και τις ΗΠΑ.

Και ενώ συμβαίνουν αυτά, η Ισπανία ανακοίνωσε χτες ότι σκοπεύει να αξιοποιήσει ποσό 60 δισ. ευρώ από τα 100 δισ. ευρώ που έχει αποφασίσει να διαθέσει η Ευρωζώνη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της χώρας. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, η κυβέρνηση αναμένει τα αποτελέσματα άλλων τεσσάρων ελέγχων για να καθορίσει το ακριβές ύψος των αναγκών των τραπεζών.

Σε ό,τι αφορά στο εάν η Ισπανία θα υποβάλει νέο αίτημα βοήθειας, σύμφωνα με τον όρο που έχει θέσει η ΕΚΤ για την αγορά ισπανικών ομολόγων σε συντονισμό με τα ευρωπαϊκά ταμεία, είπε ότι «αυτό είναι κάτι που παραμένει εντελώς ανοικτό». Οι δηλώσεις Γκίντος ήρθαν την ίδια μέρα που η στατιστική υπηρεσία της χώρας δημοσιοποίησε τα αναθεωρημένα στοιχεία για το ΑΕΠ του 2010 και του 2011. Το 2010, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,3% έναντι 0,1% που είχε αρχικά εκτιμηθεί και το 2011 αυξήθηκε κατά 0,4% έναντι 0,7% που ήταν η εκτίμηση.

Πρόσκαιροι συμβιβασμοί

Σε ό,τι αφορά στις διεργασίες για το βάθεμα της πολιτικής ενοποίησης της ΕΕ, η Α. Μέρκελ φέρεται να προωθεί μια νέα συνθήκη και προσπαθεί να εξασφαλίσει τη στήριξη των χωρών - μελών, όπως γράφει το «Spiegel». Μια από τις προτάσεις είναι να ανατεθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η επίβλεψη της τήρησης των προϋπολογισμών. Η Γερμανίδα καγκελάριος φέρεται να επιθυμεί «να πραγματοποιήσουν σύνοδο οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων προκειμένου να θέσουν νέες νομικές βάσεις για την ΕΕ».

Σύμφωνα με το «Spiegel», «ο σύμβουλος της καγκελαρίου για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις διεξήγαγε συζητήσεις γύρω από το σχέδιο αυτό στις Βρυξέλλες και η ημερομηνία για μια τέτοια συνάντηση αναμένεται να καθοριστεί στη διάρκεια συνάντησης κατά τη Σύνοδο Κορυφής που προβλέπεται για το Δεκέμβριο».

«Στη διάρκεια μιας ανεπίσημης συνάντησης δέκα υπουργών Εξωτερικών, η πλειονότητα απέκρουσε την ιδέα μιας τέτοιας συνόδου, την οποία προώθησε ο Γερμανός υπουργός Γκίντο Βεστερβέλε», γράφει το «Spiegel», επαληθεύοντας ότι οι ανταγωνισμοί δίνουν και παίρνουν στην Ευρωζώνη.

Σε συνέχεια των παραπάνω, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, συναντήθηκε τη Δευτέρα στο Βερολίνο με τον Γάλλο ομόλογό του, Πιερ Μοσκοβισί, όπου συμφώνησαν να προχωρήσουν στην ενεργοποίηση ομάδας εργασίας που θα ετοιμάσει κοινές προτάσεις για τη δημοσιονομική και τραπεζική ενοποίηση της Ευρωζώνης. «Θα ξεκινήσουμε τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες μία ομάδα εργασίας μεταξύ των υπουργείων μας για να προετοιμάσει τις επικείμενες προτάσεις στη διμερή συνεργασία», είπε ο Β. Σόιμπλε.

Ανέφερε ακόμα ότι η ομάδα αυτή θα ετοιμάζει κοινές προτάσεις για τις συναντήσεις του Γιούρογκρουπ και θα συντονίζει τη δράση της ανάλογα με τις αποφάσεις που θα λαμβάνουν οι ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας. Η ομάδα θα εξετάσει επίσης «την εφαρμογή των αποφάσεων για την Ελλάδα και την Ισπανία» καθώς και θέματα «που αφορούν στην επίβλεψη των τραπεζών, στην τραπεζική ένωση και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

«Θέλουμε να υπάρξει προσέγγιση των απόψεών μας, που εξάλλου δεν απέχουν πολύ, ώστε η Γαλλία και η Γερμανία να είναι οι κίονες (...) μιας λύσης που θα είναι δομική και θέλουμε να εντατικοποιήσουμε αυτές τις ανταλλαγές με προοπτική το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 18 και 19 του ερχόμενου Οκτωβρίου», συμπλήρωσε ο Σόιμπλε.

Η καγκελάριος Μέρκελ θα υποδεχθεί αύριο στο Βερολίνο τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μ. Μόντι, και στις αρχές Σεπτέμβρη θα πάει στην Ισπανία για να συναντήσει τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.


Ο Θανάσης Λεκάτης απουσιάζει σε άδεια



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ