ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Απρίλη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΒΙΕΤΝΑΜ - ΡΩΣΙΑ
Αντιπαράθεση συμφερόντων στη θάλασσα της Νότιας Κίνας

Η βιετναμέζικη κρατική εταιρεία πετρελαίου Petro Vietnam προχώρησε σε συμφωνία με το ρωσικό μονοπώλιο της Gazprom για την από κοινού εκμετάλλευση δύο κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Να σημειωθεί πως μεταξύ Βιετνάμ και Κίνας υπάρχει έντονη διαμάχη για τα σύνορά τους και τα κυριαρχικά δικαιώματα της κάθε χώρας στη θάλασσα της Νότιας Κίνας. Διαμάχη που πρόσφατα είχε οδηγήσει στη σύλληψη από τις κινεζικές αρχές δεκάδων Βιετναμέζων ψαράδων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που καταφθάνουν, τα δύο κοιτάσματα, όπου θα υπάρξει η κοινή ρωσο-βιετναμέζικη εκμετάλλευση, βρίσκονται εκτός των ορίων της διαφιλονικούμενης περιοχής, ωστόσο εκτιμάται πως η δραστηριοποίηση της Gazprom σχετίζεται με την αύξηση της συνεργασίας της Ρωσίας με το Βιετνάμ κι ενισχύει το τελευταίο στη διαμάχη του με την Κίνα για το ζήτημα αυτό.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών στις 10 Απρίλη. Οπως δήλωσε: «Η Κίνα ελπίζει πως οι επιχειρήσεις των χωρών που δεν βρίσκονται στην περιοχή θα σεβαστούν και θα υποστηρίξουν τις προσπάθειες των διαφόρων κρατών για την επίλυση των διαφορών μέσω των διμερών συνομιλιών και δε θα εμπλακούν στη διαπάλη στη θάλασσα της Νότιας Κίνας».

Στις 12 Απρίλη, σε άρθρο της η κινεζική εφημερίδα «Ζενμίν Ζιμπάο», που απηχεί τις επίσημες θέσεις της χώρας αυτής, αναφέρεται στο «στρατηγικό χαρακτήρα των ρωσο-κινεζικών σχέσεων», κι εμμέσως θέτει θέμα σταθερότητας αυτής της συνεργασίας, υποστηρίζοντας πως «εάν εμφανιστούν προβλήματα στην κινεζο-ρωσική στρατηγική εμπιστοσύνη, αυτό θα σημαίνει για τη Δύση πως Κίνα και Ρωσία χάνουν υπόσταση». Και καλεί τη Μόσχα να μη στέλνει λάθος σινιάλα, σ' ό,τι αφορά το «πολύ λεπτό ζήτημα» της θάλασσας της Νότιας Κίνας.


Ι.Π.

ΡΩΣΙΑ
Ανησυχία για τις έγχρωμες «επαναστάσεις»

Οπως γράφει η ρωσική εφημερίδα «Κομερσάντ», στην επιτροπή της Κρατικής Δούμας για τα ζητήματα της Κοινοπολιτείας των Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ) θα δημιουργηθεί ένα Συμβουλευτικό Συμβούλιο, το οποίο θα αναλύσει τις απειλές για τα συμφέροντα της Ρωσίας στον πρώην σοβιετικό χώρο και θα ασχολείται με τα ζητήματα αντιμετώπισης των λεγόμενων έγχρωμων «επαναστάσεων», όπως έχουν συνηθίσει να αποκαλούνται οι ανατροπές καθεστώτων στις χώρες της περιοχής, με την ενεργητική συμβολή και χρηματοδότηση των ΗΠΑ και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιτροπής για τα ζητήματα της ΚΑΚ, Ολέγκ Λέμπεντεφ, το βασικό καθήκον του Συμβουλευτικού Συμβουλίου θα είναι «η υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας μας, καθώς και των συμμάχων μας». Οι αρμοδιότητες και η σύνθεση του νέου οργάνου θα συζητηθούν στις 12 Απρίλη κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής για τα ζητήματα ΚΑΚ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Συμβούλιο θα εξετάζει το ρόλο των ξένων μη κυβερνητικών οργανώσεων ως εργαλείων των έγχρωμων «επαναστάσεων», το ρόλο των δικτυακών τεχνολογιών στην οργάνωση του κινήματος διαμαρτυρίας, την επιρροή των μπλογκ και των κοινωνικών δικτύων στις μάζες, καθώς και τις μεθόδους καταπολέμησης των διάφορων κινημάτων. Επίσης θα εξετάζεται η κατάσταση των Ρώσων πολιτών στο εξωτερικό και η επιρροή των άλλων χωρών στις χώρες της ΚΑΚ. Στις εργασίες του Συμβουλίου θα καλεστούν να πάρουν μέρος ρωσικά ινστιτούτα που ειδικεύονται στη μελέτη του χώρου της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

Η κίνηση αυτή δείχνει το ενδιαφέρον της ρωσικής αστικής τάξης για τις πολιτικές εξελίξεις στις χώρες που προήλθαν από την ΕΣΣΔ και οι οποίες αντιμετωπίζονται ως «ζωτικός χώρος» για τα ρωσικά μονοπώλια και την αστική τάξη της Ρωσίας, σε αντιπαράθεση με τη «διείσδυση» που επιχειρούν εκεί οι ΗΠΑ, η ΕΕ και οι άλλες δυνάμεις που ανταγωνίζονται τη Ρωσία στην περιοχή.


Ι.Π.

Πέντε ημέρες για τους «5» Κουβανούς

Πολύμορφες δραστηριότητες θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα (17-21 Απρίλη) στην Ουάσιγκτον με στόχο να καταγγελθεί η διεξαγόμενη για 50 χρόνια επιθετική πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Κούβα, η απάνθρωπη επιβολή του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού καθώς και να προβληθεί η υπόθεση των πέντε Κουβανών αγωνιστών. Πρόκειται για τους πέντε Κουβανούς που κατάφεραν να διεισδύσουν σε εγκληματικές ομάδες του Μαϊάμι και να αποκαλύψουν τις σχεδιαζόμενες επιθέσεις τους κατά της Κούβας με αποτέλεσμα να συλληφθούν το 1998, να δικαστούν και να εκτίουν πολύχρονες και άδικες ποινές φυλάκισης.

Τις εκδηλώσεις διοργανώνει η Διεθνής Επιτροπή για την Απελευθέρωση των Πέντε, ενώ τις έχουν προσυπογράψει μια σειρά προσωπικότητες όπως ο κάτοχος νόμπελ Αντόλφο Πέρες Εσκιβέλ, ο Αμερικανός ακαδημαϊκός Νόαμ Τσόμσκι, ο ηθοποιός Ντάνι Γκλόβερ, ο σκηνοθέτης Ολιβερ Στόουν, ο Μάικλ Μουρ, η ονομαζόμενη «μαμά της ειρήνης» Σίντι Σίχαν - μητέρα φαντάρου που σκοτώθηκε στο Ιράκ, καθώς και η Εθνική Ενωση Νομικών, το Κέντρο για τα Συνταγματικά Δικαιώματα, οι Πάστορες για την Ειρήνη κ.ά.

«Οι πέντε ημέρες για τους "5"», όπως έχει ονομαστεί η πρωτοβουλία, θα συμπεριλαμβάνει σειρά συζητήσεων, προβολών ταινιών, εξορμήσεων, ενώ το Σάββατο 21 Απρίλη θα πραγματοποιηθεί έξω από το Λευκό Οίκο συγκέντρωση με αίτημα την άμεση απελευθέρωση των «5» και την ασφαλή επιστροφή τους στην Κούβα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΡΑΜΑΛΑ.-- Οικοδόμηση «μέτρων αποκατάστασης εμπιστοσύνης» ζητούν από Ισραήλ και Παλαιστινίους τα μέλη του διαμεσολαβητικού Κουαρτέτου (ΗΠΑ,ΟΗΕ, ΕΕ, Ρωσία) που συναντήθηκαν για να εξετάσουν το παρατεταμένο αδιέξοδο ενόψει της προγραμματισμένης, περισσότερο διαδικαστικής, συνάντησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Φαγιάντ, την επόμενη βδομάδα. Παράλληλα το Κουαρτέτο ζήτησε να συγκεντρωθεί άμεσα και η χρηματική βοήθεια που έχει προαναγγελθεί για την Π. Αρχή, ύψους 1,1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- «Παραβίαση της κυριαρχίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ, Σεΐκ Αμπντουλάχ μπιν Ζάγιεντ αλ Ναχαγία την επίσκεψη, την Τετάρτη, του Ιρανού Προέδρου Αχμαντινετζάντ στο νησί Αμπού Μούσα στον Περσικό Κόλπο, το οποίο διεκδικούν και οι δύο χώρες. Ο Αχμαντινετζάντ μιλώντας από το Αμπού Μούσα υποστήριξε, από την πλευρά του, ότι και μόνο η ονομασία του Κόλπου ως Περσικού αποδεικνύει πως πρόκειται για ιρανικό έδαφος μακριά μέσα στο χρόνο.

ΡΙΑΝΤ.-- Σφοδρές καταιγίδες και χιονόπτωση έπληξαν την νότια επαρχία της Σαουδικής Αραβίας, Ασήρ, προκαλώντας πλημμύρες και αποκλεισμούς που οδήγησαν στο θάνατο δύο παιδιά και δύο άνδρες. Ταυτόχρονα, οι αρχές της χώρας αρνούνται ότι έχει αρχίσει απεργία πείνας γνωστός ακτιβιστής ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων, ο Μουχάμαντ αλ Μπατζαντί, που είναι φυλακισμένος εδώ και ένα χρόνο.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις έπληξαν το δυτικό Μεξικό χωρίς ωστόσο να προκαλέσουν θύματα ή μεγάλες ζημιές σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες. Σύμφωνα με το Γεωφυσικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, ο πρώτος σεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών, σημειώθηκε τη νύχτα στο Μιτσοακάν ενώ ο δεύτερος μεγέθους 6,9 βαθμών, με επίκεντρο σε βάθος 6,2 μιλίων, σημειώθηκε χθες νωρίς το πρωί στα ανοιχτά της Μπάχα Καλιφόρνια.

ΧΑΡΤΦΟΡΝΤ.-- Με ψήφους 86 υπέρ και 62 κατά η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Βουλή της πολιτείας Κονέκτικατ, λίγους μήνες πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου, ενέκρινε την κατάργηση της θανατικής ποινής και γίνεται η πέμπτη πολιτεία που εγκαταλείπει την εσχάτη των ποινών.

TZΑΚΑΡΤΑ.-- Πέντε ενήλικες σκοτώθηκαν και ένα παιδί τραυματίστηκε σοβαρά από τον προχτεσινό ισχυρό διπλό σεισμό που σημειώθηκε κοντά στις ακτές της βόρειας Ινδονησίας στην επαρχία Ατσεχ, ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος της ινδονησιακής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών.

ΣΕΟΥΛ.-- Τελικά διατήρησαν την πρώτη θέση στο κοινοβούλιο οι Νοτιοκορεάτες συντηρητικοί του κυβερνώντος «Κόμματος Νέων Συνόρων» (NFP) κατά τις προχτεσινές εκλογές αφού παίρνει 152 έδρες από τις 300 (καίτοι 13 λιγότερες απ' ό,τι πριν). Το αντιπολιτευόμενο «Ενωμένο Δημοκρατικό Κόμμα» (DUP) παίρνει 127 έδρες (δηλαδή 38 περισσότερες). Η συμμετοχή των ψηφοφόρων κυμάνθηκε μόλις στο 54,3% αλλά ήταν αυξημένη σε σχέση με τις εκλογές του 2008 που έφθασε το 46,1%.

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Καθήκοντα μεταβατικού προέδρου του δυτικοαφρικανικού Μάλι ανέλαβε χτες και επίσημα ο έως πρότινος πρόεδρος της Βουλής, Ντιονκούντα Τραορέ στο πλαίσιο συμφωνίας με τον λοχαγό Σανόγκο του πραξικοπήματος της 22ης Μάρτη για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και τη διεξαγωγή εκλογών σε 40 μέρες.

ΗΠΑ
Δίωξη για τη δολοφονία του Τρέιβον Μάρτιν

ΤΑΜΠΑ.--

Σχεδόν δύο μήνες μετά και κατακραυγή, διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, η εισαγγελέας της Φλόριντα εδέησε να απαγγείλει κατηγορίες και να ασκήσει δίωξη για φόνο σε δεύτερο βαθμό κατά του Τζορτζ Ζίμερμαν για τη δολοφονία του Τρέιβον Μάρτιν, του 17χρονου Αφροαμερικανού, τον περασμένο Φλεβάρη, στο Στάνφορντ της πολιτείας της Φλόριντα.

Μέχρι σήμερα, τόσο οι αστυνομικές αρχές όσο και οι εισαγγελικές, επέδειξαν παραδειγματικά προσήλωση ακόμη και στις ανθυπολεπτομέρειες της νομοθεσίας, ώστε να μην προχωρήσει η δίωξη εναντίον του Ζίμερμαν, μέλος «ομάδας προστασίας της γειτονιάς », μίας από τις εκατοντάδες πολιτοφυλακές στις ΗΠΑ, που δολοφόνησε εν ψυχρώ τον Τρέιβον Μάρτιν. Χαρακτηριστικό της υπόθεσης είναι ότι όταν συνελήφθη επικαλέστηκε το ότι βρισκόταν σε αυτοάμυνα - σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθεσία της Φλόριντα που επιτρέπει τη χρήση όπλων για αυτοάμυνα ακόμη και σε δημόσιο χώρο - έναντι του άοπλου Μάρτιν και αφέθηκε ελεύθερος, επικαλούμενος κάποιους ευνοϊκούς για την περίπτωσή του πολιτειακούς νόμους.

Το θέμα παραμένει επί βδομάδες στο προσκήνιο μόνο και μόνο από τις ενέργειες οργανώσεων αλλά και των γονιών του νεκρού παιδιού που οργάνωσαν εκστρατεία, ζητώντας την άσκηση δίωξης κατά του δράστη και την απόδοση δικαιοσύνης, ενώ αναζωπυρώθηκε η συζήτηση στις ΗΠΑ για την οπλοκατοχή, το νόμο «Stand your Ground» περί νόμιμης άμυνας και τις διακρίσεις κατά της κοινότητας των μαύρων.

Στο μεταξύ, ο Ζίμερμαν φέρεται «εξαφανισμένος» σύμφωνα με τους δικηγόρους του που τελικά αποσύρθηκαν από την υπεράσπιση. Δηλώσεις για την υπόθεση έκανε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ που τόνισε ότι θα υπάρξει παρέμβαση από το υπουργείο - που ήδη ερευνά την υπόθεση - αν υπάρξουν ενδείξεις ότι διαπράχτηκε έγκλημα που αφορά τα πολιτικά δικαιώματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ