ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Φλεβάρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΛΠ ΑΕ
Μείωση αποδοχών κατά 35% και έπεται συνέχεια...

Η αγωνιστική παράταξη «Δημοκρατική Ενότητα» καλεί τους εργαζόμενους σε σύσκεψη στις 29/2 στις 6 μ.μ. στο ΕΚΠ για την οργάνωση της πάλης

Η παράδοση των λιμανιών στα μονοπώλια δεν μπορεί παρά να σημαίνει θύελλα και για τα δικαιώματα των εργαζομένων του χώρου (φωτ. από πρόσφατη κινητοποίηση)
Η παράδοση των λιμανιών στα μονοπώλια δεν μπορεί παρά να σημαίνει θύελλα και για τα δικαιώματα των εργαζομένων του χώρου (φωτ. από πρόσφατη κινητοποίηση)
Το άγριο πετσόκομμα του μισθού τους θα δουν οι εργαζόμενοι του ΟΛΠ ΑΕ από το Μάρτη, οπότε και θα αρχίσει πλέον και γι' αυτούς η εφαρμογή του νόμου 4024/2011 που προβλέπει τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ κατά 35% σε σχέση με το επίπεδο των αποδοχών το Δεκέμβρη του 2009. Οπως ανακοίνωσε χτες ο ΟΛΠ οι αποδοχές του Νοέμβρη του 2011 μειώνονται κατά 6%, του Δεκέμβρη κατά 8%, τελειώνουν οι ειδικές αμοιβές των Σαββατοκύριακων που περικόπτονται δραστικά και μειώνονται κατά 20% οι αμοιβές των υπερωριών και των αργιών! Τα ποσά αυτά θα αρχίσουν να κρατούνται από τις αποδοχές του Μάρτη και βέβαια στο εξής οι αποδοχές των εργαζομένων του ΟΛΠ θα είναι μειωμένες κατά 35% σε σχέση με αυτές του 2009.

Οπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του ΟΛΠ, οι αποφάσεις αυτές διαμορφώνονται «μετά από διαβούλευση με τα συνδικάτα του χώρου». Δηλαδή σε «συνεργασία» με τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και από κοντά την ΑΠ, που σπεύδουν κάθε φορά όπως και τώρα, να βάλουν τη σφραγίδα τους στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής στα λιμάνια, όπως έγινε με την παράδοση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ της προβλήτας ΙΙ στην κινεζική πολυεθνική COSCO, για να την καταντήσει εργασιακό γκέτο, ενώ τώρα με το νέο μνημόνιο έρχεται η πλήρης ιδιωτικοποίηση του λιμανιού.

Ο ΟΛΠ στέλνει και το μήνυμα στους εργαζόμενους ότι «δεν τελειώσαμε εδώ». Οπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση «σε κάθε περίπτωση απαιτείται περαιτέρω μεταρρύθμιση των εργασιακών και λειτουργικών δομών του (σ.σ. λιμανιού), ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητά του»! Η «περαιτέρω μεταρρύθμιση» θα επέλθει με τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που θα πρέπει να έχει υπογραφεί μέχρι την 1η Απρίλη, για την οποία οι δυνάμεις της υποταγής έχουν δώσει σαφή δείγματα γραφής για τη στάση που θα κρατήσουν.

Να γίνουν γενικές συνελεύσεις παντού

Η αγωνιστική παράταξη «Δημοκρατική Ενότητα» ΟΛΠ με ανακοίνωσή της καλεί τους εργαζόμενους σε σύσκεψη την Τετάρτη 29 Φλεβάρη στις 6 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, και επισημαίνει: «Καταγγέλλουμε την όλη μεθόδευση διοίκησης ΟΛΠ και σωματείων και απαιτούμε να σταματήσει και να μην ισχύσει καμία νέα μείωση και σφαγιασμός των δικαιωμάτων μας. Αντίθετα, διεκδικούμε μισθούς, συμβάσεις και δικαιώματα με βάση τις πραγματικές μας ανάγκες». Απαιτούν να γίνουν στα σωματεία γενικές συνελεύσεις, να παρθούν αγωνιστικές αποφάσεις για κλιμάκωση της πάλης με προοπτική την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για λιμάνια που θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες και όχι την κερδοφορία των μονοπωλίων.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Κανείς δε θα στερηθεί το δικαίωμα να είναι στο σωματείο

Με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης απέρριψαν κάθε αποκλεισμό από το σωματείο

Την ομόφωνη απόφαση να μπορούν όλοι οι εργαζόμενοι να είναι μέλη του Σωματείου πήρε η γενική συνέλευση των εργαζομένων στο Δήμο Καισαριανής. Επίσης πήρε ομόφωνη απόφαση για την κλιμάκωση της πάλης και το συντονισμό της δράσης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και τα νέα μέτρα που αυτή φέρνει.

Στην πρώτη απόφαση καταγγέλλεται ως διασπαστική και διχαστική η απόφαση της πλειοψηφίας της ΠΟΕ ΟΤΑ που απαγορεύει στους συμβασιούχους να είναι μέλη της με δικαίωμα ψήφου για την εκλογή του Γενικού Συμβουλίου. Και στη συνέχεια ορίζει ότι «όλοι οι εργαζόμενοι του δήμου Καισαριανής ανεξαρτήτου σχέσης εργασίας έχουν το δικαίωμα να είναι μέλη του σωματείου, με δικαίωμα ψήφου και στις αρχαιρεσίες για την εκλογή του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ». Η δεύτερη απόφαση είναι ίδια με αυτή που έχει πάρει ήδη το Σωματείο στην Πετρούπολη και σε άλλους δήμους και αφορά στην κλιμάκωση της πάλης με καταλήψεις, απεργίες και συλλαλητήρια, στο συντονισμό με άλλα σωματεία του κλάδου και μαζικούς φορείς της πόλης για «να μην τους επιτρέψουμε να καταργήσουν τα δικαιώματα που μας παρέδωσαν οι προηγούμενες γενιές και κατακτήθηκαν με θυσίες και αίμα».

Μαζική καταδίκη στη Ρόδο

Αξίζει να σημειωθεί ότι η στάση της πλειοψηφίας της ΠΟΕ ΟΤΑ στο ζήτημα των συμβασιούχων είναι η αιτία της μαζικής καταδίκης και αποδοκιμασίας που εισέπραξε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Θ. Μπαλασόπουλος (ΠΑΣΚΕ) προχτές στη Ρόδο από εκατοντάδες εργαζόμενους του Συλλόγου στο Δήμο Ροδίων. Οπως και το ότι η πλειοψηφία θέτει διαρκώς εμπόδια στην ανάπτυξη και στην κλιμάκωση των αγώνων του κλάδου.

Τα παραπάνω σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΤΑ Ρόδου και, επίσης, καταγγέλλει την πλειοψηφία στο ΔΣ του Συλλόγου (ΠΑΣΚΕ) που υπονόμευσε την προγραμματισμένη γενική συνέλευση κάνοντας ό,τι μπορούσε για να μην υπάρχει απαρτία.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Την Τετάρτη η εκλογοαπολογιστική συνέλευση

Στις 5 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Στάνλεϋ»

Σε μαζική συμμετοχή στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση που θα γίνει την Τετάρτη, 29 Φλεβάρη, στις 5 το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Στάνλεϋ» καλεί τα μέλη του το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Στη συνέλευση οι εργαζόμενοι καλούνται να συζητήσουν πάνω στο διοικητικό και οικονομικό απολογισμό, για το πρόγραμμα δράσης του συνδικάτου το επόμενο διάστημα, καθώς και να εκλέξουν την εφορευτική επιτροπή που θα διεξαγάγει τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας διοίκησης.

ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΒΟΛΟΥ
Απλήρωτοι απ' το Σεπτέμβρη

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχουν να πληρωθούν οι 58 εργαζόμενοι του Γηροκομείου Βόλου με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε δραματική οικονομική κατάσταση και, όπως οι ίδιοι λένε, έφτασαν στο σημείο να μην έχουν χρήματα ούτε για το εισιτήριο του λεωφορείου με το οποίο πάνε στη δουλειά τους.

Το γηροκομείο, που λειτουργεί από το 1952 και φιλοξενεί 98 ηλικιωμένους, κινδυνεύει με κλείσιμο, καθώς τα ασφαλιστικά ταμεία δεν πληρώνουν τις οφειλές τους για τα νοσήλια που, πλέον, έχουν ανέβει σε πολύ υψηλά επίπεδα - ΙΚΑ και ΟΓΑ χρωστάνε περί τα 240.000 ευρώ - ενώ, λόγω της οικονομικής κρίσης, το ίδρυμα αδυνατεί να αξιοποιήσει και την ακίνητη περιουσία του.

Δίνουν το σύνθημα για έφοδο των επιχειρηματιών

Αφού τσάκισαν τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, σπεύδουν να δώσουν «γην και ύδωρ» στο κεφάλαιο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Σε πρόσφατη εκδήλωση της Ενωσης Ιδιωτικών Ασφαλιστικών Εταιρειών πρωτοκλασάτα στελέχη των δύο κομμάτων άνοιξαν τις πόρτες του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος στα ντόπια και ξένα μονοπώλια. Για «ελπιδοφόρες εξελίξεις για τις ιδιωτικές εταιρείες» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της ΝΔ και υπεύθυνος τομεάρχης για την Κοινωνική Ασφάλιση (!), Ν. Νικολόπουλος, αφού, όπως είπε, «αλλάζει ο χαρακτήρας της δημόσιας Ασφάλισης» και πλέον αυτές μπορούν «να καλύψουν δομικές ανάγκες», υποδεικνύοντας ιδιαίτερα τον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Για «μια νέα εποχή που οικοδομείται με καθυστέρηση» μίλησε το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και διοικητής του ΙΚΑ, Ρ. Σπυρόπουλος, ο οποίος αναγνώρισε όχι μόνο «τον κοινωνικό ρόλο των ιδιωτικών εταιρειών», αλλά και θεωρεί «εκ των ων ουκ άνευ τη συνεργασία της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης και των εταιρειών του ιδιωτικού τομέα», εντόπισε και αυτός τον τομέα της Υγείας ως προνομιακό πεδίο δράσης γι' αυτές, ζήτησε μεγαλύτερη ευελιξία για τα επαγγελματικά ταμεία, τα οποία πρέπει να συνεργάζονται με την ιδιωτική ασφάλιση, ενώ διατύπωσε την άποψη ότι τα επικουρικά ταμεία θα μπορούσαν να μετεξελιχθούν σε αμιγώς επαγγελματικά και να συνεργαστούν με τον ιδιωτικό τομέα. Οι τοποθετήσεις αυτές δε δείχνουν μόνο τον αντεργατικό προσανατολισμό των δύο κυβερνητικών κομμάτων, αποδεικνύουν ταυτόχρονα ότι οι ανατροπές που επέβαλαν στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα - γνωρίζουν και το ομολογούν - είναι το λίπασμα για να φουντώσουν τα κέρδη των μονοπωλίων και στον τομέα της Υγείας και των συντάξεων. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι οι βαστάζοι και οι σπόνσορες των καπιταλιστικών συμφερόντων σε έναν από τους πιο κρίσιμους τομείς της ζωής των εργαζομένων, όπως είναι η Ασφάλιση και η Υγεία.


Γ.

ΣΤΕΚΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΑΤΗΣΙΩΝ
Αποκριάτικη γιορτή αύριο

Το «Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας» διοργανώνει αποκριάτικη γιορτή (με μουσική, χορό, αποκριάτικες κατασκευές) για τα παιδιά Ελλήνων και Μεταναστών την Κυριακή 26 Φλεβάρη, 11 π.μ., στο ΣΤΕΚΙ (Πατησίων 252, πλατεία Κολιάτσου).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ