ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Γενάρη 2012
Σελ. /28
ΥΓΕΙΑ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ
Κατάργηση των επιχειρηματιών στην Υγεία η μόνη διέξοδος

Τόσο η πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων γιατρών, όσο και οι γιατροί του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα συνθλίβονται, όπως τονίστηκε σε προχτεσινή σύσκεψη

Από την προχτεσινή σύσκεψη της ΔΗΠΑΚ Γιατρών
Από την προχτεσινή σύσκεψη της ΔΗΠΑΚ Γιατρών
Ζήτημα επιβίωσης μπαίνει πλέον για τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς με χαμηλά εισοδήματα και συνολικά για τους γιατρούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Αυτό προέκυψε προχτές μεταξύ άλλων στη σύσκεψη που διοργάνωσε η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών (ΔΗΠΑΚ) και αναδείχθηκε πως μόνο σε ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, σχεδιασμένο σύμφωνα με τις κοινωνικές ανάγκες, όλοι οι γιατροί θα ενταχθούν στα δημόσια νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και τα πολυϊατρεία με πλήρη απασχόληση και αξιοπρεπή μισθό.

Ο Χρήστος Παπάζογλου, στέλεχος της ΔΗΠΑΚ και μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, αναφέρθηκε στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, οι οποίες ενισχύουν την επιχειρηματικότητα και επιταχύνουν τη μονοπώληση του κλάδου της Υγείας.

Με τον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), σημείωσε, οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας Υγείας υποβαθμίζονται και εμπορευματοποιούνται περισσότερο, ενώ οι «μικροί» αυτοαπασχολούμενοι γιατροί θα εκτοπιστούν, ιδιαίτερα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης. Είναι ενδεικτικό ότι οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ αυτοαπασχολούμενοι γιατροί θα έχουν μηνιαίο εισόδημα μέχρι 1.600 ευρώ μεικτά με τεράστια έξοδα συντήρησης του ιατρείου τους. Την ίδια ώρα ο ασθενής θα αναγκαστεί να πληρώσει στον συμβεβλημένο γιατρό αν εκείνος έχει συμπληρώσει το πλαφόν των 20 επισκέψεων του μήνα. Επιπλέον, η λεγόμενη «ελεύθερη συνταγογράφηση» και η «ελεύθερη επιλογή γιατρού» - που ήταν στο διεκδικητικό πλαίσιο των ηγεσιών του ΠΙΣ, του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, της ΕΙΝΑΠ - θα προσανατολίζονται από ασφαλιστικούς ομίλους στις αλυσίδες πολυϊατρείων, διαγνωστικών κέντρων και στις ιδιωτικές κλινικές. Εξάλλου, στον ιδρυτικό νόμο του ΕΟΠΥΥ προβλέπεται ότι θα συνεργάζεται είτε με αυτοαπασχολούμενους γιατρούς, είτε με επιχειρηματικές κοινοπραξίες γιατρών και αλυσίδες ιατρικών κέντρων.

«Κρύβουν από τους γιατρούς χαμηλού εισοδήματος ότι με την επίθεση στο εισόδημα της λαϊκής οικογένειας η μεγάλη πλειοψηφία θα αδυνατεί να πληρώσει ακόμη και για την επίσκεψη στον γιατρό», είπε ο Χρ. Παπάζογλου. «Περνούν μέρες και βδομάδα χωρίς να μπει άνθρωπος σε ιατρεία συναδέλφων. Τηλεφωνικά προσπαθούν να "πάρουν" διάγνωση, καθυστερούν απαραίτητες για τα παιδιά τους εξετάσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τομαράς, παιδίατρος.

Στη σύσκεψη υπογραμμίστηκε ακόμη η ανάγκη των επιχειρηματικών ομίλων για φθηνό επιστημονικό δυναμικό, η οποία υπηρετείται με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις εξετάσεις για την ιατρική ειδικότητα και τα μόρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης. Με αυτό τον τρόπο τα μονοπώλια του κλάδου θα διασφαλίζουν έναν αριθμό φθηνών κι ευέλικτων γιατρών, ενώ όλες οι άλλες παρατάξεις σκόπιμα περιορίζουν το θέμα στους νέους γιατρούς και στους ειδικευόμενους, ενώ η προσωρινή και ελαστική δουλειά αγγίζει πλέον όλους. Χαρακτηριστικές ήταν οι τοποθετήσεις επικουρικών γιατρών που σύντομα θα είναι στην ανεργία, ενώ ο Ηλ. Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», σημείωσε πως «ελαστικές σχέσεις εργασίας, όπως αυτές με "μπλοκάκι", θα διευρυνθούν και στους γιατρούς».

Οι γιατροί των χαμηλών εισοδημάτων - τονίστηκε - θα βρουν διέξοδο μόνο με την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, η οποία τους συνθλίβει. Τότε ο σχεδιασμός θα γίνεται σύμφωνα με τις ανάγκες όλης της χώρας, θα γίνουν μαζικές προσλήψεις με βασικό μισθό 2.000 ευρώ μεικτά, με 5ήμερο - 6ωρο, με μια εφημερία τη βδομάδα κ.ά.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΜΕ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Δωρεάν Υγεία και φάρμακα για όλο το λαό

Ενωσαν χτες το πρωί τις φωνές τους έξω από το υπουργείο Υγείας, συνταξιούχοι, εργαζόμενοι και σπουδαστές

Στιγμιότυπο από τη χθεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας
Στιγμιότυπο από τη χθεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας
Τις φωνές τους για την ικανοποίηση της ζωτικής ανάγκης τους σε δωρεάν και υψηλής ποιότητας ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φάρμακα ένωσαν χτες το πρωί συνταξιούχοι, εργαζόμενοι, αλλά και σπουδαστές σχολών Υγείας έξω από το υπουργείο Υγείας. Ολοι τους, άνθρωποι που σε όλη τους τη ζωή μόχθησαν και μοχθούν στους τόπους δουλειάς, που βλέπουν τις οικογένειές τους να πασχίζουν και το μέλλον της ανεργίας να ξεπροβάλλει, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα συνδικάτων, συνταξιουχικών οργανώσεων, του ΠΑΜΕ και του ΜΑΣ και απαίτησαν δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλο το λαό, δωρεάν φάρμακα για όσους έχουν ανάγκη, να μη λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία σαν επιχειρήσεις που πουλούν υπηρεσίες.

Παρά το τσουχτερό κρύο και τη βροχή, συνταξιούχοι και εργαζόμενοι συμμετείχαν μαζικά στην κινητοποίηση, καθώς πρόκειται για ζήτημα «ζωής και θανάτου». Οπως είπε στον «Ρ» ο Χρήστος Αρβανίτης, συνταξιούχος ΙΚΑ που δούλευε για δεκαετίες στο σκληρό επάγγελμα του αμμοβολιστή, «μας ζητάνε να πληρώσουμε συμμετοχή για εξετάσεις θώρακα και στομάχου της γυναίκας μου 33 ευρώ. Στο μεταξύ, κάθε μήνα θέλουμε 150 ευρώ μόνο για φάρμακα. Τόσα χρόνια δουλειά κι αγώνας και τώρα μας τα παίρνουν όλα. Με σύνταξη 640 ευρώ πώς θα πληρώνουμε να έχουμε την υγειά μας;».

Αναφερόμενος στον ΕΟΠΥΥ, ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδας τον χαρακτήρισε ένα ακόμη εργαλείο αφαίρεσης παροχών Υγείας, που οι συνταξιούχοι έχουν ήδη πληρώσει. «Εμείς έχουμε πληρώσει τις εισφορές μας, τους φόρους, τα τεράστια κέρδη των εργοδοτών. Δε θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι ο πλούτος που παράγεται από τα χέρια και το μυαλό μας να υπηρετεί τις δικές μας ανάγκες». «Πληρώσαμε τα κέρδη, πληρώνουμε την κρίση, στους δρόμους του αγώνα βρίσκεται η λύση», φώναξαν οι συγκεντρωμένοι.

Αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών συναντήθηκε με τον υφυπουργό Υγείας, Μιχ. Τιμοσίδη, ο οποίος ισχυρίστηκε προκλητικά, ότι οι κυβερνήσεις εργάστηκαν για το καλό των ασφαλισμένων και του δημόσιου συστήματος Υγείας. «Ζούμε καλύτερες μέρες στην Υγεία; Και με τα μέτρα που παίρνουν τώρα γίνεται ένα μεγάλο βήμα για την παράδοση της Υγείας στην επιχειρηματικότητα και την εμπορευματοποίηση. Δεν πρέπει να υπάρχει αυταπάτη χωρίς ανατροπή αυτών των πολιτικών, ότι κάτι καλύτερο μπορεί να υπάρξει», σημείωσε ο Δ. Κουμπούρης.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΣΤΙΣ ΜΕΘ
Πιέσεις για «μπλοκάκια» και απειλή λουκέτου στα κρεβάτια

Υπό την απειλή λουκέτου βρίσκονται 90 πολύτιμα κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ενώ 300 συμβασιούχοι, που έληξαν οι συμβάσεις τους, πιέζονται να συνεχίσουν με σύμβαση έργου, δηλαδή με μπλοκάκι. Και τούτο γιατί η κυβέρνηση παρά τις υποσχέσεις του υφυπουργού Υγείας Μιχάλη Τιμοσίδη απ' τις 20.12.2011 ότι θα ανανεωθούν οι διετείς συμβάσεις που έληγαν, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτε.

Οι συμβασιούχοι είχαν προσληφθεί μέσω του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το οποίο - όπως και ορισμένες διοικήσεις νοσοκομείων - τώρα τους πιέζει να υπογράψουν συμβάσεις έργου μέχρι να μετατραπούν οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου. Ομως, οι εργαζόμενοι δεν αποδέχονται αυτή τη ρύθμιση γιατί χάνουν δικαιώματα και αμοιβές. Ετσι, σταμάτησαν να δουλεύουν με αποτέλεσμα να κλείνουν κρεβάτια (όπως στον «Ευαγγελισμό») ή εκεί που σταμάτησαν οι επικουρικοί γιατροί, να αναγκάζεται ένας γιατρός να αντιμετωπίζει 12 ασθενείς στην εφημερία.

Χτες, εργαζόμενοι συμβασιούχοι απ' τις ΜΕΘ νοσοκομείων όλης της χώρας, και με τη συμμετοχή του Συλλόγου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» - όπου εργάζονται 31 νοσηλεύτριες με σύμβαση - έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο ΚΕΕΛΠΝΟ και είχαν συνάντηση με το Διευθυντή Θ. Παπαδημητρίου. Υποσχέθηκε ότι το θέμα θα ρυμθιστεί σε ένα μήνα με τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου αλλά μέχρι τότε για να μη χαθεί η εργασιακή συνέχεια να συνάψουν σύμβαση.

Οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν την πρόταση αντιτείνοντας να συνεχίσουν με την ίδια σχέση και την ανάληψη πρωτοβουλίας του ΚΕΕΛΠΝΟ, που θα αναλάβει την κάλυψή τους για το διάστημα μέχρι την τελική ρύθμιση. Την Παρασκευή θα γίνει πανελλαδική συνάντηση των συμβασιούχων στον «Ευαγγελισμό».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΚΑΒ
Επίσχεση εργασίας από χτες και συγκέντρωση αύριο

Επίσχεση εργασίας άρχισαν από χτες πανελλαδικά οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων για τις εκτός έδρας μετακινήσεις μας από το Μάρτη του 2010, και για την εργασία μας κατά τις νυχτερινές ώρες και αργίες από το Σεπτέμβρη του 2011. Αύριο, θα κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω απ' το υπουργείο Υγείας στις 12 το μεσημέρι.

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής έχουν υποστεί περικοπή των μισθών κατά 40%, ενώ, λόγω της μη καταβολής των δεδουλευμένων υποχρεώνονται να χρηματοδοτούν τις διακομιδές των ασθενών από τα υπολειτουργούντα νοσοκομεία της επαρχίας προς το κέντρο. Επίσης, καταγγέλλουν ότι η δραματική μείωση των κονδυλίων για το ΕΚΑΒ θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων.

Κινητοποίηση και στη Ζάκυνθο

Επίσχεση εργασίας άρχισαν και οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Ζακύνθου, διεκδικώντας νυχτερινά, αργίες και υπερωρίες και αργίες τεσσάρων μηνών.

Το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου, με ανακοίνωσή του, εκφράζει τη συμπαράστασή του στην κινητοποίηση των εργαζομένων, τονίζοντας ότι «το σύνολο της εργατικής τάξης και οι νοσοκομειακοί εργαζόμενοι είναι αποδέκτες της ολομέτωπης επίθεσης που δεχόμαστε σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε να καλύψουμε τις βασικές μας ανάγκες».

Στάσεις εργασίας στο Ωνάσειο

Συνεχίζουν κι αυτή τη βδομάδα μέχρι και την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο τις 4ωρες στάσεις εργασίας (7 π.μ. - 11 π.μ.), διεκδικώντας την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων. Χτες με γενική τους συνέλευση αποφάσισαν να συνεχίσουν με στάσεις εργασίας μέχρι να πληρωθούν το δώρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ