ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Αδίσταχτη για το λαό όποιος κι αν τη στελεχώσει

Η ονοματολογία και οι ανταγωνισμοί δεν μπορούν να κρύψουν τη συμφωνία στα μέτρα και στη στρατηγική που τσακίζουν το λαό

Ο λαός με την πάλη του τους έχει ζορίσει. Με οργάνωση παντού και ισχυρό ΚΚΕ μπορεί να τους ανατρέψει
Ο λαός με την πάλη του τους έχει ζορίσει. Με οργάνωση παντού και ισχυρό ΚΚΕ μπορεί να τους ανατρέψει
Η σαπίλα του αστικού πολιτικού συστήματος αλλά και η αδυναμία του ντόπιου αστικού πολιτικού προσωπικού να κυβερνήσει με «συνταγές» του παρελθόντος αποτυπώνονται στις φανερές και παρασκηνιακές διεργασίες των ηγεσιών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Η διακοπή της χτεσινής συνάντησης του Γ. Παπανδρέου με τον Αντ. Σαμαρά, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρ. Παπούλια, η θεατρινίστικη αποχώρηση του Γ. Καρατζαφέρη και η μετάθεση της σύσκεψης για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης συνεργασίας σήμερα το πρωί, φέρνουν στην επιφάνεια τις δυσκολίες στην πλευρά του πολιτικού προσωπικού του κεφαλαίου να διαχειριστεί την κρίση και τις συνέπειές της στο πολιτικό σύστημα.

Η παρέμβαση, εξάλλου, του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλου, ο οποίος χαρακτήρισε «επιτακτική ανάγκη τον άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης», όπως και άλλων εκπροσώπων των καπιταλιστών, φανερώνει ακριβώς την αγωνία της ντόπιας πλουτοκρατίας.

Το σχέδιο της άρχουσας τάξης για μόνιμη αναδιάταξη του αστικού πολιτικού συστήματος, στην κατεύθυνση κλιμάκωσης του πολέμου εναντίον του λαού που σήμερα δρομολογείται μέσω της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, «μπλόκαρε» προσωρινά χτες: α) Στους διαγκωνισμούς μεταξύ των ηγεσιών των δύο κομμάτων για την πρωτοκαθεδρία στην αστική διαχείριση. β) Στα παιχνίδια για την ηγεσία στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. γ) Στους οξυμένους ανταγωνισμούς μεταξύ των τμημάτων της ντόπιας πλουτοκρατίας.

Οι δικομματικές διεργασίες για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού, που χτες επικεντρώθηκαν στον τραπεζίτη Λ. Παπαδήμο και στον πρόεδρο της Βουλής, Φ. Πετσάλνικο, σε καμιά περίπτωση δε σημαίνουν αμφισβήτηση από τον Γ. Παπανδρέου και τον Αντ. Σαμαρά των στρατηγικών στοχεύσεων του μαύρου μετώπου: Την υλοποίηση της συμφωνίας της 26ης - 27ης Οκτώβρη και την εφαρμογή του νέου βάρβαρου μνημονίου, την εκταμίευση της 6ης δόσης και το δραστικό «κούρεμα» του δημόσιου χρέους, που θα σηματοδοτήσει νέα αντιλαϊκά μέτρα και διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων.

Μόνιμη αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος

Ο πρωθυπουργός, στο διάγγελμα που προηγήθηκε της συνάντησης στο Προεδρικό Μέγαρο, έθεσε τις βάσεις για αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού στην κατεύθυνση της συγκρότησης μόνιμων και γενικευμένων αστικών συμμαχιών εναντίον του λαού. Η «νέα εθνική συνεργασία», σημείωσε ο Γ. Παπανδρέου, μπορεί «να ανοίξει μια νέα εποχή στη χώρα μας. Αυτή της ειλικρινούς συνεργασίας και της συμπόρευσης σε όσα μας ενώνουν». Απόρροια ακριβώς αυτών των στρατηγικών σχεδιασμών ήταν το παρασκήνιο της ονοματολογίας και των αντιπαραθέσεων στο κυβερνητικό στρατόπεδο και στη ΝΔ, που ξεκίνησε αργά το βράδυ της Τρίτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαράς συμφώνησαν ότι πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης θα αναλάμβανε ο πρόεδρος της Βουλής, Φ. Πετσάλνικος (προηγουμένως είχαν συμφωνήσει και για τον Απ. Κακλαμάνη που τελικά δεν προχώρησε), παρότι όλο το προηγούμενο διάστημα τα επιτελεία των δύο κομμάτων διέρρεαν ως επικρατέστερο τον Λ. Παπαδήμο. Η διαρροή του ονόματος του Φ. Πετσάλνικου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. «Με την επιλογή Πετσάλνικου, η παραίτηση Παπανδρέου είναι εικονική», ανέφεραν κυβερνητικοί βουλευτές, που απειλούσαν ότι δεν πρόκειται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα υπουργοί της κυβέρνησης (Ραγκούσης, Διαμαντοπούλου) «φωτογράφιζαν» σαν καταλληλότερο τον Λ. Παπαδήμο. Σύμφωνα με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, η επιλογή Παπαδήμου «ναυάγησε» μετά από παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών, Ε. Βενιζέλου. Μάλιστα, υποστήριζαν ότι η συγκεκριμένη επιλογή «μπαίνει εμπόδιο στα σχέδια» του Ε. Βενιζέλου για την «άμεση διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ», αφού, όπως ισχυρίζονταν, ο «Παπαδήμος θέλει κυβέρνηση μακράς πνοής». Από την πλευρά του ο Ε. Βενιζέλος, αναφερόμενος σε σχετικά δημοσιεύματα, έκανε λόγο για «διαστρέβλωση της πραγματικότητας» και σημείωσε ότι ο ίδιος «είχε προτείνει τον Ιούνιο τον Λ. Παπαδήμο για υπουργό Οικονομικών».

Μετά την αναβολή της σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο, ξανάπεσε στο τραπέζι το όνομα του πρώην τραπεζίτη της ΕΚΤ. Συγκεκριμένα, αργά χτες βράδυ, το Μέγαρο Μαξίμου ενημέρωνε επίσημα ότι ο Λ. Παπαδήμος αποδέχεται να αναλάβει πρωθυπουργός στο νέο κυβερνητικό σχήμα, βάζοντας σαν όρο «να υπογράψουν οι αρχηγοί και των δύο κομμάτων το έγγραφο που ζητούν οι Βρυξέλλες για τη συμφωνία της 26ης και 27ης Οκτωβρίου, να μην λήξει η θητεία της κυβέρνησης στις 19 Φεβρουαρίου και να στελεχωθεί η νέα κυβέρνηση με πολιτικούς και των δύο κομμάτων». Σήμερα, στις 10 π.μ., αναμένεται νέα συνάντηση Παπανδρέου - Σαμαρά - Καρατζαφέρη υπό τον Κάρ. Παπούλια.

  • Αργά χτες υπήρξε επικοινωνία μεταξύ Παπανδρέου - Σαμαρά όπου ο πρώτος σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές μετέφερε στον δεύτερο τους όρους του Λουκά Παπαδήμου και κάλεσε τον αρχηγό της ΝΔ να έχει και ο ίδιος προσωπική επαφή με τον τραπεζίτη...
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Επικοινωνιακά κόλπα για να κρύψει ότι συγκυβερνά

Σε επικοινωνιακά παιχνίδια γύρω από τα πρόσωπα και τα διαδικαστικά που αφορούν τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης επιδίδεται η ηγεσία της ΝΔ, προκειμένου να θολώσει τα νερά και να αποκρύψει ότι επί της ουσίας συγκυβερνά για να περάσουν τα μέτρα που χρεοκοπούν το λαό. Εξόφθαλμη αγωνία και άγχος της ηγεσίας της ΝΔ είναι να καλλιεργήσουν την εικόνα ότι «δεν συγκυβερνά με το ΠΑΣΟΚ», με το βλέμμα σταθερά στις εκλογές. Σε αυτό το πλαίσιο εμφανίζει τη σύνθεση της κυβέρνησης ως αποκλειστική αρμοδιότητα του ΠΑΣΟΚ, στην οποία η ΝΔ δεν έχει καμία ανάμειξη και εμπλοκή.

Σε όλους τους τόνους και καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, το μονότονο μήνυμα από τα στελέχη της ΝΔ ήταν πως «ο Αντ. Σαμαράς δεν απέρριψε κανένα από τα πρόσωπα που του προτάθηκαν για το πρωθυπουργικό αξίωμα». Στο ίδιο πλαίσιο επιδιώκουν να μη συμμετέχουν γαλάζια κοινοβουλευτικά στελέχη στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης και η συμμετοχή της να εξαντληθεί με στελέχη εκτός Βουλής. Επίσης επαναλαμβάνουν διαρκώς ότι η κυβέρνηση αυτή είναι «περιορισμένης αρμοδιότητας και διάρκειας» και πως οι εκλογές θα γίνουν στις 19 Φλεβάρη.

Είναι φανερό ότι όλα αυτά τα επικοινωνιακά τερτίπια αποσκοπούν στην παραπλάνηση των λαϊκών στρωμάτων, αποκρύπτοντας ότι η νέα κυβέρνηση θα υλοποιήσει το σύνολο των βάρβαρων μέτρων που προβλέπονται τόσο από το τρέχον μνημόνιο και μεσοπρόθεσμο, αλλά και θα υπογράψει το νέο μνημόνιο διαρκείας που προβλέπεται από τις αποφάσεις της Συνόδου της Ευρωζώνης στις 27 Οκτώβρη. Αντίθετα, δημιουργεί την απατηλή εικόνα ότι η νέα κυβέρνηση θα υπογράψει τη δανειακή σύμβαση, θα χειριστεί το «κούρεμα» των ομολόγων για το χρέος και θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Την ίδια στιγμή, χρεώνει στην κυβέρνηση την ευθύνη για την καθυστέρηση και το αδιέξοδο στη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης. Πριν αναχωρήσει για το Προεδρικό Μέγαρο, ο Αντ. Σαμαράς φρόντισε να διαμηνύσει ότι «δεν έχω κανένα πρόβλημα να στηρίξω είτε τον Πετσάλνικο, είτε τον Παπαδήμο, είτε οποιαδήποτε άλλη λύση μου προτείνεται». Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου Γ. Μιχελάκης δήλωνε ότι «δεν έγινε ποτέ πρόταση για τον Λ. Παπαδήμο», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η υποψηφιότητά του «κάηκε» στα εσωκομματικά παιχνίδια στο ΠΑΣΟΚ.

Μετά τη σύσκεψη, όμως, στο Προεδρικό Μέγαρο απάντησε οργισμένα στις διαρροές που έγιναν από το Μέγαρο Μαξίμου ότι απέρριψε την υποψηφιότητα του Λ. Παπαδήμου επειδή είναι τραπεζίτης, λέγοντας ότι «την πρωτοβουλία για την πρόταση για νέο πρωθυπουργό την έχει η κυβερνητική πλειοψηφία».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κατάπτυστο το παζάρι ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Καρατζαφέρη

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για τις εξελίξεις, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, υπογραμμίζει: «Το άθλιο παζάρι που παίζουν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Καρατζαφέρης μπροστά στα μάτια του λαού εκβιάζοντάς τον με πρόσχημα την 6η δόση είναι απαράδεκτο και κατάπτυστο. Το ΚΚΕ απαιτεί αμέσως εκλογές. Να σχηματιστεί μόνο υπηρεσιακή κυβέρνηση. Το ΚΚΕ δεν πήγε και ούτε πρόκειται να συμμετάσχει σε καμία συνάντηση πολιτικών αρχηγών που συζητά ή επικυρώνει τη διαμόρφωση κυβέρνησης, για να οδηγήσει δεμένο το λαό στην ανεξέλεγκτη πτώχευση που του φέρνουν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ