ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Ιούλη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ - ΦΟΡΟΛΗΣΤΕΙΑ
Συνεχίζουν τη δράση τα συνδικάτα

Τα αδιέξοδα μεγαλώνουν, πρέπει να μπει σχέδιο δράσης σε κάθε κλάδο

Από την πρόσφατη σύσκεψη ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΟΓΕ - ΜΑΣ για Υγεία - Φοροληστεία
Από την πρόσφατη σύσκεψη ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΟΓΕ - ΜΑΣ για Υγεία - Φοροληστεία
Με στόχο να οργανωθεί η λαϊκή παρέμβαση ενάντια στα δραματικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες λόγω της κατάστασης σε Υγεία και της φοροληστείας συνεχίζουν τη δράση τους συνδικάτα σε όλη τη χώρα.

Σ' αυτά τα ζητήματα εστίασε το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Τοπική Διοίκηση Νομού Λάρισας την παρέμβαση που ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη με συνέντευξη Τύπου, αναφερόμενο μεταξύ άλλων στις ιδιωτικοποιήσεις στην Τοπική Διοίκηση, την επέκταση των ελαστικών μορφών εργασίας, τα οξυμένα προβλήματα στην Υγεία, τη ληστρική φορολογία, την πολιτική που έχει μετατρέψει τις ανάγκες των παιδιών σε εμπόρευμα με αποτέλεσμα οι παιδικοί σταθμοί να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας.

Παράλληλα, το Συνδικάτο σύμφωνα με τις αποφάσεις της διοίκησης:

  • Ηδη κυκλοφορεί κείμενο συλλογής υπογραφών ενάντια στη φοροληστεία. Η συλλογή των υπογραφών θα γίνει έως 25 Ιούλη και στις 26 Ιούλη 2012 προχωρά σε 2ωρη στάση εργασίας 12.00 - 2.00 μ.μ. και συγκέντρωση στην Α' Εφορία με ταυτόχρονη παράσταση διαμαρτυρίας.
  • Οργανώνει πλατιά σύσκεψη εργαζομένων στην Τοπική Διοίκηση την Τρίτη 17 Ιούνη και ώρα 8.00 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.
  • Προχωρά στη συγκρότηση επιτροπής εργαζομένων κατά οποιασδήποτε κατάσχεσης για υπερχρεωμένα νοικοκυριά συναδέλφων που δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνεια.
  • Θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΟΠΥΥ για την οριακή κατάσταση που έχει φτάσει. Απαιτεί άμεσα γενναία χρηματοδότηση από το κράτος, την επιστροφή όλων των χρημάτων από το «κούρεμα».

Ακόμα θα ξεκινήσει πλατιά ενημέρωση του λαού του νομού για την απαξίωση των υπηρεσιών και κύρια της καθαριότητας, με ευθύνη και των δημοτικών αρχών. Θα αναπτύξει δράσεις για τα σοβαρά προβλήματα στους παιδικούς σταθμούς σε συντονισμό με άλλα συνδικάτα με αίτημα αιχμής να μη μείνει κανένα παιδί εκτός, τη νέα σχολική χρονιά.

Ζητούν ζωή με αξιοπρέπεια

Την καταδίκη τους στην πολιτική της άγριας φοροεπιδρομής και της διάλυσης της δημόσιας υγείας εξέφρασαν χτες οι εργαζόμενοι του «Θεαγένειου» Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Το πρωί πραγματοποίησαν συνέλευση στο προαύλιο του νοσοκομείου όπου αποφάσισαν επιτόπου να πραγματοποιήσουν παραστάσεις διαμαρτυρίας στο διοικητή του νοσοκομείου και στην 6η εφορία.

Οι εργαζόμενοι απαίτησαν άμεσα χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και του τομέα υγείας, προσλήψεις προσωπικού για να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις και να σταματήσει η εντατικοποίηση της εργασίας που τσακίζει κόκαλα.

Στη συνέχεια πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στον υποδιευθυντή της 6ης Εφορίας και κατέθεσαν το ψήφισμά τους με το οποίο ζητούν, να αυξηθεί το αφορολόγητο σε επίπεδα που να ικανοποιούνται οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και να ζουν με αξιοπρέπεια, να ενταχθούν στα έξοδα της φορολογίας οι λογαριασμοί ρεύματος, νερού, τηλεφώνου, να μπει τέρμα στη φοροληστεία του λαού και να καταργηθούν οι φοροελαφρύνσεις στους τραπεζίτες και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Απαίτησαν να μην γίνουν κατασχέσεις σε σπίτια εργατικών λαϊκών οικογενειών.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΕΡΓΙΑ - ΕΛΣΤΑΤ
Τριπλασιάστηκε μέσα σε τρία χρόνια!

Τους 1.109.658 έφτασαν οι άνεργοι τον Απρίλη

Ασυγκράτητη είναι πλέον η ανεργία ως αποτέλεσμα του βαθέματος της καπιταλιστικής κρίσης, καθώς οι άνεργοι έφτασαν το 1.109.658 τον Απρίλη του 2012 από 801.883 τον Απρίλη του 2011. Σε ποσοστό η ανεργία εκτινάχθηκε στο 22,5%, από 16,2% τον αντίστοιχο μήνα του 2011, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 307.775 άτομα σε σχέση με τον Απρίλη του 2011. Σε ποσοστό η αύξηση των ανέργων μέσα σε ένα χρόνο έφτασε το 38,4%!.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες σκαρφάλωσε στο 26% από 19,8% τον Απρίλη του 2011 και το ποσοστό ανεργίας στους άντρες έφτασε στο 20% από 13,6%. Στις ηλικιακές ομάδες, το ποσοστό ανεργίας στους νέους 15 έως 24 ετών εκτινάχθηκε στο 51,5% από 43,5% τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Αντίστοιχα το ποσοστό ανεργίας στην ομάδα 25 έως 34 ετών έφτασε το 29,8% από 22,9%. Στην ομάδα 35 έως 44 ετών ανέβηκε στο 19,4% από 13,2%, στην ομάδα 45 έως 54 ετών στο 17,2% από 11% και στην ομάδα 55 έως 64 ετών στο 13,8% από 7,4%.

Οι άνεργοι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τετραπλασιάστηκαν από το 2009 οπότε και ο αριθμός των ανέργων ήταν 448.646 τον Απρίλη του 2009. Ο αριθμός των απασχολουμένων συνεχώς μειώνεται και συγκεκριμένα από τα 4,496 εκατομμύρια άτομα τον Απρίλη 2009 έφτασε τα 3,183 εκατομμύρια τον Απρίλη του 2012, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός μαζί με τους ανέργους έφτασε τον Απρίλη του 2012 τα 4,470 εκατομμύρια άτομα.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΚΑΙ ΕΟΠΠΥ
Σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα και προσωπικό

Οι ελλείψεις σε προσωπικό και φάρμακα, η μείωση των κρατικών κονδυλίων, οι απλήρωτες εφημερίες και η εντατικοποίηση της εργασίας είναι ορισμένα από τα βασικά ζητήματα που αναδείχθηκαν στην πρόσφατη χθεσινή περιοδεία στον ΕΟΠΠΥ και το Νοσοκομείο Αγρινίου από κλιμάκιο της ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Νίκο Μωραΐτη.

Στον ΕΟΠΥΥ εξακολουθεί ο αριθμός εργαζομένων να είναι ίδιος και μετά την ενοποίηση των ταμείων στον Οργανισμό με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των χιλιάδων ασθενών που περιμένουν για μήνες προκειμένου να κάνουν βασικές ιατρικές εξετάσεις και εξωθούνται να καταφεύγουν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Στο νοσοκομείο Αγρινίου οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό φτάνουν το 40% με αποτέλεσμα κλινικές να βρίσκονται στα όρια λειτουργίας παρά την υπεράνθρωπη προσπάθεια των εργαζομένων. Λόγο ακριβώς της μη πρόσληψης εργαζομένων δεν μπορεί να λειτουργήσει το νέο νοσοκομείου Αγρινίου η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε. Τα κενά επιδιώκεται να μπαλωθούν με αποσπάσεις προσωπικού από τα ΚΥ σε βάρος της λειτουργίας αυτών που για 2 και 3 μέρες τη βδομάδα δεν έχουν διάφορες ειδικότητες. Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στην ύπαιθρο με τη συνταγογράφησή τους η οποία πλέον γίνεται μόνο ηλεκτρονικά χωρίς όμως τα αγροτικά ιατρεία να είναι αντίστοιχα επανδρωμένα και με τον ανάλογο τεχνολογικό εξοπλισμό με αποτέλεσμα οι ασθενείς να οδηγούνται σε απίστευτη ταλαιπωρία, να επιφορτίζονται οικονομικά με ταξί ή λεωφορεία για να διασχίσουν αποστάσεις 20 και πλέον χιλιομέτρων για να γράψουν τα φάρμακα.

Παρέμβαση στα Γιάννενα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε χτες το πρωί στον ΕΟΠΠΥ στα Γιάννενα το ΠΑΜΕ μαζί με την ΠΑΣΕΒΕ και το ΜΑΣ για τα σοβαρά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στο φάρμακο και στην παροχή των υπηρεσιών υγείας διεκδικώντας τη λήψη και ικανοποίηση μιας σειράς μέτρων, φάρμακο και υγεία δημόσια και δωρεάν. Ακολούθησε παρέμβαση στη δημοτική επιχείρηση ύδρευσης αποχέτευσης όπου καταγγέλθηκε η διακοπή νερού από συνεργεία της δημοτικής αρχής (ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ) σε σπίτια εργατικών λαϊκών οικογενειών που αδυνατούν και δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς. Το απόγευμα έγινε συλλαλητήριο από το δημαρχείο της πόλης απέναντι στην πολιτική φοροληστείας του λαϊκού εισοδήματος.

Απαράδεκτη συμπεριφορά

Απαράδεκτη ήταν η συμπεριφορά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά στη χτεσινή ενημέρωση των υγειονομικών συντακτών, η οποία έρχεται ως προέκταση επικίνδυνων επιλογών για το δημόσιο σύστημα υγείας. Οι έκτακτες δηλώσεις που οι υγειονομικοί συντάκτες ενημερώθηκαν ότι θα γίνονταν για το «Αττικόν», αναβάλλονταν συνέχεια. Το απόγευμα είχαν απομείνει λιγοστοί δημοσιογράφοι να περιμένουν, οι οποίοι κι όταν ακόμα ειδοποιήθηκαν ν' ανέβουν στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού, ενημερώθηκαν ότι έπρεπε να περιμένουν κι άλλο. Επειδή υπήρξε κι άλλη καθυστέρηση, αποχώρησαν η δημοσιογράφος και το συνεργείο του «902» καταγγέλλοντας ως απαράδεκτη την ταλαιπωρία των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Τότε ο αναπληρωτής υπουργός εδέησε να καλέσει στο γραφείο τους δημοσιογράφους για τη δήλωση. Κι όταν ο δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη» διαμαρτυρήθηκε για την απαράδεκτη καθυστέρηση, τον έδιωξε απ' το γραφείο του λέγοντάς του ότι θα του κάνει ... κατάληψη!

Φαίνεται ότι ο «Ριζοσπάστης» που με την αρθρογραφία του μάχεται για τις ανάγκες των λαϊκών περιοχών, όπως η Αγία Βαρβάρα, ενοχλεί και διά της παρουσίας των δημοσιογράφων του, καθώς χαλάνε την επικοινωνιακή σούπα σαν κι αυτή που επιχείρησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας: Να δηλώσει δηλαδή ότι οι 30 νοσηλευτές που μετακινεί από το «Αγία Βαρβάρα» (για να λειτουργήσει νέα πτέρυγα στο «Αττικόν») είναι «πλεονάζον προσωπικό» - απόφαση που ξεσήκωσε όλη την περιοχή της Δυτικής Αττικής. Οταν ανάμεσα σε αυτούς είναι και οι δύο επισκέπτριες υγείας που εμβολιάζουν χιλιάδες παιδιά φτωχών, τσιγγάνων, ανέργων και απόκληρων της περιοχής...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ